Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trenutni sistem je:

Devielet + Spendor D7.2

Gramofon + vertere preamp

Kao izvor koristim Roon na Nuc-u, i taj deo bi promenio.

Zamolio bi za preporuku za streamer ili streamer combo pre amp+ streamer u zavisnosti od Vasih predloga. Devialet +Spendor nebi menjao :)

Posted

Колики је буџет? Зашто би да мењаш? Због неиздржа или имаш неке конкретне замерке?

Јеси пробао овако нешто?:

https://euphony-audio.com/hesk/knowledgebase.php?article=3

Ако је до квалитета звука, ово те ништа не кошта да пробаш. Пробна верзија је месец дана, покреће се са УСБ и звучи сјајно, а апликација је одлична. 

Posted

@loshmi Devialet najbolje radi po meni samostalno. Jesi li probao Devialet-ov phono sa tim gramofonom, signal se svakako digitalizuje u Devialet-u i od tog gramofonskog preampa, pa bi bilo dobro iskoristiti i njegovu DSP RIAA korekciju, kao i mogućnost odabira različitih RIAA krivih na samom Devialet-u?

Takođe, kako ti je povezan ROON NUC sa Devialet-om, USB ili Devialet AIR mrežni protokol, ROON ima drajver za Devialet AIR i to lepo radi. Svakako, za Devialet nikako preamp ni DAC, eventualno samo streamer i to veza preko USB ulaza na Devialet-u, eventualno AES/EBU.

I da... prethodno pomenuto pitanje, šta ti smeta kod sadašnje kombinacije?

Posted

Iskljucio sam pre amp kod Devialeta, jednostavno Vertere zvuci bolje.... Ovo je verzija Devieleta 120 koja nema extended podesavanja za MC tako da mogu samo da izaberem neki od ponudjenih preseta zvucnice sto nije dalo zadovoljavajuce rezultate.

Generalno, izbacio bih NUC , zadrzao ROON i TIDAL, uz neki streamer samo zarad kompaktnijeg resenja za koriscenje, naravno ako se uz budzet moze dobiti i poboljsanje na zvuku i to je ok:)). Nuc je vezan preko AQ karbon USB-a.

Pre amp, preko analognih QED reference, vertere ima samo analogni izlaz. A da, i grounding iz nekog razloga bolje se kontrolise preko Vertere, nego direktno.

Npr budzet samo za streamer 1000-2000, ako je combo onda 1-3000 npr. Naravno ne znam da li ima smisla uzimati samo stremer ili neki combo (Pre amp - Dac, Head amp) i da li se time dobija nesto u odnosu na Devialetov DAC.

Posted
47 minuta ranije, Filipescu said:

Колики је буџет? Зашто би да мењаш? Због неиздржа или имаш неке конкретне замерке?

Јеси пробао овако нешто?:

https://euphony-audio.com/hesk/knowledgebase.php?article=3

Ако је до квалитета звука, ово те ништа не кошта да пробаш. Пробна верзија је месец дана, покреће се са УСБ и звучи сјајно, а апликација је одлична. 

Hvala na preporuci, probacu:)

Posted

Ако ћеш стример, онда без аналогних излаза, јер их ђаволак ионако дигитализује.

А да ти промениш ђаволка 😁?

Posted
5 minuta ranije, InSides said:

Како? Где би Roon Core био?

Mudro zboris :)  Ne smeta mi da stoji u ormanu, u racku :) Mislih da ga izbacim, al zaboravih na core.

Posted

Неколико опција.

1. RPI 4 на коју инсталираш Ropieee. + FLIRC кутија коју сместиш близу Devialet-а. NUC у орман, веза са RPI 4 преко мреже. Онда USB из RPI 4 директно у Devialet преко AQ Carbon-а.

Потом можеш додати, како има потребе, (1) линеарно напајање, (2) USB изолатор и(3) мрежни изолатор.

Сваки корак додаје још нешто мало.

2. Или, директно купиш ово:

https://www.lhy-audio.com/products/rpi/

или, мало скупље:

https://www.lhy-audio.com/products/rpi-pro/

Када сам ја био у дилеми, LHY Audio производи нису били доступни, па сам радио сам.

image.thumb.png.05a56f187ef3922f916dbb5ea1b1766f.png

Искрено, да је било LHY Audio производа онда, не бих ово радио.

Posted

evo komponenti kompletnog sisitema:

QED Genesis Silver Spiral Speaker Cable - Custom Length

Burn-In: 96 hours
Plugs Amp End: QED Metal AIRLOC Forte Banana x 2
Plugs Speaker End: QED Metal AIRLOC Forte Banana x 2

Furutech FP-TCS31 PC-TripleC Power Cable

Burn-In-: None
Plugs Source End: FI-E11 Rhodium Schuko Plug
Plugs Receiver End: FI-C15 NCF Rhodium IEC C13
Contact Enhancer: DeoxIT Gold G-Series

Thorens TD 403 DD

Audio Technica AT-33Sa MC Cartridge
Pro-ject BRUSH IT Premium 
Audio Technica AT-LH13/OCC Headshell

AudioQuest USB A-B Carbon
AudioQuest PowerQuest 2

Linearno napajanje za NUC

Analogni kablovi su QED reference 40 za Vertere - Devialet, i Supra Phono za Thornes - Vertere

Da, tu su i podloske ispod siljaka, zaboravih brand.

Slusalice Focal MG One Open, Chord Mojo 2/JDS Element III Boosted (eko neko hoce na probu na oglasima je, elem shvatih da u kancelariji nemam vremena za slusanje muzike, ali ideja je bila na mestu:))).

Posted

Probaj prvo sa ovim što imaš da aktiviraš vezu preko mreže ROON Core preko Devialet AIR protokola, bez direktne veze NUC-a i Devialet-a, to ti je estetski najčistija konfiguracija pošto roon ima integrisan Devialet AIR drajver, naravno, NUC sa Roon core-om u neki ćošek gde ne smeta. Alternativno, ako si za ROON na NUC-u preko USB-a, umetneš između SingXer UIP-1pro između NUC-a i Devialet-a ili sličan proizvod drugog proizvođača...

1 sat ranije, loshmi said:

Npr budzet samo za streamer 1000-2000, ako je combo onda 1-3000 npr. Naravno ne znam da li ima smisla uzimati samo stremer ili neki combo (Pre amp - Dac, Head amp) i da li se time dobija nesto u odnosu na Devialetov DAC.

Svakako ti Devialet digitalizuje sve ulaze i sve ide preko njegovog DAC-a, tako da ti bilo kakva eksterna konverzija znači još jedna nepotrebna D/A i A/D konverzija, znači, opcija ti je po meni samo redovan streamer i to preko USB-a ili AES/EBU-a.

Ima li nešto u zvuku same kombinacije da ti smeta ili bi hteo da promeniš i u kom pravcu?

Posted
On 27. 2. 2026. at 11:13, InSides said:

Неколико опција.

1. RPI 4 на коју инсталираш Ropieee. + FLIRC кутија коју сместиш близу Devialet-а. NUC у орман, веза са RPI 4 преко мреже. Онда USB из RPI 4 директно у Devialet преко AQ Carbon-а.

Потом можеш додати, како има потребе, (1) линеарно напајање, (2) USB изолатор и(3) мрежни изолатор.

Сваки корак додаје још нешто мало.

2. Или, директно купиш ово:

https://www.lhy-audio.com/products/rpi/

или, мало скупље:

https://www.lhy-audio.com/products/rpi-pro/

Када сам ја био у дилеми, LHY Audio производи нису били доступни, па сам радио сам.

image.thumb.png.05a56f187ef3922f916dbb5ea1b1766f.png

Искрено, да је било LHY Audio производа онда, не бих ово радио.

Naravno, procitao sam tvoju temu jos odavno, sad malo obnovih gradivo :)

Ideja je na mestu, jer upravo se u firmi oslobadja prelaskom na cloud jedan lep QNAP tako da to moze biti resenje. Sad sam pisao i proizvodjacu RooExtenda da li se moze korisiti i kao bridge, i time je stvar resena. 

Generalno, da, ideja je bila da se stavi neki streamer, sa displeyom i touch screenom da i supruga moze lako da koristi i pusta na sound baru sta joj je volja... Mozda i ostane za realizacijju kada se nesto pojavi na oglasima...

Posted

Hvala svima na predlozima, da rezimiram, zbog specificnosti sa Devialetom, uposteno samo cist stremer, ili zbog lepse organizacije prostora bride. 

Probati i preko AIr drajvera, da li ima razlike u zvuku.... Davno sam probao, ali je bilo pre upgrade kablova i ostalih sitnica, tako da je mozda sad vreme da se proba opet...

Tako da je tu stvar jasna :)

Ostaje pitanje, vezano za gramofon. Sam sam menjao zvucnicu i nosac zvucnice. Nisam siguran oko ugla zvucnice da li je isti u odnosu na podlogu, kao i sa podesavanjima gramaze na kontra balastu. Jednostavno, prvi put imam gramofon i sve oko toga je relativno novo za mene. Zamolicu za predog, tutorijala ili kako to mogu najednostavnije podesiti ili odneti kod nekoga na podesavanje.

Ipak igla od 1k, predpoljacalo 1kplus verujem da nije top level, ali zavredjuje paznju da se to podesi kako treba.:) 

Posted

Стример са екраном на додир нема поенте ако користиш Roon, како си рекао. Контролна тачка ти је даљинац који је телефон или таблет.

Ја бих ти препоручио неки таблет са добрим екраном и завршио си посао.

Што се тиче QNAP као bridge, мислим да не би ништа добио. Roon је и замишљен да се користе два одвојена уређајa, један где је Core и који ради процесирање, и други који је што мањи и што лакши и што енергетски ефикаснији само да се повеже са остатком система.

Зато сам и рекао, RPI4 у FLIRC кутији ти је најједноставније, а финансиски доступно, решење за побољшање репродукције.

Posted
On 27. 2. 2026. at 15:56, srdjan_cvetkovic said:

Onda nema potrebe da gleda nešto drugo, osim ako ga ne svrbi da troši pare.

Ako je tako, od mene preporuka za Lumin, em je solo strimer, em je dobar, čak i onaj najjeftiniji.

Svrbelo, ali glas razuma je pobedio :) da se prvo konsultujem na forumu :)  Sobzirom da stremer prepostavlja se nece imati puno uticaja na kvalitet, kombinacija koja imam do sada je sasvim ok. Jedino vizuelno, da za air pro da kupim neko lepo postoje da  stoji uspravno i lakse za koricenje.

Posted
4 minuta ranije, InSides said:

Стример са екраном на додир нема поенте ако користиш Roon, како си рекао. Контролна тачка ти је даљинац који је телефон или таблет.

Ја бих ти препоручио неки таблет са добрим екраном и завршио си посао.

Што се тиче QNAP као bridge, мислим да не би ништа добио. Roon је и замишљен да се користе два одвојена уређајa, један где је Core и који ради процесирање, и други који је што мањи и што лакши и што енергетски ефикаснији само да се повеже са остатком система.

Зато сам и рекао, RPI4 у FLIRC кутији ти је најједноставније, а финансиски доступно, решење за побољшање репродукције.

Tablet imam, samo cu da kupim neko lepo postolje na kome moze da stoji vertikalno i stabilno.

Qnap sam mislio kao core, a imam RooExtend za koji cekam potvrdu da moze da se korisiti kao Bridge, opcija za Flic, RPI4 ostaje, ali prvo da proverim za RooExtend koji sam koristio kao RooPlay, da li moze kao bridge, sozbirom da ga vise ne korisim kao RoPLay. Koristio sam ga u kancelariji, za stream sa gramofona na ROON ... jer mi je sva audio tehnika bila u ormanu, a bas tu gramofonu nije bas mesto :)

Posted

Pa objektivno bi mu najbolja opcija bila da koristi QNAP kao server, a NUC kao Core.

Sve u mreži, tablet sa ROON aplikacijom kao stream i ima super da radi.

Ja sam koristio QNAP kao Server, macmini kao Core i radilo je odlično, preko AIR drajvera koji postoje i za Win i za macOS, stream preko App za iPhone.

Posted
On 27.2.2026. at 10:19, loshmi said:

Ukoliko se trazi samo streamer - digital transport, Matrix TT1 moze biti dobro resnje.

https://www.matrix-digi.com/product/115/TT-1

4F0A009C-694D-4747-BFCC-6206E870D06A.webp