Jump to content


Koumbare

Članovi
 • Posts

  218
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Koumbare

 1. Evo malopre sam pokupio pošiljku iz Nemačke sa trackingom (kako sam naveo ranije). Platio sam samo 300 dinara što je cena carinske obrade, to što je carina pogledala pošiljku i odlučila da ne podleže carinjenju. Paket nije otvaran. Priložena je spolja i faktura gde se vidi da sam platio dve ploče po 23 EUR bez PDV-a i shipping od 20.92 EUR. Nemci uvek sve pedantno spakuju i prilože uz pošiljku i najčešće tu platim što treba da se plati sa naše strane. To govorim u slučajevima i kad je ploča recimo 17-18 EUR ili 25-30 EUR. Sad, eto, platih samo ovih 300 dinara... a 4 LP-a unutra, paket težak 1.5kg. Ostala su još ova 3 paketa preko Juno-a... prvi je poslat 24. oktobra pa ćemo da vidimo šta će biti sa time. Imam i jedan 12" singl od izdavača iz UK-a direktno poslat (preko Bandcamp-a), to u totalu nije ni 20 EUR al me isto recimo često ocarine/PDV-uju kad mi šalju izdavači iz inostranstva. Sve u svemu, tombola i dalje traje...
 2. To je lokalizacija za naše tržište. Sve je suštinski isto, sem što možeš cenu da vidiš u RSD.
 3. Toliko je random da, evo, imam priliku da prijavim sve ovo o čemu ste pisali unazad nekoliko postova... Čekam 5 paketa sa pločama, 3 sa Juno-a, 1 Nemačka a juče mi je stigao paket sa 2 albuma iz UK od fizičkog lica. Prodavac sa Discogsa. Poslao je sa trackingom. Ploče 70 GBP slanje 18 GBP. Paket 1,2kg. Kroz carinu je prošlo brzo kao metak, niko otvara nije. Nula dinara platio. Nemačka je sa trackingom, upravo je stigla na carinu. Tu očekujem sve da platim. Juno - do sad sam 2 puta platio ove godine a nakupovao sam se ploča i ploča. Javljam rezultate kako budu pristizale...
 4. Ploča koja preskače je neispravna ploča i ide ocena P/F. To se konstatovalo preslušavanjem. Kod prodaje se tako i ocenjuje uz komentar da je ostatak audio reprodukcije za VG+, NM ili koja god da je audio ocena u pitanju, pa onda potencijalni kupac odlučuje hoće li da kupi ploču sa defektom ili ne. Na žalost, cena za takvu ploču mora biti u okviru P/F raspona (ako želiš da je prodaš). Nemali broj puta taj preskok je usled nečega što je zaglavljeno u brazdi i što se nakon dobrog čišćenja (vakum ili ultražvučno) da otkloniti.
 5. Verovatno zato što je svaki pojedinačno manji od 50 EUR To sam i ja probao pre par narudžbina... Vidim da me dve ploče koštaju preko 50 EUR a svaka pojedinačno je manja. Razlika u poštarini za pojedinačne pakete u odnosu da pošalju obe kao jedan je 291 dinar što je manje od carine, pdv-a itd. #srbinpobediJo
 6. @ketklou jesi mu dao negativnu ocenu? napisao da loše ocenjuje/gradira ploče? jesi to uradio i za jedno izdanje koje sad izlistavaš na KP da "ublažiš štetu"? Dosta se priča o lošem ocenjivanju ali kad se gledaju profili prodavaca to su sve same pozitivne ocene, eventualno jedna do dve u poslednjih X godina i to češće kod nekih koji "valjaju" sve što je aktualno da se "valja" (čitaj i nosače zvuka i umetnine i knjige i tehniku itd). Ne znam kakvu politiku vode Kupindo/Limundo ili KP po pitanju toga tj koliko su fleksibilni na stalne ili "veće" prodavce pa vremenom uklonje takve komentare... u e-trgovini to je vrlo bitna stavka. Na Discogsu si praktično mrtav ako kreneš sa negativnim ili neutralnim ocenama u kojima se pominej misgrading... Kod nas ispade i dobro i loše - sve pozitivno!
 7. Meni drago da sam kao tog Majkla nanjušio još pre dobran broj meseci kao polu "bulšitera"... realno lik je u ozbiljnim parama, vlasnik je te neke marketingške agencije koja je između mnogih imala i VW kao klijenta kad su rešavali "štetu" onda kad je procurelo da su lažirali rezultate emitovanja štetnih gasova... elem nema ni veze... Dakle primio se čovek i sad hoće instant sve. I ovo što mu je po kući su sve ganc "nova" (re)izdanja pa kao ajd malo da on uporedi sa originalima. Krenula mu i para od monetizovanih YT videa pa se razmahao po Discogsu i onda se, mož' misliti - razočarao... Ne znam samo kako je ušao u te krugove da je relevantan i da priča sa ovim ozbiljnim ljudima iz toga sveta. Možda im je egzotičan ili simpatičan ili ko zna šta... Onaj mučeni šveđanin što ima YT kanal 10 godina a jedva namakao 2k subscribera verovatno nemaj taj neki "faktor X" a po znanju, kolekciji i ostalom je mnogo više legitiman od Majkla.
 8. Ne može i ne sme. VG (4) maksimalno. Selotejp na omotu pa sve da je stavljen i na tek raspakovanu ploču je max ocena VG.
 9. Ovaj konkuriše za šampiona godine! Dosta jak kandidat...
 10. Nisu ni oni. Moguće je to regulisati. Npr. Steam, najveća globalna platforma za digitalnu prodaju video igara je uvela naplatu PDV-a pre par godina za Srbiju. Cenovno se to ništa nije promenilo za nas kao kupce, sem što od npr. igrice koja košta 60 EUR oni sad obračunaju PDV i taj novac plate Srbiji. Ne plaćaju direktno od moje kupovine već to rade npr. jedanput u pola godine ili godinu, od svih kupovina napravljenih iz Srbije. Nešto kao "autorska poreska prava na kupce iz Srbije" banalno rečeno.
 11. Mislim da je više dobar customer service jer mislim da ima priličan broj narudžbina iz Srbije da im igra da stave i RSD kad već imaju 40+ valuta u ponudi. I meni je u EUR i sve vreme sam ulogovan tako da do ovog posta predstavu nisam imao da je RSD moguć. Da, stvar bude luđa ostavio sam EUR jer sam navikao Nije normalno. Mislim da je vreme da javiš Juno-u da ti nije stiglo. Ja sam imao dve narudžbine, obe napravljene istog dana i istog dana poslate. Jedna je stigla prošle nedelje (nešto kraće od 3 nedelje) a ova druga još uvek nije. edit. Ovo sa Juno cenama u RSD uopšte nije loše - tačno može da se vidi razlika u cenama koji naši prodavci nude za ista izdanja Već sam video par naslova 2.200-2.800 RSD a kod nas 3.600-4.200
 12. čovek je legenda nad legendama.... pritom i taj "redak pressing" je unet u Discogs u međuvremenu 😏
 13. Ti si u Beogradu? Meni se ovo jedanput samo desilo da dobijem u kraće od dve nedelje a realnost mi je prilično slična kao ovaj komentar ispod. Da, ja u proseku dobijem u petoj nedelji, ponekad bude i šesta. A ove pošiljke iz FRA i GER, jesu ti ih carinili? Jesi imao dodatne troškove ili ne?
 14. Treći Svijet izlazi krajem ovog meseca. Jedino ako se Džoni izmiri sa svima u Jugotonu/Croatia Recordsu a sa njima je svađi još od kad je napustio Jugoslaviju. Ne verujem da će nešto biti reizdato u skorije vreme.
 15. A zašto ne odavde + poštarina?
 16. Izašao. Jugoton u Nušićevoj ga ima. Cena 2.700 dinara. Naši (pre)prodavci be like
 17. Pa upravo ovo što si naveo je poenta. Pratiš standard, dodatno opišeš i nemaš problema. Dakle, oceniš ploču sa G+ (3+) a u komentaru kažeš npr: - mirna reprodukcija sem par/nekoliko jačih kvrceva na tišim delovima - lepo svira, vrlo blizu VG (4) ocene - većim delom, na obe strane, svira za VG (4) sem nekoliko čujnijih površinskih zvukova itd. to je već na tebi (prodavcu) kako dodatno opisuješ. Nemoraš čak ni da je opisuješ već je samo oceniš kao G+ a onda se kupac iznenadi jer dosta bolje svira od onoga što je očekivao. Kao i za sve i ovde treba vreme da se pregleda veliki broj ploča da bi se "ušlo u štos". Da se pažljivo gledjau površinska oštećenja. Takve ploče preslušaš i posle nekog vremena više ni ne moraš da slušaš ploče jer prema linijama na vinilu tačno ćeš znati (barem u 90+% slučajeva) kava će biti i audio reprodukcija. Primera radi, kod prodavaca na Discogsu kojima verujem, kad napišu "looks VG+, plays NM" u komentaru ja znam da ću dobiti ploču koja svira kao nova a da će vizuelno imati neke minimalne nedostatke (vema taknu linijicu-dve ili tragove od papirnih omota itd.)... ili recimo "spindle marks on labels, otherwise NM" - vinil će biti kao nov a na etiketama će biti par linijica od osovine.
 18. Goldmine je "zajeban". Ako ima neki jači krc na tihim delovima ili bilo gde, oceniš je sa 3+. Ako ima učestalije krceve ili "krčka" skoro celu reprodukciju onda je oceniš sa 3. Ako preskače onda je neispravna i ne ocenjuješ je sa ocenom 3, već 2. Ovo je samo pod uslovom da školske ocene prate Goldmine ocene. Ako su proizvoljni merni sistem onda može i 3.75 kako si naveo ali nemoj da se čudiš što ja neću da kupujem od tebe.
 19. Ne postoji 4- kao ocena, zato i neću da kupim od tebe.
 20. Evo još jedan primer. Ja bih za ovaj album dao 80 EUR za NM, bez problema. Uskoro će godinu dana od poslednje prodaje na Discogsu. U skoro 10 godina prodato je 11 primeraka. Ako neko ima baš dobar VG+/VG+ ili još bolje NM neka mi se javi.
 21. Nužno ne ali bi trebalo da obuzda apetite (pre)prodavaca ako im je namera da prodaju uopšte to izdanje koje imaju. Lično mislim da je razumna cena za originalno izdanje u NM/NM stanju negde između 80 do max 100 EUR. To je nešto što bih ja bio spreman da platim za takvo stanje da želim da ga kupim u ovom momentu. Opet, toliko puta ponovljeno na različitim temama, sve je do toga koliko je neko spreman da plati za predmet koji želi. Reizdanje pravi alternativu, mogućnost izbora i iz tog razloga usporava podizanje cena za originalno izdanje. Ako se ispostavi da je reizdanje bolje remasterovano i zvučno kvalitetnije od originala (uz odličan prateći sadržaj/ambalažu) nije isklučeno da će potražnja za takvim izdanjem postići dobru cenu onda kada više ne bude u štampi. Evo pregleda prodaje "Odbrane" na Discogsu za NM primerak. U avgustu prošle godine prodat je NM primerak za 50 EUR, da bi takav u junu ove godine bio 3x skuplji. Trenutno se za VG+ primerak traži do 150 EUR a za NM od 150 EUR pa sve do 200 EUR. Discogs beleži 11 prodatih primeraka u 2021. godini a u 2022. svega dva do sada. Videćemo dalji trend ali je već sad indikativno da se probila neka "razumna" granica za ovo izdanje.
 22. Album grupe Idoli, Odbrana i poslednji dani kao reizdanje Croatia Records izlazi 17. juna. To je zvanično najavljeno i na sajtu izdavača negde sredinom marta meseca... Količina originalnih primeraka koji su se od marta do sad pojavili u prodaji je iznenađujuće velika. Naravno cene za album su ozbiljno prenaduvane. Poslednji pokušaji da se napravi "udarac" pre nego što reizdanje ugleda svetlost dana.
 23. Koumbare

  AAA vinyl club

  Da, njegov instagram plus YT komentari/spekulacije šta bi moglo biti "posebno" u vezi tog izdanja. Zvaničan podatak još uvek nigde nije objavljen.
 24. Koumbare

  AAA vinyl club

  Uskoro izlazi John Coltrane - Blue Train Blue Note Tone Poet, mono.
×
×
 • Create New...