Jump to content


hifista

Članovi
 • Posts

  451
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Posts posted by hifista

 1. On 2/27/2023 at 12:16 PM, giZ_Mo said:

  Само да није ТВ-а.

   

  330275995-3062848083860431-9070578108373

  Lepo nema šta.  Extrema  i Guarneri iz doba osnivača Franka Serblina, su temelj na kome izgradjen brend,  uz prvu Minima i Electa seriju.  Ekstrema je po mnogima najbolja kutija koju je dizajnirao Serblin za Sonus Faber. Nije lak zvučnik za namestiti.

 2. 31 minutes ago, sondek said:

  Jako lepo i sto bi braca rekla učinkovito po zvuk, a nije dehumanizovano akusticnom obradom, nije ni nalepio televizor ... Sjajno izgleda, my cup of tea. Samo ploce i dobru kolekciju vise volim vise da vidim izmedju sprava. Btw. tu Accu/Harbeth sam slusao i to je bas lep, pun zdrav zvuk sa dobrom definicijom srednjeg tona...bez hiendnadrkanitisa.

  U pravu ste kolega, prostor ispod sprava popuniti plocama i nema mane.

 3. Interesantna ideja da se Ikea Kallax police (koje imaju vrlo povoljnu cenu, modularne su i lako se sklapaju) postave na prednji zid i napune pločama, naravno sa izmeštanjem sistema sa strane (što je inače preporuka kod akustičnog tretrmana prostora). 

 4. Kad stavis samo jedan C na red, uputstvo ti kaže da već imaš CL filter.   Ako izabereš C da bude 4.7uF pogodićeš da kad se sabere filter sa prirodnim padom drajvera u sumi imaš LR karakteristiku na 3khz.  Kad sečeš više od preporučenih 3khz stavićeš manji C i pad na toj višoj frekvenciji će biti drugog reda (tu drajver nema rolloff ). Taj filter drugog reda koriguješ izborom C ili dodavanjem L u paralelu sa drajverom (čime koriguješ L koji unosi sam trafo).

 5. 17 hours ago, ab said:

  сунђерчиће нисам добио али претпостављам да их није проблем добити ако их тражим :)

  горњи дијаграм, да ли је за то потребно више компонената од постојећих C i L?

  Da, u tom slučaju CLCL ili CLC.  Mislim da ćeš verovatno sve da završiš sa jednim C (L od raal trafoa). 

 6. Bilo bi dobro omogućiti fizički time alignment, npr da je raal u odvojenoj kutiji koja može da se pomera napred nazad. Ako je susret visoko oko 10k tu su talasne dužine nekoliko cm pa možete fino nacinculirati. Time aligment dosta utiče na prostornu reprezentaciju.

  U slučaju skretnice drugog reda RAAL rep zalazi i u srednji pa treba naći kompromis izmedju srednjotonskog balansa i ekstenzije. Npr ako nagarite RAAL da bi kraj činele zvučao sa više snage i akcentacije, može se desiti da npr soprano vokal bude neizbalansiran sa prevelikim akcentom na sibilante. Rešenje može biti da ukrštanje bude 2 reda ali da na ralu imate jos jedan 2nd order na nizoj frekvenciji kojim smanjujete njegov srednjotonski uticaj.  Tematika je dosta subjektivna, pa treba imati strpljenja i probati više varijacija. Kompromis morate da tražite i na širokoj lepezi materijala koji slušate. 

  Kod bilo kog ukrštanja drajvera, bilo da je visoko rezan visokotonac ili nisko rezan bas, ja uvek slušam uticaj na vokal, u smislu da mi vokal zvuči prirodno. Uticaj basa je najveći kod dubokih vokala i samoglasnika, a visokotonca kod soprana i sibilanata.  Moj kum više voli da ga činela draži makar pevačica malo šuška, a mene to šuškanje nervira.

×
×
 • Create New...