Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav!

Da li je neko čuo za ovo? Imam neku "portable audiophile" instalaciju Foobara, skinutu odavno (ne koristim je) i pre neki dan gledam šta je autor stavio u vst folder. Ima tu i ambiophonics.dsp. Potražim na internetu i evo na šta se to svodi:

"In brief, Ambiophonics uses speaker correction, radical, crosstalk cancelled front channel loudspeaker positioning, computer recreation of real, early reflections and the later reverberant fields, and additional loudspeakers, strategically placed, to create accurately a wide front stage and propagate such ambience. Not every audiophile will be able or willing to do all that I suggest, but as each feature of the Ambiophonic system is implemented the improvement in realism will be easily audible and clearly rewarding."

Pošto muziku najčešće slušam u trpezariji, na bookshelf zvučnicima (silom prilika) koji nisu baš najsrećnije pozicionirani (opet silom prilika) isprobao sam ovo i zvučalo je neverovatno. Zvučna slika se protegla u dubinu, visinu i širinu, zvuk je dolazio i otpozadi a uz to nije bilo farbanja. Nije bilo ni reverba, a detalji su se mnogo bolje čuli. Jeste iluzija ali kad sam pritisnuo bypass na pluginu, zvuk je postao plitak i nezanimljiv. Zbog radova u kući nisam mogao ovo da isprobam na glavnom sistemu ali sam poslao plugin prijatelju koji je vrlo rigorozan po pitanju manipulacija zvukom a ima i akustički tretiranu sobu. Javio se ubrzo i rekao da je čuo za ovo, postojalo je i u hardverskoj varijanti još '70-tjh (Bob Karver) i da i kod njega zvuči fenomenalno. Da napomenem: i on i ja imamo standardnu 2.0 postavku.

Plugin je bio besplatan u početku, sada košta 10 dolara ali postoji i besplatna vst alternativa (ambio one vst)  pa čak i foo_dsp_ambio.

https://www.ambiophonics.org/