Jump to content


T+A Triton R130-jako dobro za jako malo


vabe3

Recommended Posts

Pozdrav forumaši!

želim s vama podijeliti iskustvo. U Hi-fi svijetu nije nikakva mudrost proizvesti vrhunski zvuÄnik ili bilo koji drugi ureÄ‘aj koji recimo koÅ¡ta 5.000 eura. MeÄ‘utim, potrebna je velika mudrost i "know how" da se proizvede vrhunski ureÄ‘aj koji novi koÅ¡ta recimo 500,600 eura. Od svih komponenti u sustavu smatram da je najteže pronaći zvuÄnike koji će pomiriti naÅ¡e strasti. Definicija, duboki bas, muzikalnost, transparentan zvuk, 3D pozornica i smjeÅ¡taj instrumenata i izvoÄ‘aÄa. itd. teÅ¡ko je to sve postići za malo novaca...ili možda ipak nije!?

 

Od svih proizvoÄ‘aÄa i modela zvuÄnika koje sam u životu imao prilike Äuti (Gryphon, Epos, Herbeth, Audio Physic, T+A, Canton, Jamo, Castle, ProAc, Audio Epilog, Quad, Mordaunt Short, Wilson Benesch...) nekako mi najviÅ¡e prijaju njemaÄki  Audio Physic, T+A i Canton. Generalno zvuk im je vrlo sliÄan, realan, neutralan, s izuzetno prirodnim timbrom i umjereno muzikalan. U glavnom sustavu imam Audio Physic Yara II Evolution podne koje sam nove platio velikih 1100 eura. Dugo sam tražio neke bookshelfere za B sustav i uvijek sam se vraćao upravo modelu T+A Triton R130. Srećom, dobro sam odabrao!

 

T+A tvrtka postoji od kraja 1970-ih, a već 1983. je s modelom T+A Criterion TMR160 bila u Stereroplayu vrhu Absolute spitzenklasse. No, da se vratim na konkretne zvuÄnike. Nisam znao mnogo o njima, no poslah mail u T+A i odgovore mi da su se proizvodili 89/90 zajedno sa modelom S130 (jedan je na K/P) koji je bio podni model. KOÅ¡tali su 700 dem. BAss reflex tipa sa otvorom s prednje strane, s po tri drivera u kabinetu, 30-25.000 HZ, 4 oma, 90 db, 7 kg.

 

Slušni dojmovi

Stalna postava B sustava mi je Nakamichi Sr4, Nakamichi Cdplayer3/cd4/oms1, zvuÄniÄki kabeli Tara LAbs Quantum, intekonekti KL Audio itd. Nakon mnogo eksperimentiranja zakljuÄio sam da mi najbolje sviraju na masivnim stalcima ako su 15 ispred jedne police/ 50 cm od zida iza, i 50 cm od boÄnog zida. Da odmah razjasnim Å¡to ovi zvuÄnici ne mogu. Ne mogu u potpunosti prikazati 3D pozornicu i smjeÅ¡taj izvoÄ‘aÄa, to se samo nazire, ali se ne osjeti u potpunosti. Ne mogu u potpunosti "nestati" iz sustava. Noviji zvuÄnici imaju malo viÅ¡e definicije. Sve ove karakteristike Yara II Evolution odradi lakoćom. No, ovo nabrojeno ne mogu niti Epos 12i, Quad 12L2 ili Mordaunt Short Mezzo 3 koje sam imao prilike sluÅ¡ati i koji novi koÅ¡taju 600 do 800 eura, a u Stereoplayu su svrstani u kompakt lautsprecher sptizenklassu. Sve ostalo ovi T+A odrade jako dobro, bolje nego ova tri bookselfera. Detalji, srednjetonsko podruÄje, dubok bas, sve je tu. Jedan kompeltan zvuk. Zvuk je neutralan, ali nije suh niti kliniÄki hladan kao kod Quada. Quad imaju brži zvuk, dinamiÄniji, no T+A je brz taman toliko koliko treba biti. Umjereno je muzikalan, manje nego kod Epos 12i, no zato je bez ikakvih koloracija, ono Å¡to uÄ‘e u njih, tako i izaÄ‘e. Ovi zvuÄnici ne "glume" da sviraju veliko, oni doista sviraju veliko. U sobama do 16-18 m2 ispune cijelu prostoriju zvukom. Zvuk nije niti hladan, niti topao, niti jako brz, niti spor, taman takav kakav treba biti. Naravno u usporedbi sa skupljim zvuÄnicima fali malo transparencije u visokima, no T+A zato imaju jako dubok bas Å¡to se danas u ovom formatu zvuÄnika baÅ¡ ne sureće. U Stereorplayu nisu testirani,ali je njihov manji brat Triton R90 koji je koÅ¡ato 500 dem-a ocijenjen priliÄno suzdržano, samo u standard klasi. I sad on Å¡to je najzanimljivje, ovi zvuÄnici su vrlo rijetki, a mogu se naći za cca. 100 do 120 eura. Ovo je najbolje potroÅ¡enih mojih 100-injak eura. I sad gledajte ovo: SR4 150 Eur, Cd Player 3-100 eur, T+A-120 eur. Tko uspije složiti novi sustav za 1500 eura koji će ovaj nadsvirati ja mu ovo sve poklanjam.Hahaha! I ovjesu su gumeni!

 

 

 

 

post-30029-0-62383000-1385630995_thumb.j

post-30029-0-26943200-1385631021_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

To je dobar zvucnik...mislim da si ih kupio od mog prijatelja....ako je nesto sa znackom T+A onda je vrhunsko....ako trazis bookshelf kutije koje nadsviraju sve nabrojano i nakon kojih ce ti trebati duze vremena da dodjes sebi od soka i nevjerice sa primjesama predrasuda, onda trebas probati Technicsovu referentnu seriju SB M300m2.......Kao ljubitelj bookshelf kutija, mislio sam ponesto napisati o impresijama ovog zvucnika, ali nemam ni vremena ni volje uvjeravati ljude da je ovaj Technicsov zvucnik vjerovatno najbolje sto sam cuo u svojoj kuci neovisno o cijeni.....ovaj review doslovno opisuje ono sto i ja vidim i cujem

http://sites.thestar.com.my/audio/story.asp?file=/1996/8/01tech

Link to comment
Share on other sites

Epos kutije su uvijek odlicne....od novijih me iznenadio i Mourdaunt Short Aviano 2....ali ovi m300 m2.... uffff

Meni su bili dobri kada sam ih sluÅ¡ao Mordaunt Short Mezzo 2 (ne 3 kako sam gore napisao), jako su muzikalni, no ne mogu podnijeti puno snage, poÄinju svirati oÅ¡tro s distorzijom na viÅ¡im glasnoćama.

 

Audio Epilod Adut su odliÄni, ali su i skupi 4500 kn/650 eur sa stalcima za mini monitor

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...