Jump to content


bobale

Novi članovi
  • Posts

    9
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Location
    Leskovac

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bobale's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Samo da javim da je još jedan SW-HF 5000 rešen apgrejdom sa TDA7294 na TDA7293 bio uspešan :). Woofer je stigao kod mene sa dijagnozom da je dva puta menjan TDA7294, koji u originalu ide, i kažu mi da je goreo odmah po uključivanju na napajanje, i ona su digli ruke od njega. Očekivao sam da ima još neki problem, međutim problem je izgleda bio samo u visokom naponu i (verovatno) neoriginalnom TDA7294.
  2. Uvek je dobro ostaviti lufta sa naponima i snagom
  3. Haha, ako ništa drugo, makar jače svira
  4. Preksinoć sam kod mene u utičnici izmerio 230V, a sinoć je bilo 220V. Na nalepnici pozadi na wooferu piše 230V. U svakom slučaju, ovo je prilično loš dizajn. Merio sam napajanje i za TDA7269A, koji je za satelite, i njega teraju u apsolutni maksimum što se tiče napona. Ne čudi me što ovoliko crkavaju.
  5. Samo da javim da je apgrejd sa TDA7294 na TDA7293 bio uspešan, zvučnici lepo sviraju, i svirali su sinoć par sati bez problema
  6. Nije ovo pločica iz uvodnog posta, iz uvodnog posta je SW-HF 6000, a moj sistem je SW-HF 5000. To sam naveo u svom prvom postu. Enivej, napon jeste manji od max, ali za volt-dva, praktično je sve vreme na maksimalno dozvoljenom. Ja nisam nigde video u bilo kom dobrom dizajnu da se bilo koje kolo napaja sa maksimalnim dozvoljenim naponom? Slušao sam sinoć zvučnike, doduše ne mnogo glasno, hladnjak je apsolutno hladan, tako da slabo hlađenje nije problem. E sad, za samooscilovanje već nisam siguran, slabo imam iskustva sa audio tehnikom.
  7. Na žalost nema kvalitetnija slika šeme pojačala za woofer, ali se vidi dovoljno da je opamp na ulazu TDA kola. Tu su ipak signali dosta niskog nivoa, deluje mi da je mala verovatnoća da se na taj način ubije TDA. Konkretan opamp se napaja sa ±12V, i taj napon jeste stabilisan zenerkama, ali sam ga proverio, i on je u dozvoljenom opsegu za 4558. Ove bitne elektrolite oko TDA sam proverio i sa ESRmetrom, i ok su. A ovaj TDA7293 nije bio jeftin, malo preko 500 din, toliko košta po svim proverenim radnjama. Sad, ako je to indikator da je original... Što se tiče provere, na žalost nemam varijak, ali preko sijalice uključujem sve što je neprovereno ili potencijalno neispravno.
  8. Nisam bio precizan, mislio sam da po specifikacijama treba da bude ±38V DC, ne AC. Sad sam premerio, i napon u leru je ±40V DC na samom kolu, što je po datasheetu maksimalni napon kola. Nisam elektro inženjer, samo elektroničar, ali se meni čini da je to prilično loš dizajn da bilo koju komponentu voziš na samom maksimumu, pogotovo što je napon na samom kolu prisutan sve vreme dok su zvučnici utaknuti u zid. Šta ako u nekom trenutku mrežni napon malo skoči? Ode napon na kolu komotno preko maksimalno dozvoljenog. Zbog toga sam TDA7294 (koji je originalno ide u SW-HF 5000) zamenio sa TDA7293, koje ima po datasheetu maksimalni napon ±50V, tako da se iskreno nadam da će ova popravka da potraje. Operacioni pojačivač nisam zamenio jer trenutno nemam drugi. I dalje ostaje pitanje, kako može opamp da utiče na to da izgori TDA?
  9. Imam kod sebe dva woofera od sličnog sistema (SW-HF 5000), i oba imaju identičan problem - izgoreo TDA na pločici pojačala sa bas. Jedan woofer je već popravljan nekoliko puta, i kratko je trajao, a izgoreo je u radu na vrlo maloj glasnoći, a drugi ja sad prvi put otvaram. Čitajući ovu temu, imam jednu nedoumicu: Zvučnici basa u oba sistema su ok, nisu u kratkom spoju, i sviraju, probani na drugom pojačalu. Međutim, mene buni zbog čega Nixie kaže da je potrebno zameniti opamp? Ajd razumem ostale predloge, elektroliti sa lošim ESRom i slično, ali kako opamp može da utiče na to da TDA ode u kratak spoj? Iskustva sa servisiranjem elektronike imam, ali sa servisiranjem audio tehnike slabije, mada ova pločica pojačala za bas je prilično jednostavna, i stvarno mi nije jasno u čemu je problem, naročito što je na jednom od ova dva sistema nekoliko puta menjan TDA, i svaki put ponovo izgori. Razmišljam u pravcu da nije loše dimenzionisana neka komponenta, ali ne vidim ništa oko TDA što se ne uklapa u preporukama po datasheetu, jedino je maximalni preporučeni napon za TDA7294 ±40V, a trafo na izlazu daje ±38V (tako piše po specifikacijama, još uvek nisam proverio). Obzirom da je to prilično blizu maksimalno preporučenog, razmišljam u pravcu da nisu preterali malo sa naponom napajanja za TDA, pa da zbog toga ovoliko često gori na ovim Genius 5.1 sistemima?
×
×
  • Create New...