Jump to content


Aibo

Članovi
 • Posts

  1,322
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by Aibo

 1.  

  Znači ni Leben ne bi u kuću uneo. 😃

   

  35 minuta ranije, srdjan_cvetkovic said:

  Koliko vidim, cena 2.700 AUD (1.600+€), uz besplatan shipping. Verovatno ne gine carina + pdv, a možda i špediter, pa cena ide na oko 2K€, što uopšte nije malo za jedan DAC danas.

  Da li u potpunosti opravdava cenovnu kategoriju kvalitetom zvuka?

  Dizajn mi je korektan, ništa specijalno, iako bih ja to skockao da bude svedenije. Konektivnost je dobra, sve je tu što treba…možda bih ja dodao i AES/EBU, ali dobro.

   

  USD je u pitanju ipak tako da nije jeftin. Performanse su izvanredne i na nivou koji ne može da se dobije ni sa jednim pristupačnijim uređajem koji sam ja lično imao prilike da probam. Prvi od tih koji sam uzeo da testiram "poslovno" a da kažem da je rame uz rame sa mojim DIY lampašem i Lampi Balticom 3, samo malo drugačiji i to na način da ga ja trenutno blago preferiram.

  Srajan na 6moons (pretekao me sa opisom par dana 😤) ga je poredio sa još nekim premium DAC-ovima ako nekog zanima druga perspektiva. Jedan je bio Denafrips Terminator+ a drugog se ne sećam po imenu, i postavio ih u isti nivo. To se slaže sa mojim utiskom i kako stoji protiv ovih lampaških uređaja te iste klase. Kupio ga posle opisa da mu zameni Terminatora, jer kaže iako nije nužno bolji, drugačiji je i složio mu se bolje sa sistemom trenutno.  

  Po toj logici stvari on zapravo ne zaostaje za ovim duplo skupljim mašinama, što znači da opravdava svoju cenu bez muke. Sad da li su te cene ikada bile opravdane ili smo svi kolektivno prsli, to je već neka druga tema. 🙂 

   

 2. Ovih dana u sistemu nešto novo, lepo, a pritom i zvuči odlično. Laiv Harmony DAC.

  53689426014_3225785f6e_z.jpg

  53689521170_9f4435c7db_z.jpg

  Zanimljiv novi brand je u pitanju ali ekipa iza njega ima prilično duge i kvalitetne biografije. Pored DAC-a stižu do kraja godine Streamer, preamp i GaN pojačala. Ako sve bude ovako kvalitetno napravljeno i agresivno zacenjeno u odnosu na taj kvalitet, čuće se itekako za njih narednih godina. 

 3. Lepa je vrlo ta otvorenost za slušanje, poređenje... slažem se da bi trebalo da bude cilj foruma i poznanstava. Ja sam Purifi  ET400A, izvedbu Audiophincsa, za sada čuo u dva sistema i jako lepo radi. U prvom, u gostima kod kolege, mi se svideo više od Ice-a u tom trenutku. Kasnije kod mene, je opet imao neke svoje upečatljive kvalitete (vrlo čist, tečan, prirodan, duboka zvučna scena) ali mi se finalno u mom sistemu i prostoru nije svideo više od dva Ice-a koja koristim za svaki kanal po jedan. Iako malo grublje, oni su mi zvučili toplije u sredini, a na neki svoj način dinamičnije i atraktivnije. To veče nas je bilo četvorica kolega sa foruma i nismo se finalno svi složili oko jasnog zaključka - bilo je otprilike 2-2. Sad da ne budem nefer, ja sam u ta dva ICE-a nagurao Duelund srebrane folije do terminala, IeGo IEC-e od punog srebra, neke malo bolje osigurače... a Purifi je bio klot. 

  Ne bih međutim nikakve finalne zaključke donosio i dalje. Promeni čovek par stvari u sistemu pa donese malo drugačije zaključke. U tom duhu mi uopšte ne bi smetalo da ponovo čujem Purifi i dodatno dopunim utisak, pogotovo neki još potentniji modul od ET400A. Lično me baš mami ovaj najnoviji 1ET9040BA što je još u preorder-u na Audiophonics, ali za sada samo oblećem i oblizujem se. 😄

  A u duhu tog slušanja bi verovatno valjalo da i ti poslušaš Ice u nekom drugačijem okruženju, sa nekim drugim preampom. Sumnjiv mi je malo taj opis da zvuče kao tetris... nešto tu ne štima. A nismo daleko verovatno. 🙂

 4. Baš sam juče downloadovao 6 kvadrata dnevne sobe iza zvučnika, potpisujem da je bolje od linearnog. Sad čekam odgovor komšije iznad da podignem plafon još 30 cm.

  [mention=26721]brijac[/mention]

  Šta je ostatak sistema oko pojačala? Gledam da malo bolje stavim u kontekst te izjave o zvuku. Izvinjavam se ako sam prevideo negde info o tome, nisam baš redovan u poslednje vreme.

 5. Dejane, može da se koristiti fabrički app (koji je zaista odličan posle nekoliko apdejtova koji su ispravili neke nedostatke) bez obzira na koji način je uređaj spojen na mrežu. Ja baš LAN kabl koristim a WiFi je isključen, a fabričku aplikaciju koristim jer mi najbolje zvuči sa njom - i to radi sve. Ako ne funkcioniše kod tebe tako, moguće da je gremlin nekakav mrežni u pitanju. Probao bih npr. drugi kabal, drugi port na ruteru i sl.

  Ja sam skoro izludeo čitav dan zbog neke gluposti oko mreže. Ranije pominjana varijanta sa GentooPlayerom i Diretta protokolom je u pitanju - ako se Raspberry Pi sa Diretta hostom zakači na ruter direktno, javljao se šum u zvuku, prebacivanje hosta na switch je rešilo problem. U teoriji sve ista mreža, u praksi jedna ruta pravi problem a druga ne.

 6. Mogu samo da se složim sa gosn Ang Yongom. A8 sam na svom zvuči sasvim lepo i ništa u tom zvuku ne štrči niti žulja, ali Gustard R26 zvuči još lepše i raskošnije. Za godinu ipo dana koliko je kod mene još nisam naišao na bilo šta ispod 2K što bi mi se više svidelo. Jedino što on nije pravi strimer već samo renderer sa UPnP i Roon podrškom.

 7. 50 minuta ranije, Delija said:

  Potvrdjujem. Nije ni A8 mnogo bolji po tom pitanju.

  DAC je izgleda tu samo za prvu pomoc.

   

  38 minuta ranije, srdjan_cvetkovic said:

  Nije ni za prvu pomoć 😆

  Devialet perspektiva iliti demonstracija kako je kad se čovek navikne na "very fine things". 😄

  Ja bih voleo da dodam još jednu perspektivu za one sa jeftinijim ulazinicama. A6 ima analognu sekciju koja je grubo gledano na nivou zasebnog DAC-a od nekih ~400€, recimo sasvim solidni EarMan Tradutto mi pada na pamet koji sada toliko košta. A8 teško da može da se pretekne sa bilo čim ispod hiljadarke. Čak i ponešto izvikano što je preko te cifre, npr. RME ADI-2 je jasno slabije zvučeći DAC od tog u A8. Po meni i Chord Qutest takođe.

  Iz vaših komentara je jasno da Devialeti imaju baš baš dobre DAC-ove. 

   

 8. Nema potrebe za cinizmom. Neke zanimljive stvari prosto ne mogu da se nađu kod nas bez obzira na cenu. Neke mogu ali su baš bezobrazno zacenjene (zašto kupujete ploče sa Discogs kad ima naš prodavac za 5x više?). Za neke je vreme isporuke nebitno (planirani potrošni delovi i sl). Evo nekih od mojih kupovina u poslednjih par meseci:

  - Servisni LG daljinac koji se ne može naći lako kod nas a potreban je za neka napredna podešavanja oleda: https://a.aliexpress.com/_EwbqM0D

  - Kutijice od pleksiglasa za čuvanje/izlaganje bejzbol ili teniskih loptica: https://a.aliexpress.com/_EHEGr3b

  - Kvalitetne i vrlo lepe kapice za mehaničku tastaturu sa muzičkom temom: https://a.aliexpress.com/_EIfzgAl

  - 10m optičkog HDMI kabla za 4K HDR što nisam uspeo naći kod nas: https://a.aliexpress.com/_EzgQVEZ

  - Svi potrošni delovi za Roborock usisivač koji su bukvalno 10x skuplji na našim oglasima: https://a.aliexpress.com/_EzWGh2v

  - Zamenski jastučići za Hifiman sluške: https://a.aliexpress.com/_EGwTvk5


 9. Napajanje koje se nalazi u primerku kod Srđana je ovo: https://www.beatechnik.com/product-page/lps-a6-eversolo-dmp-a6

  Kao što reče kolega, napravljeno namenski za A6 i zamena je na šraf i na klik. Uz napajanje stiže čak i kvalitetniji flet kabal koji spaja napajanje sa ostatkom uređaja. Pravi lepu razliku i za streaming i za DAC sekciju pa od mene ima toplu preporuku za sve vlasnike A6-ice, kako god da se koristi. Jedino što treba napomenuti je da otvaranje uređaja poništava EverSolo garanciju. Mada, originalno napajanje može i da se vrati po potrebi. :ph34r:

 10. @Roolieman

  Super, čestitke na prinovama. Drago mi je ako je moja recenzija malo uticala da se ti uređaji probaju jer to zaslužuju. Preamp je poznati hit već duže vreme i ima zadovoljnih korisnika širom sveta. Videću sa Goranom i taj DAC da isprobam nekad.

  Slažem se inače da bi sajtu prijalo renoviranje i uključivanje novih uređaja. 11. Čini se da ćemo dobiti još jednog člana AI familije. 🙂 Nisam inače znao da je stigao novi DAC u standardnoj liniji, to je interesantan info. Verujem da će većini biti zanimljiviji od elitne varijante. 

 12. Malo sam se zabavljao snimanjem rada sistema na zahtev nekih patrona. Korišćen je Tascam DR-100MKIII rekorder sa parom Oktava MK-012-01 mikrofona. Oni su zgodni za igranje jer imaju izmenjive kapsule. Na kraju su korišćene one sa omnidirekcionim pikap paternom jer prenose tonalitet i osećaj prostornosti realnije od kardoidnih i shootgun koje sam takođe probao u raznim postavkama. Jeste da ne može da se sluša sistem kroz video, ali ne može ni kroz slike pa opet kačimo, gledamo, igramo se... 🙂 A kad je već napravljen rekoh da ga podelim i ovde. 

   

   

  Tenutan popis sistema je inače ovakav:

  Mreža: Gustard N18 pro swich, iFi iPower Elite napajanje na ruteru

  Strimer: Allo DigiOne Signature (Shanti napajanje, GentooPlayer OS kao Roon bridge)

  DAC: Lampucera DIY lampaš

  Predpojačalo: Acoustic Invader Fulcrum

  Pojačala: Acoustic Invader x 2

  Zvučnici: Spirit Wind DIY

 13. Verovatno zavisi i sa čim se bajpasuje. Ja sam u svom Spirit Wind zvučniku pre nekog vremena baš na Silver Z stavio Miflex KPCU-01 bypass i solidno se čula razlika.

  Meni inače to merenje odziva koje si ti okačio izgleda odlično. Skoro kao pod konac, sa vrlo blagim opadanjem što je u normalnoj sobi baš kako treba da izgleda. Svakako bih prvo probao bypass sa nekim od gore predloženih kondenzatora.

 14. Mislim da se iz ove naše priče vidi je jurenje kvalitetnih unutrašnjih delova u fabričkom zvučniku skupa rabota. Kad se do tog nivoa dođe, već su i drajveri jako skupi, kutija u nekom lux finišu, i onda je reč o kompletno lux proizvodu sa lux cenom. A koliko god nam nije prijatno da o tome pričamo, kompletan opseg cena je u konstantnom rastu i ako se uporede cene proizvoda iste klase pre recimo 15~20 godina i sada, sve je otprilike za duplo do tri puta skuplje. Jedan primer bi npr. bio B&W serije 6, jedan mali 601 S3 je pre dvadeset godina kada sam kretao sa ovim hobijem koštao 340€ a njegov direktni naslenik po klasi i veličini 606 S3 je 1000€. To je realnost i sve što se ne broji hiljadama evra se na zapadu više i ne smatra nekim luksuzom.

  Butik delovi svakako imaju smisla tek kada je kamen temeljac baš baš kvalitetan. Jer sve dok se štedi na kutijama koje bruje ili odabiru drajvera koji se ne slažu kako treba, imaju break-up modove u delu koji pokrivaju i sl. priča o kvalitetu delova skretnice je izlišna. Pogotovo zato što se svi nekvaliteti i neidealno slaganje drajvera peglaju komplikovanim skretnicama sa puno delova. Znači ako hoćemo neko poboljšanje, gradimo kuću od temelja. Tj. od kvalitetnih drajvera iskorišćenih u opsegu koji im prija, tako da ne moraju da budu "silovani" skretnicom i ubijeni na taj način. Pa lepo nastavljeni zvučno jedan na drugi dobro dizajniranom skretnicom, rasporedom fizičkim na kutiji, itd. E tek kad je ta stavka kvalitetnog dizajna zvučnika ispunjena vredi pričati o pimpingu delovima kao nekom šlagu na već dobroj torti. 

  Utešno u celoj ovoj priči je da će umešno konstruisan zvučnik kome su drajveri dobro odabrani i skretnica dobro proračunata da zvuči jako dobro. A neko moje viđenje je da se vrhunski delovi jure iz čiste sile i objesti, ono kad voliš i hoće ti se iako možda nije racionalno ili opravdano u smislu odnosa cene i performansi.

  P.S. Ovo sam ja u svom nastupu čistog i racionalnog razmišljanja koje mi inače nije osnovno stanje mozga. Češće sam u onom kad Jantzene bypassujem Miflexima, a Miflexe Duelundima, super žice i konektore menjam uber žicama i konektorima... i svaki takav zahvat smatram totalno dobrom investicijom. Bolest je bolest, audiofilima se ne treba lako verovati na reč. 😅 

   

 15. Slažem se ali jbg. Mislim da 99% kupaca nije ni svesno delova unutar zvučnika koje kupuje i onda nemaju razloga. Mi što gledamo Denija smo u manjini. 😄

  GR-reaserch cene su inače kao i sve američke - pre poreza, carina, shippinga, pa to malo zavarava da su povoljniji nego što jesu u odnosu na neki običan brend koji kod nas u prodavnici izlaže finalnu cenu posle svih troškova, uključujući i internacionalni transport. Čak i Buchardt to sve uključuje u cenu pa me je zanimalo da proverim kako se tu GR drži. Sada sam stavio X-LS Bravo u korpu i dobio ovo:

  PpH7Nj.jpg 

   

  Pa onda carina i porez (u osnovicu ulazi i shipping), znači za nas bi ukupna cena bila 2550 dolara.

  Na tu temu, domaće stvari nemaju te troškove prevoza i uvoza pa bi odnos cena-kvalitet trebao da im je najbolji. NN Acoustics KSN je bio hvaljen žestoko a bio je ~750 poslednji put kad je pominjan. Ne znam da li je iko ikad komentarisao ili uslikao skretnicu ali tu je RAAL tviter koji je vrhunski drajver, kao i Van den Hul ožičenje, pa to uliva nadu da je i na kvalitet skretnicu obraćena pažnja. Ako neko ima info o tome, možda bi mogao da podeli. 

 16. Info iz prve ruke, od poznanika koji je morao da menja vufer na S400 MKII pa naručio nov - bio je 70€.

  3 sati ranije, Shang Tsung said:

  Da li ste mozda primetili neke zvucnike ispod (ili oko) 1000 eur da imaju dobre komponente unutra?
  Ovi buchardt s400 mk2 mi izgledaju fino, al to je vec preko 2000eur klasa. Zabelezeni u tefter.

  Lično nisam i teško da ih ima. Neka odokativna računica koja se pokazala prilično istinitom je da u fabrički zvučnik ide cena materijala koja je 25-30% njegove prodajne cene. Znači ako je par zvučnika 1000€, fabrika ih pravi od delova koji su 250~300. Čak i po njihovim nabavnim cenama na veliko to nije dovoljno za delove koje Denny iz GR research ne bi proglasio cheesy. 😅

  Naravno, ne ostane onih 700 do pune cene fabrici... tu su plate zaposlenih, transport, plaćanje reklama, lokalni distributer i njegovi troškovi, salon, radnici, zarada... Uglavnom, poenta je da na same delove ode relativno mali procenat od ukupne cene.

 17. Pored pomenutog Marten Duke 2, sećam se i da je npr. Dynaudio Heritage Special sastavljen sa kvalitetnim delovima. Pored standardno vrhunskih dyn drajvera, tu je dosta mundorf komponenti, WBT terminali. Znači ako pričamo o zajednici visoko kvalitethnih drajvera i butik delova, pričamo o cifri od ~6K pa naviše za kompaktni dvosistemac. 

  dynaudio-heritage-special-crossover.jpg

   

  Nešto na pola puta, gde delovi nisu baš toliko jaki ali nisu ni loši je npr. Buchardt S400 MKII. Zanimljivo je da cena od 2100€ obuhvata shipping ali i sve poreze koje platite prilikom uvoza. Tj. cena na sajtu je finalna. Oni su npr. ugurali bolje delove u sekciju za visoke (air-coils, Jantzen PP, pa čak i Miflex bypass) a štedeli malo na basu.

  C2.png?v=1688736750

   

  Nisam upućen u kvalitet samih drajvera kod Buchardta, niti sam čuo kako zvuči, ali je neki opšte prihvaćen utisak ljudi koji su ih probali da daju rafiniraniji zvuk od KEF, B&W... modela za isti novac.

 18. Čestitke na prinovi. Triangle BR03 su se i meni jako svideli, za moj lični ukus više od 3030i koji su malo previše bezbedni i "svilenkasti". Triangle su baš živahni i direktni... Ne vole da se provociraju oštro zvučećim pojačalima ali kad se lepo slože u sistem zvuče poletno i atraktivno. Tako da - uživaj.

 19. Praktično ništa kršteno ne može da se pusti a da se ne trigeruje copyright. I sa domaćom Galijom sam probao bezuspešno. Ima neke muzike koja je copyright free ali je tu uglavnom nizak i kvalitet same muzike i produkcije.

  Međutim, ako ti video nije blocked u regionima u kojima treba da se gleda, slobodni kači... Kao što ti je YT napisao to nije strike za kanal, samo znači da ne možeš da monetizuješ video, što bih rekao da svakako i nije tvoj cilj.

×
×
 • Create New...