All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. У просечном систему имамо 3-4 компоненте које учествују у репродукцији. Транспорт, дак, појачало, евентуално претпојачало и снагаш. То значи да од зидне утичнице, кабела до летве и саме летве зависе 3-4 компоненте и да ефекат по логици мора бити кумулативан. Који год кабел да тестирам, он ће бити утакнут у већ дату летву, са неким кабелом. Не знам како то да прескочим, па да вреднујем само кабел на извору и поредим га независно са оним на летви? Азијат је у свом закључку дао коментар, да су по његовом искуству неки извори јако реаговали на струјни кабел, а неки занемарљиво мало. Могуће је да ми имамо искуства са онима који су осетљивији, па зато имамо то мишљење. То би већ требало да се подразумева. Сасвим сам сигуран да чова из теста има најскупљу могућу утичницу и летву/филтер.
 3. Po mogucstvu vise uticnica u zidu,bez letve.Bakar cist,eventualno posrebren.
 4. Ja bi krenuo prvo od utičnice u zidu Nikl , mesing , bakar , pozlata ,rodijum ... svaka ima svoj pečat .
 5. Btw, NAT Audio kuburi sa radnom snagom, stoji otvoren oglas već tri meseca za elektrotehničare za sklapanje audio uredjaja, sa osnovnim znanjem lemljenja itd., ali u Kragujevcu je mrtvilo, niko neće da lemi Pa ako ima zainteresovanih iz ''regiona'', javite se na oglas. Koliko ja poznajem Dejana, ne voli previše da se eksponira, on je onako fin i povučen čovek, ako ga Šćepa ubedi da gostuje u emisiji, biće ''mirikl''.
 6. Kad ti budes u slagalici imao rec od 4 slova tad cu ja da napravim emisiju.
 7. Ako je uopste trebalo nesto dokazivati, to ti je lagan dokaz da modovi nikad nisu stvarno "pozitivni". Dobijas lazni utisak dubine, po cenu zamrljanosti kompletne zvucne slike. Ono kada ti se cini da su "pozitivni" je kad je odziv kutija u totalnom "bunaru", pa izvuce koliko-toliko dubine, mada je i to daleko od prave stvari, jer je ograniceno na uzak frekventni opseg oko kog je opet taj isti "bunar". Na nekim numerama moze da bude ok, ako se sklope kockice.
 8. Today
 9. @Filipe - Sa svim slažem što si napisao, stime da bi ja ipak dao malu prednost kablu na izvoru u odnosu na kabl do letve / filtera.
 10. vidi, ima tu daleko većih vernika i proroka od mene ja sam tek nedavno ukapirao veličinu FTA strujnog kabla na poziciji od utičnice i strujnog filtera u odnosu na običan kabl.
 11. Поведи и следићемо те
 12. Свака част човеку. Прочитах цео чланак и ево пар утисака, закључака. Многи се поклапају са мојим скромним искуствима: - сви каблови су битни, али су струјни далеко битнији од других. Када се код интерконект, звучничких и усб каблова задовољи минимум пристојности, струјни праве разлику од тога да ли ће вас звук система одушевљавати и лепити за фотељу или вас нервирати. Често се мењају компоненте до изнемоглости у системима, а потенцијално је све то могао да реши један струјни кабел. Такође, конектор може да прикаже или упропасти звук кабела - најбитнији је кабел од утичнице до летве. Он ће одредити могућности система. Други најбитнији кабел је на извору. Оно што тамо изгубите, нећете добити било каквим интервенцијама на остатку система. На осталим позицијама се треба играти са оним што је доступно. Неки каблови су добри на свим позицијама, док су неки добри на изворима, а лоши на појачалима и обрнуто. Како год, све је битно! - не постоји савршен кабел, превише је непознатих у игри. Различити карактери компоненти, просторија, слушни апарат итд. Самим тим је игранка неизбежна. Поготово кад се узму у обзир ипак ограничена средства већине нас - реална цена, у зависности од коришћених материјала и конектора за било који струјни кабел на свету, укључујући и зараду произвођача се завршава на око 2000 Еура (наравно ако кабел није запакован у коферче које кошта иљаду). Све преко тога је подизање цене елитизма ради и зато што има људи који толико имају, да неће ни да купе јефтиније. У неку руку је и логично, да ако је неко купио систем од пола милиона, хоће да има бар 50 иљада у кабловима, за сваки случај - тестирани су каблови од око 300 до 6000 Долара. Највећи добици су у првој групи са око 300-500 Долара у односу на кинеске каблове. Ту се ради о "небо и земља" разликама. Следећи конкретан добитак се дешава на око 1200-2000 Долара. Како је у тестирању отишао даље и приближавао се цени од 6000, само два кабела, према његовом опису, доносе нешто конкретно у односу на 2, 3 кабела из 1200-2000 Долара ранга. Дакле, већина каблова скупљих од тога су чисти маркетиншки трик, а неки су и осетно гори од ових "јефтинијих".
 13. da li je nekad neko probao da stavi na tri-četiri utikačka mesta sa zadnje strane sprave i da ih poveže lepo paralelno? nešto tipa obrnute razvodne letve sa ultrakratkim/kvalitetnim utikačem na kraju umesto dodatnog provodnika da bi se eliminisao njegov extrakablovski uticaj... To bi kablomanima i kabloskepticima pružilo neverovatno puno mesta za igru. Mogli bi tu svašta da radimo: Uštekamo drugi kabl dok sprava radi a ištekamo drugi Kabel da se vidi da li ima razlike. Uštekamo nekoliko kablova u isto vreme paralelno pa oslušnemo da li ima razlike u odnosu na samo jedan kabel napr... ? Šta mislite o tome ?
 14. Nixie

  AIKIDO preamp

  Malo sam pogledao, Cathode follower je druga priča, i ne važi ta računica, ali važi taj dijagram, samo treba dodati ulaznu otpornost sledećeg stepena i korigovati krivu za AC opterećenje. Meni je sledeći stepen 20k tako da se ne menja ništa puno u odnosu na ovu DC radnu pravu. Voltage swing je vrlo veliki jer za CF je znatno reducirana ta promena napona rešetka katoda. Znači sklop koji sam napravio ima više od 20V PP sigurno bez izobličenja, više mi ne treba u životu. https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/191398-calculate-max-voltage-swing-cathode-follower-2.html
 15. Proračun iz koga se dobila nadograndnja prednje ploče je gađao 60Hz zbog prihvatljivosti dimenzija u prostoriji, smanjen je za koji cm u širini ali tu je negde. Proračun sam uradio uz pomoć kolege BokiVokiToki-ja pre više godina. Merenje sa 1m udaljenosti to potvrđuje. Edge simulator daje drugačije viđenje i pretpostavlja početak opadanja na 147Hz bez zadnjih krilaca. Dodavanje bočnih stranica na poleđini prednje ploče definitivno pomera donji roll off niže i golica modove prostorije koji je najjači na oko 33Hz. Proračuni su uvek dobar polazni parametar, ali realno okruženje je prepreka koju treba što lakše prevazići, naravno poznajući sve zamke koje se tu nalaze. Hvala svima na angažovanju i savetima, verujem da će sve to leći na svoje uz malo podešavanja i pozicioniranja.
 16. Ako mogu samo da dodam - ovo sto je MJK objasnio vazi iskljucivo za rezove na nizim F ovde je u pitanju rez na 10X vecim F. Da sada ne duzim pogledati grafike na strani 8 bez bilo kakve skretnice i one na strani 2. Skracivanjem puta sa poledjine prema licu povecavase stanje akustickog kratkog spoja. Ukupna duzina nema veze sa velicinom zvucnika. U slucajevima kao sto je MJK objasnio poenta LF skretnice je da izigrava i neku vrstu Bafle step response kola na regionu neposredno pre susretne fo. Svako kolo skretnice to radi... I tu je osnovni nivo oko 85db. Sto znaci da se i ostali driveri u sistemu moraju dovesti, atenuirati na taj nivo. A to je oko 10-12db nize od nekog sirovog odziva zvucnika... Pravi OB su vece povrsine. Postoji cak i neki standard za OB to je IEC baffle - google. KOrisno je pogledati i nacine montaze i postavljanja drivera u plocu. To su neke stvari koje postoje decenijama u literaturi i laboratorijskoj praksi i nema potrebe dovoditi ih pod znak pitanja... OB koji su manjih dimenzija podrazumevaju takozvani shelf LF, aktivni ili pasivni. Upravo na osnovu razlike u nivoima. I to je pokojni Linkwitz bog da mu dusu prosti, veoma podrobno objasnio. Sa prilozenim kompletnim aparatom za izracunavanje... (Koliko se secam receno je pre X stranica da je velicina ploce izracunata i da je dobra sada se ispostavlja da to i nije tako)
 17. Jay Luong na kraju zaključuje da je Strujni kabl osnova svakog sistema i da bi trebalo prvo njega odabrati iz velike ponude i šarolike prezentacije kojom grade tonalni potpis vašeg sistema, koji se kasnije teže koriguje u drugom pravcu. Sve je ovo diskutabilno uzimajući u obzir to da se osnovni izbor mora izvesti na nekakvom trenutnom sitemu, pa je teško utvrditi šta je starije kokoška ili jaje. Iako smatram da je sistem strujnih kabloba izvanredno važan u sistemu ipak mislim da ga treba smatrati ozbiljnom i skupom nadogradnjom na nivou audio komponente. Ne bi smeo biti predmet štednje, ali isto tako ne bi smeo imati tonalni karakter, odnosno trebao bi biti maksimalno neutralan dovodeći sistem u balans i ravnotežu koji bi se odmah morao čuti. Razrada ili usviravanje je neminovnost svakog materijala, sklopa ili sistema sklopova, pa tako i strujnih kablova.
 18. Ma mnogi znaju, ali neće da kažu. Njihovo pravo. Nama žao, ali ...
 19. Usviravanje 200-300sati po kablu, kad je to stigao sve da uradi?
 20. Ako dobro razumem. Dubinom baffle-a koriguje se i rezonantna freq. na gore ili dole? Uvođenjem veće površine buffle-a ja sam je izmestio na gore pa odatle možda ta mala farba koju čujem? Meni je rez negde posle 1000Hz za sva tri drivera u paralelnoj vezi. Tako da se ne radi o klasičnoj bass skretnici do 200Hz. Dosta je kompleksnije za ugoditi na toliko širokom rasponu, pa je i normalno da imam nekih problema sa prilagođavanjem otvaranjem donjeg roll off-a. Definitivno će biti traženja prave dužine back krilaca, zajedno sa pozicijom zvučnika u odnosu na modove i ukupna akustička svojstva prostorije.
 21. Iz linkovanog pdf-a strana 3 ... The depth was selected to push the first quarter wavelength resonance above the desired crossover frequency of approximately 200 Hz
 22. @skrstic Kod mene su 3 drivera od 6.5", a prednji baffle je 2x9.5"= 19" širina prednje ploče je 48cm, što je donekle jednako u zbiru sva tri 3x6.5"=19.5". Ovo sam upravo dobio slušanjem kartona postavljenih na prednju ploču, koja je bila samo onaj srebrni deo prednje ploče. Naknadno sam dodao crni ram kao proširenje. Trebalo je da bude i veći, ali sam morao da napravim kompromis sa kućnom komunikacijom i prolazom pored njih pa su ostali malo okraćeni. Sada mislim da sam mogao da se pružim još tih pola ili ceo inč u ukupnoj širini. Sa zadnje strane sam postavio po dva krilca levo i desno, gde je savko dužine 32.5cm tj. 12.8" jer sam u Edge app simulatoru dobio nešto oko 65Hz najnižu suverenu freq. Ispada da mi je bio potreban leđnji baffle od 25.6" da bih se spustio sa odzivom na 60Hz. Pošto mi je zvučnik stajao na mestu gde lepo radi sa sobnim modovima bez ovih back krilaca, potpuno sam to prenebregao sinoć u prvih 2 sata slušanja. Kada sam se malo poigrao sa šetnjom zvučnika stvari su postale jako zanimljive... Treba to još gađati i mislim da imam još malo farbe na vokalima, ali su se instrumenti poprilično oslobodili te neke "preteške" prezentacije. Mislim da treba još malo okratiti krilca sa zadnje strane i biće to dosta dobro. Hvala ovo je super ideja, da lako mogu da korigujem dužinu klizanjem slobodne polovine.
 1. Load more activity
 • Recent Status Updates

  • ivanp  »  zflazar

   Druže nisam ni sumnjao da nisi ravnozemljaš.
   Neki su me ljudi baš, baš iznenadili..................
   · 3 replies
  • Engine  »  Delija

   .
   · 1 reply
  • dias  »  sondek

   Pozdrav Milane! Možeš li mi reći kakve bi probleme mogao očekivati ako uparim kutije koje su deklarisane na 6 ohm sa pojačalom koje je na 8 ohm...Hvala i poz
   · 4 replies
  • fatter81  »  ScepanBG

   Pozdrav Scepo, ja sam od pre nekih 7-8 meseci ponovo zasao u HIFI vode, ponovo uslovno receno posto i tada kada sam se zanimao to su uglavnom bile pocetnicke stvari.
   Jako cenim tvoju emisiju na koju sam naleteo guglajuci da nadjem da li negde pise nesto o Tomi Pavlovicu zivoj legendi koga licno poznajem jer sam rodjen i ziveo sam 33 godine u Krusevcu do 2014 (zapravo ja sam Krusevljanin i tacka ) i neizmerno cenim i postujem njegov rad i njegovo misljenje.  Pored tvoje emisije stekao sam visoko mislljene i o tebi.
   ELem, hteo sam da pitam nekoliko stvari prvo voleo bih tvoje misljenje o mom pocetnickom sistemu, kakav da je sastavljen je iz ljubavi i od trenutnih mogucnosti.
   Trenutno posedujem:
   Gramofon DENON SL-7D sa Project (Jubilee) ruckom, staklenim matovima to jest stakleni plate preko originalnog i ja sam ukombinovao SOULINES Igorov izvrsni mat,  modifikovan je ulaz za struju na koji sam dodao trenutno Lapp Olflex strujni kabl sa Oyaide konektorima. Audio Technica VMN 540ML glava, interkonekt ne znam tacno koji je ali mi je receno da je dobar sto mi je potvrdio majstor MIlan iz NIsa. Navodno gramofon je modifikovao Nenad Skala (kolliko sam provalio to je neko poznatije ime u tom svetu)  kupljen je od Zlatka iz BG meni na poklon. 
   Pojacalo je KENWOOD KA-7010 u odlicnom stanju
   Zvucnicki Kablovi su trenutno Klotz i Cordial (dok ne bude bolje) a koristim dva para zvucnika Mission 701 i JBL ATX 30.
   Prvo sto bih voleo  je cisto neka rec o ovom sto sam ''sakupio'' i sta bih mogao da dodam na gramofon jer bih voleo da odradim da bude odlican jako mi je drag. I sta bih jos od kablova mogao da promenim a da dodje do izrazaja na ovom ''sirotinjskom'' sistemu hahah....
    
   Drugo pitanje je vezano za omazu , na mom KENWOOD pojacalu stoji da je A or B 4 do 16 oma a da je A+B kako ja slusam muziku 8-16oma. Mission su 8 a JBL 6oma i zanima me sta gubim zbog toga jer JBL nije 8oma. Moze li se to srediti?
    
   Jos jedno pitanje je da li znate nesto o zvucnicima Triangle Norma? Ne mogu naci nista o njima na netu a naleteo sam na ponudu pa sam razmisljao da ih ubacim umesto JBL ako uspem da napravim dogovor ili mozda umesto oba para samo njih da stavim.
   Iako uglavnom slusam gitarsku muziku ne slusam preglasno vec volim pun i cist zvuk.
   Sledece sto budem menjao za par meseci ce biti neko pojacalo lampasko od nasih graditelja, videcemo kada dodje vreme.
   Izvinavam se na predugackom postu ali nadam se nekom odgovoru.
    
   HVALA I POZDRAV
   · 0 replies
  • nesone  »  Delija

   e zvezdas, dolazis li uskoro kuci?
   · 3 replies