Jump to content


dusan85

Novi Ĩlanovi
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dusan85's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Ma nebitno, super u svakom slucaju da ima odakle da se procita nauci...
  2. Pozdrav svima, bavim se servisom zvucnika nekoliko godina i kroz ruke mi je proslo sve i svasta za to vreme ali sa pojacalima i ostalim elektronskim komponentama nemam dodirnih tacaka...od nedavno sam se jako zagrejao za ribbon twitere, znam princip rada ali sam svakako kupio jedan i rasturio ga da vidim iz prve ruke kako to izgleda...u planu mi je i sam da napravim ribbon tweeter ali transformator mi pravi problem obzirom da nemam znanja i iskustva kako njega da konstruisem pa bi mi svaka vrsta pomoci, saveta, nacrta...bila od velikog znacaja.
  3. Nazalost nisam merio ali jesam namotaje, 4cm, na slici se vidi da iznad namotaja ima i vise od 4cm i oko 1cm na kom se nalazi centrator i membrana, znaci visina je minimum 9cm, jbg.izvini sad na ovako sturim odgovorima. Sto se tice debljine zice "mislim" da nije toliko ni bitna trenutna debljina zice zato sto je zvucnik neko vec premotavao jer na zvanicnom sajtu pise da je originalno koristena FLAT WIRE.
  4. Zavojnica je sirine 10cm, debljinu zice tacnu neznam, nemam kako da je izmerim ali oba majstora su rekla da je 0.7mm
  5. Pozdrav drustvo, nov sam na sajtu kao i sa ovom temom, (nisam nikad do sad ovo radio ). Proslu godinu sam izasao na par takmicenja u DB Drag - merenje SPL-a u autu...i planiram da nastavim i ovu, uzeo sam woofer Gladen SQL 12, fabricka specifikacija je 1100 wrms na 4 oma, zvucnik je poceo nesto da krci i ja sam odlucio da ga rasklopim celog, sve sam povadio napolje i onda sam shvatio da se samo malo odlepila membrana od zavojnice. Obzirom da je to prvi zvucnik koji sam otvorio i da nemam apsloutno nikakvo iskustvo, odneo sam ga kod dva majstora da pogledaju...ustanovljeno je da je zvucnik vec neko otvarao i premotavao...(majstori nisu hteli da se zezaju sa njim). Eksperimentisanja radi ja sam hteo da mu svucem omazu na 1 om jer meni zvucnik od 4 oma nepravi bas nikakav posao zbog snage pojacala. Namotaj je bio u dva sloja, visine 4cm i multimetar je pokazivao 2.6 oma, odmotao sam odprilike 2/3 zice, premazao je dvokomponentnim bison lepkom, sve vratio na mesto, nacentrirao, spojio na pojacalo i sve super radi osim cinjenice da ne trpi ni priblizno istu snagu, cim mu dam malo vise snage pocne da se pusi (topi se lepak jer trpi samo do 100 stepeni a i malo zice se vise zagreva - moja pretpostavka). E sad ja hocu da ga ponovo premotam i da mu podignem snagu koliko je god to moguce a da mi ne izgori zvunik i naravno pojacalo, pa su mi potrebni saveti sta i kako da uradim da bi dobio zvucnik koji ce raditi na 1om. Izbor zice, lepka, motanje da bude DVC...?????
×
×
  • Create New...