Jump to content


Za ljubitelje Tannoy-a


pecass

Recommended Posts

  • Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Svaka Äast, ako si sve ovo probao

Sve probao, slušao, pravio i maltretiro Acu Ribona i Branu Hodalića i na kraju ušao u FR.

Kada je zvuÄnik u adekvatnoj prostoriji i dobro postavljen, nisu mu basovi uvek sliÄni, a ima ih samo onda kada ih ima.

Pa u Ardenu, na nekih 50hz pik je +6db.Nisu baÅ¡ isti ali tako ih mogu okarkterisati, sliÄni, uvek prisutni, tutnjavi i istog tona, karakteristike, ne znam ni ja kako da se izrazim, ali prijatni.Postoji definicija ali ne dovoljna.DoduÅ¡e, Äuje se svaki hum i struganje stolice i cipele o pod.ZvuÄnik traži 800l po parametrima, tako je pitanje koja je to adekvatna prostorija, možda sa nekih desetak metara al ko to ima, a i u takvom prostoru ima, doduÅ¡e ne tako naglaÅ¡enog basa.Nije mi namera da pljujem po Tanoju.Kad sam ga ponovo Äuo na SE VT4c tamo 93, odmah sam ga kupio, dugo sluÅ¡ao i teÅ¡ka srca otuÄ‘io, tek poslednjeg trenutka.Mnogo sam ga stvarno obožavao i izvuko iz njega viÅ¡e nego bilo ko drugi jer se joÅ¡ uvek smatra da je fabriÄka skretnica neprikosnovena.No, realno govorim, kritiÄki, iako ga sa pažnjom i dan danas osluÅ¡nem kod drugara.FR je logiÄki sled posle taÄkastog izvora koji evidentno bolje zvuÄi od viÅ¡estaznih zvuÄnika, mislim Tanoj bolji od mnogo drajverskih.Naravno, ima onih koji vole da im imaginarno svira ceo zid u žudnji za osećanjem energije.Tanoj je odliÄan zvuÄnik i niko se neće pokajati ako ga ima u bilo kojoj varijanti, mislim na DC.

Link to comment
Share on other sites

Ajd i ja da se umeÅ¡am kao bivÅ¡i TanojaÅ¡ koga sam iskreno obožavao ali sad sam otiÅ¡o dalje.Glavna prednost DC zvuÄnika je praktiÄno taÄkast izvor Å¡to je korak do Äistokrvnog izvora, FR.Moj drugar ih se napravio osamdesetih samo tako pa smo se obojica vratili davnaÅ¡njoj ljubavi.Njegovo tadaÅ¡nje a i naÅ¡e sadaÅ¡nje da je HPD 385 drajver, koji smo imali, bolji od starih serija 33 kao i od novih izuuzev možda Prestige serije koja je replika.Razlika izmeÄ‘u HPD-a i Golda je u veÅ¡anju, sunÄ‘er i platno, koji je zato malo tvrÄ‘i,pliće radi i ima visokotonac niže impedanse, glasniji je.Zapremina minimum mora da bude 250l tako da je i Arden sa 175 mali a oni Berkliji i Å evioti su smeÅ¡ni.Prava zapremina bi valjala oko 800l.Skretnica je katastrofa i treba je izbaciti.Na bas samo kalem a na visoki jedan kondiÅ¡.Port takoÄ‘e mora drukÄije, ne sećam se koliko beÅ¡e ali se može sluÅ¡no odrediti.VeÅ¡anje je najbolje sunÄ‘er koga ima u Australiji ili ceo rikon kit.SluÅ¡ano i sa mekom i tvrdom gumom, obe su teÅ¡ke, teže za po tridesetak grama od originala.Tvrda stegne i podigne bas a meka pak snizi rezonancu na 16hz i on tutnji, mumla.Jeftino a dobro reÅ¡enje je platno sa 2 "kobasice" i premazano psg-om.Težina rikon kita je oko 120 gr.Visokotonac uvek ima prizvuk aluminijuma i od same horne a i od al membrane.Pomaže punjenje plastiÄne komore vunom kao obmotavanje oko nje.Dust kapu treba maknuti.Basa uvek ima i sliÄan je uvek.ZvuÄnik radi dobro sa svim vrstama pojaÄala, snagama i svim nivoima glasnosti.

:boxing Svaka ti je Njegoševa ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

imam tannoy edinburgh oko 6 godina i imam osecaj da je drajver jos stegnut,uvek mi fali bas i pomalo zvuci kao da je neusviran.Menjao sam razne kondenzatore od black gate,howland music cap pa sve do jensen paper in oil ali nista se dramaticno nije desavalo oko basa,promenio sam i zavojnicu sa iron core madison sound ali i to nije pomoglo i mislim drajver nije na nivo na oni stare drajvere koje svi fale sa alnico magnete.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mislim da je njihovo najvece dostignuce do sada serija Kingdom.Imao prilike da cujem Kingdom 12 i to sa 300b lampom.(10W).To je bio kraj sveta.Nema vise nikakve veze sa hi-fi-jem,vise ne slusas visoke,srednje ,basove.Sve to pada u vodu ,jednostavno slusas MUZIKU,i to koju god hoces,klasika,jazz,rock,pop,rap.Svaki muzicki zanr zvuci sa svim svojim odlikama,dakle drugacije jedan od drugog potpuno ali u isto vreme u svakom podjednako uzivas.Ako tako nesto postoji onda sam cuo savrsenstvo.

Link to comment
Share on other sites

Taman da napisem, kad ono procitam post by Lemic

i to je to...

*

inace, vesanje sa 2 kobasice je standardno staro JBL patent vesanje

moze se koristiti i ne premazano, zato sto niske fr. ne prolaze kroz "rupice" na platnu...

isprobao, sa premazima se menja Q faktor.

*

nikako ne praviti neki od fabrickih modela kabineta, svi su premali za te drajvere...

onken bi mogao biti dobro resenje?

*

otvor bas refleksa nikako kvadratni vec kruzni

*

za skretnicu bi trebalo izmeriti drajvere, pa tek onda projektovati odgovarajucu,

fabricka je na susretnoj fr 1KHz ?

i izvesti sa boljim elementima, ona fabricka ima lose delove, i tankom zicom su motani induktiviteti za bas...

naravno izbaciti onaj preklopnik za high-energy...

*

A mozda najvaznije je kao sto Lemic rece, obrada horne i jedinice

to je ono sto daje bolji zvuk, a koriguje metalizirani sound signature...

:crno-na-belo

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Stari Tannoy je majka..ovo novo je smesno..napravljeno za ljude koji kupuju Sony Pionner i tako marke njima poznate..a stari Tannoy ima sve..samo je bitno sta se slusa..a sada smo u mp3 generaciji gde elektronska muzika vlada i gde je realno produkcija sve gora i gora..voleo bi da vidim da neko ko misli da je Tannoy los poslusa sa nekog Torens gArmAfona neki stari funk preko McIntosh pojacala pa da mi kaze Tannoy kanta..taj nek ide i kupi sebi mini liniju i nek slusa radio..

Link to comment
Share on other sites

Imao sam prijatelja/nije medju zivima/ imao je Ardene i to nije imalo los zvuk sobzirom da je slusano sa MF A1/pojacalo od 20w nije imalo dusu da pokrene kako treba ove zvucnike/.Prjatelj je slusao blus i imao je veoma dobru kolekciju.

Nislija bese,ako se dobro secam,spominjali smo ga vec na forumu,nek mu je laka zemlja...kompletan sistem je zavrsio kod jednog mog drugara,bese tamo i neki Philips CD plejer(160?)..sviralo to tako jedno vreme u kompletu,ponovo u jednom podrumu :screwy ..za neke neambiciozne snimke iz tamo naftalinskih godina rock/soul itd to je sviralo manje vise normalno,ako se nije preterivalo sa glasnocom..cuo sam vec Ardene 3x odvratnije svirati od toga(JVC AX55,ili tako nesto)..neosporno da je moglo i bolje..Arden dobio novu kutiju od vrsnog stolara koji je uradio vec par sifonjera za DC-e umesto onog crnog rugla,svira jos i danas :screwy ..

:screwy

Link to comment
Share on other sites

A Å¡ta ćemo ako je Äovek probao veći broj varijanti, i ispostavilo se da bolje svira sa tranzistorskim blokovima nego sa cevnim pojaÄalom?

Efikasnost zvuÄnika nije jedino merilo za izbor pojaÄala. Evo primera iz iste kuće - Tannoy Westminster Royal SE, preporuÄena amplifikacija 50-225 W :

http://www.audiosalon.co.uk/tannoywestminster.html .....bez obzira na nominalnu efikasnost zvuÄnika od 99 dB/2.83V/1m

Link to comment
Share on other sites

jako dobro tranzistorsko pojacalo (bjt no mos-fet)

zvuci "kao" cevno pojacalo

A

jako dobro cevno pojacalo (recimo SE, sa cusom OT)

zvuci neutralno "kao" tranzistorsko

*

sa tim sto jako dobro cevno ima vise "razmaka" izmedju auditivnh dogadjaja

i malo bolje istice solo instrument (ili vokal) bez obzira gde je u spektru...

nesto kao specificna rezoucija... (ne prostor, sound stage itd...)

Medjutim to se moze cuti samo na jako dobrim driverima...

*

mozda nisam u pravu, ali to je u par recnica neko moje iskustvo

Link to comment
Share on other sites

u pravu si, bez brige:)

veliki tannoyi su neki od najmanje zahtevnih zvucnika za pobudu. moze se terati vrlo dobro i danas besmisleno jeftininim staritetima tipa crown iz stare serije DC300, DC150, pa cak i haflerima, da ne pominjem bisere tipa velikih sansui integralaca. ako se prelazi u zonu lampi, idealno SET sa 211/845, ili neki paralelni push pull sa cime god (od 300b, perverzija, do KT88 i varijacija).... pa cak i OTL, ko sme:=)

Link to comment
Share on other sites

Tannoy sam imao prilike da cujem sa Mc-ekovima samo na sajmu u Hajatu pre vise godina i nije mi se dopalo. Poznajemcoveka koji je imao ovu kimbinaciju i pojacala prodao jer mu nisu isla uz Tannoy u koji je zaljuibljen. Cuo sam dosta prica kako ove dve firme imaju losu sinergiju kad je Prestiz serija u pitanju. Kakva su vasa iskustva?

Link to comment
Share on other sites

u pravu si, bez brige:)

veliki tannoyi su neki od najmanje zahtevnih zvucnika za pobudu. moze se terati vrlo dobro i danas besmisleno jeftininim staritetima tipa crown iz stare serije DC300, DC150, pa cak i haflerima, da ne pominjem bisere tipa velikih sansui integralaca. ako se prelazi u zonu lampi, idealno SET sa 211/845, ili neki paralelni push pull sa cime god (od 300b, perverzija, do KT88 i varijacija).... pa cak i OTL, ko sme:=)

300B je najslavnija u SE modu uprkos "maloj" snazi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...