Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jos jedan audio relikvij je dosao na red za restauraciju. Tko bi vjerovao da ovaj starac radi vec 56 god i ne posustaje. Zasluzio je kvalitetan plinth koji je napravljen od Compact ploca, mdf-a i sperploce. Također je zamijenjen i arm board za Ortofon 309 rucku jer je originalni bio od tanke iverice. Nakon toliko godina i dalje je to ozbiljan gramofon. 

IMG_20260402_192438_copy_1911x1433.jpg

IMG_20260402_192330_copy_1911x1433_1.jpg

IMG_20260402_192351_copy_1911x1433.jpg

IMG_20260402_192125_copy_1911x1433.jpg

Posted
3 minuta ranije, sondek said:

Ne diraj mi generaciju 😁 

Uh, krivo, i ja sam te generacije, ali gramofon je ipak 59 god. 😁

Posted

Dobro de, i ja sam slagao za jednu godinu 😉 Dani na biciklu, pecanju i na berzi ploča se ne računaju. 

Plinth je odličan, treba te sprave čuvati i maziti kao decu. Meni je najdraže kad neko odkomentariše za moj lp12 da izgleda kao nov, a blizu mu je 40g 

Posted

Moj omiljeni model gramofona. imam ih trenutno dva komada, obavezno promeniti pecurke, kais, proveriti idler i naravno podmazati. Plint je prelep, ali malo rogobatno resenje za armboard za 12icu rucku. Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine. I mogao bi da se armboard isfurnira u isti kao plint

Posted
13 minuta ranije, pollux said:

Moj omiljeni model gramofona. imam ih trenutno dva komada, obavezno promeniti pecurke, kais, proveriti idler i naravno podmazati. Plint je prelep, ali malo rogobatno resenje za armboard za 12icu rucku. Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine. I mogao bi da se armboard isfurnira u isti kao plint

Ovdje je arm board rađen na osnovu originalnog koji je bio od plastificirane iverice. Idler, remen i gumene gljive su nove. 

Posted
2 sati ranije, sweeT_Tooth said:

Плинт је леп ал' делује као да је био предвиђен за неки други грамофон!

Plinth je rađen tocno za taj gramofon prema željama vlasnika. On je htjeo da bude minimalno širi od tijela gramofona pa je tako i napravljeno. Malo kvari izgled nosac rucke za 12" ali tako je Thorens zamislio. 

Posted
1 minut ranije, Dacho said:

Malo kvari izgled nosac rucke za 12"

Чуј мало квари, ружно сачувај боже а и онај струјни прикључак....

Posted

Ne vidim ništa ružno tu, to je vintage sprava, bio je ružan i u originalu. 🤣

I danas ima grdnih sačuvaj bože uređaja. 😁

Posted
34 minuta ranije, Dacho said:

Ovdje je arm board rađen na osnovu originalnog koji je bio od plastificirane iverice. Idler, remen i gumene gljive su nove. 

Meni je za 15inch rucku armboard za 124u radio Artisan fidelity od iverice furnirane prirodnim furnirom

Posted
1 sat ranije, sweeT_Tooth said:

Погледај пажљивије

Ja sam ipak stavio bolju soluciju, s obzirom da debljina treba biti ista stavio sam Compact plocu koja je vrlo cvrsta ali i rigidna zbog smole od koje je napravljena. Mozes mislit koliko zvoni iverica od 13 mm

Posted
1 sat ranije, sweeT_Tooth said:

Погледај пажљивије

Takav je ipak izvorni Thorens nosac, ipak se pokusala zadrzati izvornost originala. 

Posted

Ja ne bih uzeo crni plinth za ručicu. Ili sivi ko šasija gramofona ili natur drvo. To bi mi bilo malo lepše. Al dobro je i vako.

Posted

@Dacho - честитке на завршеном пројекту, и на још једну спашену 124-ку.

Овакве ствару су уједно и комплициране и незахвалне, зато што мораш да укомпонујеш и функционалост, естетику и жеље власника. А често се те три ствари у конфликту.

Ја сам много пута чуо непозване савете око грамофона који сам ја себи радио, али су скоро увек биле добронамерне - људи би ипак да помогну где могу.

Тиме речено - @pollux-ову препоруку за форму armboard-а не би требао занемарити:

4 sati ranije, pollux said:

Ima lep dizajn koji prati u prednjem delu dimenzije originalnog armboarda a onda se dijagonalno siri negde od polovine.

Рецимо, Schopper-ово решење:

image.png.7c7b69582acddaf5e6da499e34ed89b4.png

Ово је значајно не само због естетике него и због смањења резонанци - armboard улеже на шасију колико може, и прекорак (overhang) је онолико велик колико потражује монтажа ручице и ништа већи. Вреди размислити, скоро сам убеђен да би такав дизајн довео до повећање перформанси.

https://www.schopper.ch/index.php/en/thorens-td-124-en/spareparts/consoles/decoupled-laminated-tonearmboard-for-td-124

Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи.

Ја немам TD-124, али имам његов каиш због експеримента на мом грамофону. Ултимативно нисам га користио зато што захтева другачији тип ременице, али ако желиш (можда MikeP нема на стању) могу ти га послати.

Posted
27 minuta ranije, InSides said:

Овакве ствару су уједно и комплициране и незахвалне, зато што мораш да укомпонујеш и функционалост, естетику и жеље власника. А често се те три ствари у конфликту.

Ја сам много пута чуо непозване савете око грамофона који сам ја себи радио, али су скоро увек биле добронамерне - људи би ипак да помогну где могу.

Тиме речено - @pollux-ову препоруку за форму armboard-а не би требао занемарити:

Ово је значајно не само због естетике него и због смањења резонанци - armboard улеже на шасију колико може, и прекорак (overhang) је онолико велик колико потражује монтажа ручице и ништа већи. Вреди размислити, скоро сам убеђен да би такав дизајн довео до повећање перформанси.

https://www.schopper.ch/index.php/en/thorens-td-124-en/spareparts/consoles/decoupled-laminated-tonearmboard-for-td-124

Осим овог, рекао си да је ремен промењен. То је одлично, само бих показао према плавом ремену Mike-a Pickwell-a (Pickwell Audio, MikeP на PinkFishMedia) који је развијен баш за TD-124, и по речима многима који користе TD-124 ексклузивно, је убедљиво најбољи.

Ја немам TD-124, али имам његов каиш због експеримента на мом грамофону. Ултимативно нисам га користио зато што захтева другачији тип ременице, али ако желиш (можда MikeP нема на стању) могу ти га послати.

Bravo,to je taj armboard koji sam koristio za 15inch

Posted
28 minuta ranije, InSides said:

Upravo taj kais I koristim,sve znas🤣

Posted
24 minuta ranije, InSides said:

Dobar savjet naravno uvijek dobro dođe. Sto se tiče ovog arm boarda sve je stvar ukusa. Meni takav design cini cijelu konfiguraciju malo okrnjenim, pomalo odmak od originalnog zamisljenog designa sto kod klijenata cesto nije pozeljno. Davnih 60-ih su dosta tezili tim jednostavnim i zaobljenim formama. Posto upotrebljavam Compact u svrhu armboarda koji je extra rigidan ( smola + presani papir) vibracije su svedene na vrlo niske frekvencije, nisam siguran da bi ova okrnjena konstrukcija bila superiornija. Ali naravno sve vrijedi probati. 

Posted
4 sati ranije, sweeT_Tooth said:

Чуј мало квари, ружно сачувај боже а и онај струјни прикључак....

Zasto strujni prikljucak!? 🤔 

Posted
35 minuta ranije, Dacho said:

Zasto strujni prikljucak!? 🤔 

Зато да би баш инстријски изгледало, читај фабрички требало га је укопати за дебљину пера, цца 15мин. посла!

Posted
40 minuta ranije, pollux said:

Upravo taj kais I koristim,sve znas🤣

Људима је мало чудан због ригидности, не очекују добар резултат. Али баш та карактеристика тог ремена је кључна. 

Није да и Кузма није знао како је то добра идеја. :)

image.png.c1a3582a6089b5a7b58f8ce0f414acff.png