Jump to content

Recommended Posts

Posted

Holandjani (firma se zove Alpha Audio) su izvrsili vrlo iscrpan test power conditioners. Ko zeli da vidi kako je test izvrsen, sa opisima sistema i raznim komentarima, moze da pogleda video na YT. On traje preko dva sata. Ono sto su ovi likovi dodatno uradili jeste da su snimali reprodukcije nekoliko pesama i te snimke u flac formatu stavili na internet, tako da svako moze sam da uporedi rezultate. Ti downloads se nalaze ovde:

https://cloud2.alpha-it.nl/index.php/s/XDoJmSWr2m3CXiG

Svi ovi power conditioners spadaju u elitu takvih proizvoda na trzistu, mada ima jos skupljih a neki kazu i boljih od ovih koji su ovde testirani. Bez obzira na to, interesantno je poslusati iste pesme na istom sistemu sa razlicitim power conditioners i steci utisak, makar povrsan, o kakvim se tu razlikama zapravo radi.

Vredi jos pomenuti da svi ovde testirani uredjaji spadaju u power conditioners napravljenih na bazi izolacionih trafoa sa balansiranim izlazima.

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Izolacioni trafoi su dobra stvar definitivno, e sad nekad i nisu, uglavnom ako nisu dobro dimenzionisani. U principu mreža je danas opterećena mnogobrojnim inverterima, linearnim i SMPS napajanjima u sijalicama, televizorima i drugoj elektronici. Nekad nije bilo tako, danas jeste i situacija se samo pogoršava. Većina uređaja troši struju samo pri vrhovima sinusoida kad se pune kondenzatori, zato napon nije sinusoida nego ima izobličenje uglavnom u vidu odsečenih vrhova sinusoide, odnosno postoje harmonici osnovne frekvencije koji nisu poželjni ni malo. Tu su još prisutne i razne visokofrekventne smetnje. To delimično peglaju odvojni trafoi i filtriraju smetnje, ali zbog te velike struje pri vrhu sinusoide, odnosno impusnog rada, moraju biti dobro predimenzionisani kako ne bi pogoršavali stvari. Veliki transformatori, torusni pogotovo, su osetljivi i na pojavu DC napona u mreži, tako da je jedini izbor EI transformator uglavnom.

Posted
1 minut ranije, Nixie said:

Izolacioni trafoi su dobra stvar definitivno, e sad nekad i nisu. U principu mreža je danas opterećena mnogobrojnim inverterima, linearnim i SMPS napajanjima. Nekad nije bilo tako. To troši struju samo pri vrhovima sinusoida kad se pune kondenzatori, zato napon nije sinusoida nego ima izobličenje uglavnom u vidu odsečenih vrhova sinusoide odnosno postoje harmonici osnovne frekvencije koji nisu poželjni ni malo. Tu su još prisutne i razne visokofrekventne smetnje. To delimično peglaju odvojni trafoi i filtriraju smetnje, ali zbog te velike struje pri vrhu sinusoide, odnosno impusnog rada, moraju biti dobro predimenzionisani kako ne bi pogoršavali stvari.

To je tacno. Postoji neko nepisano pravilo, da se izracuna ukupno opterecenje za izolacioni trafo i onda se pomnozi sa dva i ta cifra treba da oderedi velicinu izolacionog trafoa. Pri tom ta cifra treba da se odnosi na nominalnu vrednost u VA za trafo a ne na njegovu max. vrednost opterecenja.

Posted

Pravilo je uglavnom da je veći trafo bolji, sve dok ne počnu problemi sa zasićenjem jezgra zbog DC komponente mrežnog napona. Onda je za jače uređaje bolje imati više trafoa. Ne znam šta je u praksi najpovoljnije, ali recimo do 1kW razdvojni EI trafo verovatno nema puno problema sa DC. Torusni te snage je već u grdnim problemima. Što je veći trafo, manji je otpor primara i tu DC počinje da pravi probleme. Zasićenje jezgra ometa rad trafoa, manje ostaje za potrošače.

DC bloker sam pravio davno, za trafo torusni od 650VA, i dao mi je loš rezultat zvučno pa sam ga batalio. Inače je to jedna od opcija da se može imati veći razdvojni trafo, barem tehnički. Moguće je da nije bio dobro napravljen, ali me mrzi da ponovo to radim.

Ima tu još jedna stvar koja se može pokazati dobro, ali još nisam probao. Može se lokalno kompenzovati elektro mreža (cos fi) neposredno ispred audio uređaja pomoću paralelno vezanih PP motor run kondenzatora. I toga imam puno, samo nisam još našao vremena. Inače to se automatski kompenzuje u trafo stanicama ali nije idealno. 

Za smanjenje smetnji iz mreže, poželjno je da trafo koji bilo ima static shield (slepi navojak između primara i sekundara, uzemljen). To radi isto kao filteri smetnji, efikasno i bez mnogo uticaja na zvuk.

Posted

Ja ne želim ni da se prisetim kakve sam oscilacije u zvuku iz dana u dan imao pre nego sam uneo odvojni balansirani trafo u kuću. Već dve decenije imam stabilnu prezentaciju zvuka bez iznenađenja. Balansirani trafo je izvanredan upgrade u stabilnost, ali i tu treba biti oprezan šta se uzima i kako se implementira...

Posted

Jeste ozbiljna razlika u zvuku, što bi se reklo čuje se iz odma'. Ja sam nasao i nesto za i nesto protiv u zvuku, ali bi voleo da probam neki sa jačim trafoom. Nemam neke oscilacije i problem sa naponom, relativno sam blizu trafo stanice i trenutni amp mi nema problema sa đubretom iz mreze. Ali da mi je tu u sistemu jedan od prošlih snagaša i naročito Phono preamp koji je reagovao na sve u kući sve bi  zanemario. Zato me i intrigira odvojni trafo sa jačim trafoom. 

Posted

Ja sam sebi napravio 2000 W odvojni balansirani ručno motan, u AL kutiji sa 4 Furutech Gold utičnice u star vezi iza sekundara. Na njemu držim tri audio sprave sistema i linearno dual stabilisano napajanje za dva rootera.

Jedva mlako, a prelazak sa 1000 W na 2000 W se takođe čuo. Ali ne toliko, koliko prvo uvođenje trafoa na sistem kačen na zidnu utičnicu direktno.

Posted

Ta zabava u diy varijanti moze da bude relativno povoljna. Ako se zeli uzeti brandirana i provereno dobra stvar od recimo 2000 VA, to ce da kosta. I to dosta. Kod Kineza moze da se kupi dosta povoljnije: 2000 VA u dobroj alu kutiji kosta oko 500-600 eura sa transportom a bez carine.

Posted
25 minuta ranije, sondek said:

Na tako nešto sam mislio. Koliko li košta takva zabava? 

Teško je to odrediti jer je moja svaka akcija na tu temu je imala drugačije okolnosti. Meni trafo namota drugar, drugom majstor na mašini, CNC kutiju ti napravi drugar ili je platiš papreno plus se izezaš sa plastifikacijom na trećem mestu... Jedino što je sigurica su konektori i kabliranje.

Način motanja i receptura za izolovanja trafoa je takođe važna "nauka"...

Moja iskustva su u domenu montaže par izrađenih trafoa u kutiju, ali su svi imali drugo poreklo i aranžmane nabavke i plaćanja.

Lično moj trafo je drugarska priča pa nije realno za navođenje. Sve zavisi od okolnosti i poznavanja ljudi od zanata.

Posted

Nađoh instrukcije koje sam dobio od jednog uvaženog forumaša, a koje sam poslednji put slao na mašinsku izradu i kasnije sklapao u kutiju drugaru.

"ODVOJNI BALANSIRANI TRAFO izraditi na sledeći način:

1. Namotati 15% više da bude manja gustina. Primar 280v   secu 2x 140V
2. Što tanji limovi dvostruko C jezgro
3. Sa slepim namotajem ili folijom el.statik oklop izvod na šasiju  kapacitivni odvod na masu.
4. Elektromagnetni oklop
5. Ako pravi trafo 2kw i primar i sec da ne računa kao 2kv nego sa dvostruko lakiranom najdebljom
6. Izvodi da budu dugački bez prekida."

IMG_20260109_192354_copy_1280x1156.thumb.jpg.8c7cccdf5141d191b0964b2134a9e54e.jpg

IMG_20260109_192629.thumb.jpg.3a77a12029453b775f0a42c9ffbc3eeb.jpg

Posted

Trafomatic ima dva uredjaja u ponudi: jedan od 500 a jedan od 1000 w. Da li neko ima iskustva sa ovim spravama ? Koliko kosta verzija od 1000w ?

Posted
4 sati ranije, DejanM said:

Trafomatic ima dva uredjaja u ponudi: jedan od 500 a jedan od 1000 w. Da li neko ima iskustva sa ovim spravama ? Koliko kosta verzija od 1000w ?

Ја сам имао два комада од 500W, и то чини ми се једна од првих верзија - има 15+ година од када сам их набавио. На бази торусног трафоа.

Један комад је био повезан на дигиталију (транспорт, DAC, излазни бафер), други комад на аналогију (2 x грамофонских претпојачала, једно линиско претпојачало).

Радило то ОК, мада сам их ја купио више од предострожности - прилично је код мене рађено на струји још пре него стигне у утичницу.

Продао сам их када се потпуно променио систем, и за Devialet-а немам потребу користити такав трафо.

Иначе, цена им је тада била ~300 евра комад.

Posted
8 sati ranije, InSides said:

Ја сам имао два комада од 500W, и то чини ми се једна од првих верзија - има 15+ година од када сам их набавио. На бази торусног трафоа.

Један комад је био повезан на дигиталију (транспорт, DAC, излазни бафер), други комад на аналогију (2 x грамофонских претпојачала, једно линиско претпојачало).

Радило то ОК, мада сам их ја купио више од предострожности - прилично је код мене рађено на струји још пре него стигне у утичницу.

Продао сам их када се потпуно променио систем, и за Devialet-а немам потребу користити такав трафо.

Иначе, цена им је тада била ~300 евра комад.

Hvala na informaciji InSides. Vidim na internetu da je sada cena visestruko veca ... 

Posted

Pa dosta je sve poskupelo, bakar naročito. Ovaj gore sa oglasa deluje dobro. Pri kupovini eventualnoj, uveriti se na licu mesta da slučajno ne zuji. Ako je to slučaj, onda ništa od kupovine.

Posted
4 sati ranije, DejanM said:

Hvala na informaciji InSides. Vidim na internetu da je sada cena visestruko veca ... 

У томе случају, од мене једно нежно не.

Posted

Ja imam napijalov razdvojni trafo od 1KW, doradjen sa neotech occ zicom i rodijumskim uticnicama, ali zna da zuji pogotovo kad se puno optereti pa mi sluzi samo za male potrosace, tipa strimer, DAC i preamp.

Posted
2 hours ago, Nixie said:

Pa dosta je sve poskupelo, bakar naročito. Ovaj gore sa oglasa deluje dobro. Pri kupovini eventualnoj, uveriti se na licu mesta da slučajno ne zuji. Ako je to slučaj, onda ništa od kupovine.

Obavezno testirati pod opterecenjem i to sto vecim - jer tada moze ozbiljno da "prozuji".

Ako zuji u leru - onda je za kantu.

Posted

Neko moje iskustvo.

- Strujni kablovi donose mnogo veće razlike u zvuku nego što donose interkonekt ili zvučnički. Skokovi su radikalniji, u negativnon, pozitivnom ili mešovitom smislu. Kvalitativne amplitude su veće.

- Razdvojni trafoi donose isto što i strujni kablovi – veliki skok u plus ili minus ili mešovitost.

- Svi razdvojni trafoi uvek donose dinamiku.

- Ne razdvajaju svaku prljavštinu iz mreže.

- Kondicioneri / filteri / trafoi su osetljivi na svoju arhitekturu, vibracije i odabiru delova od kojih su napravljeni. Takozvani “kvalitetan deo” ne mora znači da je prilagodjen sveukupnom sistemu i ukusu.

- Na osnovu predhodnог stava, mislim da “najkvalitetniji” kondicioner ne mora da paše u svakom “najkvalitetnijem” sistemu. Verovatno se može prilagoditi da legne, ali to je druga tema….