Jump to content


Pojacalo za uzivanje


Zorole

Recommended Posts

Pozdrav svima! Nov sam na ovom forumu a i u svetu Hi-Fi uredjaja. Imam zelju da sklopim neku svoju Hi-Fi liniju pa sam hteo da se konsultujem sa profesionalcima tj. sa vama :wave2 Prosle godine sam pazario povoljno Cd player Sony, koji radi izuzetno, sve cita, ali ne i mp3 :plakanje Pre mesec dana sam kupio Akai tjuner i on radi perfektno. Sve sam to povezivao sa subvooferom i satelitima 2.1 od kompa, preko izlaza za slusalice. Cas u jedno, cas u drugo :blah Pre neki dan sam kupio i zvucnike Denon 50/80w 4oma, dvosistemci, bookshelf, dampirani i imaju svoje skretnice. Znaci fali mi za sada jos pojacalo, sto je po meni i najbitnija stavka. Posto sam skoro zavrsio muzicku akademiju i slusam uglavnom klasiku i uopste muziku sa dosta instrumenata, mozete li mi preporuciti neko pojacalo, koje ce zadovoljiti moje kriterijume, i koje se uklapa sa snagom u gore pomenute zvucnike. A cena ne bi trebala da je veca od 80e. Hvala!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Znam ja da mp3 nije kvalitetan, ali kad pravis neku zurkicu mp3 dobro vrsi posao. Moze li jos i savet koja jacina pojacala mi odgovara za ove kutije, i na koju visinu da ih postavim, posto su bookshelf, da bi dobio najbolji zvuk

Link to comment
Share on other sites

CD plejera koji pustaju MP3, bas i nema previse, ako ti to hteo, posao si u pogresnom pravcu.

Visina zvucnika zavisi od visine onoga na cemu sedis dok slusas muziku (osim na zurkama).

BTW, vecina zvucnih kutija obicno ima "svoju" skretnicu...

Link to comment
Share on other sites

Slušate klasiku na žurkicama, zanimljivo :D

Za te pare ja bih kupio ovo pojaÄalo

http://www.kupujempr...lter_id=5776949

Takvo sluÅ¡am već godinu dana, za te pare odliÄno pojaÄalo. Neka te ne buni snaga koja je deklarisana, ima dovoljno snage, veruj mi.

Pravilo je da zvuÄnici budu postavljeni na takvu visinu da visina visokotonskog drajvera bude u visini uÅ¡iju na poziciji za sluÅ¡anje. Na ovo ne treba obraćati previÅ¡e pažnje ako ti neka druga visina viÅ¡e odgovara, ali ne treba stavljati male bookshelf zvuÄnike na pod ili suviÅ¡e visoko, kao u lokalima. Najbolja varijanta je da ih probaÅ¡ tako Å¡to ćeÅ¡ da ih stavljaÅ¡ na neku improvizovanu podlogu koju menjaÅ¡ dok ne naÄ‘eÅ¡ visinu za koju misliÅ¡ da ti najviÅ¡e odgovara. Uglavnom, sa ovom preporuÄenom visinom iz teorije sa poÄetka priÄe ne možeÅ¡ mnogo pogreÅ¡iti.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam zasto ljudi uvek u nekoj temi krenu u off kad imaju jasno pitanje? Ako mislis zurke u prostoriji tipa neke barake, onda se varas. Obicno su to rodjendani i slavlja, u kucnoj atmosferi. Sta vec slusam je moj problem i nisam trazio savet u vezi sa tim "doktore", sta li si... Od tebe jos nisam cuo nesto konkretno, osim podrivanja teme. Molim ljude koji imaju neki koristan savet da ga iznesu, a oni koji vole da se cude neka to rade u sebi... :order

Link to comment
Share on other sites

Da bi covek shvatio savet, mora da ima odredjeno predznanje, sto ti izgleda nemas.

Nama izgleda uvek zapadnu neki takvi "umetnici", Bog dao na jednoj strani, na drugoj uzeo.

Ako tvoj mentalni kapacitet nije takav da mozes da napises pitanje iz cuga, onda uzmi papir i olovku, pa probaj iz vise pokusaja.

Ali pri tome nemoj da mesas bitno i nebitno, MP3, zurke i klasiku, nego lepo napisi kolika je prostorija, kakav je raspored, sa koje udaljenosti, pri kom SPL ces slusati i ostalo.

Minimum pristojnosti bi bio da si pitanje postavio u "Pocetnicka pitanja", a ne "Hi-fi audio", ili bar procitao pravila foruma.

A ako ti ne ide, ima i drugih foruma, "burek", na primer, pa probaj tamo.

Link to comment
Share on other sites

@Willi,

mislis da covek nema problem sa tim da direktno slusa instrument 8 sati dnevno, a onda MP3?

Onda ili 99,99% foruma gresi po pitanju MP3-a i njegove sposobnosti da reprodukuje muziku, ili postoje neke velike tajne muzicke skole.

Vecina aktivnih muzicara sa kojima sam bio u kontaktu, a ne pripada generaciji 70+, itekako je osetljiva po pitanju toga kako slusa muziku. Ne govorim, naravno, o onima koji sebi ne mogu da priuste ni elementarnije stvari od uredjaja za reprodukciju muzike.

Bilo bi interesantno utvrditi cime se u stvari profesionalno bavi prosecni forumas.

Link to comment
Share on other sites

Mislim sta reci. Ko procita celi post videce ko ima manjka mentalnog kapaciteta. Pa da li ti u svojoj u sobi, ako navedes da slusas klasiku, slusas samo to i nista vise? Nikad ne dovedes drustvo da im pokazes sta tvoj sistem moze? Pa ne slusaju svi klasiku... A kad uzmes neku dobru mp3 kompilaciju od druga, kupis ili sta vec, pa zar ne bi bilo zgodno da je preslusas na svom hi-fi uredjaju, nego moras da otvaras na compu, konvertujes, biras, rezes... Da ti objasnim i patanje, posto ne shvatas: Koje pojacalo mi preporucujete, za kutije 50w na 4oma, u cenovnom rangu do 80e? Velicina sobe nije bitna, jelte, jer sam vec naveo da imam kutije od 50w, tako da tu ne mogu da menjam nista...

Link to comment
Share on other sites

Kolko se ja razumem hi fi ureÄ‘aji ne puÅ¡taju mp3 da to rade ne bi bili hi fi..Ako bi neko pazario cd plejer od 1000e da bi na njemu sluÅ¡ao krÅ¡ mp3 snimak..To je totalno nelogiÄno..Ako si već zapeo kupi neki jeftin dvd on ti Äita sve kao i mp3 pa uživaj..

Link to comment
Share on other sites

"Mislim sta reci". :roll: . I akademija je izgleda postala protocni bojler.

Bitna je itekako, bitan je i SPL, bitna je i osetljivost kutija, bitne su i karakteristike apsorpcije sobe (namestaj, zavese...).

U stvari nije bitno, ajd' zdravo.

Link to comment
Share on other sites

Ovo nema smisla, Äemu ovolika arogancija prema nekome ko oÄigledno ne zna mnogo i potrebna mu je pomoć u vezi poÄetka? Ako se već odluÄio da potraži pomoć ovde, na ovom mestu, ne vidim zaÅ¡to bi ga bilo ko vreÄ‘ao u vezi Å¡kole, inteligencije, obaveÅ¡tenosti, intelektualnog kapaciteta i bilo Äega drugog? To su teÅ¡ke reÄi!

Link to comment
Share on other sites

Baal,

1) covek je dosao na forum i postavlja pitanje na koje je odgovor mogao da nadje i search-om,

2) postavlja ga na pogresnom mestu - na forumu ima jasno mesto za takva pitanja, koje je namenski otvoreno posle ovakvih situacija,

3) u pitanje je umesao i bitno i nebitno - umesto da nam jasno da podatke na osnovu kojih bi mogli da mu odgovorimo, on mesa i MP3 i zurke i klasiku i sta stigne i

4) ne trudi se da razume odgovor, vec odmah krece u komentarisanje odgovora koji mu se ne svidjaju. Tako se pomoc ne trazi i

5) kada mu se ukaze na to sta sve utice na izbor pojacala, on se i dalje drzi svog ubedjenja da je samo bitno kakve je zvucnike kupio. Zasto pita kad sve zna?

Ako je tebi sve ovo gore u redu, onda smo ti i ja ocigledno vaspitavani na prilicno razlicit nacin.

Sto se skole tice, covek je sam hteo da "napravi utisak" pominjanjem akademije, pa ga je i napravio. Meni je licno fascinatno da neko provede godine u akademskom okruzenju, i to okruzenju muzicara, a da zivi u uverenju da soba nema veze sa karakteristikama pojacala, vec samo neka neka nalepnica na zvucnim kutijama.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...