Jump to content


Podesavanje za nocno pustanje muzike


rocktheroad

Recommended Posts

Imam veliki problem sa podesavanjem receivera da dobijem puniji, lepsi zvuk kada se muzika pusta vrlo tiho. Nemam neku dobru opremu, ne ocekujem cuda, ali sam prilicno razocaran sa trenutnim stanjem i nemam bas ideju kako to da resim.

 

Receiver koji imam je Yamaha RX-A1030 Avantage. Dole je detaljnija specifikacija zvucnika. Koliko god sve to delovalo nabacano, to je u jednom trenutku zvucalo dovoljno dobro za moje usi. Jedina razlika koja je bila tada i sada je drugi receiver Pioneer vsx-916. U sustini ne bih ga ni menjao, da je imao HDMI... a onda kad vas naloze na Airplay, network /internet i tako to zagrizao sam.

 

Poenta je da je ova Yamaha i za klasu bolja od prethodnog, i verujem da jeste ali ja to ne znam da namestim. Pioneer je imao dosta manje podesavanja, ali magicno dugme "Midnight/Loudness" je resavalo sve da se dobije puniji zvuk kad se jako tiho pusti muzika (-60db). Ova Yamaha to nema, nesto slicno tome je Adaptive DRC (Dynamic Range Control), ali to ne daje ni blizu slican efekat.

 

Pokusavao sam svasta, od podesavanja zvucnika (Small/Large), Bass Crossover, YPAO (Natural/Flat/Straight), pa do podesavanja DSP programa (7 Stereo, Dolby IIPL Music, Straight, Pure - ostali uzas naprave). Ono do cega dodjem je da se najprijatniji i najpuniji zvuk dobije sa Dolby Music DSP programom, zato sto izgleda da on jaci signal salje subwooferu. Medjutim to dovodi do toga da kad se malo pojaca zvuk, basovi - uglavnom woofer ubija da me mucnina uhvati. Kad namestim da se kod normalne jacine (oko 40-50 db) cuje lepo, onda je sve totalno flat kada se utisa... 

 

Da li neko ima iskustva sa podesavanjem receivera, da mi da neku ideju kako to da resim... Ili bar odakle da pocnem sva ta podesavanja, sta da mi bude referenca, kojim redom sta da podesavam... Dodatno me iznervira kad naleti neka pesma gde vidim da je lose podeseno a kod predhodne sam mislio da je ok. Izvrteo sam se u krug i totalno pogubio, da vise nisam ni siguran sta koja opcija zaista radi. Ili da li ima neko ko se bavi time kod nas, pa i da platim ako covek zna sta treba raditi, posto znam da preko postoji takva vrsta usluge.

 

Setup zvucnika:

 

Front:

Eltax Symphony 8.2 

Music Power: 200 watts 
Sinus Power: 110 watts 
Range: 28 - 22,000Hz 
Impedance: 4-8 Ohms 
 

Surround:

Klipsch Synergy S3- Surround (http://www.klipsch.com/s-3-surround-speaker/details)

FREQUENCY RESPONSE: 62Hz - 23kHz +/-3dB SENSITIVITY: 93.5dB @ 2.83 volts/1 meter POWER HANDLING: 110 w (440 w peak) NOMINAL IMPEDANCE: 8 ohms

 

Center:

Jamo D4CEN (http://www.jamo.com/speaker-types/center/?sku=D4CEN)

System Type    2 Way Bassreflex Impedance    4 Weight (Kg/lb)    6,8/14,99 Tweeter (mm/in)    25 DCD / 1 Woofer (mm/in)    2 x 114 / 4½ Inputs    Gold plated screw terminals Frequency Response (Hz, +/-3dB)    60 - 40.000 Power Handling (Watts Long/Short Term)    140 / 200 Sensitivity (dB, 2.8V/1m)    88

 

Subwoofer:

Klipsch Sub-12 (http://www.klipsch.com/sub-12-subwoofer/details)

FREQUENCY RESPONSE: 24-120Hz +/-3dB MAXIMUM ACOUSTIC OUTPUT: 117dB @ 30Hz 1/8 space, 1m AMPLIFIER: BASH® digital hybrid AMPLIFIER POWER: FTC Rated Power: 300 watts continuous @ 1% THD, Dynamic Power: 650 watts

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ÄŒuje se na loÅ¡ položaj zvuÄnika. Može li slika sa pozicije za sluÅ¡anje?

 

I Å¡ta je izvor?

 

Probao sam da nacrtam, ali nije bas islo... Veceras cu da slikam i da slikam distance koje je Yamaha prepoznala (prilicno tacno).

 

Jedini izvor koji imam je pustanje preko mreze, FLAC ili MP3 (Net Server opcija). Za MP3 je ukljucen onaj "Enhacner", za FLAC mislim da se to automatski iskljuci. 

Link to comment
Share on other sites

Važi, super. Zbog sluÅ¡anja muzike ako je prioritet, te distance frontova vrati na fabriÄka podeÅ¡avanja. Ostali za muziku i ne bi trebalo da budu bitni osim ako se ne sluÅ¡a na svim kanalima. Ali to je već cirkus namestiti. U svakom sluÄaju verujem da je najbolje krenuti u pozicioniranje sa stereom i ugaÅ¡enim subwooferom, u podeÅ¡avanjima Bass Out na FRONT ili sliÄna opcija.

 

Jer stojeći talasi efekt zvuÄnika mogu da poniÅ¡te niže frekvencije frontova pa deluje da nema bas pa neko logiÄno kreće da pojaÄava woofer, a onda on brunda i prepegla srednje i niske frontova... I nastane jedno veliko muljavo Äudo.

 

Ne znam da li se Enhancer sam gasi i pali, to bi trebalo proveriti.

 

U opisu si naveo 5.1 sistem zvuÄnika. Da li si ostale kanale u podeÅ¡avanjima postavio na opciju NONE?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Odvojio sam frontove, i nisam ni bio u mogucnosti da cujem neko drasticno poboljsanje koliko je doslo do pogorsanja odnosa sa mojom lepsom polovinom. Cak i da se time resavaju svi moji problemi, taj setup je ne odrziv :) Jednostavno previse dominiraju zvucnici i za moj ukus ako se povuku napred. Jedini nacin na koji mogu nesto da uradim su drugi zvucnici koji ne dominiraju toliko prostorom... 

 

Ono sto sam probao da nadjem na internetu i sto se je dobilo wife-approval je nesto ovako:

 

lifestyle-1.jpg

Martin Logan hybrid Electromotion ESL

 

Ako je do pozicioniranja, onda jedino nesto ovako moze da prodje. Ali ono sto sam cuo je da elektrostaticki zvucnici imaju prilicno mali sweet spot, pa nisam siguran da li se to odnosi naprimer na celu garnituru sa slike ili samo jedno mesto? Nigde ne mogu da nadjem koliko je to siroko ili usko..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...