Jump to content


Doxa 70 signature


impuls

Recommended Posts

Devet godina kako sam prvi put cuo ovo pojacalo a nijednu povratnu informaciju od bilo koga iz Srbije ne cujem. Zar je moguce da niko ovo nije poslusao. Ja na osnovu jednog slusanja na pravljenim kutijama od komponenti "sta se nadje" ne mogu da kazem nesto vise ali do tada ja nisam cuo bolji zvuk iz pojacala. Covek je kupio dva izlazna stepena i preamp sa 2+2 rca nazad od kojih je jedan par okrenut fazno za 180 zbog bridzovanja.

Izlazi su po mojoj tadasnjoj proceni bili 60-tak wati ali sam tek nakon tri godine nasao informaciju na netu da je 70w. Pojacalo ima dva torusa od po 630w sa naponom napajanja naizmenicnih 28v. U ispravljacu su brze diode i 4 siemens sikorel kondisa od po 10000uF/40V. Na ulazu u amp ima Philipsov MKP blok od 4,7uF i vise ni jedan kondis u pojacalu nema. Umesto standardnih otpornika radjeno je sa silovima i svi su 1k. Tranzistori su Philips BC5xx i BD24x.

Tezak je 23kg, napravljen od debelog aluminijuma i cela kutija mu sluzi kao hladnjak.

Informacije o njemu na netu su vrlo skrte. Ispada da ja imam najvise informacija o tom pojacalu i predpojacalu. Skoro sam pronasao sliku otvorenog ampa na netu koju stavljam da vidite. Na slici se vide Rifa kondisi i emiterski otpornici dok su u primerku koji sam ja slusao bili MPC71 otpornici i Sikorel kondisi.

Pitanje je sledece. Da li je neko slusao ovo i mogao da uporedi sa pojacalom neke druge firme i da napise svoje slusne utiske?

Pojacalo se trenutno nalazi u Baru i nisam u mogucnosti da ga dovucem ovde za ponovno slusanje. Najinteresantnija cinjenica je sto je za mene ovo cisti Hi-end na osnovu mog prvog utiska a moglo je da se kupi u Norveskoj za manje od 1500 eura novo. problem je jedino sto se dugo ceka na isporuku.

P.S. Kao pravi DIY audiofil, srafciger, papir i olovka su zabelezili i dodatne informacije o ovom pojacalu i predpojacalu

Link to comment
Share on other sites

Covek koji ga poseduje zivi u norveskoj. Trazio sam da otkupim njegove primerke, nije hteo ni da prica. Hoce da ih vrati za Norvesku jer se i tamo dugo ceka za isporuku.

Najvise me zalosti cinjenica da se u Srbiji prica ide samo o Mac-ovima, EC-u, Dynu... Da ne kazem cela prica spala na tri slova. Ja visoko cenim ove firme ali sta je sa Tandbergom, Doxom, Scanspeakom, Audaxom i ostalim proizvodjacima na vertikali Francuska, Danska, Norveska. Ili nemackim proizvodjacima.

Pre nekog vremena sam procitao clanak mislim u Audiofilu gde covek kaze da se cela audio industrija nalazi na ovoj vertikali i u Americi. Malo je ocrnio Engleza ( sa izuzetkom Linn-a i Naim-a )kao plagijatore japanski uredjaja sa dodatkom NE5534 umesto JRC i stavljanjem ispupcenih plocica u zlatnoj boji sa nazivom firme radi naglasavanje audiofilske sprave. Opisi tih sprava idu kao barsunast zvuk, usaglasen timbar i slicni pojmovi koji nemaju etalon i nemogu nikog da uvrede.

Necu da kazem da sam neki poznavalac Hi-end uredjaja ali hi-fijem se bavim 25 godina i mislim da mogu priblizno da procenim koja sprava u koji rang spada. Sem toga malo se rukovodim i cinjenicom da kako je naveo Gdin Vukusic "niposto se ne sme dozvoliti brojevima da definisu kvalitet zvuka", slusam i na osnovu mog suda odredim gde taj uredjaj treba da pripadne. Zato misllim da je ovo pojacalo cisti Hi-end ali bih voleo da mi neko da svoj sud gde je paralelno uporedio dva pojacala u istom sistemu.

Mozda ce neko nakon ovoga pokrenuti akciju pa dovuce neki komad u Srbiju. Pokusao sam da pokrenem neke uvoznike pre 2 godine u Hiat-u na Hi-end show da pokrenu uvoz ali se sve zavrsavalo na "...Bryston je super...Parasound je dobar...niko nije cuo za Doxu...". A bilo je zvucno katastrofalnih sistema za desetine hiljada evra.

Toliko od mene u kasne sate.

Link to comment
Share on other sites

moze podpitanje - sta te briga za srpsku, da ne kazem globalnu uvoznu i hifi politiku ?

ako uzmes u obzir da retko koje pojacalo-napravljeno u fabrici - ispod 1KE tesko da i pocinje da svira , a velika vecina uvoznika i u Evropi i ovde najvise para uzima na jeftinijim spravama ( puno komada, discount n akolicinu) ....... sta se onda cudis .... zakon trzista ......

valjda je jedino bitno sta imas kuci ;

iskreno - prije bih slusao lampas 2x1,5W iz starog Supraphone-a no tamo neki MKxx ,KIsig itd .........

da ne pricam o danasnjem trendu kako je sve srebrno i sljastece .......... ne bi mi bilo bitno ,da to nije jedna od osnovnih premisa da se nesto proda ........

elem - napravi ti sebi Doxu , i sta te briga da li je neko uvozi ili ne ..........

pominjuci Scan Speak .......... evo ti link:

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... post127406

Link to comment
Share on other sites

Pojavi se to s vremena na vrijeme na polovnom trzistu! Cijena ovdje je oko 500e i to za MK2 verziju. Nisam imao nikakvu priliku da ih poslusam a niti vidim osim na slikama!

A evo jedne slikice sa oglasom: http://www.hifisentralen.no/bruktsalg/i ... 565.0.html

index.php?action=dlattach;topic=11565.0;attach=18257;image

A evo i manje poznatih "Skandinavaca" koje je vrijedno poslusati kad se pruzi prilika:

Dynamics Precision (Sad kupljen od ElectroCompaniet), Advantage/Bladelius, Adytion, Respons, InoAudio, ...

Link to comment
Share on other sites

Pojacalo nece dugo ... a Artist moze samo da se zamjeni sa onim vecim Grandom ako se i soba poveca :D ... ali sam zauvjek uhvacen u "ribarsku mrezu" ;)

P.S. Reidar Persson je radio kao ribar par godina dok nije odlucio da pravi zvucnike :D ... na nasu srecu. :D Vro je prijatna osoba i uvijek je otvoren i za pricu i za posjete. Garantuje da se svaki njegov zvucnik moze u buducnosti "prepraviti" na najnoviju varijantu ako bude kakve promjene.

Link to comment
Share on other sites

Ma covjek je skorz skroman i normalan.

Kad sam ja moj Artist "fizirao" na D-varijantu otisao sam kod njega (u stvari kod njegove majke) gdje ima radionicu u podrumu. Tu mi je sam sve sredio i zamjenio a zatim izmjerio i dotjerivao i ponovo mjerio dok sve nije leglo kako i treba. Uz to smo se dobro ispricali o svemu.

A ovdje u Skandinaviji se Respons kotiraju u klasi "najboljih" zvucnika u svim cjenovnim klasama. Neobicno mi je bilo vidjeti ga u skroz normalnoj/radnoj garderobi i jos smo zajedno iznosili zvucnike iz auta.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

odlicno!

Probajte ih uporediti u normalnom i balansiranom (bridzovanom) modu. Zanima me dali ce se zadrzati isti karakter zvuka i dinamika...WOT to omogucuje npr, jer podrazumeva se da ostatak sistema (preamp) treba biti identican...

Dajte malo slika...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...