Jump to content


Napajanje pojacala


Zare

Recommended Posts

Hmmm... Ja licno ne vidim nista posebno na ovoj semi. Najstandardnije moguce napajanje pojacala. Ovo je minimum odakle se krece. Jedino... Ne vidim razlog da svaki elko ima svoj bleeder otpornik. Dovoljno je po jedan u + i - grani i gotovo. Doduse, ja bih svaki elko premostio nekim kvalitetnim blokom 100-220 nF. I to je to.

Ono na sta treba obratiti paznju je ozicenje svega ovoga, posebno zajednicka masa. Tu je kljuc cele price.

Link to comment
Share on other sites

@ Zare

Vidi, iole pristojno napajanje ce imati elektrolit, paralelno njemu kvalitetan blok i bleeder otpornik. Tacka. Sve ostalo je gore od toga. Takodje, ako koristis klasican grec, blok preko svake od dioda je daleko bolje resenje nego bez njih. Ako koristis brze diode, ovi blokovi nemaju previse smisla jer zasto bi usporavao nesto sto si u startu vec izabrao zbog brzine.

Sto se snubbera tice, iza toga vec stoji i nesto malo matematike, fizike i koje-cega drugog, kako bi odredio vrednost otpornika i kondenzatora.

CRC ili RC ide, no i tu ima malo racunanja i kompromisa kako bi odredio prihvatljivu vrednost otpornika (da smanji brum, a da ne narusi stabilnost napona). Recimo, Elektor je svojevremeno objavio napajanje sa 0.05 Oma (3x0.15 Oma/5W) otpornikom ispred bloka od 3x10000µF elektrolita.

Ostalo je stvar onoga sto ti je na raspolaganju - jedan ili dva trafoa, odvojeni ili spojeni sekundari (mislim na srednji izvod), jedan ili dva greca i sl.

Da zakljucim, ako se dvoumis izmedju dve DVV-ove seme koje si postavio - nemoj da se dvoumis. Prva je bolja, uz opasku o bleederima, koju sam vec naveo.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...