Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav, planiram kupovinu novih zvučnika, a pre toga bih osvežio pojačalo iz naslova. Svi tasteri i potenciometri krckaju, a kad ga uključim čuje se šuštanje desetak sekundi, ponekad i puckanje, nešto kao zvuk gramafonske ploče. Pretpostavljam da pored čišćenja kontakata treba i da se menjaju i kondenzatori i drugi delovi. Ko u Novom Sadu je dobar za to? Zapravo može i iz drugog grada ali u NS mi je najzgodnije.

Posted

Mislim da se ne iplati to pojačalo osvežavati. Jedino da sam radiš sve, ali ne verujem da je taj slučaj. A oko tih potenciometara koji šuškaju, nekad pomogne čišćenje i podmazivanje, a nekad je to kratkotrajno ili neuspešno ako se izlizao grafitni sloj. Prekidači se uglavnom  mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. Ako su neki delovi specifični, koje ne možeš nabaviti, sve pada u vodu. Takođe i taj SVI 4004 pojačavački sklop može biti problem, to je nalik čuvenim STK hibridnim kolima, znači samo za glavobolju kad je tako staro (40god).

Posted
46 minuta ranije, Nixie said:

Prekidači se uglavnom  mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. 

Код Техниса те генерације прекидаче је скоро немогуће расклопити а не оштетити их, :ruganje не питај како знам!

Posted
4 hours ago, Nixie said:

Mislim da se ne iplati to pojačalo osvežavati. Jedino da sam radiš sve, ali ne verujem da je taj slučaj. A oko tih potenciometara koji šuškaju, nekad pomogne čišćenje i podmazivanje, a nekad je to kratkotrajno ili neuspešno ako se izlizao grafitni sloj. Prekidači se uglavnom  mogu vratiti u funkciju na duže vreme, ali nekad je potrebno odlemljivanje i rasklapanje, a to je puno posla. Ako su neki delovi specifični, koje ne možeš nabaviti, sve pada u vodu. Takođe i taj SVI 4004 pojačavački sklop može biti problem, to je nalik čuvenim STK hibridnim kolima, znači samo za glavobolju kad je tako staro (40god).

Zar nisu kondenzatori najčešći problem? To kontam da nije problem da se zameni. Gledao sam nova AB pojačala, mnogo su skupa, posebno ako bih kupio i zvučnike zajedno, a i sva su duboka blizu 40 cm što mi je problem.

Posted
1 sat ranije, IgorilaTekila said:

Zar nisu kondenzatori najčešći problem? 

Јесу, као и тримери поготову за мирну струју или на српском бијас!

Posted
3 sati ranije, IgorilaTekila said:

Zar nisu kondenzatori najčešći problem? To kontam da nije problem da se zameni. Gledao sam nova AB pojačala, mnogo su skupa, posebno ako bih kupio i zvučnike zajedno, a i sva su duboka blizu 40 cm što mi je problem.

Nije problem sve dok ti ne kažu cenu tog refreša. A pojačalo i tom stanju je praktično na izdisaju i nema neku veliku vrednost. Svakako možeš da tražiš ponudu od nekoga ko to radi. Pa onda proceni.

• 2 weeks later...
Posted

Odneo sam ga kod servisera i sve je očistio, rekao je da ne treba ništa da se menja. Ne znam kako je to moguće kod tako starog pojačala ali posle čišćenja zvuk je, pa ne znam, duplo glasniji. Počastiću ga recapom za par godina ako sve bude u redu.🤞

Posted

Potenciometri, prekidači, kontakti, ima raznih razloga zašto je bilo utišano. Oksidacija napravi velike otpore koji onda deluju kao prigušenje signala pre izlaznog stepena, i to nelinearno.