Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 sat ranije, Krca44 said:

Koje su ono ispravljacice sa ST balonima ?

Odlicno izgleda skutijano.

Obo je drug probavao, kraj 2023, sumnjam da će se setiti.

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
22 sati ranije, djmilicic said:

To e to. Još tanka elektroda da se zašvajsuje poklopac 🤣.

ad1862_03.thumb.jpg.232fab91e0d8496120be265da68f18ba.jpgad1862_04.thumb.jpg.decda8cfc707fc5d285874011c40aedb.jpgad1862_05.thumb.jpg.7ffd96ff6f0b7093612594deccbef826.jpgad1862_06.thumb.jpg.71c8f94680105746e7047c98351c224d.jpgad1862_07.thumb.jpg.f4bdc7b92f6fa4491cd94cb01a11a002.jpg

Koji je to rectifier na kraju stavljen?

Posted
6 minuta ranije, djmilicic said:

5c4s - russian

Odlicna cev, njen britanski eq 5z4gt by Mullard mi je omiljeeni rectifier za preampe ima cak manji pad napona od gz34

Posted
8 sati ranije, pollux said:

Svuda Chatam potato masher, znaci dodajemo bas...

Ako se dobro sećam više je bilo oko srednjih i visokih. Što se tiče basa više je bilo kvalitet nego dodavanje.

Posted

Zar u ovoj varijanti sa HV regulatorom napona isti ne igra vecu ulogu od ispravljacice, sto se basa tice ?

Ja nisam do sada radio sa ispravljacicama ali koliko je meni jasno ( zasad ) jedini nacin da ispravljacica ima neki uticaj u kolu sa HV regulatorom ( ili stabilizatorom ) bi trebalo biti eventualno niza impedansa napona i/ili promene vremenskih konstanti napajanja na koje direktno moze uticati promena ispravljacice ?

Posted
2 sati ranije, djmilicic said:

Tačno. Čak se čuje i kad se zameni ECL82, ali je tu manji pool za igranku.

Ih tu tek ima kod mene na pojacalu za sluške ogromna razlika izmedju Ecl 82 Telefunkena i Siemens gold pin.

Posted
2 sati ranije, pollux said:

Jel se neko mozda igrao sa DHT lampama na izlazu DAC-a? 

U planu je. Ali bez dht ispravljacice, nego par 6d22s, imaju solidno manji sag. 

Posted

A koje su izlazne DHT cevi, moj plan je sledeci ili 10Y ili CV243 na izlazu, stabilizatorka ecl82, buffer/driver ecc802, i dve cv378 rectifier. Ni ja ne planirao all dht ,samo na izlazu.

Posted
6 sati ranije, pollux said:

A koje su izlazne DHT cevi, moj plan je sledeci ili 10Y ili CV243 na izlazu, stabilizatorka ecl82, buffer/driver ecc802, i dve cv378 rectifier. Ni ja ne planirao all dht ,samo na izlazu.

Zar nije cv tetroda? 

Ideja je da ide gu-48 na izlaz, a i jedna varijanta sa tb3-750. Stabilizacija je diskretno tranzistorski kolo jako dobar psrr i zout, rektifikacija dve 6d22s, videcu za drajver jos, ali plan je nizak riv, uz step down trafo na izlazu. Bice tu dosta igranja valcera, sa neizvesnim rezultatima, nadajmo se pozitivnim :)

Ad1862 "core" sam doktorirao, uz moderne tehnologije taj cip svira mnogo bolje nego u ranijim izvedbama. Pride digitalna higijena ispred, reklok kolo, gde se minimalno utice na ono sto femtoklok pruza. Uz samu sinhronizaciju usb kartice sa tim istim klokom. 

No pre ove power triodne golgote, uradjen je izlaz sa signalnim cevkama. Cuces. 

Posted

Da Cv je tetroda (direct heated tetrode) ali ce biti vezana u triodu ako se za nju odlucim, mada je verovatnije 10y. Cv je sjajna,bifilarno motana,ogroman balon, kao output na pojacalu lepše zvuci od 2a3 ( mada je i drasticno skuplja od 2a3 i 10y), moze da radi 20k sati. 

Zasto te ogromne predajne cevi na izlazu koje su pravljene za ogromnu voltazu,ja sam gledao da uzmem neke sto manje tipa 26,45 max px25.

Posted

Lukasz kod high-end modela tipa Golden Gate, Pacific, koristi u izlazu 300b,px25, medjutim kod naskupljeg Horizon modela su na.izlazu velike izlazne.pentode vezane u triodni mod kt120,kt150.

Posted
1 sat ranije, pollux said:

ja sam gledao da uzmem neke sto manje tipa 26,45 max px25.

Jedan Ceh mi je poslao 45icu koju je koristio za svoj ad1865 daci. Mozes probati. Kacim ti u attachment. 

Zasto te ogromne predajne cevi na izlazu koje su pravljene za ogromnu voltazu

Prvenstveno jer nije niko radio (a i papreno me lozi izgled te dve lampe). I ozbiljno je kompleksan poduhvat za konstruisanje. Mazohista. HV napajanje je dovedeno na nivo koji na trzistu ne postoji, izbegavam choke, ali ubacujem diskretnu regulaciju sa psrr ~110db na 100khz. Kao i sve, igra kompromisa. Medjutim tu je cevna rektifikacija kljucna. 

Lukasz kod high-end modela tipa Golden Gate, Pacific, koristi u izlazu 300b,px25, medjutim kod naskupljeg Horizon modela su na.izlazu velike izlazne.pentode vezane u triodni mod kt120,kt150.

Radio sam kt170 amp jednom ameru. Zadovoljan coek :) Nisam razmatrao, ali sustinski nije lose probati i u ovom sklopu.

photo_2025-04-05_20-49-23.jpg

photo_2025-04-05_20-49-23 (2) (1).jpg

Posted
4 sati ranije, pollux said:

Da Cv je tetroda (direct heated tetrode) ali ce biti vezana u triodu ako se za nju odlucim, mada je verovatnije 10y. Cv je sjajna,bifilarno motana,ogroman balon, kao output na pojacalu lepše zvuci od 2a3 ( mada je i drasticno skuplja od 2a3 i 10y), moze da radi 20k sati. 

Zasto te ogromne predajne cevi na izlazu koje su pravljene za ogromnu voltazu,ja sam gledao da uzmem neke sto manje tipa 26,45 max px25.

Možda brkam babe i žabe ali moj predlog je da se ne preskoči u razmatranju kandidata direktno grejana tetroda 1624 koja je po karakteristikama veoma slična 807.

https://lampes-et-tubes.info/rt/rt084.php?l=

Prelepa za oko, lepog zvuka u triodnom spoju, nekomplikovanog kola grejanja (2,5V 2A).

Nije nenađijum i nije skupa.

My 2 cents.

IMG_20260408_015554.jpg

Posted
14 sati ranije, brijac said:

Prvenstveno jer nije niko radio (a i papreno me lozi izgled te dve lampe). I ozbiljno je kompleksan poduhvat za konstruisanje. Mazohista. HV napajanje je dovedeno na nivo koji na trzistu ne postoji, izbegavam choke, ali ubacujem diskretnu regulaciju sa psrr ~110db na 100khz. Kao i sve, igra kompromisa. Medjutim tu je cevna rektifikacija kljucna

Iz mog iskustva sa Gu48 I 833 bez 1500v dobija se cold plate operating i anode starvation sto je bas lose za zvuk, a za DAC se zezati sa tom voltazom je po meni nonsense. Imam million i jedan problem sa 2500v na 849 tako da good luck....Molim te pisi kad zavrsis to ce biti dragoceno iskustvo

Posted
11 sati ranije, zflazar said:

Možda brkam babe i žabe ali moj predlog je da se ne preskoči u razmatranju kandidata direktno grejana tetroda 1624 koja je po karakteristikama veoma slična 807.

https://lampes-et-tubes.info/rt/rt084.php?l=

Prelepa za oko, lepog zvuka u triodnom spoju, nekomplikovanog kola grejanja (2,5V 2A).

Nije nenađijum i nije skupa.

My 2 cents.

IMG_20260408_015554.jpg

Koristio sam vrlo slicnu ast25 (doduse indirektno grejanje) lampu u golden atlanticu sa jako dobrim  zvucnim rezultatima

Posted
On 8. 4. 2026. at 13:39, pollux said:

Koristio sam vrlo slicnu ast25 (doduse indirektno grejanje) lampu u golden atlanticu sa jako dobrim  zvucnim rezultatima

ovo bi trebalo biti još bolje