Jump to content


talichni

Članovi
  • Posts

    35
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

1,192 profile views

talichni's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Trenutno mi je dek RSB 765 u problemu, radi mu samo monitoring, ostali uređaji rade besprekorno. Most između dva sistema je CD rekorder Pioneer. Na šraf koji prolazi kroz staklo navučen je bužir da ne bi dodirivao staklo. Naravno, bez obzira što je moj drugar Peđa staklar bio prilično precizan u bušenju stakla, ima manjih "bežanja" sa mere ali sam prilikom sklapanja merio centričnost i uglavnom pogađao. Naravno, nisu sve rupe u stubićima izbušene centrično (bile bi da sam koristio strug za drvo ali ga nemam), ali se nekako sve drži. Asimetrije sam suzbijao savijanjem stubića da ne beže iz vertikale.
  2. Već nekoliko godina mozgam kako da gomilu muzičkih uređaja koje sam celu deceniju nabacivao zbrda-zdola uredim i smestim na jedno mesto, na radost moje lepše polovine. Taj projekat sam odlagao iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Međutim, dođe vreme da mi ćerka krene u prvi razred, pa joj treba sobica. Tako nužda mene natera da projekat police iz zapećka vratim u prvi plan. Razmišljao sam o kliritu kao materijalu koji bi nosio uređaje ali me je cena odbila, uz to sam shvatio da bi disipacija pojačala i toplota iz njih verovatno te ploče omekšala ili im bar promenila boju, tako da se izbor ipak vratio na staklo kao na materijal koji je trajniji i jači. Naravno 12 staklenih ploča 6 mm debljine je jako teško, po mojoj proceni sigurno 30-ak kilograma, ali strukturalno je dosta jako a estetski lepše. Jedna ploča klirita je izbušena na isti način za probu, ali sam se ipak odlučio za staklo. Svaka je staklena ploča izbušena burgijom od 8 mm, dok su šrafovi koji prolaze kroz stakla 6 mm. Tako ima neke fleksibilnosti u podešavanju, mada nije bilo potrebe za nekim natezanjem jer se sve lako uklopilo. Između svih ploča i dodira stakla sa drvetom su gumice 30 mm prečnika, imaju ih svi kinezi za 100 dinara 50 komada. Prvobitno sam razmišljao da mi strugar od metala pune debljine na strugu uradi rupe sa navojem, odnosno šraf sa druge strane na stubićima koji nose celu konstrukciju, a onda sam shvatio da bi sve to bilo jednostavno preteško. Zato sam promenio plan i odlučio se da stubići budu od drveta, što laganijeg i jeftinijeg, nažalost budžet nije bio veliki. Čamovo drvo se lako buši, u njega se lako uvijaju šrafovi, jedino nisam imao strug za drvo da centrično izbušim rupe u stubićima, ali greške nisu strašne pa sve prolazi. Montaža police trajala je bukvalno pola sata. Početak police - nogari - i kraj - vrh - su od drvenih lutaka koje su kupljene u prodavnici za 65 din/kom, sa filcanim podloškama za dno radi lakšeg pomeranja i šrafovima uvijenim na vrhu da bi se polica iz sigurnosnih razloga povezala za zid (u mom slučaju za lamperiju). Eto dajte neki komentar, zanima me kako bi ste vi spakovali vaše mašine. Ako vas zanima projekat, slikao sam u toku rada. Pozdrav, Aleksandar.
  3. Popravio. Pukla su oba plastična "zegera" koji osiguravaju da zupčanici koji imaju metalne ekstenzije za vođice ispadnu iz sinhroniteta, tako da glava na DAT-u nije ni dodirivala traku jer desna vođica nije ni išla do kraja sa trakom. Pošto je na desnoj strani i mali kapstan, on je pomerao traku tako da mi se činilo da transport trake radi kako treba, ali zato uređaj nije ni čitao tajm kod. Umesto plastičnih zegera sam stavio malo epoksi smole na vrh da ne smeta okretanju, a da spreči da zupčanici spadnu ponovo. Inače je mehanizam strašno pipav za rad, sigurno petnaestak konektora, servo ploča sa elektronikom i metalna ploča sa sklopom zupčanika mora da se odvoji samo da bi se prišlo sklopu za pomeranje vođica.
  4. Ćerka mi je u toku premotavanja kasete na početak stisla EJECT dugme i kaseta se zaglavila u mehanizmu DAT-a sa porukom CAUTION. Nekako sam uspeo da izbacim kasetu iz uređaja kombinujući ON/OFF, EJECT, PLAY i ne znam šta još sve, ali sad kad ubacim bilo koju drugu kasetu, dobijem umesto tajm-koda samo -:--:-- na displeju i nema zvuka. Zapis na kasetama je u redu, drugi DAT reprodukuje muziku sa njih. Mehanika radi, doboš sa glavama se okreće, transport trake nije vidljivo prekinut, REW/FF radi i preko glave i ovako, REC fiktivno snima, ali po premotavanju ništa nije snimljeno...Šta se desilo? Azimut trake? Nemam osciloskop za podešavanje, da napomenem. ima li neko ideju kako da ga popravim? Pozdrav svima.
  5. Imam i ja. Bilo je i gore, uglavnom Å¡tuca pri baferovanju pesama, Somehow Jazz, Music Galaxy, Audiophile rade bez problema.
  6. Verovatno ti je sample rate na optiÄkom izlazu iz televizora veći od 44.1kHz pa ti zato Sony ne "kapira" Å¡ta mu dolazi na optiÄki ulaz. Probaj da skineÅ¡ sample rate u meniju televizora (ako je to moguće), na 44100 Hz. Znam to jer sam eksperimentisao sa DAC-ovima u mom sistemu (imam isti model minidiska kao ti, CD rekorder i DAT) i sva tri se "probude" kad im skineÅ¡ sample rate na 44.1kHz, osim DAT-a koji vidi joÅ¡ i 48kHz. Naravno, na soniju selektor ulaza prebaciÅ¡ na OPTICAL.
  7. Evo tabele. Posle malo problema (Photoshop pada kada pokuÅ¡am da slepim viÅ¡e slojeva u jedan, sredio sam to), stiže tabela prijema stanica sa moje lokacije (Å¡ira okolina Smedereva, N 44.64961, E 020,90957. Malo je nepregledna jer je potrait, ali skrolovanjem se sve vidi. PNG format zauzima manje od JPG, a limit je 512kb. Namera mi je da od korisnika foruma saznam kakav je prijem sa njihove lokacije, da uporedimo. Oprema za sluÅ¡anje je: Gorenje Elrad Coax usmerena radio antena (ne znam model, dugaÄka oko 3m, sa 5 ili 6 reflektora i dipolom Äini mi se, 1,3m), pojaÄavaÄ za FM opseg Dual KruÅ¡evac, Tjuner Sony ST-S261. Antena gleda po pravcu otprilike izmeÄ‘u Avale i PanÄeva, rekao bih pravo ka centru BG-a. Imam na tavanu rotator antene iz vremena prastarih pre kablovske, mogao bih i da je rotiram, ali će to saÄekati proleće. Admini neka ovaj post premeste gde treba, ako treba.
  8. Slažem se sa dvv-om oko poddimenzionisanja komponenti u ureÄ‘ajima. ProizvoÄ‘aÄe u krajnjoj liniji uvek zanima ono Å¡to nas audiofile ne zanima (manje-viÅ¡e) - novac. Toliko mikrofarada manje po jedinici pa puta proizvedenih jedinica - to je njima velika uÅ¡teda, a oni uvek urade analizu sliÄnu proizvoÄ‘aÄima automobila; koliko korisnika će "oÄepiti" pojaÄalo do 2/3 snage gde će njihov ureÄ‘aj krepati jer mu je trebalo ugraditi viÅ¡e resursa, pa puta cena koÅ¡tanja popravke u garanciji, pa kažu "Aha, to je jeftinije nego da ugradimo joÅ¡ jedan izlazni par tranzistora, teraj tako". Å to je najtužnije, 70-ih i 80-ih se tako nije pravilo, mas produkcija je uzela danak i u audiu kao i u svim drugim granama konzumne elektronike.
  9. Tako ću i da uradim, više screenshot-ova, koje ću povezati u jpg velike rezolucije.
  10. Hteo sam sa Älanovima foruma da podelim tebelu raÄ‘enu u excel-u, a tiÄe se prijema svih fm stanica koje uspevam da uhvatim sa svoje lokacije, meÄ‘utim kad sam hteo da je attach-ujem, Äekalo me je neprijatno iznenaÄ‘enje, to nije moguće. Iako mogu da razumem brigu admina da se kroz makroe ne provuÄe neÅ¡to maliciozno na forum, najobiÄnija tabela biz ikakvih makroa nije nikakva opasnost. Nisam probao da je eksportujem u *.csv format, možda može tako?
  11. Za svoj "B" sistem sam planirao kao osnovu neki risiver, prvenstveno zbog nedostatka prostora, a izbor sam sveo na dva, ovaj: https://www.kupujemprodajem.com/Pojacalo-Yamaha-HTR-6130-7892877-oglas.htm?filter_id= ili ovaj https://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-vsx-915-s-7939684-oglas.htm?filter_id= U masi risivera koji se prodaju malo je onih koji imaju originalni daljinski, a cenim da su ureÄ‘aji prekomplikovani za univerzalce da ih pokriju sa svim funkcijama. Surround nije presudan, ali prisustvo digitalnih ulaza jeste, bilo coax bilo toslink, jer bi na risiver bili vezani cd plejer i medija plejer, oba na toslink. Treba mi vaÅ¡e miÅ¡ljenje, yamaha mi deluje modernije, ali njeni hdmi konektori služe samo za ukras jer ne propuÅ¡taju audio kroz sebe, dok mi je pioneerov 7.1 overkill, risiver bi pogonio par Technics SB-CA1060 kutija na 6 oma za poÄetak. Fond je max 150€, Å¡to podrazumeva samo polovne ureÄ‘aje. Svako miÅ¡ljenje i kritika dobrodoÅ¡li, da ne bude posle po niÅ¡ki, penilo-ne penilo, pare smo si davali ))
  12. Update: Probao sa buvljaka joÅ¡ dva tipa DDS kaseta, FujiFilm DG3-125, od 125 metara dužine, DDS3 standarda, kao i Hewlett Packard C5708A, takoÄ‘e DDS3, 24GB kapaciteta, istog trajanja kao i prethodna. 125 metara, odnosno 4h 14m 30s muzike. Rade savrÅ¡eno, snimio tajm-kod na njih, snimio muziku, nema dropova, premotavaju se i namotavaju normalno, traju isto kao i DDS2, preko 4 sata. Uz njih stigla i poslastica, Hewlett Packard cleaning cartridge C5709A, kaseta za Äišćenje! Retko za nabaviti, a korisno. DoduÅ¡e joÅ¡ nisam imao problema sa prljavom glavom na Soniju, ali neka je...
  13. 'El može jedna prijava za republiku sa tri artikla? Sony DAT DTC-ZE700; Sony Tuner ST-S261 Sony MiniDisk MDS-JE530
  14. Da se pridružim diskusiji o kasetama. Od pre nekoliko meseci sam vlasnik Sony DTC-700ZE DAT-a i do sada sam imao prilike da isprobam Maxell DDS1 trake, dužine 90 metara, od 9 koliko ih imam, 6 su ispravne, a 3 ne valjaju. Te tri imaju razliÄite probleme, same kasete nisu dobre. Jedna ne može da se odmota poslednjih 10 minuta, Å¡to i nije neki problem, i kada probam ruÄno da namotam traku imam jak mehaniÄki otpor u kaseti, onda je DAT namota do kraja, ali već sledeći put se deÅ¡ava ista stvar. Može da se koristi sa tom manom. Jedna ima dropove na prvoj pesmi, sama traka je malo pogužvana, i ima otpor u premotavanju i namotavanju, kad proÄ‘e taj deo oÅ¡tećene trake snimak sa nje je dobar. IzbaÄena iz upotrebe. Poslednja pravi problem od samog ubacivanja, izbaÄena iz upotrebe. Ove koje rade smeÅ¡taju 3h 6m 30s audio materijala. DAT pravilno prijavljuje koliÄinu trake do kraja kasete. Od skoro sam poÄeo da koristim Digital kasete DDS2 standarda od 120metara. One rade savrÅ¡eno, osim Å¡to DAT pogreÅ¡no prijavljuje koliÄinu trake do kraja kasete, Å¡to je problem sa kojim se može živeti, s obzirom da smeÅ¡taju 4h 14m 20s muzike! Lepo se premotavaju i namotavaju, ureÄ‘aj otprilike preko polovine kasete uspori kao da se pribižava poÄetak trake i tako ih premota/namota do kraja. Kad sluÅ¡am DAT ionako ne preskaÄem pesme jer snimam kompilacije po izboru i po redosledu kako volim, pa nemam ni potrebe za mnogo transporta trake. Trenutno samo sluÅ¡am DAT jer mi zvuÄno tuÄe sve ostale izvore, na DAT snimam FLAC na 48kHz preko Pioneer PDR-W839 CD rekordera i PC-a, jedino bih voleo da može preko 48k, a ne može.
  15. Nisam bez iskustva u popravkama, ali me trenutno tri faktora odvraćaju od toga. Prvi je malo slobodnog vremena zbog posla, drugi je Å¡to je dek na dnu sa 9 drugih komponenti naslaganih na njega, pa je popravka skopÄana sa kompletnim rasturanjem ostatka sistema koji odliÄno radi, a treći je moja ćera od 2,5 godine koja uživa u rasturanju mog alata na sve strane sa tendencijom gubljenja istog (proÅ¡li put sam pronalazio precizne Å¡rafcigere u krevetu, u kupatilu u noÅ¡i, u saksiji sa cvećem). Ionako imam plan da sistem koji je trenutno na privremenoj lokaciji u polici preselim u staklo-metal policu koju sam isplanirao da pravim, pa da se onda pozabavim i manje zahtevnim popravkama tipa prskanje kontakt spreja u ulazni selektor pojaÄala koje ponekad prekida, zamena neadekvatnog koaksijanog kabla i par loÅ¡ih interkonekcija, a sada i ovim ozbiljnijim, potpunim kvarom deka.
×
×
  • Create New...