Jump to content


Ambiophonics


WTF

Recommended Posts

Pozdrav!

Da li je neko čuo za ovo? Imam neku "portable audiophile" instalaciju Foobara, skinutu odavno (ne koristim je) i pre neki dan gledam šta je autor stavio u vst folder. Ima tu i ambiophonics.dsp. Potražim na internetu i evo na šta se to svodi:

"In brief, Ambiophonics uses speaker correction, radical, crosstalk cancelled front channel loudspeaker positioning, computer recreation of real, early reflections and the later reverberant fields, and additional loudspeakers, strategically placed, to create accurately a wide front stage and propagate such ambience. Not every audiophile will be able or willing to do all that I suggest, but as each feature of the Ambiophonic system is implemented the improvement in realism will be easily audible and clearly rewarding."

Pošto muziku najčešće slušam u trpezariji, na bookshelf zvučnicima (silom prilika) koji nisu baš najsrećnije pozicionirani (opet silom prilika) isprobao sam ovo i zvučalo je neverovatno. Zvučna slika se protegla u dubinu, visinu i širinu, zvuk je dolazio i otpozadi a uz to nije bilo farbanja. Nije bilo ni reverba, a detalji su se mnogo bolje čuli. Jeste iluzija ali kad sam pritisnuo bypass na pluginu, zvuk je postao plitak i nezanimljiv. Zbog radova u kući nisam mogao ovo da isprobam na glavnom sistemu ali sam poslao plugin prijatelju koji je vrlo rigorozan po pitanju manipulacija zvukom a ima i akustički tretiranu sobu. Javio se ubrzo i rekao da je čuo za ovo, postojalo je i u hardverskoj varijanti još '70-tjh (Bob Karver) i da i kod njega zvuči fenomenalno. Da napomenem: i on i ja imamo standardnu 2.0 postavku.

Plugin je bio besplatan u početku, sada košta 10 dolara ali postoji i besplatna vst alternativa (ambio one vst)  pa čak i foo_dsp_ambio.

https://www.ambiophonics.org/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...