Jump to content


hifista

Članovi
 • Posts

  451
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by hifista

 1. Kondo i Vox u jednu sobu, JBL Everest sa potentnim SS (moze i Mark Levinson) u drugu. U treću neki dobar full range.
 2. Kondo i Vitavox full horn. Ako postanem sledece godine milijunas zelim to posedovati. Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 3. Lepo nema šta. Extrema i Guarneri iz doba osnivača Franka Serblina, su temelj na kome izgradjen brend, uz prvu Minima i Electa seriju. Ekstrema je po mnogima najbolja kutija koju je dizajnirao Serblin za Sonus Faber. Nije lak zvučnik za namestiti.
 4. Jel to beše nekoć najači Dynaudio.
 5. Zanimljiv home theatre zvucnik
 6. Oswalds Mill Audio (OMA) što se tiče zvučnika ima jako zanimljiv vizuelni dizajn, medjutim imam utisak da je taj dizajn česće u funkciji atraktivnog izgleda nego u funkciji zvuka.
 7. Moje ukrštanje je na oko 9-10khz, sketnica 2 reda na oba drajvera. Tannoy centralni mi je oko visine usiju. Dizajner skretnice mi je dao preporuku (14cm, raal u kontra fazi), kasnije sam primenio i subjektivnu metodu (http://goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PageIndex=1&postID=2898#2898 ) eksperimentišući sa raal vezanim u fazi, i sada tako slušam na 15cm.
 8. U pravu ste kolega, prostor ispod sprava popuniti plocama i nema mane.
 9. Možda iz druge snima pa se ne vidi.
 10. Blumenhofer je očito inspirisan sa JBL 4344. Evo videa za uživanje (ima i the stolicu):
 11. Lampaška aktiva mora biti izvan zvučničke kutije. Kao kod ovog sistema Lenard Audio Opal
 12. Interesantna ideja da se Ikea Kallax police (koje imaju vrlo povoljnu cenu, modularne su i lako se sklapaju) postave na prednji zid i napune pločama, naravno sa izmeštanjem sistema sa strane (što je inače preporuka kod akustičnog tretrmana prostora).
 13. Potraži "čika Brka" na bratskom forumu. Sale je talenat da napravi lampaški zvuk za skroman novac, možda može da ti pomogne u namerama.
 14. Kontaktne tacke sa kondom mozes da lemis ili da srafis zica na zicu luster klemom po potrebi i zelji. Binding postove ne volim, preferiram kontakte sa sto manje metala. Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 15. Jos jedan tip koji mozes da probas. Ja sam prestao da lemim na zvucnicke terminale, koristim ih samo da pricvrstim zicu na zicu pa ne moraju biti nikakvi fensi. Poput ovog čiče koji je tako sklapao Duelund skretnicu za Tannoy WR.
 16. Probaj SSG, to je kombinacija silver mice i teflona, otvara i stiroflex.
 17. Kad zavrsis sa izborom rednog kondenzatora, probaj da u paralelu sa njim dodaš 100 puta manju vrednost ruske SSG silver mice.
 18. L-pad se koristi samo ako je potrebna atenuacija. Bolje je ako si ugodio osetljivost drajvera pa ti nije ni potrebna.
 19. Kad stavis samo jedan C na red, uputstvo ti kaže da već imaš CL filter. Ako izabereš C da bude 4.7uF pogodićeš da kad se sabere filter sa prirodnim padom drajvera u sumi imaš LR karakteristiku na 3khz. Kad sečeš više od preporučenih 3khz stavićeš manji C i pad na toj višoj frekvenciji će biti drugog reda (tu drajver nema rolloff ). Taj filter drugog reda koriguješ izborom C ili dodavanjem L u paralelu sa drajverom (čime koriguješ L koji unosi sam trafo).
 20. Da, u tom slučaju CLCL ili CLC. Mislim da ćeš verovatno sve da završiš sa jednim C (L od raal trafoa).
 21. Bez obzira što sečeš visoko, razlike u disperziji izmedju ribona i konusnog drajvera su čujne. Pomaže da eksperimentišeš i sa sundjerčićima koje si nadam se dobio uz raal. Za postolje visokotonca koristim Ikea podmetač za šolje od plute.
 22. Vrlo grubo, ideja je da ispod susreta visokotonac nastavi isprekidanom linijom (na nizim f približno 4th order a na susretnim priblizno 2nd order). Nije pravilo sve zavisi od drajvera ispod, može bolje zvuci da se raal više preklopi sa srednjim a možda manje preklapanja radi bolje.
 23. Bilo bi dobro omogućiti fizički time alignment, npr da je raal u odvojenoj kutiji koja može da se pomera napred nazad. Ako je susret visoko oko 10k tu su talasne dužine nekoliko cm pa možete fino nacinculirati. Time aligment dosta utiče na prostornu reprezentaciju. U slučaju skretnice drugog reda RAAL rep zalazi i u srednji pa treba naći kompromis izmedju srednjotonskog balansa i ekstenzije. Npr ako nagarite RAAL da bi kraj činele zvučao sa više snage i akcentacije, može se desiti da npr soprano vokal bude neizbalansiran sa prevelikim akcentom na sibilante. Rešenje može biti da ukrštanje bude 2 reda ali da na ralu imate jos jedan 2nd order na nizoj frekvenciji kojim smanjujete njegov srednjotonski uticaj. Tematika je dosta subjektivna, pa treba imati strpljenja i probati više varijacija. Kompromis morate da tražite i na širokoj lepezi materijala koji slušate. Kod bilo kog ukrštanja drajvera, bilo da je visoko rezan visokotonac ili nisko rezan bas, ja uvek slušam uticaj na vokal, u smislu da mi vokal zvuči prirodno. Uticaj basa je najveći kod dubokih vokala i samoglasnika, a visokotonca kod soprana i sibilanata. Moj kum više voli da ga činela draži makar pevačica malo šuška, a mene to šuškanje nervira.
 24. Dobar izbor mogu biti drajveri koji imaju slican profil membrane. Npr inverted dome tweeter, motorola piezo ...
×
×
 • Create New...