Jump to content

Recommended Posts

Posted

Želeo bih da pokrenem ovu temu pošto me interesuju vaša iskustva i da li ste se susretali sa tim.

Neki od vas znaju da posedujem pojačala Rotel RA-985BX i Pioneer SA-710 i da ih slušam naizmenično, Rotel je generalno jači, bolji, precizan u celom zvučnom opsegu, više detalja i dinamike, odlična stereo separacija, visok damping factor, znači sve se perfektno čuje ali posle nekoliko dana slušanja javlja se zamor i zasićenje od tog pojačala, dok ga slušam bass je na +2 a treble na 0 pošto je pojačalo samo po sebi malo oštrije dok recimo Pioneer SA-710 slušam danima i ne smeta mi uopšte, na njemu je bas na +2.5 a treble na +2, zvuk je muzikalan i prijatan naravno sa manje finesa i detalja nego Rotel.
Pošto sam primarno vinilaš na Pioneeru ploče zvuče super dok na Rotelu iako ima više detalja kao da uvek fali malo basa, sada se dvoumim da li prodati Rotela i preći na neko pojačalo koje je manje oštro ali takođe da ima dosta snage, detalja i dobru stereo separaciju.

Iz dosadašnjeg iskustva sa oba pojačala Rotel najbolje zvuči sa CD-a i lossless muzikom iz kompa a Pioneer najbolje zvuči sa vinilom.

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Prvo treba pronaći pojačivač ili zvučnike - ili njihovu kombinaciju - gde neće biti potrebe za dodavanjem basa niti visokih. Tako se u osnovi i evaluira zvuk. Prvi razlog za zamoran zvuk može biti upravo bojenje zvuka koje prezasićuje sluh naglašenim opsezima. Nijedno od dva navedena pojačala nema u osnovi naporan zvuk, tako da je možda do kombinacije sa zvučnicima ili do interkonekt i zvučničkih kablova.

Drugi razlog bih tražio u samom kvalitetu reprodukcije sa vinila, dakle u lancu glava-gramofon-pretpojačivač. Moguće je da  je taj zvuk oštar, da ima oštre ivice, da je suv i siv. Pokušao bih sa drugim izvorom neko vreme.

Što se tiče linearnosti i količine basa, pre bih verovao Rotelu nego Pioneeru.

Posted
27 minuta ranije, srdjan_cvetkovic said:

Ako ti prija taj Pioneer iz "Blue" serije, kupi neki ozbljniji iz iste, četvorocifreni.

Dobar predlog ali četvorocifreni modeli ovde imaju malo više naduvanu cenu, ako se nešto pojavi povoljno što da ne.

Posted
28 minuta ranije, Willi Studer said:

Prvo treba pronaći pojačivač ili zvučnike - ili njihovu kombinaciju - gde neće biti potrebe za dodavanjem basa niti visokih. Tako se u osnovi i evaluira zvuk. Prvi razlog za zamoran zvuk može biti upravo bojenje zvuka koje prezasićuje sluh naglašenim opsezima. Nijedno od dva navedena pojačala nema u osnovi naporan zvuk, tako da je možda do kombinacije sa zvučnicima ili do interkonekt i zvučničkih kablova.

Drugi razlog bih tražio u samom kvalitetu reprodukcije sa vinila, dakle u lancu glava-gramofon-pretpojačivač. Moguće je da  je taj zvuk oštar, da ima oštre ivice, da je suv i siv. Pokušao bih sa drugim izvorom neko vreme.

Što se tiče linearnosti i količine basa, pre bih verovao Rotelu nego Pioneeru.

Pa sad, Rotel je po meni nekako neutralan ali sa malo naglašenom visinom, sa nekim drugim zvučnicima bi verovatno bio drugačiji zvučni karakter, kod Rotela mi se takođe sviđa što se i na tihim jačinama svi detalji jasno i dobro čuju.

Dok sam imao stereo resiver HK 3490 zvuk je bio tako tanak ako su su bass i treble na 0 da sam morao da ih pojačam bukvalno do kraja da bih izvukao neki ok zvuk, Pioneer SA-710 je daleko zvučno bolji od pomenutog HK-a iako ima samo 2x65W, da ne pominjem dizajn, lepo plavo svetlo od ekrana koje u mraku osvetljava sobu, prava lepota od hi fi uređaja iz zlatnog doba.

Posted
1 sat ranije, Willi Studer said:

A koji su zvučnici u pitanju?

JBL ES90, kablovi su Oelbach silverline 40, 2x4mm2 i 3m dužine do zvučnika.

Posted

Moje mišljenje je da su zvučnici ti koji "zamaraju". Uzmi neko treće pojačalo na zajam i isprobaj zvuk i sa njime pa ćeš doći do zaključka.

Posudi i isprobaj kablove bez srebra koji će malo da smire ovaj inače veoma otvoren zvuk.

Posted

Kapiram ali u mom slučaju je lakše pojačalo da promenim nego zvučnike, Pioneer iako vintage radi ok na pomenutim zvučnicima, znam da bi se uz njega savršeno uklopili neki Pioneer HPM ili JBL L zvučnici iz tog perioda ali to je što je.

Kada je Rotel u pitanju iako je fantastičnog zvuka i snage, pored pomenutog zamora koji se javlja nekoliko dana posle slušanja onaj tihi brum koji se čuje kada mi je uho uz zvučnik mi nekad prosto ne da mira a ranije sam već pominjao i to da je posledica toga što je konstrukcijski pretpojačanje blizu trafoa, možda sam perfekcionista pa me to nekako uvek bocka.

Posted

Uvek je zvucnik problematican, prostor, kao i pozicija zvucnika u prostoru. Medjutim, ako se preglasno slusa muzika, ma kakav da je sistem u pitanju, najdalje posle dva sata, mora doci do zamora. Zato, malo tise i odmarati mozak, od viska informacija.

Posted

Malo je i do tipa muzike. Iz ličnog iskustva... Nikad se nisam gitarske muzike naslušao kao odkad imam lampe u sistemu. Zvučnici jesu bitan faktor ali šta ćeš bolje za rock od JBL. Tako da bih ja tu pre radio na ampu, bolji snažniji koji će da radi rasterečenije i bolje pokretati bass. Lampe u preampu da se spasi od grejanja ili gledati amp toplijeg zvuka. Naim je uvek bio dobar za rock muziku, ali nisam ga baš nikad slusao uz JBL. Pre je bilo više pristupačnih integralaca u A klasi ali i o tome vredi razmisliti. Zvučnici i akustika jesu osnov svega ali recimo da ako več sa nekim drugim ampom zvuči dobro da predpostavimo da nije do toga. Realno svetliji zvuk i gitarska muzika nisu dobri saveznici. Ako ima puno stakla u sobi nije zgore poraditi na tome i svakako treba dobar debeo tepih ispred zvučnika... svakako bi izbacio srebrne žice, one u kombinaciji sa trazistorskim ampovima često umeju stvoriti taj smarajući zvuk... Taj višak gornjih srednjih koji su inače kod budžet klase uređaja bolna tačka i gitare su loš kombo. 

Ps. Dobrom ampu ne trebaju tonske kontrole, ali ako ih već voliš onda jedan lep ekvilajzer  napraviš "V izrez" i uzivaj u HM na Maxx 🤟 

Posted
17 sati ranije, sondek said:

Promeni zvučničke kablove za bakarne, za početak. 

Mogao bih za test nabaviti neke najobičnije bakarne, čisto da uporedim.

Posted
19 sati ranije, Relco Mantis said:

Na mnogo skupljim setapima me zamorio zvuk posle sat vremena slušanja🤐

P. S. Postavio si pitanje, ujedno sam sebi dao odgovor i vidim da nisi prijemčiv za veoma konstruktivne predloge, posebno od @Willi Studer

Znači dešava se i to da se zamor brzo javi? 😅

Svi predlozi su dobrodošli.

Posted
8 sati ranije, vbraca said:

Uvek je zvucnik problematican, prostor, kao i pozicija zvucnika u prostoru. Medjutim, ako se preglasno slusa muzika, ma kakav da je sistem u pitanju, najdalje posle dva sata, mora doci do zamora. Zato, malo tise i odmarati mozak, od viska informacija.

U stanu ne mogu baš jako da slušam, na četvrtinu ili trećinu maksimum pojačam.

Posted
7 sati ranije, sondek said:

Malo je i do tipa muzike. Iz ličnog iskustva... Nikad se nisam gitarske muzike naslušao kao odkad imam lampe u sistemu. Zvučnici jesu bitan faktor ali šta ćeš bolje za rock od JBL. Tako da bih ja tu pre radio na ampu, bolji snažniji koji će da radi rasterečenije i bolje pokretati bass. Lampe u preampu da se spasi od grejanja ili gledati amp toplijeg zvuka. Naim je uvek bio dobar za rock muziku, ali nisam ga baš nikad slusao uz JBL. Pre je bilo više pristupačnih integralaca u A klasi ali i o tome vredi razmisliti. Zvučnici i akustika jesu osnov svega ali recimo da ako več sa nekim drugim ampom zvuči dobro da predpostavimo da nije do toga. Realno svetliji zvuk i gitarska muzika nisu dobri saveznici. Ako ima puno stakla u sobi nije zgore poraditi na tome i svakako treba dobar debeo tepih ispred zvučnika... svakako bi izbacio srebrne žice, one u kombinaciji sa trazistorskim ampovima često umeju stvoriti taj smarajući zvuk... Taj višak gornjih srednjih koji su inače kod budžet klase uređaja bolna tačka i gitare su loš kombo. 

Ps. Dobrom ampu ne trebaju tonske kontrole, ali ako ih već voliš onda jedan lep ekvilajzer  napraviš "V izrez" i uzivaj u HM na Maxx 🤟 

Gitarska muzika i JBL zvučnici se najbolje slažu, to se zna 🙂

Pioneer SA-710 mi je najprijatniji za duže slušanje, nema baš toliko finesa i detalja kao Rotel ali zvuk je neagresivan, diskretno i zvučno korektno vintage pojačalo.

Rotel RA-985BX je druga priča, čvrst i precizan bas ali nekome može zvučati malo suvoparno, recimo duple bas pedale u One od Metallice se čuju jasno, brzo i precizno, bubanj isto, bas gitara (iako je ima malo u tragovima na Justice-u 😅) generalno se takođe jasno čuje bez muljanja, gitare i vokali kao da su tu ispred mene čak i na malim jačinama, verovatno zbog velikog damping factora i velike strujne rezerve, već u visini je malo oštriji zvuk ali sa detaljima koji se dobro čuju.

Da li bih više dobio zamenom zvučničkih kablova ili zamenom pojačala ne bih znao da kažem.

Posted

Staviš onaj najjeftiniji Oehlbach bakar od 4mm kvadratnih iz 4audia, to ti je 8k din za dužinu koja tebi treba, najminimalnije ulaganje koje možes da zamisliš. Lepo ti @sondek kaže, i @Willi Studer, bakar ti je adekvatniji zvučnički kabl od srebra za tranzistorska pojačala. Ako ti se ne svidi uvek možeš začas da prodaš dalje. Ako ti se svidi prodaš srebro. Ako ti odgovara 2x2m, daj atresu, poslaću ti pa probaj. Terminisano bananama.

Posted
1 sat ranije, HMrules said:

Svi predlozi su dobrodošli.

Ja bi tebi preporučio Oranžina za probu. On je malo rundovan u visini taman da umanji iskričavost, a dole je baš odvažan i dinamičan. Posebno je karakteran u midbasu što mislim da će HM muzici dobro doći. Uzmi 2x4 opciju i ako uzmeš poveži ovako.

IMG_20190612_111634-1280x810.thumb.jpg.4353336edb4d31bcdd8a0fa857b08392.jpg

Posted
20 minuta ranije, Father said:

Ja bi tebi preporučio Oranžina za probu. On je malo rundovan u visini taman da umanji iskričavost, a dole je baš odvažan i dinamičan. Posebno je karakteran u midbasu što mislim da će HM muzici dobro doći. Uzmi 2x4 opciju i ako uzmeš poveži ovako.

IMG_20190612_111634-1280x810.thumb.jpg.4353336edb4d31bcdd8a0fa857b08392.jpg

Upravo takav karakter će mu goditi. Sasvim suprotno od sadašnjeg. Tome još treba dodati i vrstu muzike. Zato i jesam pomislio prvo na kabl. Probao sam to jednom prilikom i srebro ide na skroz drugačiji amp i sistem.