Jump to content


QUAD,licna iskustva...


erectomatic

Recommended Posts

ja i' volem :order

od svega sto sam imao i prodao jedino mi je zao sto sam prodao 33 i FM3

jes da danas levom rukom mogu napraviti bolje zvuceci uredjaj , ali - jednostavno cenim to sto je to jedna od prvih ostrvskih firmi , koja sem toga ama bas nikad nije prodavala maglu

Link to comment
Share on other sites

Quad 33 (modifikovan) slusao sam na stekovanim Quad-ovima ESL (57) i to je bilo izvanredno. Zatim fabricku verziju na Quadu-63 i to je bio veoma dobar zvuk. Nakon toga imao sam Quad 306 na Q 63 i to je već bio ozbiljan napredak. To pojaÄalo je toliko dobro ne samo u odnosu na cenu ili svoje minijaturne dimenzije (Å¡to je za mnoge faktor odvraćanja) da bih mogao da ga koristim dozivotno da ga nisam uporedio sa Quadom 909 – u svemu jos po malo boljem kako na Q 63 tako i na Q ESL. U medjuvremenu sam imao na kucnim probama mnogo pojacala mnogo vecih i mnogo skupljih, snaznijih, tezih i glasovitijih, tranzistorskih i cevnih koja im nisu dorasla. Da ne bude zabune, slusao sam ih takodje i kod drugih na nekim drugim zvucnicima (ne samo staticima) i sve te kombinacije su bile odlicne.

Medjutim jos bolji su lampaski Quad Classic II mono blokovi koje sada koristim u svecanim prilikama (a redovno 909) na Q ESL. Nikada nisam imao bolje pojacalo. To je remek delo iz 1953 sa kojim se Q ESL savrseno „slaze“. Mnoge ce odvratiti snaga od max 15W ali... U nekim testovima opisano je kao „slatko“ ili „toplo“ ali (za moje usi) zvuci jednostavno prirodno. Pol Sejdor s kojim sam povodom toga imao jednu mikro raspravu na TAS-ovom forumu veoma hvali 909 i rangira ga iznad Classic-a II ali sam potpuno siguran da gresi – kao sto je on siguran da gresim ja.

Link to comment
Share on other sites

77 Integrirac - ništa posebno; onako svira za sebe, lagano toplije, bez uzbuđenja, sputano i pomalo samozatajno. Tko to voli ok, ali manjak detalja, uvida u glazbu, ritma i duha je bilo too much za mene pa ge se brzo riješih.

77 cd player - ok, ne pita se za playere, ali, just-for-the-record, on je bio još gori od integrirca. Nevjerojatno digitalnog prizvuka za to godište i za tu cijenu. Dobri playeri od 200 funti su ga s lakoćom nadsviravali.

Link to comment
Share on other sites

77 cd player - ok, ne pita se za playere, ali, just-for-the-record, on je bio još gori od integrirca. Nevjerojatno digitalnog prizvuka za to godište i za tu cijenu. Dobri playeri od 200 funti su ga s lakoćom nadsviravali.
Link to comment
Share on other sites

Moj prijatelj ima dugo godina 33/303 sa Wharfedale zvucnicima. Slusao sam ih mnogo i opsti utisak je da je tu 33 najslabija karika. Isprobao sam 33 i na mom pojacalu - utisak je bio isti. Suv i dosadan zvuk, basa nigde... Kada je mom prijatelju dosadilo, napravio je pasivno pretpojacalo i sistem se preporodio. 303ka ima topao i uravnotezen zvuk, ali ne treba ocekivati cuda. Uglavnom se kod mog frienda slusa jazz, jazz-rock, klasicna muzika (uglavnom dela bez vece dinamike). Za tu vrstu muzike se pojacalo pokazalo kao odlicno i pored poodmaklih godina (nije mi poznato da li su menjani elektroliti u 303 jer je covek drugi vlasnik).

405 sam slusao par puta sa Hafler predpojacalom (nije dh101 vec kasniji model, ne pamtim koji) i Heybrook HB3 zvucnicima, stari model koji (srecom) nema nikakve veze sa novim

HB3 iako nose isti naziv. Zvucalo je onako, ok. ali nista spektakularno, posebno kada se uzme u obzir da sam slusao masu pojacala koja su svirala ekstra na HB3.

Link to comment
Share on other sites

Pajo :order

Pitam "onako" ....

Imam 34/303 i ponekad ga kacim na HPD 385.

Moram priznati da su moja iskustva sasvim korektna.

Ceo spektar mi deluje razumno (mada sam ovde video misljenja da "nije u stanju da pomeri bas" .... Hmmm, mozda ga nisu otkljucali pa :order )

Voleo sam 33-jku.

Mada joj se moze dati puno zamerki, "slope" control mi uopste nije smetao.

Generalno, to je bila najslabija karika u lancu.

34-rka je znacajno (cujno) bolja.

Najlepse zvuci kada se power amp (od 303 pa nadalje) pobudi nekim cevnim preampom.

Nekako "otvori" zvucnu sliku, ukloni nekakvu ne/cujnu zavesu ispred zvuka, bude sve nekako "mekano i toplo".

Ovim ne zelim reci da Quad nije i (pardon) "tvrd" kada treba !

Fali mu dinamika.

Novija resenja, pa i ona "low budget" daju vise dinamike, ali opet sve to na ustrb nekakve zvucne slike koju Quad nudi i koju je tesko opisati, a da ne zalazimo u (na) teren verbalnih egzibicija ........

Kada si vec pomenuo Tannoy-a (HPD 385 seriju) nije tesko proveriti da je svojevremeno kombinacija sa 405-icom bila "top" varijanta, "regardless on price".

Koristio je i Kraljevski filharmonijski orkestar za "korekcije" u interpretaciji .....

U to vreme se pojavio i Crown DC 300, a sa njim i polemike oko toga sta je bolje.

(ja imao DC 150 koji ne treba porediti sa DC 300, ali sa aspekta "filosofije" zvuka imalo bi logike)

Mnogi kazu: "405-icu mogu da napravim i levom rukom" (u negativnoj konotaciji) !

Ne znam zasto !

Pa zar tako jednostavna konstrukciona resenja nisu i najbolja ?!

Naravno uz dobre ulazne komponente .... (elemente)

No, primetio sam da u mnogim sekcijama "ovde", ljudi vise pricaju o "konstrukcijama" i "sastavnim elementima" nego o ZVUKU kao finalnom proizvodu i konacnom cilju !

Ja sam skromno shavtio da trebamo razmenjivati iskustva bas o ZVUKU, a ne o kondenzatorima, otpornicima etc.

To je posao proizvodjaca, a mi smo tu da procenjujemo (ovako ili "onako") sta nam "subjektivno" vise "lezi" ....

Elem....

QUAD je usao u legendu !

The greatest approach to the original sound ! (koliko se secam)

Ostali, pogledajte svoje mesto u celoj prici ....

Mislim "masinice" oko Vas, tj. njihovo mesto.

Posebno "upgrade-ovane" varijante (???)

Simon says .... (tip upgrade-a).

PS

Bazirano ne samo na "vintage" zvucnicima (Tannoy,Rogers,Spendor ..) vec i na novim "konceptima" (Sonus Faber, Anthony Gallo /mada mi to, licno // ! // i ne lici na zvucnike /, Klipsch, Energy etc ).

Verovatno stvar ukusa.

Mr Bregovich vozi "Trabanta".

Voli bre.

Svidja mu se .....

Ne verujem da ne bi mogao pazariti nesto "bolje".

Brze nekada i nije "bolje".

"Dinamicnije", "trodimenzionalnije" etc nekada i nije "bolje".

Good night Serbia, wherever you are.

Link to comment
Share on other sites

U bivÅ¡em klubu kulturnog centra "Sonja Marinković" (sada je to, kako već priliÄi, neki striptiz bar), kod bivÅ¡eg mosta MarÅ¡ala Tita, za ozvuÄenje se prvo koristio Quad 33/303, Thorens, Revox, i neki poveći Marantz boxovi. Kasnije je doÅ¡ao 405, a stigao je i Tannoy DC. Moj kum je tamo bio deÄko za sve, pa i za muziku, a ja sam ga Äesto, sa zadovoljstvom , odmenjivao u tome.

Kad god sam kasnije nailazio na Tannoye, negde u blizini se naÅ¡ao i neki Quad. :order Kada sam kupio svoje Ardene, imao sam priliÄno moćno Technicks pojaÄalo. U poreÄ‘enji sa Quadom 405 je glatko izgubilo. DoduÅ¡e, zvuÄao je mnogo preciznije, ali sasvim mehaniÄki. Za priliÄnu muljavost, kasnije sam saznao, bilo je krivo pretpojaÄalo 33, pa je, na moje zadovoljstvo, zamenjeno sa MF 2a.

Jedino direktno poreÄ‘enje imam prilike da radim joÅ¡ sa DIY "ASPEN Amplifiers AKSA Nirvana N+", koje je, kanda, priliÄno cenjeno u audiofilskom svetu. Fino je to pojaÄalce, pleni na prvo (pa i drugo :order ) sluÅ¡anje. U poreÄ‘enju sa Quad 405, sigurno zaslužuje epitet muzikalnijeg pojaÄala. Tu su mekÅ¡i i dublji basovi, i neÅ¡to kristalniji sasvim visoki. Da ne bih detaljno opisivao Å¡ta sam zakljuÄio posle desetog i daljih sluÅ¡anja, zakljuÄio bih ovo poreÄ‘enje ovako: Aksa je audiofilskije, a Quad bolje pojaÄalo. :lol:

Link to comment
Share on other sites

na netu se moze naci brdo modifikacija Q405(II) ;

ja sam ih isprobao jedno 50% , ostale su za ppl koji ne vide dalje od jednog branda i sastavljanja puzzli

uz tih 50% koje sam ja probao dobije se , recimo , duplo bolje pojacalo .... otvori se i pocne da svira , nije vise ograniceno strujno ( daleko bolje podnosi teze kutije i onda stvarno i pokaze tih svojih 100W sinusa) , brzina je daleko veca ;

blabla ;

kazem - pocne da svira .

te modifikacije se isto tako primenjuju na gotovo sve ostale Quadove , jer su napravljeni na maltene istoj osnovi .

Link to comment
Share on other sites

Sasvim tacno.

Vokerov pristup je bio anti-marketinski. Po sopstvenim recima, pravio je ono sto je ljudima potrebno a ne ono sto zele. Jednom je sa kupcem koji je dosao da se zali zbog ponovo neispravnog pojacala otisao na krov i bacio ga (pojacalo) odozgo. U intervjuu iz 1978. rekao je za svoje elektostatike (koji su i posle 50 godina medju najboljim zvucnicima uopste): No, we think our loudspeaker very poor, but we think that the others are even poorer! But not all of them, no.

Sad je vec malo off topic.

Toliko o tome.

Link to comment
Share on other sites

Bas tako :order

Nego, jesi li primetio da skoro svi "prave" neke uredjaje ! :order

Lepo je to ( i ja bih voleo da umem, ne kazem ) ali .............

No, tema je OFF ( mada bi bilo interesantno pomenuti je na nekom drugom mestu ) 8) !

Da, sa QUAD-om nema "zezanja" !

Kako je nasnimljeno, to ce i da pruzi !?

Zar to nije HiFi ?

Negde sam pomenuo ....

"Uhvate" pa "mere" elemente, uzmu software za konstrukciju amplifikatora, ubace parametre i na kraju "izadje" Frankenstein ! Tipa 8)

Ne moze da se razboli (uslovno receno), trci brzo, peva glasno i "dinamicno" ..... da, to se moze "IZMERITI"!

Ali, sta je sa "ugodjajem" ? :xmas

.................. Jos uvek ne mogu da prezalim nedostatak love ( 70`s ) da pribavim jednog gospodina .....

Mr Harbeth !

:D

Ako ga vidite, recite mu da mi se javi. :lol:

Link to comment
Share on other sites

ovako :

imao sam 33 i FM3 , jedno kratko vreme sam imao 405 (istina , nisam ga pazario , nego je bilo pitanje hocu li - zato je bio kod mene na revitalizaciji i sredjivanju) , ali sam se bio popalio da ona prva dva dopunim sa 303 ;

elem - nisam uspeo , pa sam upravo gazdi te 405-ice prodao malisane ..... sto mi je ipak zao ...

pored toga - proveo sam stanoviti broj godina za mix pultom , gde u kontroli i dan danas radi 405/II , uparen sa nekim 7" JBL Studio monitorima ;

kad je doslo vreme za logicno osvezenje ampa (suvi elkovi) , iskoristio sam priliku da pored toga izvrsim jos nekoliko modifikacija , koje bi se svele na zamenu ulaznog OP-a , poboljsanje napajanja istog , doradu povratne sprege ( u cilju smanjenja osetljivosti i suma ) , jos nekoliko sitnih korekcija u cilju povecanja strujnog odziva (ona kvaka sto zameraju 405-ici da nema struje za tih 100W), poboljsanja faznog odziva i sl.

suma tih sitnih cackanja je rezultovala veoma primetnim poboljsanjem u zvuku , sto sam cuo u neverovatno poznatom okruzenju - upravo u tim istim studijskim uslovima..... merenjima se nisam bavio jer je ono sto sam uradio vec tisucu puta probano , i veoma logicno .

sve preko toga bi se svelo na to da je svrsishodnije napraviti drugi amp .

405 i slicni ampovi ne kostaju danas puno novaca second hand ; mogu da pruze mnogo , za onoga ko nije voljan da sam pravi neki novi amp

( jer je to jedini nacin da dobijes nesto mnogo dobro za relativno malo para) ...... nabavis polovan , das nekom koju kintu da odradi par pametnih stvari na njemu .... i imas amp koji ce svirati sledecih 20 godina , a da ne moras ni da ga gasis za to vreme ....

i - ako ti je to uopste bitno - neces se postideti nikoga da mu pustis mjuz sa svojih sprava

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...