Jump to content


Beogradski Jazz festival @ BITEF ART CAFÉ


machinori

Recommended Posts

24. oktobar

23h OPENING JAM hosted by Marko Djordjevic!

25. oktobar ALL THAT JAZZ

19h Three Tenors (srb)

2130h Geoff Eales (wales)

2230h Dave Stapleton Quintet (wales)

2330h Eivind Aarset Trio (norveska)

28. oktobar

23h Koncert iznenadjenja

29. oktobar

NU JAZZ NIGHT

23h The Five Corners Quintet (finska)

30. oktobar

LATIN NIGHT

23h Latino (holandija/surinam/slovenija/srbija)

Opening jam: hosted by Marko ÄorÄ‘ević

24.10.2007. 23h

Marko ÄorÄ‘ević je roÄ‘en u Beogradu 1972. godine, gde je u svojoj jedanaestoj godini poÄeo da uÄi bubnjeve pod patronatom Miroslava Karlovića. Sa Å¡esnaest godina, postaje stipendista Berklee College Music u Bostonu i odlazi u Sjedinjene Države. MeÄ‘u njegovim ranim ameriÄkim profesorima bio je ÄikaÅ¡ki bubnjar David Moss. Godine 1991, dobija nagradu Berklee Zildjian, koju prestižni proizvoÄ‘aÄ svake godine dodeljuje najtalentovanijem studentu bubnjeva na koledžu. Posle dve godine Å¡kolovanja, stekavÅ¡i punu stipendiju, ÄorÄ‘ević je diplomirao 1993. godine, da bi već tri meseca kasnije bio pozvan da, u svojstvu gostujućeg profesora, održi kliniku i koncert. Iste godine se seli u Njujork, gde radi sa prvom ligom jazz muziÄara, meÄ‘u kojima su Wayne Krantz (Steely Dan, Chris Potter), Rick Margitza (Maria Schneider Orchestra), Gregg Bissonette, Hal Crook, George Garzone, Matt Garrison (Herbie Hancock), Eli Degibri (Mingus Big Band, Herbie Hancock, Al Foster), Jonah Smith.

Aktivan je i kao studijski muziÄar - u trocifrenom spisku studijskih sessiona ÄorÄ‘ević posebno istiÄe rad na albumima "Beneath the Underdog" (Jonah Smith), "Night Light" (Clara Lofaro), "Lonestar Hitchhiker" (Don Dilego), "Amit Heri Group" (Amit Heri), kao i Top 40 singl "David Duchovny"

Vodeći bubnjarski magazini prepoznaju ga kao jednog od najboljih svetskih bubnjara nove generacije. Po Modern Drummeru, ÄorÄ‘ević je "bubnjarska zvezda", a po Meggadrumsu "Balkanska zver". Ekskluzivac je proizvoÄ‘aÄa Mapex (bubnjevi), Zildjian (Äinele), Evan (kože) i Vater (palice).

Iz hobija, igra fudbal za klub naših iseljenika "Beli orlovi".

Three Tenors: Tribute to Eddy

25.10.2007. 19h

Povodom izlaska CD-a "Ballad for Eddy" (PGP RTS), nastupice postava nastala iz redova današnjeg Big Banda RTS-a, predvođena trojicom renomiranih tenor saksofonista sa srpske jazz scene.

Ljubiša Paunić (1962) je prva jazz iskustva imao u Mladom Big Bandu FMU koji su vodili Eduard Sađil i Stjepko Gut.

Glavne saradnje: Benny Golson, Ack van Rooyen, Don Menza, Clark Terry, Brad Leali, Vic Vogel, Duško Gojković, Diane Schuur, Lazar Tošić, Zdravko Čolić...

Aleksandar Jaćimović (1964) je profesor na jazz odseku SMŠ "Stanković". Prvi altista Big Banda RTS. Objavio je kompilaciju balada pod nazivom "My Old Flame" (PGP RTS).

Glavne saradnje: George Cables, International Big Band Duška Gojkovića, Stjepko Gut, Jimmy Cobb...

Kristijan MlaÄak (1979) je zavrÅ¡io konzervatorijum u Roterdamu u klasi Dick de Graafa. Po povratku u zemlju svira u sastavima Jazz Connection i Panonia Project. Glavne saradnje u Holandiji: Tommy Smith, Bert Jorris, Hans van Oosterhout, Ilja Reinghout, Toots Thielemans...

Ivan Aleksijević (1971) se bavi jazzom od poÄetka devedesetih. Talentovan i vredan kompozitor, piÅ¡e muziku za male jazz sastave (Yupika Quintet), filmove, pozoriÅ¡te i reklamne jinglove i saraÄ‘uje sa domaćim zvezdama rock i pop muzike (Rambo Amadeus i drugi).

Bata Božanić (1959) je karijeru zapoÄeo sedamdesetih godina.

Završio je studije na Musicians Institute u Holivudu.

Stalni

je Älan nekoliko combo jazz i pop postava (Vlada MariÄić, Campus Caravan, Biljana Krstić). Sa svojim kvintetom je 2004. godine objavio album "Uspomene" (PGP RTS).

Petar Radmilović (1972) je kao tinejdžer svirao u rock, fusion i blues sastavima kao i udaraljke u Omladinskoj filharmoniji "Borislav Pašćan". 2007. godine je dobio endorsement firme Zildijan. Saradnje: Less McCann, Nigel Kennedy, Eddie Henderson...

Geoff Eales

25.10.2007. 21:30h

Pijanista Geoff Eales je legenda velÅ¡ke muzike. Posle klasiÄnih studija na Univerzitetu u Kardifu, gde je stekao titulu doktora (kompozicije) i već obezbedio perspektivnu akademsku karijeru.Nastupa na svim vodećim ostrvskim festivalima, kao i po klubovima Å¡irom sveta, od londonskog Ronnie Scott'sa, preko njujorÅ¡kog Birdlanda, do Blue Note filijala u Japanu. U aprilu ove godine objavio je konceptualni album "Jazz Piano Legends" posvećen najvećim jazz pijanistima svih vremena, od Scotta Joplina do Herbieja Hancocka. U oktobru je izaÅ¡ao Ealesov novi solo album "Epicentre", koji predstavlja kombinaciju originalnih kompozicija i slobodnih improvizacija.

Dave Stapleton Quintet

25.10.2007. 22:00h

Kompozitor i pijanista Dave Stapleton jedan je od najagilnijih aktera velÅ¡ke muziÄke scene. Diplomirao je klasiÄni klavir na Royal Welsh College of Music and Drama (2002), da bi se ubrzo naÅ¡ao u nizu jazz projekata - kao kompozitor, producent ili lider orkestara razliÄitog formata. Njegova interesovanja predstavljaju fuziju jazza, nove improvizovane i savremene klasiÄne muzike.

KoosnivaÄ je

produkcije Red Eye Music, Älan prestižne Jerwood/PRS Foundation 'Take Five' inicijative (koja se bavi promocijom nove muzike) i plodan autor muzike za animirane i kratke filmove. U ovom domenu inspirisan je eminentnim prethodnicima i savremenicima (Philip Glass, James Newton Howard, Michael Nyman i the Cinematic Orchestra), i otvoren za spajanje svetova jazza, bluesa, rocka, klasike i avangarde. Dobitnik je nagrade za najbolji zvuk na International Film School Awards, Njuport 2005, za rad na filmu "Concious Vein" (autor Edward Loades). Sa kolegom Derijem Robertsom ima duet ("The Conway Suite", 2005 - svita za crkvene orgulje i saksofon) i kvartet Full Circle, inspirisan slobodnom improvizacijom Keitha Tippeta (album "Explorations", 2003).

Post bop sastav Dave Stapleton Quintet Äine ugledni velÅ¡ki jazz umetnici. Bend je, do sada, snimio dva albuma "When Life Was In Black & White" (2005) i "The House Always Wins"

(2005), za koji je dobio izvrsne ocene britanske kritike i priliku da ih promoviše na vodećim ostrvskim i evropskim jazz festivalima. Članovi sastava bave se i edukacijom - Stapleton je profesor klavira, kontrabasistkinja Paula Gardiner šef jazz odseka na Royal Welsh College of Music and Drama, a bubnjar Elliot Bennett na istom koledžu predaje na klasi za jazz udaraljke.

Eivind Aarset Trio

25.10.2007. 23:45h

ÄŒasopisi The New York Times, Jazz Times i Jazzwise ocenili su debi gitariste Eivinda Aarseta "Electronique Noir" kao jedan od najboljih "post Miles elektriÄnih jazz albuma".

Velemajstor "novih jazz koncepcija" (pojam kojim je njegov zemljak i producent Bugge Wesseltoft oznaÄio electro jazz

trend) nudi mešavinu jazz improvizacije i evropske klupske kulture, Hendrixa i Milesa, akustike i elektronike, muziku koja ne poznaje granice, osim limita kreativne mašte - zvuk za novi milenijum.

Aarsetov poÄetni uzor bio je Jimi Hendrix, da bi se potom nasluÅ¡ao i drugih rock velikana (Deep Purple, Santana, Pink Floyd), pa zavoleo jazz-rock (Miles Davis, The Mahavishnu Orchestra, Weather Report i Return to Forever) i konaÄno dublje uÅ¡ao u jazz kroz katalog produkcije ECM (Jan Garbarek i Terje Rypdal). Prva iskustva imao je na heavy metal sceni, koju je napustio kada je shvatio da ga umara to da svake noći na sceni glumi bes.

Polse prvih iskustava u vodama jazza (nastupi na klupskim sessionima, sastavi Ab & Zu i saksofoniste Bendika Hofsetha) , susret sa klavijaturistom Bugge Wesseltoftom osvetljava mu dalji put - potpisuje ugovor sa Buggeovom produkcijom Jazzland, za koju je dosad snimio Äetiri albuma ("Electronique Noir", "Light Extracts", "Connected" i "Sonix Codex"). Zahvaljujući ovim ostvarenjima i neumornoj koncertnoj aktivnosti naÅ¡ao se meÄ‘u predvodnicima evropske Nu-Jazz porodice. U isto vreme, Aarset je i dugogodiÅ¡nji stalni Älan sastava Nils Petter Molvaera. UÄestvovao je na preko 150 studijskih sessiona, a meÄ‘u njegovim slavnim poslodavcima nalaze se Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, Ute Lemper, Ketil Bjornstad, Mike Mainieri, Arild Andersen, Abraham Laboriel i Django Bates.

Jazz Lab: Džezanje pred nedeljni ruÄak

28.10.2007. 13h

Koncert pod nazivom "Džezanje pred nedeljni ruÄak" prvi put je osmiÅ¡ljen i izveden 2006. godine na North City Jazz Blues Festivalu u Kosovskoj Mitrovici. VoÄ‘ena idejom da jazz publiku treba negovati od "malih nogu", grupa beogradskih muziÄara je na neformalan naÄin proÅ¡etala decu kroz svet jazz muzike. Izvanredna pažnja i spontana interakcija mitrovaÄkih maliÅ¡ana sa muziÄarima jasno su pokazale potrebu za ovom vrstom nepretenciozne edukacije "onih na kojima svet ostaje". "Džezanje" je zamiÅ¡ljeno kao duhovito muziÄko putovanje kroz istoriju jazza i njegove stilove, kao i upoznavanje sa karakteristiÄnim instrumentima. Kroz priÄu, Å¡alu, ples i demonstraciju sviranja, živi bend najmlaÄ‘oj publici pruža osnovne informacije i postavlja temelje zdravog muziÄkog ukusa. TrubaÄ, saksofonista, trombonista, klavirista, basista, bubnjar i pevaÄica predstavljaju svoje instrumente, objaÅ¡njavaju suÅ¡tinu improvizacije i swing ritma, ohrabrujući decu da postavljaju pitanja i uzimaju instrumente u ruke. Da bi ovo druženje bilo potpunije i joÅ¡ zanimljivije, sastav izvodi mini koncert sastavljen od najpoznatijih jazzom inspirisanih kompozicija iz Disneyjevih crtanih filmova ("Knjiga o džungli", "101 dalmatinac", "MaÄke iz visokog druÅ¡tva", "Mala sirena"...). U projektu uÄestvuju renomirani beogradski muziÄari koji ovakav angažman doživljavaju kao izazov i svojevrsnu misiju u borbi za regrutovanje novih generacija edukovane jazz publike.

The Five Corners Quintet

29.10.2007. 23h

Swing, bebop i latin jazz žive - kao da žele da kažu The Five Corners Quintet - dok magiju jazza Å¡ezdesetih tumaÄe jezikom modernog vremena, u produkciji kojoj nećete odoleti a da ne zapleÅ¡ete na podijumu. Prvobitno, TFCQ je bio samo studijski projekt producenta, kompozitora i aranžera Tuomasa Kallioa i menadžera Ricky-Tick Recordsa Anttija Eerikainena

- jedan od derivata uspeÅ¡nog kolektiva Nuspirit Helsinki za potrebu nekoliko singlova u plesnom maniru. Posle velikih poÄetnih uspeha, bili su prinuÄ‘eni da pripreme album, postavu i program za live nastupe.

Studijski radovi TFCQ-a Äine kombinaciju analognih i digitalnih sredstava, od živih zapisa, do samplera i sequencera. Debi album "Chasin' The Jazz Gone By" (2005) objavljen je Å¡irom Evrope, u Americi i u Japanu, i prodat u preko Äetrdeset hiljada primeraka, a bendu je doneo nagradu japanskog ADLIB magazina za najbolji novi bend i nominaciju BBC Radio One za jazz album godine. Na albumu gostuju slavni ameriÄki jazz pevaÄ Mark Murphy i pariska pevaÄica Okou.

Numera "Three Corners" odabrana je za Gilles Peterson's Worldwide All Winners Cut, 2004. godine. Istu numeru Nicola Conte je remiksovao na EP-u "Different Corners".

Uživo, TFCQ Äini selekcija najboljih finskih muziÄara mlaÄ‘e generacije, koja kuva jazz u klasiÄnom modernistiÄkom duhu, ispunjen energijom i nadahnutom interakcijom. Misija benda je da odvede jazz gde nikad nije bio - osim klasiÄnih jazz prostora, nastupaju i u rock klubovima, diskotekama i na pop festivalima. Cilj im je da upoznaju danaÅ¡nje tinejdžere sa jazzom, pokazujući da i u novom veku može da se igra uz ovu muziku. Dva duvaÄka majstora u frontu - Jukka Eskola

(truba)

i Timmo Lassy (sax) - neće pak ostati dužni onima koji oÄekuju vrelo jazz improvizovanje.

Laki Latino

30.10.2007. 23h

Saksofonista i klarinetista Akoš Laki rodom je iz Sente.

Studirao je klasiÄni klarinet u Novom Sadu (1981-1990), jazz saksofon u BudimpeÅ¡ti (1990-1994), a jazz saksofon i bas klarinet u Roterdamu (1995-1996). Bio je pobednik na saveznim takmiÄenjima (klasiÄnih) klarinetista 1983.

godine

(Skopje) i 1986. godine (Ljubljana). U jazzu, njegovi uzori su saksofonisti "teškog zvuka", poput Sonnyja Rollinsa ili Gatoa Barbierija, kao i najveći majstori honk & shout rhythm and blues manira. Bio je finalista međunarodnog jazz konkursa u Katovicama (Poljska) i pobednik prestižnog Dutch Jazz Competition 1996, sa projektom Double B - u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, saksofonistom Stanislavom Mitrovićem. Ova nagrada donela im je nastup na North Sea Jazz Festivalu u Hagu, gde su potom više godina bili demonstratori prestižne firme Selmer.

Laki je danas jedan od vodećih jazz muziÄara u Holandiji, gde je lider nekoliko sastava, meÄ‘u kojima su jazz trio, ÄŒarlama orkestar (balkan jazz) i Laki Latino (latin jazz).

Nastupa sa svojim projektima ili kao sideman u sastavima poznatih holandskih kolega, a uÄesnik je i jam sessiona po holandskim klubovima. Ovog leta zapalio je publiku roterdamskog kluba Dizzy jamujući sa Dee Dee Bridgewater i Älanovima njenog pratećeg sastava. ÄŒlanovi postave Laki Latino su AkoÅ¡eve kolege sa konzervatorijuma u Roterdamu, diplomci jedinog evropskog akademskog odseka za world music.

Otkrivajući melodijske i harmonske sliÄnosti vojvoÄ‘anske i srpske gradske muzike (Zvonko Bogdan, Darko Kraljić.) i latin jazza, AkoÅ¡ Laki sastavlja zanimljivu meÅ¡avinu, u želji da po svetu promoviÅ¡e muziku sa kojom je odrastao.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...