Jump to content


SAVET ZA ZVUCNIKE I POVEZIVANJE


nikk18adsl

Recommended Posts

Ovako stoje stvari: Kupio sam polovno kucno pojacalo Pioneer A-60, koje treba da mi stigne za 2-3 dana. U pitanju je stereo pojacalo snage 2x100W RMS-a na 8oma. Kako sam vec video na slici, ima konektore pozadi za 4 zvucnika. Evo sheme kako to otprilike izgleda:

izlazi_zvucnika.jpg

Pojacalo pozadi ima prekidac za menjanje impedanse 4-8oma. Covek mi rece da slobodno ostavim da stoji na 4oma, ma kakve kutije kacio. Ajde, to i nije sporno... Rekao mi je i da mogu da stavim 4 kutije na 8oma, ili samo 2 na 4oma? Zasto ne bih mogao da stavim 4 kutije na 4oma? Sta bi se tada desilo? Interesuje me, posto sad treba da tek nabavljam kutije( trosistemske, na 8oma), koju snagu kutije mi preporucujete da bi to izvuklo maximum efektivne snage? Da li da kutije budu tacno 100W, vise, manje i koliko? Sad ce vecina da kaze: Bolje je da kutije budu slabije od pojacala...znam za tu teoriju i ima logike, slazem se. Ali ipak...takva pojacala u praksi "guraju" mnogo jace i vece kutije... Posto ne planiram da uzimam SAL zvucnike ili neke druge sh marke, vec da to bude malo kvalitetnije, sta mi preporucujete od kutija, a da to ne premasi 200e? Moze i manje, naravno :D Ne trazim neka cuda od zvucnika za audiofilsko slusanje, ali i da se ne svede slusanje na cisto krestanje kome je prioritet glasnoca,a ne kvalitet zvuka...Za sada bih zaobisao podnostojece i bookshelf varijante. Da napomenem jos da bih voleo da bass bude adekvatan, i cela muzicka slika da odgovara uslovima sobnog slusanja. Znaci bass drajver 8-12", srednji i visokotonac. Da li postoji tako nesto sto bi zavrsilo kvalitetno posao? Naravno, dobro dodje i preporuka za kvalitetnije kablove ( razumne cene).

Druga stvar koja me interesuje, a u vezi je sa prilozenom shemom gore: na koji nacin, odnosno kako da za te dve kutije napravim mostnu vezu i da li bi to imalo smisla i da li bi se dobila neka dodatna snaga preko 100W po kanalu? Posto mogu da se prikljuce maximum 4 kutije, kolika bi onda snaga odlazila do svake kutije pojedinacno? Mnogo pitanja...sta cu :listen Hvala unapred na svim predlozima i savetima! Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ako stavis 4 qtije na 4oma one ce biti vezane paralelno, tj. pojacalo ce ih "videti" kao 2oma, i ta kombinacija ce vuci vecu struju iz pojacala zasta ono nije predviljeno i pri vecim snagama moze da pregori.

Sto se tice mosne veze to na tom pojacalu nije izvodljivo, a ako bi i moglo dobio bi mono pojacalo tako da bi ti trebala 2.

U sustini pojacalo ima samo dva izlaza ( A ) , dok B samo povezuje dodatne qtije paralelno na prvi izlaz. Zbog toga i treba paziti na ukupnu impedansu prikljucenih zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Druga stvar koja me interesuje, a u vezi je sa prilozenom shemom gore: na koji nacin, odnosno kako da za te dve kutije napravim mostnu vezu i da li bi to imalo smisla i da li bi se dobila neka dodatna snaga preko 100W po kanalu? Posto mogu da se prikljuce maximum 4 kutije, kolika bi onda snaga odlazila do svake kutije pojedinacno?

Link to comment
Share on other sites

Vidi, to pojacalo je deklarisano sa 120W kontinuirane snage na 8 Oma po kanalu (THD 0,007%). Taj preklopnik za impedancu zvucnika 4/8 Oma je u stvari deo necega sto Pioneer zove Dynamic Power Supply Circuit. Slicna komplikacija je vidljiva i kod NAD-ovih pojacala. Ostavi ga na 4 Oma i bice OK. Iz pojacala neces dobiti vise snage nego sto to ono moze dati. Nakaci zvucnike od 500W, sve sto imas na raspolaganju je ono sto pojacalo daje (dakle i dalje 120W). Uzmi zvucnike manje impedance i nateraces pojacalo da da vise snage, naravno u granicama svojih mogucnosti. Predjes li tu granicu, oprosti se od pojacala, a moguce i od zvucnika, bez obzira koje su snage. Dakle, oprez. Ne kalemi nista paralelno - prikaci dva para kutija (L+R), 4 ili 8 Oma, sve jedno, i uzivaj.

Link to comment
Share on other sites

Lose sam se izrazio za tu dodatnu snagu...Vise sam mislio na to da ako je manji otpor(4oma) u odnosu na veci(8oma)gde je snaga po kanalu 100W, da ce na 4oma imati snagu recimo oko 150W. A sto se tice efikasnosti, dobro sam upoznat sa tim da je ona mnogo bitnija od wataze i znam da je izmedju 100W i 200W veoma mala razlika u db. Naravno da je bolje imati efikasnije zvucnike, nego one koji su navodno deklarisani na 87-88db po 1W na 1m. Sto se tice 4 kutije, naravno, ne planiram da kacim kutije razlicitih impedansi, vec samo 8oma. Nisam samo skontao, kako bi se izlazna snaga pojacala ponasala u slucaju da i A i paralelne B izlaze opteretim kutijama od 8oma, tj. koliko bi u tom slucaju iznosila snaga koja bi dolazila do svake od 4 kutije ponaosob?

@Quattor

Jesi li siguran da je za Pioneer A-60 RMS snaga 2x120W na 8oma? Ja sam obavesten da je 2x100W...

Link to comment
Share on other sites

Kaze:

Continuous average power output is 100 watts* per channel, min. at 8 ohms from 20Hz to 20kHz with no more than 0,007% THD**

Pa ispod sitnijim slovima:

Continuous power output at 1kHz (both channels driven) - THD 0,007%, 8 ohms ....... 120W/channel

* Measured pursuant to the Federal Trade Commission's Trade regulation rule on Power Output Claims for amplifier.

** Measured by Audio Spectrum Analyzer

Sa servisnog uputstva doticne makine.

Link to comment
Share on other sites

Bilo je u halo oglasima par jbl lx55 kutija, ja imam pionira 717 na lx44 i to svira (po meni) odlicno.

Ne verujem da ces takve kutije cak i kod preprodavaca platiti vise od 200e (ne bi smeo)

lx44 ima 8-u za bas

lx55 10-u ostalo je isto

Pioneer zna malo da zamuljavi bass ali ja ga volim bas takvog...meni prija usima njegv zvuk

Link to comment
Share on other sites

Ja imam ovakvu situaciju veyivanja - vidi sliku dole !

Imam pojacalo Technics SU-800 2x65w na 40Hz-20000Hz na 8 ohm, i privezao sam 1 par Wharfedale CR-30 na 6 ohm prema shemi dole. To sam urado prema sledecoj preporuci :

(citat:)

Postby Bobbymaster on Sat Nov 03, 2007 8:18 pm

Mozes da vezes tako kako si nacrtao na slici,ali...

To sto dobijas tom vezom nije bi-ampling vec bi-wiering.

Jedini i osnovni razlog je sto tvoje pojacalo ima smo dva kanala koja se preko preklopnika dele na cetiri,i onda mozes da biras da slusas jedan,drugi,ili oba para zvucnika.

Sto se impedanse tice ne sekiraj se nece biti 3 oma vec najverovatnije 6 i vise.

Sto se biamplinga tice treba ti jos jedno pojacalo, itd...

Mnogo zahtevna kombinacija.

Pozzz

(kraj citata)

DA LI SAM ISPRAVNO PRIVEZAO ??

post-3074-128510600744_thumb.jpg

post-3074-128510600744_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ako se dobro secam, LX-55 pu trosistemske kutije, papirni bas i srednji, visokotonac nesto kao metalni i oni su bili osetljivi. Odlicna kutija za rok muziku, ne nesto velika, visine oko 70 cm, znaci za mali stalak. Oko srednjaka i visokotonca zalepljen kao neki sundjer na furnir, klasicne buksne, nista bi-wiring i slicna cuda...

E sad, jedan par je bio 1996-1997 godine u prodavnici gde sam radio tada i visokotonci su otkazali. Nisu skroz umrli vec su dobili neki prizvuk metala i krcanje. Oko njihove neznosti je vec bilo reci ovde na forumu, mislim za model LX-800.

Inace, jos jednom da kazem, strava za rock&roll a za malo para...

Pozdrav

Sandro

Link to comment
Share on other sites

Evo, imao sam prilike da cujem kod mene, znaci ista soba, izvor zvuka, ista pesma, pojacalo isto...

Hitachi hs-310 ( trosistemci, sve metalne membrane, bas 10 ) imaju 25 god i izgledaju kao nove,

b&W dm 602 s1

i ove vec pomenute jbl-ove lx44...lx55 bi trebalo da su jos bolji.

bowersima skidam kapu, neravnopravno je poredjenje , ali

Jbl ovi su mi imali najprostraniju sliku i najvecu snagu, neverovatno je sta izlazi iz tih kutija!!!

Znam da sada poredim babe i zabe, ali ako je kriterijum da se za pristojne novce nabave zvucnici....jbl!

Naravno da lepo rade i na tihoj vatri, sa napomenom da

u poredjenju sa Hitachijem (koji ima nesto plici bas, iako je 10) zna da zafali sredjih

Sto se tice visokih, navikao sam na metalne visokotonce ( imao sam samo takve ) i tu bas ne znam nista jer druge nisam slusao sem nishkih.

Mislim da ti snaga od 200w nece smetati, dovoljno su osetljivi, pa i pojacalo od npr. 50w se lepo snalazi.

Link to comment
Share on other sites

eh, a ja se raspisao a zaboravih najvaznje. Sve ti to pricam, zato sto mislim da su nam

pojacala slicna po snazi i boji zvuka (oba pioneer)...dakle slicno, a po mom skromnom misljenju

i jos skromnijem dijapazonu isprobanih zvucnika, obavezno trosistemac,...,a cini mi se da mu jbl bas "pasuje"

imas pojacalo sa trofoom od 700w, 100w po kanalu, velike kond

pa to je grom od pojacala...

ajd necu vise da tupim.

Link to comment
Share on other sites

mala digresija s obzirom na dosadasnji smer diskusije, ali sasvim na mestu s obzirom na naslov teme...

naime, koja je razdaljina minum potrebna za rastojanje izmedju zvuchnika i pojachala... razvukao sam zvuchnike i hteo bih da stavim pojachalo u sredinu ili blize jednom od zvuchnika, pa me zanima da li pojachalo sme da stoji blizu zvuchnika i na kojem odstojanju...

pozzz

Link to comment
Share on other sites

@golgaja

Hvala ti na preporuci za jbl lx-55, imacu ih u vidu, samo ako naletim na te grdosije.

@gamlet

Sto se tice polozaja pojacala i zvucnika, najlogicnije je da pojacalo stavis u sredinu, a jednu kutiju levo, drugu desno. Zavisno od prostora kojim raspolazes. Ako ti uslovi nalazu, ne moras da ga centriras bas u cm, nista im nece faliti. Naravno, vecini je i estetika odlucujuci faktor, znas ono, na sredini sobe police sa 5 uredjaja a neki monitori ili podnostojece kutije u milimetar centrirane radi estetike i eventualno pravilnog rasipanja i odbijanja zvuka od namestaja i zidova, pa se tu onda gleda i ugao i nagib i jos ko zna koliko faktora. To su vec stvari za detaljisanje...Mislim da ni pojacalu ni zvucnicima ne bi smetalo ako bi cak i pojacalo stavio na jednoj od kutija (kao sto jedan moj drug praktikuje vec ko zna koliko dugo) ali ja bih recimo kupio malo duzi zvucni kabl i kutije stavio na jedno 2m levo i desno od pojacala. A i nikad se ne zna kad ce da ti padne na pamet da napravis nov raspored, pa ce ti duzi kabl svakako biti od koristi. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ovako stoje stvari: Kupio sam polovno kucno pojacalo Pioneer A-60, koje treba da mi stigne za 2-3 dana. U pitanju je stereo pojacalo snage 2x100W RMS-a na 8oma. Kako sam vec video na slici, ima konektore pozadi za 4 zvucnika. Evo sheme kako to otprilike izgleda:

izlazi_zvucnika.jpg

Pojacalo pozadi ima prekidac za menjanje impedanse 4-8oma. Covek mi rece da slobodno ostavim da stoji na 4oma, ma kakve kutije kacio. Ajde, to i nije sporno... Rekao mi je i da mogu da stavim 4 kutije na 8oma, ili samo 2 na 4oma? Zasto ne bih mogao da stavim 4 kutije na 4oma? Sta bi se tada desilo? Interesuje me, posto sad treba da tek nabavljam kutije( trosistemske, na 8oma), koju snagu kutije mi preporucujete da bi to izvuklo maximum efektivne snage? Da li da kutije budu tacno 100W, vise, manje i koliko? Sad ce vecina da kaze: Bolje je da kutije budu slabije od pojacala...znam za tu teoriju i ima logike, slazem se. Ali ipak...takva pojacala u praksi "guraju" mnogo jace i vece kutije... Posto ne planiram da uzimam SAL zvucnike ili neke druge sh marke, vec da to bude malo kvalitetnije, sta mi preporucujete od kutija, a da to ne premasi 200e? Moze i manje, naravno :roll: Ne trazim neka cuda od zvucnika za audiofilsko slusanje, ali i da se ne svede slusanje na cisto krestanje kome je prioritet glasnoca,a ne kvalitet zvuka...Za sada bih zaobisao podnostojece i bookshelf varijante. Da napomenem jos da bih voleo da bass bude adekvatan, i cela muzicka slika da odgovara uslovima sobnog slusanja. Znaci bass drajver 8-12", srednji i visokotonac. Da li postoji tako nesto sto bi zavrsilo kvalitetno posao? Naravno, dobro dodje i preporuka za kvalitetnije kablove ( razumne cene).

Druga stvar koja me interesuje, a u vezi je sa prilozenom shemom gore: na koji nacin, odnosno kako da za te dve kutije napravim mostnu vezu i da li bi to imalo smisla i da li bi se dobila neka dodatna snaga preko 100W po kanalu? Posto mogu da se prikljuce maximum 4 kutije, kolika bi onda snaga odlazila do svake kutije pojedinacno? Mnogo pitanja...sta cu :roll: Hvala unapred na svim predlozima i savetima! Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Pa da to mi se bas desilo stavio sam gramofon na pojacalo i primetih posle par sati slusanja da se pojacalo zagrejalo a i gramofon brzo sam ugasio i sklonio gramofon sa njega, sva sreca pa sam na vreme sklonio da se nedesi katastrofa.Nadam se da je unutar gramofona sve ok mislim on radi super i dalje.

Sad ne znam da li da odignem gramofon od pojacala nekih 10 cm ili da nadjem mesta pa da stavim sa strane.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...