marivoje Posted March 6 Report Posted March 6 U poslednjih mesec ipo dana mi se pojavio problem da pri slušanju muzike "pucne" pri promeni pesme, nekada to bude jednom za sat vremena, nekada 5-6 puta, nije strašno ali je dosadno. Posumnjao bih da je problem samo u glavnom sistemu, ali to primećujem i kod PC konfiguracije, slično ponašanje, samo malo tiše "pucne". Glavni sistem: Wiim Ultra + Fosi ZD3 (Burson V7i) + Emotiva A2L od elektronike PC sistem: Lusya mali USB DAC + Edifier R2000DB Probao sam sa fixed bitrate, malo popravi problem, tj proredi ali je i dalje tu, i sve to isključivo pri promeni pesme. Na glavnom sistemu sam, sumnjajući na Fosi, uklonio DAC i slično se ponaša sama Wiim Ultra spojena sa Emotivom. Da napomenem da nekada "pucne" na levom, nekada na desnom zvučniku, nema pravila. Imam 2 Fosi ZD3 DAC-a, tako da sam imao i tu priliku da probam i identičan je problem, ovaj sa Bursonom je malo osetljiviji i češće pucne od onog sa fabričkim opamp-om ali mala je razlika. Pošto su oba sistema u istoj sobi, sumnjam da je neki problem sa strujom, eventualno nekim potrošačem koji pravi problem. Da li je neko imao sličan problem i kako ga pokušati rešiti? Quote
Willi Studer Posted March 6 Report Posted March 6 Najverovatnije je mute funkcija u samom softveru koja se uključuje pri promeni sample rate-a. Treba da postoji kao opcija u podešavanjima. Quote
marivoje Posted March 6 Author Report Posted March 6 Na wiim ultra imaju 2 opcije za to, i obe su upaljene: Quote
uzvarb Posted March 6 Report Posted March 6 Ja imam wiim ultra, koristim je paralelno na 2 sistema, jedan analogno u jednoj sobi, drugi optikom u drugoj, i nisam primetio ove probleme. Quote
Willi Studer Posted March 6 Report Posted March 6 Probaj niz od dve ili tri numere s istim bit/sampling frekvencijama i vidi da li se šum javlja između njih. Quote
marivoje Posted March 6 Author Report Posted March 6 Stavio sam fixed bitrate na 24/192 i manje se događa ali je prisutno. Nego mi je čudno što je to i na PC sistemu koji nema veze sa glavnim, takođe ni Ultra ni Fosi nisu imali tih problema do pre mesec dana. Pa mi to najviše liči na neki drugi izvor problema, tipa instalacia, ali nisam dugo dodavao/menjao potrošače u kući. Quote
marivoje Posted March 7 Author Report Posted March 7 Tek juče pre toga dugo nije. Ali opet kažem, na dva nezavisna sistema isti "problem", ne verujem da ima veze sa Ultrom. Quote
uzvarb Posted March 7 Report Posted March 7 Ako je na 2 sistema, to sa ultrom nema veze. Samo nešto preko struje. Meni je to pre X godina radio frizider. Na svako paljenje i gasenje kompresora prekidao je i unosio problem u zvuk, ako se sluša nesto preko digitalije. Kupio sam drigi frizider..svakako je bio za zamenu, ali onda je prevagnulo Quote
Willi Studer Posted March 7 Report Posted March 7 Siguran sam da nije do struje jer bi se šum javljao i tokom reprodukcije. Ovde je to slučaj samo pri promeni numere, a to može biti mute komanda koju strimer šalje DAC-u. Ne znam da li DAC ima mute relej ili tranzistore. Dakle, to pucketanje dolazi iz izlaza DAC-a. Quote
uzvarb Posted March 7 Report Posted March 7 5 minuta ranije, Willi Studer said: Siguran sam da nije do struje jer bi se šum javljao i tokom reprodukcije. Ovde je to slučaj samo pri promeni numere, a to može biti mute komanda koju strimer šalje DAC-u. Ne znam da li DAC ima mute relej ili tranzistore. Dakle, to pucketanje dolazi iz izlaza DAC-a. Jel sam ja to propistio da on koristi wiim kao transport. A taj drugi sistem ide na isti dac..ili ? Quote
marivoje Posted March 7 Author Report Posted March 7 Ko što sam pisao gore, dva nevezana sistema, i na oba se pojavio problem pre oko mesečak dana. Glavni sistem: Wiim Ultra + Fosi ZD3 (Burson V7i) + Emotiva A2L od elektronike Drugi sistem: PC na Lusya mali USB DAC + Edifier R2000DB aktivne zvučnike Znam da promena bitrate-a to ume da uzrokuje, ali ovde se desi i kada je sve konstantno fiksirano na 24/192, na oba sistema. Quote
marivoje Posted March 9 Author Report Posted March 9 Ipak je bilo do struje. Sticajem okolnosti sam prodao Fosi i ostao samo na Ultri + Emotiva, juče je problem bio prisutan u manjioj meri nego sa DACom, ali je bio tu, samo sam okrenuo utikač Ultre u utičnici i za sada sve okej i nadam se da će tako i ostati. Na računaru sam probao isto to ali nije rešen problem (probao i kod stujnog kabla zvučnika i samog PCja). Nadam se da će se povući kako je i došlo 😂 Quote
Nixie Posted March 9 Report Posted March 9 On 6. 3. 2026. at 8:57, supermarkomare9 said: Burson V7i Ako ima DC offset, a svi imaju, treba ga podesiti onim trimerima bočnim. Skidanje nalepnice sa trimera ukida garanciju naravno. Strpljenje je potrebno i određene doza veštine, jer je extra imbecilno urađeno, odnosno preosetljivo. Trimer je najsitniji mogući, i ima preveliku vrednost odnosno opseg podešavanja, pa nije precizan. Zna da bude veliki offset, krene od 15-20mV pa opada do 7-10mV kako se greje. Nešto mi se javlja da je do toga u kombinaciji sa nekom mute funkcijom, a znaju i da osciluju u retkim slučajevima. Isti problem je bio i na V6, ne koriste uparene fetove u diferencijalnom paru na ulazu, nemaju ni DC servo, pa otuda potreba za trimerom i štelovenjem DC offseta. Pošto to traži vreme i laku ruku, ne verujem da se time puno bave mlade Kineskinje pri sklapanju. Može se uterati u +/- 1mV, ali vezano je za grejanje, pa opet može malo da odluta leti/zimi. Ali ne mnogo u odnosu na ono kako dolazi iz fabrike. Ako uzmeš neki precizan fabrički opamp, recimo OPA2156, tu je offset 0,00 i nisam uspeo da ga izmerim ni uz grejanje čipa. Neki drugi su isto dobri, OPA1656 recimo je reda 0,2-0,3mV (to je manje precizna verzija 2156, praktično su isti i sličnog su zvuka). Nažalost, subjektivno Bursoni ipak malo bolje zvuče, meni leže naročito Classic serije (V6, V7). Sparkosi su to rešili očigledno drugačije, i njihov DC offset je retko preko 1mV. Quote
marivoje Posted March 9 Author Report Posted March 9 Na USB konekciji, kada nije bio upaljen "fixed resolution" na svaku promenu pesme se čulo blago pucketanje sa Bursonom, to se rešilo sa fiksnom rezolucijom ili optikom, jednostavno zvuči vrhunski i ne bih se vraćao na nešto manje od njega. Ali ovo je totalno druga priča, 2-3 puta u sat vremena pucne, čak i na samoj Wiim Ultri koja nema veze sa Bursonom i drugim DACom. I to je počelo pre mesečak dana. Bitno da je "rešila" rotacija viljuške, sada ostaje da čekam i nadam se najboljem 😁 Na PC sistemu nisam ni uspeo, ali elem.. Quote
Nixie Posted March 9 Report Posted March 9 E pa ne bih onda znao šta može biti. Ako je random pucketanje, onda postoji negde neki izvor smetnji u okolini. Može biti i kod komšije. Nama je u zgradi tako bilo, treperenje svetla i pucketanje par puta na sat, dok se nije ubrzalo i na kraju izgorela priključna kutija. Ispostavilo se da je napojni kabl za zgradu imao loš kontak u kutiji. Ako je vezano za same pesme, onda je to nešto drugo. Quote
Krca44 Posted March 9 Report Posted March 9 Glmericom mozes odrediti polaritet svih uticnica u zidu i onda utaci sve shuko utikace pravilno - ako je pucketanje do toga uopste. Kad se upale bojler, sporet ili frizider upali motor buka njihova se moze preneti preko PC-ja dalje na sistem - msm retko je ali moguce. Quote
marivoje Posted March 9 Author Report Posted March 9 Probaću da istražim još malo, ali za sada je okej na glavnom sistemu. Nego mi je čudno što se to pojavilo u zadnjih mesec dana a sistem i podešavanja su ostala identična. Quote
sondek Posted March 9 Report Posted March 9 Kompresor na frižideru je velemajstor povremenog puckanja 😁 Quote
uzvarb Posted March 9 Report Posted March 9 12 minuta ranije, sondek said: Kompresor na frižideru je velemajstor povremenog puckanja 😁 Da ja sam imao iskustva sa njim, ali to je onda random, ne na pocetku lesme i prelazu sa jedne na drugu. Quote
marivoje Posted March 9 Author Report Posted March 9 Da, samo na promenu pesme i to nekada na levom, nekada na desom kanalu. @sondek Ahahahahaa a bez šale, u zadnje vreme kao da se glasnije čuje frižider, uskoro mu ističe garancija, moguće da je pri kraju Quote
srdjan_cvetkovic Posted March 10 Report Posted March 10 Neki potrošač koji je na istoj fazi kao i uređaji ima problem u radu, koji se kod tebe tako manifestuje. Moguće je da taj kompresor koji pokreće frižider polako crkava. Quote
Nixie Posted March 10 Report Posted March 10 Nije random pucketanje, to je problem. Inače bi frižider bio krivac verovatno. Quote
Father Posted March 10 Report Posted March 10 1 sat ranije, srdjan_cvetkovic said: Moguće je da taj kompresor koji pokreće frižider polako crkava. Biće da DAC polako crkava!? Oba DAC-a sa problemom pod mišku pa kod nekog u goste na probu. Ako je problem uočljiv i na drugom sistemu onda u servis sa spravom. Generalno, sasvim je uobičajno da DAC ispusti nekakav "klik" kada menja DSD u PCM, ali baš između svake pesme i tokom reprodukcije istog adio formata, to je baš čudno, kao da "prazni neki kapacitete" na svakom otvaranju / zatvaranju mute releja ili čega već što je za to zadužemo. Kod mene na 32bit Saber DAC-u se uvek čuje neki "digitalni zvuk" kada menja format iz DSD u PCM. Quote
marivoje Posted March 10 Author Report Posted March 10 Kao što sam napisao, nije pri svakom već 2-3 puta u sat vremena pri promeni pesme. Ne verujem da je DAC jer imam 2 identična kući i na oba je identična situacija, kao i kod same Wiim Ultre kada joj skinem eksterni DAC. Isto to i na PC sistemu koji je nezavistan. Ali evo, već drugi dan ok, tako da se nadam da se neće vraćati. Quote
Recommended Posts