IgorilaTekila Posted April 22 Report Posted April 22 Pozdrav, planiram kupovinu novih zvučnika, a pre toga bih osvežio pojačalo iz naslova. Svi tasteri i potenciometri krckaju, a kad ga uključim čuje se šuštanje desetak sekundi, ponekad i puckanje, nešto kao zvuk gramafonske ploče. Pretpostavljam da pored čišćenja kontakata treba i da se menjaju i kondenzatori i drugi delovi. Ko u Novom Sadu je dobar za to? Zapravo može i iz drugog grada ali u NS mi je najzgodnije. Quote
Nixie Posted April 23 Report Posted April 23 Mislim da se ne iplati to pojačalo osvežavati. Jedino da sam radiš sve, ali ne verujem da je taj slučaj. A oko tih potenciometara koji šuškaju, nekad pomogne čišćenje i podmazivanje, a nekad je to kratkotrajno ili neuspešno ako se izlizao grafitni sloj. Prekidači se uglavnom mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. Ako su neki delovi specifični, koje ne možeš nabaviti, sve pada u vodu. Takođe i taj SVI 4004 pojačavački sklop može biti problem, to je nalik čuvenim STK hibridnim kolima, znači samo za glavobolju kad je tako staro (40god). Quote
sweeT_Tooth Posted April 23 Report Posted April 23 46 minuta ranije, Nixie said: Prekidači se uglavnom mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. Код Техниса те генерације прекидаче је скоро немогуће расклопити а не оштетити их, не питај како знам! Quote
IgorilaTekila Posted April 23 Author Report Posted April 23 4 hours ago, Nixie said: Mislim da se ne iplati to pojačalo osvežavati. Jedino da sam radiš sve, ali ne verujem da je taj slučaj. A oko tih potenciometara koji šuškaju, nekad pomogne čišćenje i podmazivanje, a nekad je to kratkotrajno ili neuspešno ako se izlizao grafitni sloj. Prekidači se uglavnom mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. Ako su neki delovi specifični, koje ne možeš nabaviti, sve pada u vodu. Takođe i taj SVI 4004 pojačavački sklop može biti problem, to je nalik čuvenim STK hibridnim kolima, znači samo za glavobolju kad je tako staro (40god). Zar nisu kondenzatori najčešći problem? To kontam da nije problem da se zameni. Gledao sam nova AB pojačala, mnogo su skupa, posebno ako bih kupio i zvučnike zajedno, a i sva su duboka blizu 40 cm što mi je problem. Quote
sweeT_Tooth Posted April 23 Report Posted April 23 1 sat ranije, IgorilaTekila said: Zar nisu kondenzatori najčešći problem? Јесу, као и тримери поготову за мирну струју или на српском бијас! Quote
Nixie Posted April 23 Report Posted April 23 3 sati ranije, IgorilaTekila said: Zar nisu kondenzatori najčešći problem? To kontam da nije problem da se zameni. Gledao sam nova AB pojačala, mnogo su skupa, posebno ako bih kupio i zvučnike zajedno, a i sva su duboka blizu 40 cm što mi je problem. Nije problem sve dok ti ne kažu cenu tog refreša. A pojačalo i tom stanju je praktično na izdisaju i nema neku veliku vrednost. Svakako možeš da tražiš ponudu od nekoga ko to radi. Pa onda proceni. Quote
IgorilaTekila Posted May 3 Author Report Posted May 3 Odneo sam ga kod servisera i sve je očistio, rekao je da ne treba ništa da se menja. Ne znam kako je to moguće kod tako starog pojačala ali posle čišćenja zvuk je, pa ne znam, duplo glasniji. Počastiću ga recapom za par godina ako sve bude u redu.🤞 Quote
sweeT_Tooth Posted May 3 Report Posted May 3 11 minuta ranije, IgorilaTekila said: rekao je da ne treba ništa da se menja Теча је то, лонг ливе! Quote
Nixie Posted May 4 Report Posted May 4 Potenciometri, prekidači, kontakti, ima raznih razloga zašto je bilo utišano. Oksidacija napravi velike otpore koji onda deluju kao prigušenje signala pre izlaznog stepena, i to nelinearno. Quote
sweeT_Tooth Posted May 4 Report Posted May 4 Да, у 80% случајева механичке компоненте праве проблем! Quote
Recommended Posts