Jump to content


Dynaudio & Sansui


Dynaudio

Recommended Posts

Nisam, tada nismo imali uredjaj za merenje, drzali smo se fabrickih podataka i kriva, i u sustini je moglo tako da se slozi skretnica bez problema, Dyn. je lepo dao sve grafike i sve podatke, i nadali se da su nasi drajvri sto blizi fabrickom stanju, i slozilo se sve bez problema, jos pogotovo sto je prva komb bila po pitanju osetljivosti unutar 1db (izmedju samih drajvera) tim lakse. Kada je dosao T330 onda su malo nastali "problemi", naime Dyn. ima "stara" i "nova" merenja po katolozima, jedna sa pocetka 80-tih, druga sa pocetka 90-tih, i tu su se javile male razlike u osetljivosti, pa cak i samim krivama, jako blago, ali pristuno, i nedoumica je ta sto ne znamo kojoj seriji (da tako kazem) pripada 330-tka, bilo je tu par revizija. U medjuvremenu smo nabavili mali uredjaj (Phonicov) njihova ulazna kategorija, ali sasvim dovoljno da da uvid sta i kako radi, jer jednostavno ne mozes na usi da namestis kutiju, mozes male korekcija prema svojim afinitetima, ali osnovu neku ipak mislim da se mora ima neko merenje. Da se razumemmo, i prilikom ovog naseg "merenje" se javaljaju greske, i to ne male, bukvalno se ponavaljalo po destak puta da bi se dobilo kakva takva konacna slika, u kucnim uslovima je tesko ponoviti uslove iz dana u dan, pa se javi ponekad maleni spic od 1-2db nekad rupa mala koja tu juce nije bila, previse komplexno i puno faktora utice, ali sto vise uzoraka, na kraju se i kriva stabilizovala. Sticajem okolnosti mogu od prijatelja da uzimam zavojnice po potrebi na dan-dva, kao i kondenzatore i otpornike, pa se i mozemo tako igrati, u suprotnom, to bi bilo jako tesko (da ne kazem i preskupo) da svaku komb. porucujemo, nije bas najprakticnije resenje. I vremenom stices osecaj, sada bi verovatno mogao prema necijem ukusu iz glave da kazem elemente (za slicne DY jedinice) i vrednsoti i ne bi puno pogresio, ali na pocetku, gledas matematiku, gledas grafike, pa dodjes do toga da se na kraju igras sa rezom od 100Hz gore/dole i dok ti se ne slegne sve u usima/glavi. Iznenadio sam se npr kolika je razlika u zvuku (pogotovo kod 21w54, barem ovog mog) u preseku zice u zavojnici, cuje se jasna razlika izmedju 1mm, 1.5 i 2mm, i tu mi onda dodatno daje nedoumice sa ranijim fabrickim Dynaudio skretnica, koliko su, po meni, u sustini bile lose, iste te jedinice mogu mnogo bolje da sviraju, visokotonci takodje naprave cujnu razliku izmedju kondenzatora... Tako da taman kada mislis da si zavrsio sve krece nanovo :huh: Valjda sastavni deo hobija, ali sada se blizi kraju sve, iskreno malo je vec i umorilo, ali barem na kraju izadjes sa nekom satisfakcijom i znanjem/osecajem u krajnjem slucaju.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

... Tako da taman kada mislis da si zavrsio sve krece nanovo :huh: Valjda sastavni deo hobija, ali sada se blizi kraju sve, iskreno malo je vec i umorilo, ali barem na kraju izadjes sa nekom satisfakcijom i znanjem/osecajem u krajnjem slucaju.

Moje cestitke na entuzijazmu i upornosti i istrajnosti :thumbsup2

Vidi da je sve vec pri kraju i nesto mi govori iako to nisam cuo da ce to biti odlican zvucnik a verujem da je to i vec sad. Oduvek sam pricao da nije lako napraviti ispeglanu diy zv.. kutiju. Ovo samo potvrdjuje ono sto sam i mislio. Jako tezak posao sa neizvesnim ishodom i sa ne tako malim ulaganjem. Ne moze dobar zvucnik da se napravi na uvo to mora svi da shvate pre nego li krenu u takvu avanturu, mada bolje i da ne krecu osim ako su u pitanju neki vec provereni isprobani projekti

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dugo je trajalo... naime, ako sve prodje kako treba udomicu novi srednjotonac za male kutije (21w54, T330) u vidu Esotar-a M560D, i taman kada sam mislio da je nemoguce da ponovim situaciju sa T330 (kod mene je prva ugradnja), isto tako M560-tke su nove u kutiji, verovatnoca za to je, realno :screwy proce sigurno mesec-dva dok ih ne budem imao u posedu, ali imam osecaj da ce biti vredno cekanja...

post-8525-0-75022000-1360579637_thumb.jp

post-8525-0-67246800-1360579639_thumb.jp

post-8525-0-42037700-1360579641_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kad te krene... :D

 

Ako sve prodje kako treba odzvonilo je 21W54-ci, zamena ce biti u vidu 24W100 ali X verzije. Ja licno ne volim zvuk "obicnih" basera sa 100 milimetarskom zavojnicom i u sustini niskim force faktorom, meni je to previse transparentan i "puficast" bas, da se tako izrazim. Ovaj X bi trebalo da se priblizi 21-ici po tome, plus da doprinese boljoj brzini i kontroli, u neku ruku najbolje iz oba sveta (manje-vise), i uz M560D i T330D bi trebalo da svira i ponudi neki maximum za mene ostvarljiv u kucnim uslovima. Isto su novi u kutiji nikad korisceni (vidi se na slikama). I RCF-ovima je takodje odzvonilo, bice zamenjeni sa malim podnostojecim kutijama sa 15w75 i D260 u sebi, trebalo bi da bude sve gotovo u narednih mesec dana, pa ce biti i nekih slika i utisaka.

post-8525-0-54812200-1362144835_thumb.jp

post-8525-0-27208200-1362144842_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Videcemo. Da se ogradim, cuo sam jedino 30W100 koji je dole u vecim kutijama, i meni iskreno se ne svidja taj bas, kasnije je Dyn. radio revizije X i XL varijanti tj magneta, gde je FC osetno veci kao i drugaciji Qt, i to je je nesto sto bi se (pretpostavljam) svidelo mom ukusu. Navikao sam na 21W54 koji je opet MSP edicija, nije "obicna" 21-ica, ne znam u kojoj meri to ima uticaja, ali sasvim dovoljno da se vec sama kriva tokom mog snimanja kuci nije ni priblizila onoj iz kataloga za 21w54, jeste da nema on tu brzinu ni cistinu ponekad ili neku transparentnost kao W100 serija po merenju, ali kratko i jednostavno sa slabijim pojacalom on svira stvari koje ja dole jednostavno jedva cujem, i to ne samo da odsvira, vec bi se usudio da kazem da 30W100 u poredjenju poprilicno vise ofarba zvuk i da svoju neku primesu, jednostavno po meni nemaju dodirnih tacaka. Pretpostavljam da sam na dobrom putu, jer u neku ruku i Puppy-u je svojevremeno odgovarala verzija 21-ice da bi posle par godina presao na verziju 24-ke X-a, ne bi ni oni prelazili ako to stvarno nije korak napred. Sve je ovo malo tapkanje u mraku jer po netu je skoro nemoguce naci bilo kakvu informaciju za X-a, osim da se ugradjivao u pojedine fabricke kutije. Ali koliko sam do sada uspeo da naucim da prepoznam zvuk na osnovu njihovih podataka iz tablica, verujem da ce biti sweet spot, ali opet kazem, za moj ukus.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvala :cheers

 

Poredjenje sa RCF-ovima koje su zamenili, u sustini nema smisla, odskacu u svakom segmentu. Prijatno me iznenadila velicina slika i prostornost koju su u stanju da isporuce. Visokotoncu je upala kasika u med posto je dobio supreme kondenzator (koji je zbog prerade drugih kutija ostao visak) koji u odnosu na "obicne" bele mcap-ove napravi pozamasnu razliku. U kombinaciji sa malim basercicem su poprilicno "okrutni" monitori, naravno da se nema sta previse ocekivati ispod 100Hz, ali vokali (sto nam je i bilo bitno jer se slusa samo tuner tu) su pun pogodak. Vecerenje slusanje radija je bas prijatno iskustvo (tu mislim na strane emisije gde se pustaju i ploce, i odabrana muzika na normalnoj opremi), iznenadi poprilicno velik zvuk koji izadje iz tako malih kutija. Basercic je karakteristicno "cvrst" i brz, ali je u stanju da sasvim lepo popuni manju prostoriju. Sve u svemu radi bolje nego sto sam mislio, bojao sam se da ce se izgubiti i potonuti u prostoru, ali naprotiv, sasvim su dominantni i dinamicni, a opet kontrolisani, u neku ruku neutralna kutija, sta udje u nju to i odsvira bez dodavanja nekog svog nametljivog karaktera. To sve govorim na osnovu tunera, koji sam po sebi ima padova, ali i pored toga malisani iznesu sve cemu sam se nadao.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mali hibrid, postojeci kabinet sa dodatom maskom koja nosi T330 i M560, za sada je 21W54 tu, cekajuci 24W100X, pa ce kasnije pasti odluka koji koristiti, kao i neki finalni kabinet za neko duze vreme. 

 

sobaq.jpg

Moram priznati da me je M560 odusevio, bojao sam se da ce imati slicnosti sa D52/4, ali na moju srecu osim vizuelne slicnosti sve ostale se tu zavrsavaju. Poprilicno je transformisao zvuk, i za sada sam jos uvek u blagoj neverici koji zvuk izlazi iz tog srednjotonca. Jeste oseltjiviji na uglove slusanja, ali nije strasno. Bas sada radi sa 2 vario venta. Imao sam strah da ce se BA-F1 izgubiti sa tim kutijama, kao sto je slucaj kada radi sa vecim, ali naprotiv, iznenadjujuce dobro radi. Treba jos neki period usviravanja srednjotonca, ali i za sada sam i vise nego zadovoljan. Cela slika se sklopila/stopila van mojih ocekivanja. Bice jos dodatnog poredjenja sa drugim baserom, kao i jos snimanja, pa ce se do tada sklopiti i neka finalna slika svega, kao finalni utisci.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Da, 100L za kompresionu kutiju, sa opcijom bas reflexa za slusanje tunera po ceo dan (mislim da smo podigli 5db na 40Hz). Da se stalno koristi bas reflex trebalo bi se ici na 50-70L, ali ovo je kompromis sa opcijom tunera za ceo dan, a i dizajna pomalo. A sa ovom zapreminom smo najblizi nekom teoretskom maximumu samog drjavera u pogledu linearnosti i uticaja samog kabineta, hteo sam sto linearniju kutiju, i po potrebi da sam napravim "stomak" gde mi treba zavisno od namene.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nema Å¡anse za tu veliÄinu bass jedinice da je optimalna toliko velika kutija.
Znam da se po T/S parametrima i simulacijama toliko dobije, ali to u praksi ne radi najbolje u toliko velikoj kutiji. Te starije Dyn jedinice imaju nešto viši Qts i solidno veliki Vas, pa se simulacijama tako dobije, ali to nije najbolje u realnosti.
Ako imaš merene T/S parametre, eventualno bih mogao da prokomentarišem oko kutije. Bilo bi dobro i mereni frekv. odziv, pa da kažem nešto u paketu: kutija i rezna frekvencija.

 

edit: malo sam guglao, evo ovde isti taj Dyn bass: http://www.6moons.com/audioreviews/silverline2/bolero.html

Link to comment
Share on other sites

Kada uhvatim vremena snimicu kutije, a sto se tice Bolera znam za njih, ali te kutije nemaju veze tj drajveri sa mojim tj drajverima u maloprodaji. Oni vuku 30W100 do 1500Hz, 15W75 preko 4Khz, to je nemoguce sa drajverima u maloprodaji. Napisali su da im je custom Dynaudio pravio drajvere, na koje specifikacije i kako, ko to zna, ali nama to nije dostupno. A i zapremina tog Bolera ugrubo cca 90L, portovan.

Link to comment
Share on other sites

30W100 otisao zajendo sa kabinetom. dosla je kombinacija T330D, MV150 i 24W100X

 

 

Odakle ideja da se jedan drajver iz DY CAR serije, deklarisan kao car woofer (i prilicno neosetljiv, 87 db), stavi u ovom projektu na mesto midbasa i upari sa ostalim (vrhunskim) komponentama? 

 

Pozz

 

 

 

OK. Radoznao sam. Ako uradiš snimanja javi obavezno. :wave2

 

sa CAR drajverom na najkriticnijem mestu, ovolikim medjusobnim rastojanjem izmedju T330 i MW150, a pogotovo MW150 i 24W100, neupustenim drajverima, i neoborenim ivicama na kabinetima (sto svakako nije stvar estetike kod samogradnje zvucnika), bilo bi zaista jako interesantno videti zavrsna merenja ovih kutija.  

Link to comment
Share on other sites

Poprilicno prosto, tada je bio dostupan, cekanje se oteglo,pa se preseklo. Verzija je 4Ohm tako da je kompnzovala za neosetljivost, i "dobaci" 500-tinjak Hz vise nego 15W75 sto je bilo pogodnije u trenutku za uparivanje sa T330. Pored toga sto je deklarisan kao car woofer, isto tako se navodi i "...with excellent midrange reproduction..." Mladji je 10-tak godina od 15W75, meni licno i bolje radi (kasnije sam nabavio i 15w75 i nisam ga hteo ugraditi), tako da to sto pise da je za auto, i ne igra mi neku ulogu, i T330 se takodje reklamirao kao vrh ponude za premium car sisteme, kao i esotar2,....

 

90734989.jpg

S obzirom na poziciju koutija i samu sobu, ocekivao sam i nemirniji bas, ali za pocetak skroz korektno (za mene).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Iz merenja frekv. odziva celog sistema se i ne vidi mnogo toga. Eventualno to lelujanje (pikovi i dipovi) na prelazu između bass-a i mid-a mogu da ukažu na faznu neusklađenost, tj. da skretnica, razmaci, itd. nisu dobro odrađeni. Ali, skoro ništa se iz ovoga ne vidi. (možeš da obrneš + i - na bassovima, pa tako snimiš odziv)

 

Merodavni bi bili odzivi jedinica: frekventni, fazni i impenadca, ali pojedinaÄno, bez skretnice, pa onda pojedinaÄne jedinice sa svojim delom filtera. I naravno da se navedu uslovi merenja: infinity baffle ili kutija (detaljni podaci o kutiji). I naravno mereni T/S parametri za bass jedinicu.

Ovo pišem jer samo sa ovim nisam u mogućnosti nešto opširnije da prokomentariše. Sa navedenim merenjima mogao bih dosta široko i detaljno da predložim šta bi trebalo i kako, svoje viđenje stvari...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Merodavni bi bili odzivi jedinica: frekventni, fazni i impenadca, ali pojedinaÄno, bez skretnice, pa onda pojedinaÄne jedinice sa svojim delom filtera. I naravno da se navedu uslovi merenja: infinity baffle ili kutija (detaljni podaci o kutiji). I naravno mereni T/S parametri za bass jedinicu.

Ovo zaslužuje da se odvoji. :thumbsup2

 

Dodao bih i slušanje, dodatna merenja i korekcije posle merenja, pa ponovo slušanje...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...