Jump to content


RADE

Donator foruma
  • Posts

    1,853
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Posts posted by RADE

  1. 1 sat ranije, Krca44 said:

    Znamo ( ili bar ja znam da to uopste nisu isti pojmovi - Sensitivity i Efficiency ) - sto se tice Faital 12" to je napisano onako u malo u shali kao i ceo post jer je Faital italijanska firma - nisam detaljno i skoro proucavao njihov katalog 12"-15" drajvera.

    Medju pro drajverima - koliko sam video generalno u toj klasi 10"-12"-15" vrlo su retki lako pokretljivi - ono sto sam video, tad kad sam gledao - jeste da uopsteno ima vrlo malo tih velikih "midbass-eva" lake pokretljivosti, mora da se izadje i pro kategorije da bi se naslo ( nemoj molim te da me pitas koji, proslo je sigurno dve godine od kada sam gledao ).

    Krco, pa u PA se radi o 2000w, 3000w, 4000w što se kod mene u selu prevodi sa 2,3,4 kw .....tu nema ništa labavo....ene onaj modul RCF što ti nudim ima nekih skromnih 2100 w ....ono 2 od 16 cm i neka mala horna.....i sve to za nekih bednih 130 dB

  2. 20 sati ranije, Krca44 said:

    Pa Rade posalji nam recimo Faital HF106, hornu i Faital 12" drajver, lako pokretljiv x2 - napravicemo kutije za to i publikovati.

     

    Ti bi nešto za vašare i šatore.....evo većeras mi u prodavnici gde kupijem povrće i voće nude modul RCF, znači napajanje, filter i dva kanala.....samo zavrneš na te, već šta imaš.

     

    PS šalu na stranu, ja sam već poveo razgovore o tim stvarima, ono, vašar slava neobavezno druženje. Znači nisi jedini.

  3. Situacija je sledeća, uskoro /mada sam ja mislio da jesu / mi stižu  2 mid basa i 2 tvitera koji su  razvijeni za neke prilike i neprilike. Uglavnom, većina karakteristika je zadržana a neke su i izmenjene iz opravdanih razloga.

        Moja ideja je da ih ustupim / privremeno /  na neku vrstu testiranja.....da se stekne makar neka ideja o tome o čemu se govori već duže vreme......naravno ako postoje zanteresovani  i naravno da su pod libelu 😂......ovo oko libele ja odlučujem 😂.

       Kutija može da bude od 8 litara pa do 30 litara....nema problema.

      Postoje neki uslovi, recimo, može da se piše ko šta hoće, ali mora da makar meni navede litražu, rezonantnu i šemu filtera....mislim, da znam o čemu se priča. 🤣.  Ako ima više zainteresovanih možemo da se dogovorimo jer ima više dana nego kobasica, što se kaže kod mene u selu.

    Ako postoji problem oko kutije mogao bih i to da uradim, ali mi je nezgodno da šaljem.

      Ono šta ja lično mislim je to da možda i nema potrebe za tviterom jer sam mid bas ima štofa, što se kaže, osim toga neće biti veliki problem da se proveri da uz ovaj mid bas neće da idu mnogi visokotonci....iz 100 razloga.

       Nema nikakvih problema da se taj deo otvori nova tema, bilo gde, recimo u meni omiljenoj samogradnji.

      

  4. 10 minuta ranije, Shang Tsung said:

    Evo skretnice od Elac debut b5.2. bar ima air cores. Mozda samo ovi elektroliti da se zamene, al cini se da nema mesta za bilo sta vece ovde. whathifi 5 zvezdica. ih sad...

    Screenshot 2024-02-13 212748.png

    sama zamena običnog žičanog otpornika u liniji visokotonca  sa neobičnim neinduktinim otporom donosi lepe promene. Ne košta mnogo a lep posao radi.

     Onaj drugi je verovatno u redu sa kondezatorima prema masi.

  5. On 12. 2. 2024. at 20:09, giZ_Mo said:

    А шта ту има да се коментарише кад су мали?!

    Ја сам имао на мерењима мали звучњак, рецимо око 90 мм посебне конструкције који се тренутно подаје као резервни део по цени од 400 евра или фунти, небитно. Тај малиша је уграђен у лустер од оних стаклића са Мурана ( Венеција/ који се продаје за неких тричавих преко 10.000 евра или фунти, небитно.

      Е сада када ја напишем да је мали радио као велик, 98% неће разумети написано. Али чињеница је да малиша има звук великог звучника што је технички врло тешко урадити, али је урађено.

  6. 10 sati ranije, Nixie said:

    Ti sa magnezijumskim membranama imaju dva breakup moda i skretnica zna da bude komplicirana. Prednost je izuzetno neobojen i čist zvuk jer do par kHz basić radi ko klip. Nakon toga je hrkljuš koji se mora ukloniti. Efikasnost je prilično mala a 50Hz je misaona imenica.

    http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

    http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.htm

    Како може плекана мембрана да има .....

  7. Рођаци, оба звучњака имају папирну мембрану.....и један се користи у комерцијалним кутијама од 10.000 а други у кутијама од 25.000. евра....и сада мени није јасно колико синапси имате у леру 😂. Ја сам ставио овај смајли, али ситуација је врло забрињавајућа.

     

     

  8. A da mi ostanemo na ovim nivoima , gde svet misli da dobro vladaš teorijom, jer ako pređem na više nivoe i napišem samo jednu jedinu reč u vezi parametara neće ti biti dobro 😂, mislim taman si mislio da sve znaš kad ono . Naravno nije to neki veliki problem jer ti se ne " takmičiš " sa svetom isto kao ni ja pa to i može da prođe.

      Opet ima sveta koji hoće da se takmiči sa svetom i to se ne radi sa stvarima koji svi znaju, opet to znači da moraš znati nešto više i nešto bolje od ostalih. 

       Evo jedan pimer. Davnih dana onaj isti Fabrizio je pokušao da uđe u vode HOME i napravio je pojačivač koji se zvao Davina .....to je onaj isti pojačivač koji je u Milanu bio najbolji na blind testu koji je organizovan od strane novinara koji su pratili sajam. Znači blind test više pojačivača koji su po oceni novinara svirali vrhunski.

      U konkureciji  pojačivača iz celog sveta Davina je proglašena za najbolji amp. I šta se dešava, ta ista Davina je jedina iz te serije koja je imala  "Mauricio sound" tj bila je modifikovana od strane Mauricijusa.....znači promena određenih komponenti i tome slično.

       Šta se desilo sa ostalim Davinama....pa ništa , one su ostale netaknute u origimalnom stanju i nisu prošle kako treba. Jednostavno, u tom vremenu pojedinci nisu verovali u te fore i fazone sa promenom komponenti.....dobro, naknadno su se opametili.

       Ona jedna jedina je završila nemam pojma gde, uglavnom je bila kod mene jedan čitav dan.

        Mislim da sam već pisao da je moj auto bio prvak Italije u svojoj klasi. Pazi, takmičenje na nivou Italije gde imaš sve što postoji u belom svetu, sve moguće firme, sve najbolje iz tog segmenta i ovaj montira iz BMW serija 3 širokopojasni iz prednjih vrata  💪....znači klasa satelit  plus subvofer i kao satelit ide onaj mališa iz bembare.....i pobedi sve focale, dinaudie i ostale.....ali ide zato cevni preamp sa XXX cevima i ide pojačivač " Maurizio sound" i onda sve dobija sasvim drugu dimenziju.

      A ono svet vadi tog mališu i gura ko zna šta, kao nije dobar.

       Generalno ovde se prodaje zvuk a ne parametri.

  9. 3 minuta ranije, BokiTokiVoki said:

    Verovatno sam ja preozbiljan za ovu diskusiju. 😄

    Okači Thiel/Small parametre od tog čuvenog 6" mid-bassa, pa ću plastično objasniti. 

    Pa šta ćeš da radiš sa njima....da slušaš da gledaš, šta ćeš da radiš?

      Po meni je logičnije da spremiš kutiju od 30 litara i da ga zavreš i slušaš....onako drugarski preporuka. Čisto da probaš da ukapiraš zbog čega muzičari posle 20 sekundi izjavljuju da je to to a a sa audiofilima se vodi rat. Da pokušaš da shvatiš kolika je razlika u realnosti, veličini instrumenata, poziciji, emocijama u poređenju  sa nekim drugim zvučnicima .....nije sve u parametrima.

      U ostalom kada je projekat predstavljen za proizvodnju, tadašnji " stručnjaci " su tvrdili da to ne može da radi i da ako bude ikada proradio da to neće biti ništa.....naravno istna je na sasvim drugoj strani.

  10. Uskoro ću biti u situaciji, da za potrebe radoznalih obezbedim 4 kopije zvučnika gde će verovatno i lično moći da se uvere  u ono šta pišem......recimo nemogućnost večine klasičnih visokotonaca da se upare sa midbasom.

      O mogućnosti skidanja partiture, o zvuku koji izlazi iz okvira svakidašnjeg i gde se dobijaju neke nove dimenzije.

      Naravno da sve dolazi bez filtera i da svako / skoro svako / može da stavi filter po svojoj želji.

      Tri zvučnika su gotova a o 4-tom tek treba da se dogovorim

  11. 33 minuta ranije, Nixie said:

    Ti napucani zvučnici su definitivno preskupi za svoju namenu, tj. slušanje muzike. 😁 

    Za neke druge namene, podržavam milijunske cifre. Ko ima neka troši. 🤑

    ако се говори о неким екстремним случајевима, па наравно да власници не слушају музику него се хвале другарима како су дали пар стотина хиљада за тамо неку играчку.....то је сврха.....то је рекао и на РТС-у новосађанин који прави појачала од 100000 еврића.

     

  12. 2 sati ranije, somilenko said:

    E moj Rade, ispade ti epicentar globalne industrije zvučnjaka, osećam se privilegovano...

    Није то епицентар глобалне индустрије него је био епицентар продаје и монтаже звучника у колима у том времену. Еугенио заједно са Маурицијом држи такмичење на нивоу Венета, мислим они су власници тог дела забаве.

      Опет са друге стране Фабрицио ради у Вићенци ауто појачала где је Маурицио имао удела у сегменту промене појединих компоненти да се од веома доброг појачивача добије екстремно добар појачивач. Фабрицио у овом тренутку производи појачиваче који преко немаца иде у Јапан и који су већ пар година је најбољи.....цена моно блока 10000, баксија.

       Тај исти Фабрицио ради и појачиваче за сонус фабер / оне кутија од 750.000 / ......е из те фирме мени ускоро долази појачивач за кола, не онај о којем сам писао него један сасвим нови производ који је тренутно на тестирању звука ....први у серији 💪.

       У сваком случају врло је похвално да се осећаш привилеговано. Ја имам између осталих и један круг познаника који како да кажем нису нешто са чим би се ја хвалио.....и онда понекад ја њима причам о неким догађајима и неким људима ....и онда иде, у МП3 , па само ти познајеш такве људе па како их ми не упознамо итд итд. 😂

    Ево ја рецимо познајем Бранислава из Јарка и ја свима причам о њему.....и ја се осећам врло привилеговано што њега познајем. Лик је легенда.

      Ако сте добра особа, онако добра, мислим то се види из авиона, а ја мислим да сам добра особа онда постоји могућност да упознате сличне особе. То је поента.

       Ево ја рецимо могу да на основу понашања или рецимо писања закључим без неких већих проблема ко је џукела а ко је рецимо нормална особа.

  13. 15 sati ranije, Nixie said:

    Many more years ago than I care to mention, the well known Danish company Ortofon introduced a range of loudspeakers, featuring hexacoil technology, Variovent, incredible power ratings and some good sounds. Not too long after that, a new name came up, a company by the name of Dynaudio. 

    E sad Ortofon je koristio Scanspeak i Seas drajvere, verujem da je iza svega uvek bio Scaaning. A i Izraelski Morel je bio tu negde u toj ekipi na samom početku, al su se brzo raskantali. Danas su većinski vlasnici Kinezi. A i Scanspeak je valjda isto prodat nekoj Azijskoj kompaniji, i to odavno.

    Meir Mordechai  /морел/ је код мог познаника на пола сата од мене својевремено покушавао да направи звучњаке за аутомобиле 😂.....moram ga pitati jel ostala neka fotka iz tog vremena

  14. 17 sati ranije, RADE said:

    Отприлике се зна како који драјвер ради. Има их скупих а има и јефтиних и само зависи шта хоћеш. Evo recimo Seas CA15RLY.....100 и нешто еврића......али ебига није сцан није палац и онај други 😂....а у души топ звучњак.

    😂 тај звучњак од горе се монтира у грифон мојо....око 25000 еврића.....ебига да кошта 15 еврића можда би и био узет у разматрање😂......овако 100 еврића је превише. 

    ако се укуца на гуглишу онај најмањи Ацин твитер , онда гуглиша избаци и неке мале кутије са тим звучником и опет са сеасом али оним од 12 цм ......цена ситница 10000 еврића. У реду, филтер је проблем, али ебига не морају кутије да раде као оригинали али ако се постигне и половичан резултат, па мало ли је.

     

×
×
  • Create New...