Jump to content


DIY clamp


nenad

Recommended Posts

Mislim da je jedna torusna koja se koristi za slavine (standardna, kupio je na pijaci) pogodna u ove svrhe. Kada se stegne odozgo ona se "zategne" na osovinu.

Da li bi takav klamp upropastio vešanje subšasije? Ne znam zašto bi. Šta te plaši, generisanje eventualnih rezonantnih oscilacija?

Link to comment
Share on other sites

Ne to nego tesno naticanje i pritiskanje opruga kod promene svake ploÄe. Sa ovom gumicom klamp stoji potpuno fiksno na osovini, a sa uzdužnom bi morao da se nasaÄ‘uje, i pritiska cela subÅ¡asija. To su ipak nežne opruge koje bi Äešćim pritiskanjem gubile svoju elastiÄnost pa bi morale da se i dotežu i eventualno menjaju. Neću niÅ¡ta da predviÄ‘am, samo razmiÅ¡ljam, možda i greÅ¡im.

Link to comment
Share on other sites

Iako nisam oduÅ¡evljeni pristalica klampova, sugerisao bih onima koji to jesu da povedu raÄuna da klamp , pored toga Å¡to treba da kupluje ploÄu uz tanjir/mat, treba u idealnom sluÄaju da takodje priguÅ¡uje vibracije odozgo. Zbog toga materjal koji se lepi na metalni deo treba da bode apsorcioni.Tu bi dobro doÅ¡ao sorbotren koga je ranije bilo u prodaji u listovima A4 dimenzija. Distribuirao ga je Audioquest. Ukoliko je on nedostupan, pored ostalog i zbog cene, onda treba primeniti pristup tzv. sendviÄa razliÄitih materjala da bi se vibracije "zbunile". Ja bih sa donje strane klampa zalepio prvo olovni disk, zatim mesingani i na kraju meku gumu .

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima

Uskoro će biti završena i ta konstrukcija.

Težina oko 150 grama sa steznom Äaurom i navrtkom .

Prilikom stezanja će Äak moći da se ostvari i kontrola pritiska , na neki naÄin.

Bilo bi već završeno ali imam mali pritisak trenutnih obaveza u poslu.

Mislim da će to biti dobro rešenje za većinu , ili makar za nekog. Svejedno.

Pozdrav i uskoro sa clamp-om.

Link to comment
Share on other sites

A da se nabudzi neki sraf na osovinu i onda clamp sa maticom i da pritiska stezanjem a ne tezinom? Nadam se da razumete da ne moram da crtam.

Naravno, ko ima Stabi sa navojem:). Ko nema, morace do metalostrugara sa subtanjirom. A ima dosta onih koji nece moci. Evo ja, primio se na direkt drajv gramofon. Tu je prckanje po narezivanju osovine znatno pipavije i iskreno se ne bih time bavio bez preterano preke potrebe.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima

Uskoro će biti završena i ta konstrukcija.

Težina oko 150 grama sa steznom Äaurom i navrtkom .

Prilikom stezanja će Äak moći da se ostvari i kontrola pritiska , na neki naÄin.

Jel sa kilo kljucem?

Bilo bi već završeno ali imam mali pritisak trenutnih obaveza u poslu.

Mislim da će to biti dobro rešenje za većinu , ili makar za nekog. Svejedno.

Pozdrav i uskoro sa clamp-om.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav Siroma

Ideja i nije tako loša , jedino bi to bio - GRAM KLJUČ ili DEKAGRAM KLJUČ.

Sad ozbiljno , dok se zavrće navrtka na vrhu , poteže steznu Äauru , pritiska telo clamp-a na dole tj. prema ploÄi .

Tako lepo , što više zatežeš navrtku , više pritiskaš clamp .

Pošto su Audiofili suptilne duše neće im biti veći problem da odrede nivo pritiska.

A možda kao nusefekat dodje i do pojava pozitivnih koloracija .?

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Evo i ja sam bio napravio par komada od polivynila i to crne boje, težine je 400gr.

InaÄe prije napravih od kruÅ¡kovog drveta otežanog s Äahurom od olova na 500gr sve skupa. Nekak mi se od kruÅ¡ke Äinilo najbolje. InaÄe kažu da je najbolji težinski clamp od ebanovine!

post-2921-128510665241_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Leonardo,

da li bi se ovo dalo uraditi? Radi se o klampu koji se nalazi u Cd-u i ovaj direktno leze na CD. Evo slike .

PS.

Moje izvinjenje , znam da CD ne spada ovde ali je problematika ista..........

Pretpostavljam da bi moglo da se uradi , naravno prema uzorku .

Ovo je jedini mogući odgovor ( za sada ) jer do sada nisam pravio ni jedan , što samo po sebi nije prepreka.

Veća je prepreka Å¡to sam ovih dana priliÄno zauzet i ne smem prihvatati nove obaveze.

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ajd i ja da se malko umeÅ¡am.Moj Dzirodek je imao klamp koji sam odmah poklonio jednom nesretnom kumu.Toliko o njegovom kvalitetu.Materijal za klamp bi morao da bude od dur aluminijuma koji je sliÄne strukture tanjiru i cevki ruÄke, a Äesto se radi i od mesinga koji se ispolirai zaÅ¡titi nekim lakom ili pozlati i to izgleda jako efektno. Mislim da je od crnpog sipasa bolja varijanta a možda ipak najbolja od drveta Äiju upotrebu sve viÅ¡e podržavam.Ima firma Teres koja radi ceo gramofon od drveta ukljuÄujući i tanjir i klamp.Principijelno nisam za pre teÅ¡ke klampove koji ipak terete sistem i ponaÅ¡aju se kao apsorberi i onoga Å¡to ne treba, a ako ispadnu nad ploÄom ode ona.Kuplovanje na ploÄu treba da bude veoma tanko, kao oÅ¡tricom noža ili preko recimo kartonskog prstena da ipak razdvoji ploÄu od osovine.Funkcija nije u priguÅ¡enju osovine već umirenje ploÄe i njeno ispravljanje.Klemp mora da nategne ploÄu na tanjir.MiÄelov recimo nema funkciju pritezanja već koliko rukom se pritisne ploÄa i onda stegne stezna biksna.

Najbolja reÅ¡enja su koja ima Sota.Klemp ima stezanje i pritiskivanje jednom plolugom kojom isto vremeno gura klamp na ploÄu i steže ga u tom položaju.Postoji taj model u slobodnoj prodaji.Osloni deo je od sipasa. Drugo njihovo reÅ¡enje je sa posebnim matom, malim zaptivajućim klampom i vakum pumpom. Naravno, to koÅ¡ta i samo je odgovaralo Soti, znaÄi da se zaboravi.

Ipak, po meni najefikasniji i najbolji je stari Oraklov.Ima klasiÄno pritezanje na navoj i izmeÄ‘u steznog dela, onog kojim se hvata rukom i oslonog je dupla teflonska podloÅ¡ka koja tako razdvaja osovinu od ploÄe.Osloni Å¡eÅ¡ir je izbuÅ¡en sa 4 velike rupe i praktiÄno izgleda kao sportska felna za auto.Na taj naÄin su razbijene rezonance koje se tu javljaju.Klemp je od legure al i magnezijuma.Oslona povrÅ¡ina je direktna ali tanka. Ali cela majstorija Orakla je Å¡to postoji jedna mala konusna Å¡ajbna koja doÄ‘e ispod ploÄe, direktno na mat i praktiÄno odiže ploÄu malkice od mata.Kad se vrÅ¡i pritezanje, klemp nategne ploÄu prvo na Å¡ajbnu pa potom izvrÅ¡i prianjanje spoljne ivice ploÄe na mat i tako postepeno na svu povrÅ¡inu mata.Na ovaj naÄin jako dobro izvrÅ¡i ispravljanje zakrivljenosti ploÄe.Naravno, tu se javi neminovno neko pomeranje samog vinila, ali po meni je bolje da ploÄa bude ravna nego talasava.Davno sam to sluÅ¡ao i na žalost nisam imao danaÅ¡nji referentni sebi sistem pa nemam liÄni zvuÄni sud.Treba da radim sebi klamp i uradiću ga po tom principu od par navedenih materijala.

Postoji i joÅ¡ jedan princip koji nisam liÄno joÅ¡ probao, Ring mat, odnosno Anti mat i sliÄna filozofija oko klempa gde se stavlja jedan mali prstenÄić oko osovine od papira recimo. Za anti mat imam veoma pozitivna iskustva.Mat je od papira sa 3 plutana prstena na kojima pliva vinil. Ja imam specifiÄan mat koji je rad JeluÅ¡ića specijalno za teÅ¡ke tanjire i ima sendviÄ sa sargijom i olovom izmeÄ‘u ostalog i konusan je i tako da kad ploÄa legne na njega bude apsolutno ravna.Tek mi predstoji eksperimentisanje, a trenutno sam u digitalnoj fazi pa će to saÄekati jesen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Teg bi bio preporuÄljiv za gramofone koji imaju veći obrtni momenat pogona tanjira, da (oprostite mi na netehniÄkom izrazu, pokuÅ¡avam da se setim taÄnog izraza). Tu teÅ¡ko mogu da upadaju mnogi belt driven modeli zato Å¡to su im motorÄići neretko veoma slabi, na suspenziji i sliÄno.

Klamp je "zvrÄka za kaÄenje", tako da nju mogu da podnesu i belt drive gramofoni.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Evo joÅ¡ jednog od aluminijuma, sliÄan je prethodnom sa malom razlikom u konstrukciji. Od Äelika sam odustao, gulio sam ga satima i jako malo skinuo. Mislim da ce drugi materijali biti bolji. Na dno sam stavio gumenu podloÅ¡ku od 1 mm, Å¡to može da se stavi na sve. Å to se tiÄe gumice za stezanje osovine, nisam naÅ¡ao baÅ¡ takvu sa unutraÅ¡njim preÄnikom od 7mm ili sl. a probao sam da razbuÅ¡im gumu pa to ne ide. Ova gumena podloÅ¡ka ima otvor od ravno 7mm a može i malo manje - probacu nekoliko varijanti, malo stegne Å¡to je možda i dovoljno. Bojim se da gumica unutar klampa može da raznjaka subÅ¡asiju, to je možda reÅ¡enje za gramofone bez subÅ¡asije.

[attachment=2]klamp06.jpg[/attachment]

[attachment=0]klampo8.jpg[/attachment]

[attachment=1]klamp07.jpg[/attachment]

STA BI ????

Tema se ugasila sama od sebe a ima jos zainteresovanih!!! :ruganje

Link to comment
Share on other sites

Nekako je entuzijazam usahao :ruganje

Ali evo Ivcha je uzeo na probu aluminijumski i ovaj od Poliamida pa bi mozda on mogao da napiše utiske. Žao mi je što nisam napravio od drveta, ali ću jednom prilikom napraviti i njega. Ja koristim aluminijumski i zadovoljan sam ali ne bih hvalim svoj rad, eto kad su već u Beogradu mogao bi još neko da ih proba, ali par ljudi da se ne preteruje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...