Jump to content


SlušačOmota291

Članovi
  • Posts

    149
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by SlušačOmota291

  1. 20 minuta ranije, Nixie said:

    Skretnica takva kakva je, verovatno samo jedan kond na visokotoncu, neće da utiče. Jeftini zvučnici, kutija kompresiona, samo neka radi nešto. Promena vešanja menja uvek TS parametre i frekventni opseg. Potvrđeno merenjem više puta. Ali kad dotraje, nema drugog izbora.

    Mogu samo da preporučim nabavku vešanja i lepka kod onog Nišlije na KP, ako će biti DIY zamena vešanja. Bez skidanja kalote, zvučnik se centrira ili ton generatorom preko pojačala ili da svira nešto sa dosta basa tokom lepljenja spoljnjeg venca vešanja na korpu. Prvo se lepi unitrašnji venac na membranu, uvek.

    Onu sliku sam postavio da bi se videlo koje su serije zvučnika u pitanju, moji su trosistemski sa plavim prednjim delom, tu je komplikovanija skretnica, što se tiče tih marantz kutija mogla je malo deblja iverica, skretnice su ok, visoki na nivou, kablovi debeli bez lemova nego sa priključcima za korpu...Uradiću ovo do kraja i mislim da bi trebalo da sve obavlja svoj zadatak.
    Nije bitno, niti što je marantz, ne bi se ja cimao da je to loš zvuk, ima potencijala.

    To je jedna od jeftinih serija njihovih proizvoda ali i ne najjeftinija, imaju oni i to dosta jeftinije serije...

  2. Zanima me nešto vezano za način proizvodnje zvučnika.
    Moji zvučnici su iz Marantz HD serije i cela serija ima prepoznatljive plave drajvere, pošto su moji nešto budženi bili, kupio sam manje kutije sa tim plavim drajverima od 8" ali treba da im zamenim vešanje.
    Moje pitanje je da li je uobičajna praksa kod proizvođača da povećavanjem zapremine kutije produbi bas sa istim wooferm?
    I da li frka da prebacim iz manje u veću? Da napomenem da svi basovi imaju isti kod od nekoliko cifara, i svi su 8 oma.

    Znači bas iz malog SP 225 koji je deklarisan sa 60Hz bi trebalo da ide u moje velike kutije koje su deklarisane sa 50Hz dubine.

    To su ovi momci...Rane osamdesete
    image.png.a41f6b8f87f325668312361b4054f63f.png

  3. E tako se to dihtuje!

    Ništa, javljam ako sam rešio problem zvackanja, nisam iz čiste dokonosti proveravao zatvorenost kutije...
    Nzm sada da li uz to i da pregledam kondove na skretnici, da ih full obnovim, i da dobijem svojih par godina mira...

  4. jel se platnena kalota onda ne stavlja slučajno? Tu je kontakt sa vazduhom pa predpostavljam da se tako hladi kalem, retko sam to viđao a zanimljivo je da to nisu kompletno hermetizovane kutije...

    I jedno usputno pitanje, zanima me, pre par meseci sam rasviravao iste sa novim vešanjima na sinusoidi 20-30hz na maloj snazi oko 1h Da li da da to radim ubuduće ili kako se uopšte ponaša temperatura na konstantnoj frekvenciji?

  5. E ovako da pojasnim, izvidio sam teren, upoznah moje zvučnike prvi put iznutra, volim da vidim sjaj tehnike zamrznute u vremenu :)) osmice su iz marantz kutije, platneni dust cap, što znači da ima prolaza, ustanovio sam da zvecka od onih drvenih nadogradnji oko korpe to ću gledati da rešim, i basevi uopšte nemaju dihtung tako da će ga dobiti uskoro eventualno ću proveriti kako se drži ploča s terminali

  6. 7 minuta ranije, Nixie said:

    Ma to se lako proveri, već sam rekao. Malo samo treba, da se lagano vraća drajver. Evo sad sam proverio na srednjotoncima, tačno je tako kako opisah.

    Da to sam primetio da se polako vraća, generalno u kompresiji zvučnik mnogo više radi, ali čuo sam da bas refleks više zagara

    A što se tiče dampiranja i traka, znam da je davno ćaletu zveckao woofer, nov novcijat kompresioni sistem i onda zvao čoveka da mu namešta svašta...Treba kompresiju znati napraviti...

  7. 26 minuta ranije, 空也 said:

     Nema potrebe da namerno ostavljamo nekakve procepe ili otvore na kompresionim kutijama.

    Ako se baš ne zainatimo da sve zaptijemo, minimalni prolaz vazduha će uvek postojati.

    Sunđerasti dihtunzi između drajvera i kutija uvek malo propuštaju vazduh, itd, itd.

    A competently built sealed enclosure should be airtight at all seams. Then there's mounting the drivers. Even though gaskets are used to seal the driver, there's still some leakage, from the driver. Be it foam surrounds, pole piece vent, or some leakage from the gaskets, the enclosure does breathe a bit. And that should be enough. Good enough sealing is what you should aim for, so that leakage is not excessive. If one aims for some leakage, imho, it will be too much.

    Ja sa živom gumom nisam imao problema, čak mi dobro dampira vibracije skretnice (terminali su mi direktno na ploči skretnice i vire kroz otvor na kutiji). Oko tog otvora sam unutar kutija stavio prsten od žive gume i iznutra šrafovima pričvrstio skretnice. Nisam imao nikakvih problema da je kasnije ponovo skinem.

    Kutije mi prolaze test sa pritiskanjem membrane drajvera i njenim polaganim vraćanjem.

    U originalu su na AR-ovima skretnice bile zalepljene nekim super jakim lepkom, tako da je živa guma bila svakako napredak! :)

    To na kutijama otprilike ovako izgleda (nisu moje slike, ja sam napravio nove skretnice):

    1597442-7d9140bf-acoustic-research-ar90-

    s-l1600.jpg

     

    U sunce ti tri prekidača...
    Da to mi je isto bitno deo oko skretnica, tu mi svakako treba nešto iz gumaste, elastičnije priče da dampira taj deo.
    Kad počnu da rokaju basevi kreće zujanje iz kutije tako da ima tu posla i sa gumama

     

  8. 1 minut ranije, giZ_Mo said:

    Самолепива сунђераста трака!

    Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
     

    Da...Padalo mi napamet, ima dosta traka, ne znam koja bi mi pomogla ali hvala na predlogu

  9. Imam jednu "sitnicu" da obavim na temu kompresionih kutija koje bi da doteram, primetio sam da na mestima oko terminala (kod skretnice) malo "duvucka" iz kutije, hoće i da zvecka, dakle nije zatvoreno. Sa čim bi mogao da zalijem i popunim kutije? Čujem da je silikon opasan da nagriza lepak i svašta nešto pa me zanima taj deo samogradnje...

  10. 2 sati ranije, ZlatkoTemelkovski said:

    Zdravo svima,

    Ja sam Zlatko iz Skoplja. Bavio sam se elektronikom i HiFi-jem jos kao osnovac pre 40 i neku godinu, kad sam sam sebi izradio prvo pojacalo i mixetu i light shou :) Evo sad se vracam sa lemilicom i osciloscopom kao hobi.

    Dobardošao, ovo je velika baza podataka, al ko pita ne skita 🍻

  11. On 8. 9. 2023. at 10:57, giZ_Mo said:

    Ма ови клинци то не разумеју, није све ТикТок и фејзбук!

    Misliš ti da je meni lako hahahahah, oni ne znaju ni šta su majstori, samo za garanciju...A što se novih stvari tiče, laptopu je skoro dve godine garancije, krenuo da mi brljavi pre 2 dana, ne verujem kinezu pa koliko kog koštao!

    A stari grundig je bio malo nervozan...Ja znam tačno kad je njemu hladno, kad mu se neradi, kad bi na čišćenje🤣

  12. 4 sati ranije, somilenko said:

    Mislio je na kanal kao kada auto ide kod majstora, dakle, i risiver mora kod majstora a ne promena podforuma niti se misli na jedan od dva stereo kanala...

    Neverovatno mi je koliko se ovde pogrešno razumeju jednostavne stvari...

    Au da čoveče, čuo sam za ta poređenja ali toliko retko da sam i zaboravio...
    Nije ovde nerazumevanje nego svuda i često gde se upotrebljavaju poruke

  13. On 30. 8. 2023. at 12:33, giZ_Mo said:

    Извини ал' Ја тебе ништа не разумем.

    Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
     

    Pa i ti si liričar, ja mislio da treba da prebacim temu u vintage audio, pa mi sinulo da treba na pravi "kanal" da prebacim text... Ne znam koliko ste striktni po tom pitanju
    Yep, nešto sa kanalom je sigurno, pogledaće majstor

    Prekidao mi je od kad ga imam, ali kad "grune" signal, pa mi to zaliči na neku protekciju zvučnika, a sad prekida kad mu se ćefne pa ne znam šta je *bem li ga...

×
×
  • Create New...