Jump to content


DLJ

Novi članovi
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

609 profile views

DLJ's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. DLJ

    Obrade

    Cija je obrada pesme u pank fazonu ,,Jutros mi je ruza procvetala,,
  2. Zvucnici su: full-range 8 Ohm-a, visokotonac 12 Ohm-a(sa kondezatorom od 3.3mF) i visokotonac od 8 Ohm-a (sa kondezatorom od 0.47mF) Rezna frekvenca za 12 Ohm-a i 3.3 mF kada se ubaci u formulu iznosi 4 kHz. Dakle ideja mi je bila da probam da odstranim na full range zvucniku deo iznad 4 kHz. (najjednostavnije je zavojnicom)
  3. Ostaje da zamenim mineralnu vunu u kutiji sa azmafonom na nacin kako je to bilo uradjeno u kutijama koje sam davno cuo i zbog kojih sam i kupio ove.Koliko se secam mislim da je bila i skretnica ali tada sam mislio da je originalna i nisam je snimio. Mozda mogu da probam da dodam zavojnicu na mid bas kako bih odstranio frekvence koje pokriva srednja zvucna jedinica ( po online proracunu ispada da mi treba zavojnica 0.32mH )? I ostaje da se nadam da ce zazvucati kao kutije koje sam cuo a verujte da su zvucale fantasticno. (utisak je bio kao kada sam cuo na Bg sajmu Technics SST-1 - gde su svi ostali zvucnici u hali po meni samo stvarali buku)
  4. Zamenio sam oba kondezatora i sad se ,,niski visokotonac,, vise ne dere a ,, visoki visokotonac,, se konacno cuje (cujem cinele). Konacno imam visoke tonove. Uzeo sam Wima MKP10 0.47mF i MKS4 3.3mF. Da li bi bilo bolje da umesto MKS4 stavim neki propilenski kondezator od 3.3mF ? (postojeci je bio plavi ELNA bipolarac)
  5. Basovi su se takodje pojacali posebno niske frekvence
  6. Nije ni meni jasno ali ja sam neuk i neobrazovan sto se tice elektrotehnike i akustike. Kad sam dodao ispred kutije LC filter (0.9mH i 6.8uF) odjednom su se pojavili visoki tonovi u izobilju i nestalo je dranje? Da li to znaci da je neispravan taj ,,srednjetonac,, Ili to znaci nesto drugo?
  7. Nisam siguran da su zvucne jedinice ispravne. Pokusavam da to utvrdim. Polaritet nisam menjao. Isprobao sam varijantu da svi drajveri budu u istoj fazi ali nista bolje nije zvucalo, menjao sam drajvere sa Ei drajverima koji su mi preostali iz neuspesne samogradnje pre 30-tak godina (skoro neupotrebljavani) i nista. Obe kutije zvuce skoro istovetno sa nepodnosljivim ,,dranjem,, srednje zvucne jedinice (iz ,,online,, proracuna ispada da pokriva opseg iznad 4500 Hz) Ei visokotonac se nesto manje cuo, a Ei midbas je bio neuporedivo losiji. Naravno skretnica se ne moze praviti napamet. Ali me zanima kako kad sam dodao ispred kutije LC filter odjednom su se pojavili visoki tonovi u izobilju i nestalo je dranje? Da li to znaci da je neispravan taj ,,srednjetonac,,? Ili to znaci nesto drugo.
  8. Ne Namera mi je bila da utisam srednje tonove kako sa midbasa tako i sa niskog visokotonca jer se od istih nista drugo nije culo. Ekvilajzer je utisao srednje tonove ali visokih nije bilo - a sada ih ima. Naravno sada srednji tonovi nedostaju. Sve ovo radim jer sam pomenute kutije u kombinaciji sa slicnim pojacalom (AK-300) i u identicnom prostoru imao prilike da slusam 90-tih i bio sam odusevljen i prosto mi je neverovatno da kod mene pomenute kutije ovako lose zvuce. Pretpostavljam da se na kutijama koje sam tada cuo neko ozbiljno pozabavio skretnicom. Da li sam u pravu?
  9. Zamenio sam elektrolit od 3.3 mF sa Wima blok kondezatorom - bilo je malo razlike ali mi je na kraju bolje zvucalo sa originalnim. Prikljucio sam zvucnike i na novo Pioneer pojacalo a30 i od nizeg visokotonca se nista drugo nije culo. Probao sam da ga utisam sa otpornicima 12 i 6 oma (zvucnik je 12 Ohm-a) ali nista. Ozbiljna promena se desila kada sam ispred zvucne kutije dodao zavojnicu od 0,9mH i kondezator od 6.8mF paralelno vezane. Sad ima i niskih i visokih tonova kojih ranije nije bilo. Ima li neko ideju o cemu se radi?
  10. Unimer nemam a o elektrotehnici znam toliko da mogu slobodno da kazem da nemam pojma. Dakle obe zvucne kutije zvuce bezmalo isto. Menjao sam izlaze za zvucnike (pojacalo JVC AX-30) ali nije bilo nikakve razlike. Zvucnici su probani i na Philips liniji sa ekvilajzerom i tu sam video da pomeranje klizaca 16kHz nema nikakav efekat, zatim sam probao sa ton generatorom na PC-u i video da nema zvuka iznad 9-10 kHz Zamenio sam ,,srednji zvucnik,, ei visokotoncem i visokotoncem sa linije i sve je zvucalo isto. On sam radi probao sam ga na mini liniji sa kondezatorom od 6.8uF i cuje se razlika kad pomeram klizac 16kHz Isto sam uradio i sa ,,najvisim zvucnikom,, i on radi. Ostaje mi da probam da zamenim elektrolit od 3,3 uF - da li da uzmem elektrolit ili da uzmem blok kondezator? Pretpostavljam da drugi od 0,47 uF nema svrhe menjati - jer je za frekvence koje moje uho ne moze da cuje.
  11. Hvala Problem je sto su sve frekvencije iznad 7 kH mutne izoblicene (jeka) a iznad 10kH nema zvuka. (na drugom paru kutija je sve ok a otprilike mogu da cujem do nekih 15kH.) Da li da zamenim kondezator od 3,3uF ( stojeci bipolarni elektrolit zalepljen sa gornje strane )?
  12. Sta znace oznake na blok kondezatoru na visokotoncu 474K znaci 0.47uF 10% tolerancije 2e je valjda napon 50V a sta znaci 7 sa tackom? Koje frekventno podrucje pokriva isti (skoro da ga ne cujem) zvucnici su JVC spx-3.
×
×
  • Create New...