Jump to content


frant

Članovi
  • Posts

    141
  • Joined

  • Last visited

About frant

  • Birthday 01/01/1970

frant's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. To zavisi od viÅ¡e parametara, ali se lemno mesto u principu mora grejati dovoljno da lemna legura dobro pokvasi željenu povrÅ¡inu, a fluks ispari. Ako se koristi kvalitetan pribor, a spoj je dobro pripremljen, lemljenje će se obaviti brzo, a trajanje će pretežno zavisiti od mase i dimenzija lemnog mesta. Savremene poluprovodniÄke komponente priliÄno dobro podnose zagrevanje lemilicom, jer su predviÄ‘ene da izdrže industrijsko lemljenje (reflow). Daleko su nezgodniji prikljuÄci i prekidaÄi loÅ¡ijeg kvaliteta, Äiji plastiÄni delovi ne podnose visoke temperature. SliÄno važi za Å¡tampane ploÄe od loÅ¡eg materijala i za žice sa izolacijom od PVC-a.
  2. Dobro je ako je proÅ¡lo bez problema. Ta metoda je inaÄe riziÄna, jer se lako može pokidati metalizacija na ploÄi. Druga metoda: Dodati veću koliÄinu lemne legure na jedno lemno mesto, tako da zbog veće mase legura na tom mestu duže ostaje rastopljena. Dok je rastopljena, brzo zagrejati lemno mesto drugog pina i povući kondenzator. Ostatke lemne legure odstraniti primenom fluksa i fitilja. Oprati povrÅ¡inu Å¡tampane ploÄe Å¡to Äistijim izopropil-alkoholom. Treća metoda (ovo nisam probao): naneti fluks na oba lemna mesta. Lemilicom i fitiljem odstraniti Å¡to viÅ¡e lemne legure sa oba. Grejati lemilicom jedno lemno mesto, istovremeno blago naginjući (npr. nekom žicom, koncem, prstom) kondenzator u smeru ka drugom, dok se prvi pin ne odvoji od ploÄe. Zatim odlemiti i drugi. Ostatke lemne legure odstraniti primenom fluksa i fitilja. Oprati povrÅ¡inu ploÄe Å¡to Äistijim izopropil-alkoholom.
  3. Razlika je u naÄinu podeÅ¡avanja, u mogućnosti oÄitavanja zadate i trenutne vrednosti temperature vrha, kao i u nekim dodatnim funkcijama (memorija, zakljuÄavanje, komunikacija sa raÄunarom i sl.). Po mom miÅ¡ljenju, sve to nije naroÄito bitno korisniku kome lemljenje nije glavni posao. Bitno je da je temperatura vrha podesiva i dobro regulisana. Sa druge strane, neku formu digitalnog korisniÄkog interfejsa danas ima skoro svaki savremeni elektronski ureÄ‘aj, pa isto važi i za lemne stanice. Ovo podseća na razliku izmeÄ‘u radio-prijemnika sa analognim i sa digitalnim biranjem stanica.
  4. Koristim Weller WD1M stanicu sa lemilicama WSP80 i WMP. Nisam oduÅ¡evljen kvalitetom vrhova iako nabavljam originalne. StiÄe se utisak da su Ersa vrhovi bolji. Sa novim Weller stanicama (tipa WX..) navodno je bilo nekih problema, brzo su se kvarile i ljudi su ih vraćali. Pretpostavljam da su ti nedostaci postojali samo u prvoj seriji i da su kasnije otklonjeni. PoruÄio sam stanicu Ersa i-CON nano, ali joÅ¡ nije stigla. Danas je sve viÅ¡e komponenti u sitnim SMD pakovanjima, tako da treba razmiÅ¡ljati o nabavci stanice sa toplim vazduhom. U Evropi su Weller i Ersa najpoznatiji i najzastupljeniji proizvoÄ‘aÄi, ali na nekim tržiÅ¡tima nisu. TakoÄ‘e su poznati Pace, JBC i Metcal. JBC opremu mnogi smatraju najkvalitetnijom, ali je mnogo skupa.
  5. Prvi ćeš naći, a drugi ne. Probaj BF862.
  6. Na fotografijama su dve razliÄite ploÄe. Nisu neÅ¡to Äime bi se autor pohvalio.
  7. Imaj u vidu da je 2N3055 gromada u pakovanju TO-3 i da verovatno želiš MJE3055T (ili MJE15030, BD239C i sl. u TO-220 pakovanju).
  8. Ovo je vrlo "old school" i suprotna krajnost u odnosu na prethodne zahteve. 7912 je regulator negativnog napona i zato u Å¡emi ne postoji kontinuitet mase. Zahtev je bio 1 A, a ovaj transformator je onda na granici (priznajem da mi je Äudno da je za DAC potrebna tolika struja, ali nisam ja pravio specifikaciju). Ima boljih reÅ¡enja i boljih regulatora. Ako mora da se koristi neÅ¡to nabavljivo ovde i odmah, pre bih uzeo LM317. InaÄe bih možda LT3080. Ako bih bio posebno motivisan, onda neku dobru naponsku referencu i OPA548, naroÄito ako je potreban i negativni napon (-12 V).
  9. Monolitni naponski regulatori su ipak napredovali u skorije vreme. Onaj koji sam predložio upravo se istiÄe malim Å¡umom i dobrim potiskivanjem talasnosti ulaznog napona sve do 10 MHz. Nažalost, u nezgodnom je pakovanju, ali ima i drugih "low noise" regulatora. U svakom sluÄaju, bilo bi dobro imati neki kvantitativni kriterijum pri odluÄivanju o primenljivosti neke komponente ili sklopa. Ovaj "application note" (http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN3657.pdf) takoÄ‘e može biti koristan, makar samo za demistifikaciju ove teme.
  10. Ne osporavajući predloge koji su dati, pitam se da li bi tu ipak bio dovoljan neki integrisani regulator, npr. TPS7A4700RGW (ima ga u Mouser-u) ili možda nešto sa OPA548...
  11. Å teta je Å¡to je to mesto ipak dosta daleko od centra grada, ustvari dalje nego Å¡to je zgrada u TimoÄkoj. Iako je TimoÄka bila zabaÄena, moglo se odatle stići peÅ¡ke do Slavije priliÄno brzo, a to je već centar. Od Cvetkove pijace do SkupÅ¡tine ima oko 4 km.
×
×
  • Create New...