Dacho Posted April 8 Report Posted April 8 Jos jedan audio relikvij je dosao na red za restauraciju. Tko bi vjerovao da ovaj starac radi vec 56 god i ne posustaje. Zasluzio je kvalitetan plinth koji je napravljen od Compact ploca, mdf-a i sperploce. Također je zamijenjen i arm board za Ortofon 309 rucku jer je originalni bio od tanke iverice. Nakon toliko godina i dalje je to ozbiljan gramofon. Quote
sondek Posted April 8 Report Posted April 8 30 minuta ranije, Dacho said: Tko bi vjerovao da ovaj starac radi vec 56 god i ne posustaje. Ne diraj mi generaciju 😁 Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 3 minuta ranije, sondek said: Ne diraj mi generaciju 😁 Uh, krivo, i ja sam te generacije, ali gramofon je ipak 59 god. 😁 Quote
sondek Posted April 8 Report Posted April 8 Dobro de, i ja sam slagao za jednu godinu 😉 Dani na biciklu, pecanju i na berzi ploča se ne računaju. Plinth je odličan, treba te sprave čuvati i maziti kao decu. Meni je najdraže kad neko odkomentariše za moj lp12 da izgleda kao nov, a blizu mu je 40g Quote
sweeT_Tooth Posted April 8 Report Posted April 8 Плинт је леп ал' делује као да је био предвиђен за неки други грамофон! Quote
pollux Posted April 8 Report Posted April 8 Moj omiljeni model gramofona. imam ih trenutno dva komada, obavezno promeniti pecurke, kais, proveriti idler i naravno podmazati. Plint je prelep, ali malo rogobatno resenje za armboard za 12icu rucku. Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine. I mogao bi da se armboard isfurnira u isti kao plint Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 13 minuta ranije, pollux said: Moj omiljeni model gramofona. imam ih trenutno dva komada, obavezno promeniti pecurke, kais, proveriti idler i naravno podmazati. Plint je prelep, ali malo rogobatno resenje za armboard za 12icu rucku. Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine. I mogao bi da se armboard isfurnira u isti kao plint Ovdje je arm board rađen na osnovu originalnog koji je bio od plastificirane iverice. Idler, remen i gumene gljive su nove. Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 2 sati ranije, sweeT_Tooth said: Плинт је леп ал' делује као да је био предвиђен за неки други грамофон! Plinth je rađen tocno za taj gramofon prema željama vlasnika. On je htjeo da bude minimalno širi od tijela gramofona pa je tako i napravljeno. Malo kvari izgled nosac rucke za 12" ali tako je Thorens zamislio. Quote
sweeT_Tooth Posted April 8 Report Posted April 8 1 minut ranije, Dacho said: Malo kvari izgled nosac rucke za 12" Чуј мало квари, ружно сачувај боже а и онај струјни прикључак.... Quote
Nixie Posted April 8 Report Posted April 8 Ne vidim ništa ružno tu, to je vintage sprava, bio je ružan i u originalu. 🤣 I danas ima grdnih sačuvaj bože uređaja. 😁 Quote
pollux Posted April 8 Report Posted April 8 34 minuta ranije, Dacho said: Ovdje je arm board rađen na osnovu originalnog koji je bio od plastificirane iverice. Idler, remen i gumene gljive su nove. Meni je za 15inch rucku armboard za 124u radio Artisan fidelity od iverice furnirane prirodnim furnirom Quote
sweeT_Tooth Posted April 8 Report Posted April 8 15 minuta ranije, Nixie said: Ne vidim ništa ružno Погледај пажљивије Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 1 sat ranije, sweeT_Tooth said: Погледај пажљивије Ja sam ipak stavio bolju soluciju, s obzirom da debljina treba biti ista stavio sam Compact plocu koja je vrlo cvrsta ali i rigidna zbog smole od koje je napravljena. Mozes mislit koliko zvoni iverica od 13 mm Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 1 sat ranije, sweeT_Tooth said: Погледај пажљивије Takav je ipak izvorni Thorens nosac, ipak se pokusala zadrzati izvornost originala. Quote
sweeT_Tooth Posted April 8 Report Posted April 8 1 sat ranije, Dacho said: Takav je ipak izvorni Thorens nosac, ipak se pokusala zadrzati izvornost originala. Такав, не бих баш рек'о... Quote
Nixie Posted April 8 Report Posted April 8 Ja ne bih uzeo crni plinth za ručicu. Ili sivi ko šasija gramofona ili natur drvo. To bi mi bilo malo lepše. Al dobro je i vako. Quote
InSides Posted April 8 Report Posted April 8 @Dacho - честитке на завршеном пројекту, и на још једну спашену 124-ку. Овакве ствару су уједно и комплициране и незахвалне, зато што мораш да укомпонујеш и функционалост, естетику и жеље власника. А често се те три ствари у конфликту. Ја сам много пута чуо непозване савете око грамофона који сам ја себи радио, али су скоро увек биле добронамерне - људи би ипак да помогну где могу. Тиме речено - @pollux-ову препоруку за форму armboard-а не би требао занемарити: 4 sati ranije, pollux said: Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine. Рецимо, Schopper-ово решење: Ово је значајно не само због естетике него и због смањења резонанци - armboard улеже на шасију колико може, и прекорак (overhang) је онолико велик колико потражује монтажа ручице и ништа већи. Вреди размислити, скоро сам убеђен да би такав дизајн довео до повећање перформанси. https://www.schopper.ch/index.php/en/thorens-td-124-en/spareparts/consoles/decoupled-laminated-tonearmboard-for-td-124 Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи. Ја немам TD-124, али имам његов каиш због експеримента на мом грамофону. Ултимативно нисам га користио зато што захтева другачији тип ременице, али ако желиш (можда MikeP нема на стању) могу ти га послати. Quote
pollux Posted April 8 Report Posted April 8 27 minuta ranije, InSides said: @Dacho - честитке на завршеном пројекту, и на још једну спашену 124-ку. Овакве ствару су уједно и комплициране и незахвалне, зато што мораш да укомпонујеш и функционалост, естетику и жеље власника. А често се те три ствари у конфликту. Ја сам много пута чуо непозване савете око грамофона који сам ја себи радио, али су скоро увек биле добронамерне - људи би ипак да помогну где могу. Тиме речено - @pollux-ову препоруку за форму armboard-а не би требао занемарити: Рецимо, Schopper-ово решење: Ово је значајно не само због естетике него и због смањења резонанци - armboard улеже на шасију колико може, и прекорак (overhang) је онолико велик колико потражује монтажа ручице и ништа већи. Вреди размислити, скоро сам убеђен да би такав дизајн довео до повећање перформанси. https://www.schopper.ch/index.php/en/thorens-td-124-en/spareparts/consoles/decoupled-laminated-tonearmboard-for-td-124 Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи. Ја немам TD-124, али имам његов каиш због експеримента на мом грамофону. Ултимативно нисам га користио зато што захтева другачији тип ременице, али ако желиш (можда MikeP нема на стању) могу ти га послати. Bravo,to je taj armboard koji sam koristio za 15inch Quote
pollux Posted April 8 Report Posted April 8 28 minuta ranije, InSides said: Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи. Upravo taj kais I koristim,sve znas🤣 Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 24 minuta ranije, InSides said: @Dacho - честитке на завршеном пројекту, и на још једну спашену 124-ку. Овакве ствару су уједно и комплициране и незахвалне, зато што мораш да укомпонујеш и функционалост, естетику и жеље власника. А често се те три ствари у конфликту. Ја сам много пута чуо непозване савете око грамофона који сам ја себи радио, али су скоро увек биле добронамерне - људи би ипак да помогну где могу. Тиме речено - @pollux-ову препоруку за форму armboard-а не би требао занемарити: Рецимо, Schopper-ово решење: Ово је значајно не само због естетике него и због смањења резонанци - armboard улеже на шасију колико може, и прекорак (overhang) је онолико велик колико потражује монтажа ручице и ништа већи. Вреди размислити, скоро сам убеђен да би такав дизајн довео до повећање перформанси. https://www.schopper.ch/index.php/en/thorens-td-124-en/spareparts/consoles/decoupled-laminated-tonearmboard-for-td-124 Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи. Ја немам TD-124, али имам његов каиш због експеримента на мом грамофону. Ултимативно нисам га користио зато што захтева другачији тип ременице, али ако желиш (можда MikeP нема на стању) могу ти га послати. Dobar savjet naravno uvijek dobro dođe. Sto se tiče ovog arm boarda sve je stvar ukusa. Meni takav design cini cijelu konfiguraciju malo okrnjenim, pomalo odmak od originalnog zamisljenog designa sto kod klijenata cesto nije pozeljno. Davnih 60-ih su dosta tezili tim jednostavnim i zaobljenim formama. Posto upotrebljavam Compact u svrhu armboarda koji je extra rigidan ( smola + presani papir) vibracije su svedene na vrlo niske frekvencije, nisam siguran da bi ova okrnjena konstrukcija bila superiornija. Ali naravno sve vrijedi probati. Quote
Dacho Posted April 8 Author Report Posted April 8 4 sati ranije, sweeT_Tooth said: Чуј мало квари, ружно сачувај боже а и онај струјни прикључак.... Zasto strujni prikljucak!? 🤔 Quote
sweeT_Tooth Posted April 8 Report Posted April 8 35 minuta ranije, Dacho said: Zasto strujni prikljucak!? 🤔 Зато да би баш инстријски изгледало, читај фабрички требало га је укопати за дебљину пера, цца 15мин. посла! Quote
InSides Posted April 8 Report Posted April 8 40 minuta ranije, pollux said: Upravo taj kais I koristim,sve znas🤣 Људима је мало чудан због ригидности, не очекују добар резултат. Али баш та карактеристика тог ремена је кључна. Није да и Кузма није знао како је то добра идеја. Quote
Recommended Posts