Jump to content


Hi-Files na EISA General Meetingu 2008


Ljuba

Recommended Posts

Pozdrav svima,

odlučio sam da otvorim novu temu o radu u EISA, jer je priča poprilično zanimljiva. Verujem da mnoge od vas zanima kako se EISA nagrade dodeljuju i koliko su merodavne. Evo mojih iskustva i stvari koje sam saznao nakon put u Višegrad (Mađarska) na EISA General Meeting.

Posmatrano kalendarski, prvi događaj se odigrava negde u maju svake godine u Briselu. Upravo je na tom poslednjem sastanku Hi-Files izglasan za člana. U pitanju je veoma zatrpan i naporan raspored, jer se u Briselu raspravlja o nominacijama za najbolje proizvode iz svake kategorije. Poznato vam je da EISA broji 50 članova i da su članovi podeljeni u Audio/HT, Video, Photo i Convergence panele. Svaki panel ima svog predsednika, dok organizacija ima predsednika, potpredsednika i sekretara.

Uglavnom, u Briselu se održavaju i sastanci sa predstavnicima različitih proizvođača koji donose nove proizvode na demonstraciju. Kasnije je te uređaje moguće dobiti na zahtev. Naravno, svi uređaji dolaze u obzir nevezano za Brisel, a o uslovima koje jedan uređaj mora da ispuni pročitajte EISA pravila, koga zanima.

Nakon sastanka u Briselu, svaki član je u obavezi da nominuje po jedan proizvod iz svake kategorije. Da bi magazin mogao da nominuje uređaj mora ga prethodno testirati, odnosno mora da dostavi dokaz u papirnom ili PDF obliku da je neki član redakcije izvršio test. Nakon svih nominacija, predsednik svakog panela pravi tabelu sa spiskom nominovanih uređaja i brojem nominacija za svaki. Ovo nije završen proces tj. ne znači da je uređaj sa najviše nominacija odmah pobednik.

Sledeći korak je glavni sastanak, koji je svake godine na drugoj lokaciji u Evropi, a bilo je pominjanja i Beograda kao moguće destinacije za godine koje slede. Ove godine išli smo i Višegrad, mesto koje se nalazi 40-ak kilometara severno od Budimpešte. Između Višegrada i Budimpešte se nalazi Sentandrea.

U periodu između nominacija i glavnog sastanka, svi članovi panela dobijaju spisak nominacija, tako da imaju vremena da se upoznaju sa svakim proizvodom, odnosno i ga da istestiraju. Nakon početka sastanka na kome su svi članovi prisutni, delimo se u panele, tj. svaki panel ide u posebnu salu.

Ove godine, Hi-Files nije imao pravo da glasa, što je logično, jer nismo imali prilike da isprobamo većinu uređaja sa spiska. Moram priznati da je pre svakog glasanja, bilo veoma interesantnih predlaganja i diskusija, te da je ceo proces dosta temeljan. Kada se pristupi glasanju, primetio sam da iako neki članovi nisu glasali za određeni uređaj, slažu se da je uređaj dovoljno dobar da ponese EISA nagradu. Što znači da su krajnje odluke donete konzensusom. Ovi sastanci su veoma zanimljivi, ali i naporni, jer traju od 9 do 6, sa pauzama za ručak i kafu.

Sledeći dan se koristi da se neke odluke eventualno preispitaju ili da se glasa za neku kategoriju oko koje nije postignut dogovor prvog dana. Kasnije popodne, kao i trećeg dana, razgovara se o daljem radu asocijacije, trendovima na tržištu i mnogim drugim temama. Sve je transparentno i poprilično zanimljivo.

Sve odluke o nagradama se ne smeju objavljivati pre 15. avgusta, što je jasno naznačeno u pravilima. Da bih pristupio asocijaciji, član je u obavezi da potpiše dogovor gde se obavezuje da će poštovati sva pravila, uključujući i ovo najvažnije.

Ceo proces se završava na IFA sajmu u Berlinu svečanom ceremonijom dodele nagrada. Toliko za sada...

Pitajte šta vas zanima, reći ću sve što smem :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ne, trenutno nema domacim proizvodjaca u trci. Da bi mogli da se "pojave" na nominacijama, moraju da ispune neke uslove, kao sto je distribucija u najmanje deset zemalja. Za vise detalja procitati pravila.

Sta nagrada donosi nagradjenom osim publiciteta? Prestiz? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Bojim se da zbog naše izolovanosti, mnogi ne shvataju pravu težinu ovakve organizacije.

Iskreno, nisam je ni ja shvatao, dok nisam otišao na GM.

Kada 15-16 najpriznatijih magazina (ili barem u vrhu) sedne i napravi dogovor o proizvodima koji zaslužuju ovu etiketu, verujte mi da nema mesta kompromisu.

Svaki član poprilično brine i o svojoj reputaciji, ali i reputaciji cele asocijacije.

EISA je svakako najprestižnija evropska asocijacija koja se bavim ovom našom tematikom, a čak ja kao newcomer sto posto stojim iza svih donetih odluka o nagradama za ovu godinu, kao i o odlukama vezanim za rad organizacije.

Link to comment
Share on other sites

Ne, ne, nisam pitanje shvatio kao provokaciju ili ne znam sta, vec jednostavno nisam razumeo sta se drugo ocekuje od nagrade.

Da, proizvodjac dobija publicitet, prestiz, sigurno i povecanu prodaju konkretnog modela odnosno linije.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...