Jump to content

Margioni

Članovi
 • Posts

  367
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Margioni

 1. Stavljao sam Mundorfe tri puta u različito vreme, 2x bipolar, 1x mkp (doduše niže klase 😀), i svaki put su prosviraliposle nedelju dana.
 2. Entry-level, mid-range, premium, high-end, reference su samo neki od pojmova koji se vrlo često upotrebljavaju u Hifi industriji, i kao takvi su prihvaćeni, kako od strane prozvođača, tako i od krajnjeg korisnika, i u Hifi svetu služe za jasnije definisanje klase uređaja. Pomenuti pojmovi su prosti, logični, verovatno nastali prostom analogijom, spontano, i ne verujem da imaju veze sa bilo kakvim naučnim kategorijama.
 3. Pojam klasa uređaja u Hifi nije vezan za gradaciju zvuka, već za kvalitet upotrebljenih delova, komponenti, materijala... Sa druge strane sam kvalitet zvuka nije u direktnoj proporciji sa njima.
 4. Stigli razni Vishayi, Jantzeni, Mundorfi... 🍻
 5. Možda ne treba razmišljati u pravcu zamene hk risivera ako ti odgovara njegova upotrebljivost, nego, možda o promeni zvučnika, ili eventualno neko osvežavanje skretnice istih, zamena MKP kondenzatora i sl. Dobijeni rezultati mogu da iznenade, mislim pozitivno 😀. Koji su zvučnici u pitanju?
 6. https://www.displayspecifications.com/en/model/4fa826d2 https://www.displayspecifications.com/en/model/78812b6e
 7. Sećam se da su u HiFi Choice bili Editor's Choice, uparivani tada, koliko se sećam sa nekim preskupim Chord Electronics uređajima. Na mojoj listi su pod must have! 😍
 8. Imam prošlogodišnju A6 seriju 65' i za moje potrebe je vrhunski televizor. Ugrađeni IPS panel ima boje su kao na Samsungu, sjajno se snalazi na dnevnom svetlu, ima veliki ugao gledanja. Po meni, slika je sjajna... Što se tiče pouzdanosti, nakon godinu dana intezivne upotrebe televizor radi bez ijedne greške. Ostalo još 6 godina garancije... 😀 E sad, sa druge strane, u suštini nisam zadovoljan sa slikom Hisense 55' sa VA panelom, koji je u dečijoj sobi... I on radi bez greške već 3 godine. A koliko vidim, pomenuti model ima VA panel, tako da... 🤔
 9. U bugarskim marketima mogu da se nađu kao poklon čaša. Inače, cena kutije je 64 lv. odnosno 3800 din.
 10. Znaš kako, velika je stvar što su uopšte prihvatili da se bave problemom oko DSP, a još veća što su uspeli da reše problem. Sve pohvale za servis. Svaka čast!
 11. Jesmo li išta pogodili ovako napamet? 😁
 12. Tako je sve, kao što si rekao, ali ono što hoću da kažem je da nezahtevnom slušaocu ne treba preterano srednjetonski deo spektra za slušanje npr. šalarazonada pop muzike, bar tako mislim, možda grešim.
 13. @DelijaVerovatno si u pravu, ali treba naglasiti da se to rešava dodatnim ulaganjem u sistem. Ljudi potroše 10-ine hiljada eura na uređaje pa ne mogu da dobiju adekvatan zvuk, a ovamo se to očekuje od sistema koji vredi 10x manje. A, i pogrešno sam se izrazio, svoj sistem pokušavam da prilagodim sebi i muzici koju slušam, i to je ok, ali problem nastaje kad hoću da slušam drugu vrstu muzike na njemu, e zato sam rekao da bih ubacio ovu drugu postavku.
 14. Do zabune, kako kod običnih hifi korisnika, tako i kod manjeg broja audiofila, nastaje onog momenta kada su isti počeli da slušaju savete ozbiljnih i zahtevnih audiofila koji insistiraju na izbalansiranom zvuku i flat frekventnom odzivu. Siguran sam da prosečan korisnik, koji ne želi da potroši mnogo novca na sistem, više voli V-shaped zvuk (Loudness efekat) od audiofilskog zvuka pogotovo ako sluša na manjim glasnoćama, recimo muziku sa radija, strimera i sl. Mene npr. srednji tonovi u određenim momentima znaju dosta da zamaraju, i tada mi je potrebno da me sistem laže 😀. Upravo zbog toga planiram da ubacim neki Bose sistem sa strane kao dodatni Set Up.
 15. Koliko god izgledalo jednostavno (Koje zvučnike kupiti? Može preporuka? i sl.), nije tako, jer je u hifi sve to malo kompleksnije. Mnogo faktora utiče na krajnji zbir. Npr. ja kažem da, super su Wharefdale 9.3, a slušao sam ih kog kuće na Yamahi u sobi od 12m², a ti ih kod kuće spojiš sa Sonijem u prostoriji od 25m², ja slušao Rock, ti slušaš Jazz, i to na kraju bude loša kupovina. U suštini je nezgodno kupovati hifi komponente na osnovu tuđih iskustava. Ima tu dosta pitanja. Kolika je prostorija u kojoj se sluša muzika? Kakva je prostorija? Da li su u takvoj prostoriji dovoljni mini monitori? Šta se najčešće sluša? itd, itd. Kako bi ti opisao zvuk ta-fa 3es? Koliko znam Sony es su malo zatvorenija pojačala, i u tom slučaju bi bilo idealno potražiti malo transparentnije zvučnike. Plus što dodatno treba da ispune tvoj zahtev za jasnim vokalima i mekšim basom. Jeste cimanje, ali možda je najbolje da prvo odrediš polaznu tačku tako što ćeš u salonu poslušati Sony sa Q Acoustics 3030i. Ništa se ne gubi.
 16. Ok za woofer, razumem... ali ako ti kombinacija ta-fa3es i bose 301 ne daje željeni bas, onda tu nešto nije kako treba, verovatno je problem u zvučnicima. U tom slučaju svakako ih treba promeniti. Ja bih išao na ovako nešto, uz naravno obaveznu probu https://novi.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici/yamaha-ns-200/oglas/136165581?filterId=2234824389
 17. Šta fali tvojim zvučnicima? Teško da će navedeni modeli zvučati bolje od Bose 301, pogotovo kada je u pitanju mekši bas, i gde ti srednji tonovi nisu toliko bitni.
 18. Ovo je suština problema u Hifi. Primer, gde su dve komponente pojedinačno za svaku preporuku, a koje zajedno u sistemu ne mogu da ispune očekivanja jednog prosečnog korisnika. Čak i da nije tako, korisnik mora izvođenjem raznih akrobacija (izmene postavke, promene rasporeda u stanu, razne adatapcije...) da dođe do potvrde da su mu komponente zaista dobre kao što se tvrdi, što nas navodi na zaključak da je hifi individualna stvar, i da tu nema pravila. Zato u hifi ne treba biti isključiv, a ono što je važno kod mladog audiofila je da proba, eksperimentiše, menja, i da gradi neku svoju priču sa kojom bi na kraju bio zadovoljan, uz naravno poneki savet nekog od iskusnijih audiofila. U ovom slučaju, zaista treba dampirati prostor oko sistema stavljanjem nekog tepiha, kao i blago pomeranje celog sistema ulevo (postoje razne priče koliko je svaki cm bitan 😁... u hifi) Ono što hoću da kažem je da bi možda trebalo da prodaš Primare, bez obzira što je zvučnije pojačalo od Onkija, jer ti za utvrđivanje njegovog potencijala treba bukvalno manja adaptacija životnog prostora, što se tvojoj supruzi, koliko sam razumeo ne bi dopalo 😆.
 19. Ako je tako, ne bi trebalo tu preterano čačkati, jer to svakako otežava kasnije serviseru. A, i za reprogram lako dostupnog eeprom-a treba neki programator, kao i originalni file.
 20. EEPROM obično nije zalemljen, trebalo bi lako da se skine. Svojevremeno sam kod svojih uređaja sa sličnim problemima radio reprogram eeprom-a, par puta sa uspehom 😀
 21. Problem kod AV Risivera je što sve ide preko digitalnog dela i DSP ploče. Po ovome što opisuješ problem je najverovatnije u operativnom sistemu, nešto slično brick-ovanju kod telefona... E sad, šta je uzrok, teško je reći, može da bude svašta, od filmware-a, eeproma, procesora, lošeg software update-a, do kontakta, mase, pada napona... itd, itd. Ono što je loše, nijedan serviser neće da se bavi takvim stvarima jer im dijagnostika digitalnog dela oduzima dosta vremena, i to kasnije ne mogu da naplate. Ono što bih ja pokušao, pre odlaska u servis je fabrički reset...
 22. Možda pomogne https://magmaglass.com/kategorija/case/glencairn/
 23. Margioni

  Šta se gleda?

  Maestralni Colin Farrell ! https://m.imdb.com/title/tt11813216/
 24. Slobodno ubodi u CD line in, tu gde ti je postojeći RCA kabl iz računara. Tako ćeš najlakše proveriti da li ima uopšte signala iz DAT-a. Ako ne, onda verovatno nemaš sadržaja na DAT kaseti.
×
×
 • Create New...