Jump to content


Markoni76

Novi članovi
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Markoni76

  1. On 5/24/2013 at 11:17 AM, DejanM said:

    Kada se govori o strujnim kablovima, postoji nekoliko predrasuda, koje izazivaju konfuziju. Jedna od najvecih predrasuda, koja navodi ljude da izvlace pogresne zakljucke, jeste predpostavka da HiFi uredjaj, kao i bilo koji drugi elektricni uredjaj, se nalazi na kraju lanca koji pocinje elektranom, pa se onda preko distributivne mreze struja dovodi do elektricnog uredjaja, koji nazivamo jos i potrosacem. Tu se onda cesto izvlace, na osnovu ove predpostavke, pogresni zakljucci kao recimo: ako postoje kilometri kabla pre uredjaja, kako onda ova zadnja 2m mogu da naprave razliku, itd.

     

    HiFi uredjaj, kao i bilo koji drugi elektricni uredjaj, se ne nalazi na kraju ovog lanca. On se zapravo nalazi negde u sredini, jer i ispred njega i iza njega postoje isti takvi potrosaci. Druga jos vaznija cinjenica jeste da elektricni uredjaj nije pasivni potrosac: on ne samo da konzumira energiju, on takodje i ubacuje energiju u mrezu. Kod vecine HiFi uredjaja u napajanju se nalazi ispravljacki deo, ciji zadatak jeste da AC ispravi u DC. Pri tome ti prekidacki delovi, svaki put kada izvrse prekidanje AC signala, generisu peak koji se vraca nazad prema mrezi. Taj peak nije nista drugo nego VF djubre koje se ubacuje u mrezu. Znaci energija ne prolazi u strujnom kablu samo u jednom pravcu, vec ide u oba pravca. Na taj nacin dolazi do interakcije izmedju uredjaja koji su zakaceni preko produznog kabla na istu uticnicu (sto je samo jedan od fenomena koji se pri tom javljaju).

     

    Dobar strujni kabl, svojom geometrijom, materijalima od kojih je napravljen, kvalitetom kontakata, itd. ima ocigledno i filtersku funkciju (samo tako se moze objasniti zasto isti duzi strujni kablovi bolje "sviraju" od kracih). Ako je u pitanju sporet ili frizider, ova filterska funkcija strujnog kabla je nebitna - pad napona na strujnom kablu se verovatno nece mnogo razlikovati, i posmatrano sa elektricne tacke gledista, strujni kabl je ispravan, struja se transportuje tamo gde treba ... i sve je OK. Medjutim kod HiFi uredjaja, koji pripadaju sasvim drugacijoj klasi elektricnih uredjaja i po svojoj prirodi su mnogo blizi medicinskim ili laboratorijskim uredjajima zbog toga sto smo mi kao ljudska bica u stanju da registrujemo veoma suptilne razlike u zvuku do kojih dolazi od promena u nacinu rada HiFi sistema, nije nebitno da li ce taj strujni kabl imati i neka dodatna svojstva.

     

    Naravno da u ovoj oblasti ima puno prodaje magle. To se desava u svim oblastima gde stvari nisu do kraja jasne, kao sto je to generalno slucaj sa Audio ili strujnim kablovima. Zato je proba u svom sistemu verovatno jedini pravi pristup.

    Ja imam vrlo poyitivno iskustvo sa PROSAFE produynim kablovima. Kompletno su domace proiyvodnje i ljudi rade specijalne serije sa Lapp kablom i feritnim prstenovima, imaju cak i opcije kablova punjene kvarcnim peskom. Jako kvalitetno odradjeno u aluminijumskom kucistu i sa posebnim keramickim jeygrom koje sam video samo kod njih, a kablovi 3x1,5 i 3x2,5 jako kvalitetni. Preporucujem

×
×
  • Create New...