Jump to content

Recommended Posts

Posted

Open ended question.

Vec nekoliko decenija sebe smatram audiofilom, ali sam od skoro pozeleo da to preispitam. Zasto ste vi audiofili? Sta trazite u zvuku i opremi?
Pojedini ljudi, su tu verovatno zbog tehnofilije, prosto ljubavi prema izuzetno osmisljenoj i proizvedenoj tehnologiji. valid. Drugi su tu mozda jer uzivaju u critical listening, i prosto vole da sebe stave u ulogu kriticara ili nekoga ko intelektualno analizira muzicko delo, vise citajuci ga, nego osecajuci. Ja bih spadao u grupu ljudi koja zeli da se izgubi u zvuku. Da oprema koju imam ucini znacajnijim osecaj  emotivni dozivljaj slusanja.. pa, jesam li ja onda audiofil? 

• Replies 162
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Audiofil

Poreklo reči dolazi iz grčkog „philos“ (ljubitelj) i latinskog „audio“ (slušati), pa doslovno znači „ljubitelj zvuka“.

To je osoba koja obraća pažnju na detalje u reprodukciji muzike i zvučnih efekata instrumenata ili glasa. Za audiofila zvuk postaje iskustvo – uživanje u tonalnim nijansama koje prosečan slušalac možda i ne primeti.

Dublja podela bi se bavila kategorijama Tehnička (Fokus na uređaje i tehnologiju), Estetska (Doživljaj muzike kroz kvalitet zvuka), Kolekcionarska (Strast prema retkim nosačima zvuka), Analitička (Upoređivanje formata i sistema) i konačno Lifestyle (Identitet i zajednica).

Meni ovo dosta zaokružuje opravdanost sopstvenog dubljeg uranjanja i možda objašnjava teškoću drugih da za tu strast pronađu opravdanost ili razumevanje. Pomislite samo koliko npr. mene ne zanima baštovanstvo ili prolećni trendovi u modi...

Stvar je izbora, možda i kućnog oblikovanja i navika u okviru porodice u kom pravcu će nečije pasionirano interesovanje otići i pronaći jasan ispunjavajući fokus u koji će biti spreman uložiti veliki komad slobodnog vremena, energije i sredstava dobijajući za uzvrat čistu ne materijalnu satisfakciju i duhovnu nagradu. To se često vezuje za sve hobije i audifili nisu ništa izuzetno u odnosu na pasioniranog pecaroša npr. ;)

Posted

Biti audiofil znaci, da ti je stalo do verne reprodukcije zvuka. Da posto ne mozes bas sve i svakog izvodjaca cuti uzivo, imas zelju, da sto je moguce vernije i tacnije, to cujes u vlastitom domu. Kako se stize do tog rezultata, je posebna čar, jer putevi su mnogi, a prava resenja su retka.

Posted
28 minutes ago, vbraca said:

Biti audiofil znaci, da ti je stalo do verne reprodukcije zvuka. Da posto ne mozes bas sve i svakog izvodjaca cuti uzivo, imas zelju, da sto je moguce vernije i tacnije, to cujes u vlastitom domu. Kako se stize do tog rezultata, je posebna čar, jer putevi su mnogi, a prava resenja su retka.

Šta je merilo verne reprodukcije?

Posted

da, upravo je to neko tumacenje koje preispitujem. dakle, audiofili slusaju zvuk i uredjaje a ne muziku? jel se slazemo oko toga? koncenzus? pa jel ste vi onda audiofili ili muzikofili :P

Posted

da, jeste

posebno je ovaj deo zanimljiv, 

Dublja podela bi se bavila kategorijama Tehnička (Fokus na uređaje i tehnologiju), Estetska (Doživljaj muzike kroz kvalitet zvuka), Kolekcionarska (Strast prema retkim nosačima zvuka), Analitička (Upoređivanje formata i sistema) i konačno Lifestyle (Identitet i zajednica).

Posted

ja sam sada prakticno Estetske Audiofile nazvao Muzikofili. 

dakle, audiofili slusaju zvuk i uredjaje a ne muziku? jel se slazemo oko toga? koncenzus? pa jel ste vi onda audiofili ili muzikofili :P

Posted

Meloman je strastveni ljubitelj muzike, osoba koja uživa u slušanju i istraživanju muzičkih dela. Reč potiče iz grčkog jezika i opisuje nekoga ko je oduševljen muzikom. To je neko kome je muzika važan deo života. 

Rece google

9 hours ago, vbraca said:

E sad, mene zanima recimo Yello ili Future Sound of London, Prodigy... 

Rekao bih da je studijski album uvek bolji od live nastupa. Ko tu juri vernost? Oni na koncertu, kao izvodjaci... ili... 

Posted
8 sati ranije, ivcha1976 said:

Najveci je izazov - da li slusas muziku ili zvuk.

Da.. shvatam. 

ja slusam muziku, ne slusam zvuk

mislim da sam zbog toga i zeleo da preispitsm to ubedjenje da sam audiofil

4 sati ranije, Denny said:

Audiofili uglavnom slušaju svoje uređaje. Muzika tu dođe kao test materijal. 

Jer ako audiofili slusaju svoje urejdaje , a muzika je test materijal (nuzno zlo:p), onda ja nisam, niti sam ikada bio - audiofil. ( iako sam mislio drugacije )

ne zamerite , ali malo mi je neobicno, jel svi vi ovde zaista ne slusate muziku vec zvuk i svoje uredjaje?

Posted

Druže ne da slušam muziku nego ne gasim. Ideja je da se čuje pristojno, što može bolje, s tim što nemam vremena da se bavim preslušavanjem strujnih kablova, interkonekata, podloški i sl. Imam brdo obaveza i drugih hobija, muzika mi je sjajno sredstvo za relaksaciju i fokus, po potrebi. Nisam audiofil, ja sam sakupljač vintage japanske HiFi tehnike, i britanskih zvučnika.

Posted

Čin-čin-čin-činela

Činčila 

Tru-tru-tru-tru-truba

Trubadur 

Gu-gu-gu-gu-gusla

Guska

Bu-bu-bu-bu-bubanj

Bubašvaba 

...gore napisane redove ako dovoljno pažljivo čitate napraviće vam određene emotivne reakcije, slike i tonove u glavi. 

To je po meni cilj i našeg hobija.

Posted
8 sati ranije, zflazar said:

Čin-čin-čin-činela

Činčila 

Tru-tru-tru-tru-truba

Trubadur 

Gu-gu-gu-gu-gusla

Guska

Bu-bu-bu-bu-bubanj

Bubašvaba 

...gore napisane redove ako dovoljno pažljivo čitate napraviće vam određene emotivne reakcije, slike i tonove u glavi. 

To je po meni cilj i našeg hobija.

napravio si pesmu

cini mi se da ima mnogo neceg intuitivnog u ovome sto si napisao. mozda si uhvatio delove odnosa izmedju pojmova i zvukova koji su taman dovoljno slicni i razliciti da naprave nekakav zvucno prostorno oblikovno odnosni emotivni pejzaz

Posted

Svi slušate samo uređaje, aktivne i pasivne komponete sistema, osim kad prisustvujete koncertu uživo bez elektronike. Aj da slušate samo svoje uređaje, nego slušate i gomilu onih po studijima za snimanje. Tu je još i zvuk sobe u kojoj se vrši slušanje i osluškivanje, kao i prostorija u kojima je vršeno snimanje. 🤣

Audiofilija je samo hobi, ko i svaki drugi, i pogađa uglavnom mušku populaciju. Često se kaže slušam muziku, ne slušam uređaje. To je pogrešno. Nema reprodukcije muzike bez uređaja. Ja samo želim da čujem muziku što kvalitetnije  i čistije, da izvučem što više onoga što je zapisano na medijumu, kakav je da je. A volim i sam da napravim ponešto, makar bilo skuplje od gotovog uređaja, jerbo je zaista zanimljivo i izazovno. Moj hobi je malo proširen u odnosu na ove hunter - gatherers. 🤣

Posted

U vreme kada  sam počinjao da slušam muziku kao klinac na kasetofonu, eventualno je neko od ortaka imao popularne stub mini linije, tada su bile potrebne neke posebne dozvole za uvoz tehnike, tako nešto zaboravio sam tačno,

stric koji je radio u Jatu je dovukao na foru Sansui stereo risver, deki i zvučnike sa 10 ili 12 drajverom..

Bilo je  WOW. šta je ovo,   muzika može i ovako da zvuči.... 🎶🍻

Posle je i nama doneo  Marantz zlatnu seriju  koju sam koristio do početka 2000.....

chrome kasete kod SKCa a dodao sam kasnije i Marantz CD plejer za bugare.....

i tako ....

Posted
13 hours ago, Gile said:

Druže ne da slušam muziku nego ne gasim. Ideja je da se čuje pristojno, što može bolje, s tim što nemam vremena da se bavim preslušavanjem strujnih kablova, interkonekata, podloški i sl. Imam brdo obaveza i drugih hobija, muzika mi je sjajno sredstvo za relaksaciju i fokus, po potrebi. Nisam audiofil

potpisujem, od reči do reči...

Posted
On 17.3.2026. at 9:50, Thecoki said:

Šta je merilo verne reprodukcije?

Uvek mi je vodilja bila, zvuk koji sam cuo uzivo. Kao muzicar i kao prijatelj muzicara, cesto sam u prilici, da cujem mnoge instrumente uzivo, bez upliva elektronike. Ako samo deo takvog zvuka, cujem iz svog sistema, smatram da sam na dobrom putu.

Posted

Pa uvek ćeš čuti samo deo toga, čak i da naši sistemi mogu reprodukovati to, snimak ne može. Al sve jedno, muzika nam je potreba životna.

Posted

ne daj bože da nam je ideal zvuk živih instrumenata...posebno u malom prostoru...glavobolja u najavi...taj pristup je postao samo jedna prazna fraza...

najbolji eseji o klasičnoj muzici su napisani još 40.ih i 50-ih godina, kad su uređaji koje imamo danas bili naučna fantastika...