Jump to content


Bookshelf zvucnici,kako da sviraju bolje...


dude

Recommended Posts

Zbog nemogucnosti da stavim zvucnike na stalke(sto je u startu nedostatak,znam),morao sam da ih stavim u regal,pa me zanima da li ima neka fora da im pomognem da bolje zvuce?Siljci,gume,mermeri,razmak od do itd.Zvucnici su B&W DM 601(molio bih bez pljuvanja doticnih),hvala unapred.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Lepi,

bilo bi dobro da uslikas pa da vidimo gde ti stoje kutije, makar vec u startu mogu da ti kazem da nije preporucljivo i da ti pomagala ala siljci, loptice itd mogu pomoci samo kada je kutija vec na nekom stalku koji nema siljke itd. To ti pricam iz iskustva posto sam i sam zbog nedostatka prostora u jako malom stanu bio primoran da mi ceo sistem i kutije budu smesteni u regalu u prostoru koji je predvidjen za drzanje flasa i casa (citaj "bar").Znaci kutije i sve ostalo u jos jednoj kutiji....ali, sta je tu je, naviknes se i cekas bolje dane.

S druge strane, ako regal nema zadnju stranicu i ostale regalske police su na pristojnoj razdaljini, mozda mozes da dogradis neku policu na van i da malo izbacis kutije u prostor....

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ako si ih stvarno stavio u regal, a ne (bar) na regal, onda tu nema mnogo pomoći.

Bas (i s njim zajedno ostatak spektra) će se razliti i razmuljati na sve strane. Ako imaÅ¡ tonske kontrole na pojaÄalu, probaj da malo smanjiÅ¡ bas, to bi moglo bar malo da pomogne, ako je frekvencija postavljena na oko 100 Hz.

Link to comment
Share on other sites

ako si ih stavio u regal na dobrom si putu, onda treba kupis jedan par bas drajvera od 15 incha i onda da lepo odsrafis te drajvere iz stare kutije, malo preradis skretnicu i onda sve to usrafis u regal i dobijes par lepih velikih zvucnika koji ce imati veeeeliki masni zvuk...... tako ce svirati sjajno you can trust me :cheers

Link to comment
Share on other sites

ako si ih stavio u regal na dobrom si putu, onda treba kupis jedan par bas drajvera od 15 incha i onda da lepo odsrafis te drajvere iz stare kutije, malo preradis skretnicu i onda sve to usrafis u regal i dobijes par lepih velikih zvucnika koji ce imati veeeeliki masni zvuk...... tako ce svirati sjajno you can trust me :bounce
Link to comment
Share on other sites

Kad vec nemas drugu mogucnost kupi 3 ping pong loptice i preseci ih po pola. Po 3 polovine stavi ispod svakog zvucnika pa poslusaj. Ovaj test te nece kostati mnogo a pretpostavljam da ce dati resenje bar malo bolje nego sada.

Link to comment
Share on other sites

Pa da, posto ti je bas refleks napred, mozda ne bi trebalo mnogo da ih izbacujes da bi se poboljsalo. Ovo sada sigurno tutnji..Ako neko ima iskustva sa pozicioniranjem ovakvih kutija, neka se ukljuci....

Link to comment
Share on other sites

Imam ja. Moji su B&W 302 i kad sam ih iz regala izvukao na stalke, prosvirali su duplo bolje. Nema leka, odnosno nema kajgane bez polomljenih jaja.

Kad zelis da slusas, izvadis stalke, postavis na obelezeno mesto ( prethodno empirijski otkriveno) i slusas. Kad zavrsis, sklanjas stalke ( a bogami i zvucnike) najbolje u regal, cisto da deca ne rckaju prsticima po membranama.

Link to comment
Share on other sites

Uh, nemojte te grdne reci.... deca, prstici, membrane...... :thumbsup2 Ja nisam ni ozenjen i sve mi je slobodno, al mi skoro naisao kum sa zenom i kumcetom od 2 godine.... mali odjednom iz cista mira krenuo prstima da gura membranu, presekao me zivog!

A sto se tice problema ovih stalaka.... ne znam kakvi su zidovi u sobi, ne moze da se vidi najbolje na ovim slikama, ali mozda vredi razmisliti o zidnim nosacima kao sto neko pomenu, negde sa strane... i zrtvovati jos koji metar kabla za zvucnike...

Link to comment
Share on other sites

A da zvicnici vise sa plafona? Video sam jednom prilikom tolike dvosistemce kako vise konopcem okaceni o plafon. E sad , napraviti neki mehanizam za podizanje do vrha kada se ne slusaju. ( Resen problem decice).

I uopste sta mislite o zvucnicima koji vise? To bi trebalo da je bolje od stalaka ( pesak, siljci...)? Ili ne?

Link to comment
Share on other sites

Veruj mi, na osnovu liÄnog iskustva sve osim stalaka je Äisto gubljenje vremena i novca. Ja sam u poÄetku držao zvuÄnike i ceo sistem na komodi, dakle nigde nije bilo ograÄ‘eno tj. prazan prostor svuda okolo ali dok ih nisam stavio na stalke niÅ¡ta. Za male pare možeÅ¡ i sam da ih napraviÅ¡, preporuÄio bih ti 4 Å¡iljka gore i 3 Å¡iljka dole, visina 60cm znaÄi gore pravougaonik dimenzija zvuÄnika, a dole 3 kraka. Glavna cev da ne bude Å¡uplja, a ako je Å¡uplja napuni je peskom.

Pozz.

Link to comment
Share on other sites

Ono sa ping pong lopticama,jel bitno da li je napred jedna polovina ,a pozadi dve i obrnuto i da li to uopste ima veze?J a trenutno koristim poluloptaste gumice za vodu(tvrda guma),na svakom cosku pojedna.Viseci zvucnici,svidja mi se kao ideja(avangarda),ali neizvodljivo in my place.Da li ''spikovi''mogu dodati koji procenat kvalitetu zvuka u konkretno mojoj situciji(vidi slike)? :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Mislim da ti nikakve loptice i audiofilske fame neće pomoći, zvuÄnici jednostavno moraju napolje, ovako ceo regal svira sa njima. Pusti neÅ¡to bass-heavy, otvori ta vrata dole, gurni glavu unutra i biće ti sve jasno. IzgubićeÅ¡ vreme (a možda i novac) i na kraju ćeÅ¡ opet doći do toga da zvuÄnici moraju napolje.

Link to comment
Share on other sites

Za pocetak, probaj da ih izvuces napred do same ivice regala a nije lose da uradis i sledeci eksperiment jeftiniji od flase piva. Okreni ih naopako tako da ti bas refleks otvor ne bude tako blizu reflektujucim povrsinama. Ako primetis poboljsanje, eksperimentisi dalje.

Ne bi bilo lose da nam napises sta ti smeta u zvuku (osim, verovatno mutnih, basova)...

Link to comment
Share on other sites

Lepi Sale, evo sta bih ja radio na tvom mestu. Posto sam video slike, siguran sam da je ideja izvodljiva (jer ti u kutijama regala stoje samo zvucnici).

Kupio bih najmanje moguce zidne nosace za zvucnike, sa jednim ili vise kolena (koliko god treba). Zatim bih iste montirao U kutije od regala (znaci srafljenje na daske), tako da zvucnici stoje na nosecoj polici od nosaca. Kad pozelim da slusam, lepo izvucem kutije napolje; kad zavrsim, vratim na mesto. Mislim da bi hod od nekih 30-40cm napred-nazad bio dovoljan.

E sad, na nosecu povrsinu/policu postavis tri tvrde polukuglaste gumice za slavinu (za ispod zvucnika), imas da ih nadjes na svakoj pijaci, i to je to. :banana

Rajko :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...