Jump to content


pilebre

Novi Ĩlanovi
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

pilebre's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Epa ovako, da sumiramo. Prvo sam po uputstvu stavio zvucnike jedan do drugog licem u lice na 15ak cm i iskljucivao jedan pa drugi. Epilog, bolje se cuje kad su oba ukljucena. Drugo, svakom drajveru proverio polaritet i pravilno povezao na skretnicu(da napomenem da je i pre bilo ispravno povezano). Trece, proverio sve lemove kondenzatora koje sam menjao, sve ok. Dakle sto se tice kutija sve korektno. Da napomenem da nisam zamenio mrezni kondenzator, ni ostale kondenzatore koje sam ostavio i za koje sam smatrao da su merenjem ok. Cim stignu menjam i to. A do tad, neko rece period usviravanja novih komponenti, to je sledece na redu. Postoji li neka procedura ili samo pustiti random muziku na oko pola potenciometra? Idemo dalje, pratim uputstva, mora ovo da zasvira kako treba
  2. Hvala svima, javljam rezultate za 10-ak dana. Usput da pohvalim ceo forum koji opstaje uprkos ovim instant fejsbuk grupama i instagramima. Nisam neki aktivan clan ali mnooogo sam pametnih stvari ovde procitao i dosta naucio!
  3. Jos par pitanja dok sam na terenu i da potvrdim gadivo.. Bajpasovanjem se smatra dodavanje blok kondenzatora paralelno postojecem, jel tako? Mrezni i dva izlazna kondenzatora nisam menjao, da li i izlazne da zamenim vecim kapacitetom? Mislim da su 2200uF originalni.. I da li stari kondenzatori, koji merenjem imaju dobar kapacitet, mogu da ostanu da se ne menjaju?(sumnjam na neki 22uF da mi je ostao nezamnjen).
  4. Uradicu sve kako si rekao cim budem kuci rekao sam, znaci za nedelju dve, i da proverim sve polove drajvera i kako su povezani na skretnicu. Ako imas neku preporuku za bolje pojacalo reci. Bitno ja da svira kao HSR, pun, snazan ali mek i cist zvuk. Da sam mogao da biram verovatno bih kupio neki bolji hifi sistem, ovaj HSR mi je dosao skoro dzabe, ja zadovoljan i voleo bih da opet svira kako treba.
  5. Cim ugrabim vreme uradicu kako ste rekli. Cudi me samo kako se promenila zvucna slika, to sa basom, a da je promena pola samo u nekom od drajvera. Znaci oko pojacala da ne diram nista, mogu njega eliminisati kao uzrok problema?
  6. Na skretnici je obelezeno koji drajver gde ide. E sad, kako na neobelezenom drajveru odrediti polaritet? Da li moze ono sa praznom 1.5V baterijom?
  7. Kondenzatori su F&T. Stari su vizuelno izgledali ok, i merenjem kapacitivnosti nisu mrdnuli(cak su neki procenat imali vecu kapacitet od naznacene, tipa 47uF je merio 52uF. Zamenio sam ih cisto da osvezim kutije . Cim nadjem vremena vraticu stare da eliminisem taj problem. Srednji po semi ide u kontru.
  8. Na oba. Skidao zice sa visokotonca i bas drajvera. Vraceno sve kako je bilo, mada sad sumnjam da nisam visokotoncu zamenio polove. Moze li to da utice?
  9. Skidao sam u jednoj kutiji na visokotoncu i basu, vodio sam racuna da vratim kako je bilo. Sadkad zamenim polove na jednom ulazu onda ne budu u fazi i bas je ruzan zvuk. Sve vrednosti kondenzatora su ok.
  10. Malo konfuzno za objasniti, ali posle zamene bipolarnih kondenzatora u skretnicama i kondenzatora unutar pojacala kao da fali jedan frekvencijski opseg basa. Zvuk je u tom delu prazan kao da nedostaje i nema tu punocu gde bas treba da dodje do izrazaja. Nisam primetio da li se to desilo posle zamene u pojacalu ili zvucnicima. Uglavnom gde treba da je jasan bas tu je sad tup zvuk. U pitanju je HSR 160 sa zvucnicima od HSR 140(oni sa jednim velikm bas drajverom) i poznato je kakv lep zvuk i topao bas ima. Pojacalo je stajalo oko godinu dana posle zadnjeg sviranja i do tad je zvuk bio perfektan.
  11. Sve je ok, napravio sam. Cak izgleda bolje nego bilo koji kineski Hvala na pomoci! Na ovom forumu sam mnogo toga korisnog saznao i drago mi je sto ima ljudi koji hoce da pomognu cak i kad su ovako banalne stvari u pitanju.
  12. Hvala na brzim odgovorima. Kupicu svakako gotov kabl, ali do tad cu da iskoristim ono sto imam. Nego jel na 3 i 5 da povezem ili 1 i 4? Buni me sad nesto ovo IN i OUT..
  13. Zdravo svima. Kako pravilno povezati izlaz laptopa (3.5mm) na 5-to pinski DIN pojacala? Na koje pinove idu + signali levi i desni? U pitanju je Ei NIs HSR 140. I na koji ga ulaz prikljuciti? Ima ih 4?
  14. Samo da javim da je problem resen. Zvucnik je premotan i u pitanju je bio magnet koji se pri padu pomerio dovoljno da zakaci spulnu i da je deformise. Pri ukljucivanju sam primetio da zvucnik kao malo susti, kao da opet zakacinje kalem negde, pa sam odlepio vesanje, namazao lepkom i pustio da se se membrana sama nacentrira i evo zvuk je sada jasan, snazan i bas kako treba. Hvala na sugestijama.
  15. Verovatno popravka. Nadam se da ce isto da se cuje posle premotavanja.
×
×
  • Create New...