Jump to content


gerchy's hybrid (Sony ES + JBL Ti + Velodyne DD)


gerchy

Recommended Posts

22 hours ago, gerchy said:

Pozdrav!

Soba  još nije potpuno završena, jer još uvijek tražim neka akustićka rješenja. Ali je prilično dosta novih stvari od zadnjeg javljanja.

Sustav je tako postao 7.3.4, što znači jedan novi subwoofer (isto DD15), 4 nove surround zvučnice (KEF Q100) i 4 Atmos zvučnice (Tannoy AMS 5DC).

 

OFF:

Tomaž pazi, da rešitve ne boš iskal v domačih logih. Znajo tam pišoči, diplomati in ajkule, veliko o vsem, najmanj pa o akustiki in audiju. :D

OT:

Odvalio sam vilicu kad sam ovo video. Sramota je bre, da ne podelimo iskustva u nekakvim međusobnim posetama a živimo u malom pašaluku.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, gerchy said:

Ovo sada je pre/pro, Marantz je samo procesor. Da, gledao sam Yamahu CX-A5000. Dopada mi se i Anthem AVM60 - ali je kao mnogi ostali (Arcam ili NAD) samo 7.1. Što znači samo jedan time delay za sub. Inače, bolji/skupljiji AVR vjerovatno neče napraviti velike razlike. Želim još raditi na boljem basu ali to AVR ne može rješiti.

Subovi su inače mono, ali imajo spreda i straga (jedan je za sjedalima) različit delay. Ako striktno brojimo kanale, to je zaista 7.1 ali odkad ljudi koriste više subova, počeli su sa tim oznakama.

Hvala svima! Jeste, veoma rijetko mirujem. :rolleyes:

 

Kad se kaze Pre/Pro, misli se na spravu koja nema amplifikaciju, a ne samo za namenu AVR-a. Uglavnom su to sprave vise klase.

I hoce napraviti razliku, veruj mi. Ne samo Pre/Pro, vec i AVR vise klase. Arcam, Anthem... Ali i Marantz vise klase. Jedino sto je Audyssey room correction debelo prevazidjen i realno los. To je i jedina prava mana recimo za AV8805, koji je hardverski jako dobra sprava.

CX-A5000 je matori Pre/Pro koji ne podrzava ni Atmos. A YPAO je los.

Nijedan AVR ti ne resava multi-sub problem do kraja. Tek vrlo skupi Pre/Pro poput Trinnov-a to rade. Uskoro Dirac uvodi novu funkcionalnost - Dirac Live Bass Management Module, ali ce multi-sub modul raditi samo na Pre/Pro koji stvarno imaju dva odvojena izlaza za subwoofer, poput Datasat. Arcam i NAD imaju samo jedan izlaz.

Audyssey radi iskljucivo delay/distance i volume/gain deo i nista vise. To nikako nije dovoljno i nece raditi najsrecnije. Room correction mora da se odradi odvojeno za sub-ove. A delay mozes da odradis za sitne pare sa bilo kojim AVR-om - samo dodas miniDSP 2x4 HD.

Ako nije prevelika razlika u rastojanju sub-ova i podesavanje faze moze da odradi posao dovoljno dobro - za najnize frekvencije koje su i inace "spore".

Ali, moras obavezno room correction da na njima obavis odvojeno i da ih jos doradis zajedno. Velodyne room korekcija i manuelno podesavanje PEQ-ova ti radi posao samo tako.

Link to comment
Share on other sites

Sa Pre/Pro sam mislio da AVR ne radi amplifikacije. Ako imaš iskustva kako bolji procesor napravi veliku razliku, onda molim te, napiši što više o tome. Čini mi se da su tvoja iskustva bogata. ;)

Moja iskustva su nažalost drugačija. Elektronika, ma bila još tako skupa, teško rješava probleme akustike. Zato to treba postići sa akustičkim aplikatima. Tek onda može room correction odraditi svoj magic i dodati tačkicu na i. I zbog toga mi novi procesor još nije u interesu. 

Izvinjavam se na greški, gledao sam CX-A5100, sada vidim, da ima več novi model 5200. Slažem se, Dirac Live 2 je danas odličan, ali Arcam, Anthem ili NAD imaji samo jedan izlaz, a MiniDSP još nije implementirao Dirac verziju 2 u svoje uređaje. Kada če to biti sređeno, onda je, kada je u pitanju 7.4.4., takođe opcija 2x DDRC-88A sa nekim procesorom, koji zapravo ne treba room correction. Ili opcija, koju si več spomenuo. 7.1 procesor + 2x4 HD. Samo ovdje ima mana, room correction če raditi ekvalizaciju samo na jednom subu.

Audyssey, kao i drugi, pored delay/volume radi i ekvalizaciju. XT32 je isti več 5 godina, tako da sada se več dugo preferira Dirac. Ja vjerujem, da je bolji od Audysseya ali još jednom - vjerjujem, da probleme, koje ima soba, ne može potpuno srediti. Imam i opremu za mjerjenje tako da imam puno grafova, ako te interesira, možemo jih pogledati zajedno.

PS: Alen, tudi v tujini je polno tega. Sem pa v SLO slišal prostor, ki je zvenel dobro. In delal ga je slovenec. ;) Kad je u pitanju posjeta, rado ču te primiti. Ja sam več bio kod tebe, sad si ti na redu. :P

fr.jpg

wf.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gerchy, spl & phase graf, izgledaju prilicno dobro, vidi se da automatika radi posao, medjutim, u tome je i kvaka 22. Moje iskustvo sa ovim stvarima, pokazuje da svi “room correction systems” imaju “overprocessing” sindrom. Automatski sistemi nazalost, ne mogu da razlikuju bitno od nebitnog. Odavno, koristim iskljucivo rucno podesavanje, sto mora se priznati, nije jednostavno, zahteva mnogo vremena i nije za prosecnog audiofila.

Trenutno, u aktivnom stereo sistemu koristim 4 suba, svaki ima svoj poseban kanal i dsp-xo, od toga su 2 bez ikakve korekcije a dva imaju samo po jednu PEQ. Nije bilo lako doci do toga.

Moja filozofija je, koristiti prednosti digitalije, ali minimalno. Preterana upotreba, sto je uobicajeno kod svh RCS, degradira zvuk.

Dalje, pronadji na netu nesto o room, house, target curve. Poenta je da “low end” treba da bude izdignut u odnosu na ostatak zvucnog spektra. Recimo, gledajuci tvoj waterfall, odziv basa na 30Hz, trebao bi biti bar na 85dB. Moze i nesto vise, zavisi od ukusa. Takodje, i oblik krive, 30-150Hz, mnogo dopriosi tome kakav ce bas biti. Ravan, kakav je recimo kod Dirac-a, nije dobar, ime.

Takodje, vremenska (Z-osa) trebala bi biti ogranicena na 500 milisekundi, 2 sekunde je previse. Nivo suma sobe takodje, povisiti bar na 45dB.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, gerchy said:

Sa Pre/Pro sam mislio da AVR ne radi amplifikacije. Ako imaš iskustva kako bolji procesor napravi veliku razliku, onda molim te, napiši što više o tome. Čini mi se da su tvoja iskustva bogata. ;)

Moja iskustva su nažalost drugačija. Elektronika, ma bila još tako skupa, teško rješava probleme akustike. Zato to treba postići sa akustičkim aplikatima. Tek onda može room correction odraditi svoj magic i dodati tačkicu na i. I zbog toga mi novi procesor još nije u interesu. 

Svaki AVR / Pre/Pro ima svoj karakter i svoj nivo kvaliteta. Ako se gleda priblizna kvalitativna i cenovna klasa (ne pricamo o jeftinim spravama), room correction je ono sto pravi najvecu razliku.

Imao sam priliku da cujem i vrhunske sprave poput Trinnov Altitude 16 i Lyngdorf MP-50. Nazalost, ne u Srbiji.

Da, treba raditi na akustici prostorije (koja je jako bitna!), ali, nazalost, nema tog tretmana koji ce da popravi to sto Audyssey zase*e :)

Ako mozes da uopste ne koristis room correction, tj. da ga koristis samo za sub-ove - na konju si.

Nisam do sada naisao na takav surround sistem.

 

5 sati ranije, gerchy said:

Slažem se, Dirac Live 2 je danas odličan, ali Arcam, Anthem ili NAD imaji samo jedan izlaz, a MiniDSP još nije implementirao Dirac verziju 2 u svoje uređaje. Kada če to biti sređeno, onda je, kada je u pitanju 7.4.4., takođe opcija 2x DDRC-88A sa nekim procesorom, koji zapravo ne treba room correction. Ili opcija, koju si več spomenuo. 7.1 procesor + 2x4 HD. 

Nije uopste velika razlika izmedju Dirac 2 i prve verzije. Vise kozmeticki, u interfejsu. To im je vise priprema za nove module, poput pomenutog Bass Management.

 

5 sati ranije, gerchy said:

Samo ovdje ima mana, room correction če raditi ekvalizaciju samo na jednom subu.

Nece raditi korekciju samo na jednom sub-u, vec ce raditi korekciju na svim zajedno - istu korekciju. Identicno kao Audyssey, koji pre toga odradi podesavanje delay/volume. U ovom slucaju je za to potreban miniDSP 2x4 HD.

 

5 sati ranije, gerchy said:

Audyssey, kao i drugi, pored delay/volume radi i ekvalizaciju. XT32 je isti več 5 godina, tako da sada se več dugo preferira Dirac. Ja vjerujem, da je bolji od Audysseya ali još jednom - vjerjujem, da probleme, koje ima soba, ne može potpuno srediti.

Kao sto vec napisah iznad, Audyssey radi ekvilizaciju identicno za sve sub-ove - odjednom. Samo delay/volume podesava pojedinacno za svaki od sub-ova.

Sto se sobe tice - jos jednom, slazem se da je vrlo bitna i nema potrebe da to svaki put naglasavamo. Podrazumeva se.

Ali, uspesnost resavanja problema u problematicnoj sobi (a i ona konacna finesa u manje problematicnoj) nije ista kod svih room correction algoritama. Isto tako, artefakti koje razliciti algoritmi unose u zvuk i "kvare" ga nisu isti. To je vrlo ocigledno.

 

5 sati ranije, gerchy said:

Imam i opremu za mjerjenje tako da imam puno grafova, ako te interesira, možemo jih pogledati zajedno.

fr.jpg

wf.jpg

 

Kao sto ti je vec napisao @damic, po graficima koje si prilozio, bas ti je vrlo "tanak". Tamo gde odziv treba da raste, kod tebe pada. Potrebno je dobrano da povecas gain sub-ova da bi dobio potreban balans. Na 30 Hz ti fali sigurno 7-8 dB, a na 20 Hz preko 10 dB. Naravno, nije potreban gain samo na 20-30 Hz, vec sam za taj opseg napisao da bi imao osecaj.

Waterfall deluje fino, ali ne mogu bas najbolje da procenim jer je skala previse neprecizna. 2.5s je previse i nepotrebno. 500 ms je sasvim dovoljno. Takodje, pravo stanje ce se videti tek kad dovoljno "zabiberis" bas :)

Ocekujem da to ne bude lose, s obzirom da radis na tretmanu sobe...

 

Harman / house target curve - na slikama su relativno umerene varijante. Po mom iskustvu, moze to da se pojaca jos malo na najnizim frekvencijama.  Ali isto tako, ne volim da rast krene na previse visokoj frekvenciji jer utice na cistocu midbass-a.

attachment.php?attachmentid=74876&d=1481

24274d1287468973-house-curve-what-why-yo

Link to comment
Share on other sites

On 10.6.2019. at 14:30, damic said:

Gerchy, spl & phase graf, izgledaju prilicno dobro, vidi se da automatika radi posao, medjutim, u tome je i kvaka 22. Moje iskustvo sa ovim stvarima, pokazuje da svi “room correction systems” imaju “overprocessing” sindrom. Automatski sistemi nazalost, ne mogu da razlikuju bitno od nebitnog. Odavno, koristim iskljucivo rucno podesavanje, sto mora se priznati, nije jednostavno, zahteva mnogo vremena i nije za prosecnog audiofila.

Trenutno, u aktivnom stereo sistemu koristim 4 suba, svaki ima svoj poseban kanal i dsp-xo, od toga su 2 bez ikakve korekcije a dva imaju samo po jednu PEQ. Nije bilo lako doci do toga.

Moja filozofija je, koristiti prednosti digitalije, ali minimalno. Preterana upotreba, sto je uobicajeno kod svh RCS, degradira zvuk.

Dalje, pronadji na netu nesto o room, house, target curve. Poenta je da “low end” treba da bude izdignut u odnosu na ostatak zvucnog spektra. Recimo, gledajuci tvoj waterfall, odziv basa na 30Hz, trebao bi biti bar na 85dB. Moze i nesto vise, zavisi od ukusa. Takodje, i oblik krive, 30-150Hz, mnogo dopriosi tome kakav ce bas biti. Ravan, kakav je recimo kod Dirac-a, nije dobar, ime.

Takodje, vremenska (Z-osa) trebala bi biti ogranicena na 500 milisekundi, 2 sekunde je previse. Nivo suma sobe takodje, povisiti bar na 45dB.

Zaista mi je drago, da imamo ovu debatu. ;)

Kad je u pitanju stereo - ja sam protiv ikakvog correctiona. Jednostavno ne zvuči dobro za moje uši. Jednom sam uspio dobiti prilično dobar rezultat, bez svega. Onda sam odustao, nisam više imao vremena, jer je to bio vrlo dugotrajan proces. Vidi se, da je low end izdignut, što mi odgovara več od nekad (graf). Nije loše, ali imao sam bolji bas u drugoj sobi.

Ali kad govorimo o više zvučnika, tada room correction (imho) može da radi na timberu i "time domainu".

Možeš li napisati nešto više o tvom sistemu sa 4 suba?

test3.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 10.6.2019. at 15:32, Delija said:

Da, treba raditi na akustici prostorije (koja je jako bitna!), ali, nazalost, nema tog tretmana koji ce da popravi to sto Audyssey zase*e :)

Nece raditi korekciju samo na jednom sub-u, vec ce raditi korekciju na svim zajedno - istu korekciju. Identicno kao Audyssey, koji pre toga odradi podesavanje delay/volume. U ovom slucaju je za to potreban miniDSP 2x4 HD.

Vjerujem, da se svi ovdje slažemo, problem je prostor. Dobar akustički tretma treba puno prostora. U ovoj fazi još tražim neka rješenja kako bi sa što manje prostora dobio adekvantan bass trapping. Ali je teško,

Da, imaš pravo, ako Audyssey radi identicnu ekvalizaciju za sve subove in onda podešava delay/volume, onda bi bilo koji AVR sa Diracom i MiniDSP 2x4 HD radio isto. 

Vjerovatno ima smisla čekati, da nova serije procesora dobiju Dirac Live Bass Management Module, pa da vidimo ...

Btw ...pitanje za obojicu, @damic i @delija: jeste li ikad probali staviti sube u cardioid setup? 

Link to comment
Share on other sites

Nisam probao.

Cardiod konfiguracija se neretko koristi u PA sistemima i tu ima smisla.

U sobama ne bih rekao da taj koncept ima smisla, jer su previse male i rekao bih da refleksija od zadnjeg zida (iliti zida nasuprot zidu kod kog su sub-ovi) pravi veci problem nego u klasicnim konfiguracijama.

Jel si ti probao?

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, gerchy said:

Btw ...pitanje za obojicu, @damic i @delija: jeste li ikad probali staviti sube u cardioid setup? 

Nisam ni ja, inace, cardio nema efikasnost na prve dve oktave. kao sto uostalom nemaju ni toliko hvaljeni bas trapovi. Izuzimam slojeve od 50-60cm kamene vune i sl., na zidovima, sto je neprakticno za kucnu upotrebu.

Jedina efikasna stvar kod niskih frekvenci je primena multisuba i korekcije pikova dsp-om. Pozitivno su se pokazali aktivni bas trapovi koji su izuzetno skupi, a potrebno ih je vise komada.

Tema je jako siroka, ako imas neko konkretno pitanje, slobodno pitaj ovde. Na nasim forumima uglavnom nema nista, ali ima na stranim.

7 sati ranije, gerchy said:

Možeš li napisati nešto više o tvom sistemu sa 4 suba?

 

Ima tema :

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ne, nisam još probao. Video sam to u PA, da, pa sam mislio probati. Test je veoma jednostavan. Možda malo nepraktično za običnu dnevnu sobu.

@damic, pogledao thread, oduševljen sam. Vidim, da smo čitali iste virove. I imali iste probleme. ;)

Znači, ti koristiš AVR za predojačalo, a za PEQ imaš 2 Behringerja? I ako sam dobro prečitao, ne koristiš nikakvih delaya za sve 4 sube kao što preporučuje Geddes? Ako ti nije teško, voleo bih da bi vidim mdat file.

Što se tiče bass trapova - da, tek 50-60 cm napravi neku razliku. Ima i membranskih trapova, koju mogu imati manju debljinu, ali je sam koncept izrade mnogo komplikovaniji. 

Imaš li što više o aktivnim trapovima? Čuo sam da postoje ali nisam još video praktičnih iskustva.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav @gerchy Neverovatno dobro izgleda tvoj set up - cela prostorija. (Meni je zanimljivo sto se ne vide uopste kablovi a toliko opeme je povezano... Fascinantno stvarno)

Sto se tice Cardioid suba, mslim da je ova ing. ekipa uradila konkretne testove bas za kucnu uporabu :) Njima se jako dobro pokazao dipole cardioid koncept. (Oni su razmatrali "sirovo" bez LF shelfa i power factora, a opet su ga okarakterisali na osnovu merenja kao superiorniji u odnosu na ostale tipove cabineta u cardioid postavci...).

https://www.kirchner-elektronik.de/~kirchner/DIPOL-CARDIOIDeng.pdf

ove je i neki thread o tome

http://www.htguide.com/forum/showthread.php?34720-Dipol-Cardioid-subwoofer

Ti ocigledno nemas pitanje power factora sa toliko ampova. Inace Cardioid se moze u obliku OBa postavljati modularno jedan na drugi, uz obracanje paznje na polaritet i ukupnu nazivnu impedansu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, gerchy said:

Znači, ti koristiš AVR za predojačalo, a za PEQ imaš 2 Behringerja? I ako sam dobro prečitao, ne koristiš nikakvih delaya za sve 4 sube kao što preporučuje Geddes? Ako ti nije teško, voleo bih da bi vidim mdat file.

Nije bas tako, prvo je digitalni izvor, zatim DAC, onda cevni preamp, odakle signal ide na 2 skretnice i dalje na 4 stereo pojacavaca.

Cetiri suba idu na 2 kom. AVR Panasonic SA-XR55 koji su u dual amp modu (od 7 pojacala u funkciji su 4 koji teoretski u nekoj vrsti bridgea daju 2x 200W/6Ohm D class). Ribonski bas paneli Apogee Duetta Sig's su na trecem Panasoniku SA-XR58, takodje u dual amp modu (u osnovi, isti je kao 55 samo ima jos HDMI). Sve ovo radi do 400-450Hz, zavisno od setinga.

Od 400-450Hz do 20KHz, uzani ribon koji nosi ceo gornji opseg je na Pieoneer-u M90a (2x200W/8Ohm ili 2x750W/2Ohm). Na prvi pogled, dosta snage, iako bi ribonski bas panel, ladno popio jedno tri puta vise, al se nema :)  

Mada, i ovako je solidno. Skretnice-DSP su Electro Voice DX34a, po jedna na kanalu, svaka ima 4 izlaza, tako da svaki sub ima svoju kontrolu. Subovi su seceni na 50-60Hz, 24LR lpf, kako koji, samo 2 imaju PEQ, delay ne koristim. I svi ostali rezovi su 24LR, to se u praksi pokazalo najbolje.

Aktivni bas trapovi su bili par puta na Bgd Hi-Fi Show, svi koji su ih culi, samo ih hvale (ja nisam bio), problem je sto su skupi a treba ih vise komada. Cini mi se da su prezentaciju vrsili bas neki momci iz Slo.

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/

Mogu da ti posaljem REW mdat ali zbog velicine direktno na tvoj mail, posalji mi ga na pp, pa cu ti proslediti.

 

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, Majda said:

Pozdrav @gerchy Neverovatno dobro izgleda tvoj set up - cela prostorija. (Meni je zanimljivo sto se ne vide uopste kablovi a toliko opeme je povezano... Fascinantno stvarno)

Sto se tice Cardioid suba, mslim da je ova ing. ekipa uradila konkretne testove bas za kucnu uporabu :) Njima se jako dobro pokazao dipole cardioid koncept. (Oni su razmatrali "sirovo" bez LF shelfa i power factora, a opet su ga okarakterisali na osnovu merenja kao superiorniji u odnosu na ostale tipove cabineta u cardioid postavci...).

https://www.kirchner-elektronik.de/~kirchner/DIPOL-CARDIOIDeng.pdf

ove je i neki thread o tome

http://www.htguide.com/forum/showthread.php?34720-Dipol-Cardioid-subwoofer

Ti ocigledno nemas pitanje power factora sa toliko ampova. Inace Cardioid se moze u obliku OBa postavljati modularno jedan na drugi, uz obracanje paznje na polaritet i ukupnu nazivnu impedansu.

Haha, hvala. ;)

Da, kablove baš ne volim, zato sam po celoj kuči dosta radio na skrivanju. U ovoj sobi pomaže mnogo kanala, a rack se otvara sa stražnje strani (u drugoj sobi), gdje je pristop jednostavniji. Tamo su još i ventilatori, UTP konektori i svoja linija za struju.

Ovo je zanimljiv thread, ali u ovo vreme nisam zainteresiran za DIY woofere. Čitao sam ovo:

https://www.doctorproaudio.com/doctor/cajondesastre/pdfs/Downloaded_from_Doctor_ProAudio_com-SettingUp_cardioid-Joan_La_Roda-DAS_Audio.pdf

Ampovi u racku su svi za zvučnike (ima jih 5), subi su aktivni.

r0.jpg

r1.jpg

power2.jpg

power1.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 11.6.2019. at 22:30, gerchy said:

jeste li ikad probali staviti sube u cardioid setup? 

 

On 11.6.2019. at 23:17, Delija said:

Nisam probao.

Cardiod konfiguracija se neretko koristi u PA sistemima i tu ima smisla.

U sobama ne bih rekao da taj koncept ima smisla.

Ima smisla i u kučnim uslovima. Radio je to još Linkwitz. Npr. u novije vreme i Kii 3 ima jednu vrstu kardioida potpomognutu DSP-om.

Link to comment
Share on other sites

On 12.6.2019. at 6:06, damic said:

Nisam ni ja, inace, cardio nema efikasnost na prve dve oktave

Na šta konkretno misliš kada kažeš da nema efikasnost?

 

On 12.6.2019. at 6:06, damic said:

Jedina efikasna stvar kod niskih frekvenci je primena multisuba i korekcije pikova dsp-om.

Jeste jedan od načina ali daleko od toga da je jedini.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, gerchy said:

Haha, hvala. ;)

Da, kablove baš ne volim, zato sam po celoj kuči dosta radio na skrivanju. U ovoj sobi pomaže mnogo kanala, a rack se otvara sa stražnje strani (u drugoj sobi), gdje je pristop jednostavniji. Tamo su još i ventilatori, UTP konektori i svoja linija za struju.

Ovo je zanimljiv thread, ali u ovo vreme nisam zainteresiran za DIY woofere. Čitao sam ovo:

https://www.doctorproaudio.com/doctor/cajondesastre/pdfs/Downloaded_from_Doctor_ProAudio_com-SettingUp_cardioid-Joan_La_Roda-DAS_Audio.pdf

Ampovi u racku su svi za zvučnike (ima jih 5), subi su aktivni.

r0.jpg

r1.jpg

power2.jpg

power1.jpg

Fenomenalno. I odlican prikaz na koji nacin se radi sprovodjenje kablova. BTW mislim i da bi sa profi klasikom tipa Klotz isto solidno prosao sto se tice kvaliteta a sto se tice cene sigurno. Mada potpuno razumem da nisi hteo prepustiti slucaju kablove... Takodje i velika kolicina utrosenog rada za sve to. Hvala na fotografijama  :)

Da vidim da ima puno kvalitetnih power ampova. Jasno mi je da je za takav koncept to jednostavno neophodno.

{Kada bih ja tako nesto pravio prvo bih u prostoriji instalirao mini ventilacioni sistem. Kod nas skoro svi puse (kao i ja...). ha ha...}

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

@prophet

Jos uvek cekamo merenje tvog ultra-mega-giga basa :)

Nisam za priču bitan ja. Postoji dovoljno literature, praktičnih izvedbi i tome slično. Dakle samo ukazujem na činjenice.

Naravno provereno i u praksi. 

Daleko od toga da sugerišem kao jedino ispravno rešenje.

Treba videti i šta čoveku konkretno treba, 5.1, 7.1, 9.2 ....koliko je mesta za sedenje, udaljenost istih kako od zvučnika tako i od svih zidova itd.

Da ne idemo previše u off i da se fokusiramo na konkretnu problematiku. 

Mene konkretno interesuje na osnovu čega je rađen akustički tretman slušaonice?

@gerchy svaka čast za posvećenost i entuzijazam.

@Delija pun ti je inbox

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, prophet said:
On 12.6.2019. at 6:06, damic said:

Nisam ni ja, inace, cardio nema efikasnost na prve dve oktave

Na šta konkretno misliš kada kažeš da nema efikasnost?

 

"As can be seen, at 100 Hz, directivity is well contained and the result is a textbook cardioid radiation pattern. Somewhat below that frequency, around 80 Hz, the Kii Three starts to let go. At those low frequencies, the wavelength reaches such a dimension that room modes become the dominant spoilers anyways. A room mode requires reflections by at least two walls, so limiting acoustic output in the direction of just one wall is not that e ffective anymore"

https://www.audioxpress.com/files/attachment/2609

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, prophet said:
On 12.6.2019. at 6:06, damic said:

Jedina efikasna stvar kod niskih frekvenci je primena multisuba i korekcije pikova dsp-om.

Jeste jedan od načina ali daleko od toga da je jedini.

Koliko pratim strane sajtove, ovo su jedini efikasni nacini. Izuzimam aktivne bas trapove koje sam pomenuo i double bass array koji je nepraktican za kucnu upotrebu.

Voleo bih da cujem koji su to ostali?

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, damic said:

"As can be seen, at 100 Hz, directivity is well contained and the result is a textbook cardioid radiation pattern. Somewhat below that frequency, around 80 Hz, the Kii Three starts to let go. At those low frequencies, the wavelength reaches such a dimension that room modes become the dominant spoilers anyways. A room mode requires reflections by at least two walls, so limiting acoustic output in the direction of just one wall is not that e ffective anymore"

https://www.audioxpress.com/files/attachment/2609

Termin efikasnost se uglavnom po konvenciji koristi za nešto drugo, pa nisam bio siguran o čemu govoriš.

Pisao sam već o tome, Kii ne koristi DSP za room correction. Poseduje 3 preseta i u skladu sa tim treba izvršiti postavljanje zvučnika u prostor. Dati primer to i potvrđuje, zvučnik nije bio adekvatno postavljen što je merenjima samo potvrđeno.

Ovde je DSP korišćen za po mom mišljenju mnogo bitnije stvari, a to su fazni i impulsni odziv kao i za kontrolu direktivnosti koliko to data konfiguracija omogućuje. Dosta su dobro to uradili. To se uostalom i čuje.

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, damic said:

Nije bas tako, prvo je digitalni izvor, zatim DAC, onda cevni preamp, odakle signal ide na 2 skretnice i dalje na 4 stereo pojacavaca.

Cetiri suba idu na 2 kom. AVR Panasonic SA-XR55 koji su u dual amp modu (od 7 pojacala u funkciji su 4 koji teoretski u nekoj vrsti bridgea daju 2x 200W/6Ohm D class). Ribonski bas paneli Apogee Duetta Sig's su na trecem Panasoniku SA-XR58, takodje u dual amp modu (u osnovi, isti je kao 55 samo ima jos HDMI). Sve ovo radi do 400-450Hz, zavisno od setinga.

Od 400-450Hz do 20KHz, uzani ribon koji nosi ceo gornji opseg je na Pieoneer-u M90a (2x200W/8Ohm ili 2x750W/2Ohm). Na prvi pogled, dosta snage, iako bi ribonski bas panel, ladno popio jedno tri puta vise, al se nema :)  

Mada, i ovako je solidno. Skretnice-DSP su Electro Voice DX34a, po jedna na kanalu, svaka ima 4 izlaza, tako da svaki sub ima svoju kontrolu. Subovi su seceni na 50-60Hz, 24LR lpf, kako koji, samo 2 imaju PEQ, delay ne koristim. I svi ostali rezovi su 24LR, to se u praksi pokazalo najbolje.

Aktivni bas trapovi su bili par puta na Bgd Hi-Fi Show, svi koji su ih culi, samo ih hvale (ja nisam bio), problem je sto su skupi a treba ih vise komada. Cini mi se da su prezentaciju vrsili bas neki momci iz Slo.

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/

Mogu da ti posaljem REW mdat ali zbog velicine direktno na tvoj mail, posalji mi ga na pp, pa cu ti proslediti.

A, hvala na objašnjenju. Prilično komplikovano. Mnogo više od mog sistema. ;)
Sub signal je mono?
Electro Voice DX34 koristiš za crossover, lpf, hpf, slope i ostalo? I svi subovi imajo jednaku fazu i polaritet?
Vrlo zanimljivo, da dobijaš dobar rezultat bez delaya a da subi nisu "ekvidistantni" od MLP-ja.

Prije nekoliko godina u drugoj sam sobi imao dobar rezultat sa dva woofera in full-range stereo zvučnikoma. Bez ekvalizacije i delaya, samo sam sredio fazu i polaritetu. Sve na uši. Subi su samo dodali tačkicu na i u low-endu. Tada još nisam imao mikrofona i REWa. Očito sam imao sreču, jer danas mislim da to nije više moguče. :mellow:

A, vidim, da Intek prodaje aktivne trapove. Možda ču jih dobiti na test. Pa da vidimo.

Šaljem poruku sa mailom, puno hvala!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...