Jump to content


Kloniranje N. Pass F5


stein

Recommended Posts

PoÅ¡to je proÅ¡la tema sa izvedbom PCB-a i nagaÄ‘anja Äega i koliko treba za gradnju (GB tema) red je da te teme ostanu da tonu (Å¡to je evidentno) i da se krene u postepenu gradnju. Meni su stigle ploÄice koje su izvorno bile namenjene za SP300B (hvala na Å¡tafeti), ploÄice su lepo i korektno dizajnirane, jes' da sam ih ja projektovao, radio bih neÅ¡to malo drugaÄije ali nemam konkretne zamerke niti na raspored delova niti vodova. PloÄice su 100% ok. Meni su ulazni Q1i Q2 obećani, navodno već u Subotici, jedino ću izgleda Äekati do ponedeljka da ih preuzmem. Pokupovao sam sve otpornike, termistore, trimere (sa 25 navojaka), Yageo elektrolite (C3 i C4, 470uF/63V/105C, divno su upali u gabarite ) niko se nije pobunio za odabir izlaznih IRFP240 i IRFP9240 pa mi sad ostaje da se nakanim i odaberem izmeÄ‘u para BC546/BC556 ili BC639/BC640. Imam i jedne i druge, pa me zanima Å¡ta se recimo smatra kao bolja zamena na Q3 i Q4 pozicijama. (BOM, odnosno LIM je Borko KA već davno okaÄio u temi PCB za F5) ali eto ko nije pratio, zamena za ZTX540/ZTX550... Slike će biti kad sastavim ploÄice.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 631
  • Created
  • Last Reply

Da malo preseÄem tiÅ¡inu. Tokom sastavljanja, odnosno slaganja elemenata na F5 clone PCB designed by Borko, primetio sam da se nazivi/redni brojevi elemenata ne poklapaju sa Pass-ovom Å¡emom Å¡to na trenutak malo zbunjuje i naravno, sve već prežvakano u temi o PCB-u, pa da ne dužim, potkrala se greÅ¡ka u kucanju na LOM (BOM) odnosno xls fajlu sa spiskom elemenata. Naveden je par ZTX550 i ZTX540. PoÅ¡to imam obiÄaj da sve proverim X puta pre nego zapalim kuću, konstatovao sam da je greÅ¡kom umesto ZTX540 trebalo ukucati ZTX450, dakle, ne 540 već 450 (pretraga datasheetova sa 540 daje 0 rezultata)

PoÅ¡to sam umesto dotiÄnih stavio BC546 i BC556, moram ovde skrenuti pažnju da se izvodi nožica na BC tranzistorima nalaze upravo suprotno, dakle, u odnosu na obeleženi oblik na ploÄici, BC tranzistore (ko misli da stavi) obavezno okrenuti dupetom. Mislim da je to već spomenuto, ali rekoh, da spomenem joÅ¡ jednom, možda neko preleti preko one teme a ovo se zezne pa proÄita.

Link to comment
Share on other sites

Direktno pitanje za kreatora layouta za F5: Å ta je zamiÅ¡ljeno da se veže na ruperduraÄe za napajanje i izlaz na zvuÄnik? vidim može Å¡araf M3 pa da se steže na PCB a može bogami i kabel. Gabariti prihvata su za svaku pohvalu (konaÄno neko da napravi povrÅ¡inu koja trpi viÅ¡e od 0.05mm2 kabela :cheers ) a pitam da iskombinujem u glavi sve opcije. Možda Borko nije mislio u istoj mentalnoj ravni kao ja pa... :cheers

Da ukrasim.[attachment=1]f5pcb.JPG[/attachment][attachment=0]f5pcbdetail.JPG[/attachment]

Link to comment
Share on other sites

Pa tako i radim... :order

Problem je Å¡to ova moja mala u efektivi disipira oko 20-ak wati pa dok to ne zagreje dovoljno 4mm2 kabel, (sa mnogo tanuÅ¡nijeh licni) dotle se sve raskupusa. Ma nije problem, nego mi se uÄinilo mogućim izvesti zalemljavavanje "sediÅ¡ta" sa urezanim navojem i zategnuti kabel sa uÅ¡icom na solidworks bazu. Tako, em se ne bi grejala ploÄica, em može da se montira, demontira sa odliÄnim spojem i bez da se stalno neÅ¡to greje i Äupa. Nisu na one velike elektrolite zabadava smislili da se stavlja Å¡araf. Par puta sam krv propiÅ¡kio dok sam skinuo neke povekje elektrolite sa dvostranih ploÄica... (džaba pumpice kad ona svlaÄi samo sa jedne strane... :wave2 )

Elem...[attachment=4]f5lhchpcb.JPG[/attachment][attachment=3]f5pcbson.JPG[/attachment][attachment=2]f5psu01.JPG[/attachment][attachment=1]sony01.JPG[/attachment][attachment=0]sony02.JPG[/attachment]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...