milan-hk Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 pozdrav ekipo potrebna mala pomoc oko zamene zvucnika. zbog preseljenja i rasporeda u dnevnoj sobi malo nemam mesta za podnostojece kutije, pa sam mislio da uzmem neke bookshelf kutije i woofer. sta bi dobro leglo u ovaj prostor? dnevna i trpezarija su spojene u jednu prostoriju. dnevna je 5mx4m ne znam da li nesto znaci trpezarija je 5mx4.50m. budzet bi bio oko 120.000 din. kontam kutije da stavim na policu ispod tv-a a woofer u levi cosak. sad da li je bolje ici na zvucnike i woofer ili za taj budzet uzeti samo zvucnike? pojacalo je yamaha a-s801 Quote
Nixie Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 Nisu ti dobro postavljeni ti zvučnici. Prostor je veliki, ne vidim šta bi dobio sa bookshelf zvučnicima? Na stalcima ti zauzmu skoro isto prostora kao ti podni. Ja bih približio zvučnike, usmerio ih ka mestu slušanja, izvukao ih malo napred, postavio tepih ispred njih jer ima mnogo refleksije od poda koja sve zamulja, i dodao aktivni sub ako nema dovoljno basa. Pretpostavljam da nisi zadovoljan zvukom. U tom sluĉaju prvo pokušaš da to popraviš boljim pozicioniranjem postojeĉih i dodavanjem dampinga na pod, pa ako ništa ne pomogne, tražiš drugo reŝenje. Quote
ZoranR Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 Focal Theva N°1 (par) 73.200 RSD Dake, ostane i za vufer Quote
cyrano Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 2 hours ago, Nixie said: Na stalcima ti zauzmu skoro isto prostora kao ti podni. Jeste, al' on hoce da ih stavi na policu ispod televizora. Quote
vdzele Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 Ovakve suvremeno koncipirane postavke imaju za cilj da budu lepe na oko. One ne daju dobre zvučne rezultate, iako je dosta para dato. To je kao kad bi kupio solidan auto i voziš ga po poljskom putu. Ubedljiva većina to čini. Nixie je u pravu. Quote
Nixie Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 Just now, cyrano said: Jeste, al' on hoce da ih stavi na policu ispod televizora. Ali to nije dobra ideja. Quote
sondek Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 Ideja za prelazak na manje zvučnike nije loša. Položaj sedenja je u principu loš za hifu jer si do zida i tu će neki manji zvučnik da zvuči solidno jer taj položaj slusanja dodaje bass, a mesta za parkiranje velikog zvučnika nema jer on po pravilu mora dublje u prostor. Nekad su se pravili više veliki zvučnici koji se slušaju blizu zvuka. Dobro rešenje moze da bude i neki Dsp. Mali Linn Majik zvučnici odlično podnose blizini zida, imaju i zidnu montažu https://www.rococosystems.com/product/brakit-single/ , a ako ostatak sistema zameniš njihovim all in one uređajem imaćeš i dsp program koji će ti uz ubacivanje parametara sobe napraviti odličan zvuk. 21.vek je, što ne koristiti tehniku. Meni se sviđa i devialet phantom i odlično zvuči, ali ne znam imaju li dsp, pa bolje o onome što znam. Taj pomenuti mali linn Majik btw. Mnogo bolje zvuči od podnostojećeg i lepo se uparuje sa Woofer-om. Izašao je novi model, pa se lako nalovi povoljan polovan koji je još u garanciji ako ti je nov skup. https://www.audiovenue.uk/product/linn-majik-109/ Quote
marivoje Posted December 21, 2025 Report Posted December 21, 2025 +1 za ubacivanje zvučnika u prostor, ako to može da bude opcija, i da se od toga krene. To mi je možda bio i jedan on najvećih "update-a" sistema. Quote
diviner Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 ili da se javiš Goranu Todoroviću, Hudyini bi lepo legli u ovom prostoru. za razliku od svih, možeš da zakažeš slušanje u tvom prostoru, taman da vidiš da li ti odgovara. Quote
gvlada Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Ако звучници морају на полицу поред тв, најбоље решење је соундбар. Quote
sondek Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Ne treba ići na low fi rešenje. Ima sasvim dosta kvalitetnih zvučnika dizajniranih za rad na zidu ili uz zid ili onih što dobro funkcionišu relativno blizu zida, čak i po ćoškovima(Audio Note), nekim čak zid i jeste deo dizajna. U ovom slučaju ono sto sam predlozio čak može izgledati i kao da su na polici, a ustvari su ušrafljeni na čvrst deo zida. Ironično bookshelf zvučnici su najgori na polici. Nije neki problem imati zvučnike koji se slušaju u prostoru, a podnošljivo zvuče i bliže zidu, ako su manji izvuku se kad je ozbiljnije slušanje do obeleženog mesta, za koje zena ne zna odakle fleke na podu 😈 Ps. Tepih i to deblji i teži obavezan. Nije sjajna soba, ali ne mora da bude katastrofa. Uostalom kod svih nas postoji neki kompromis, bitno je samo odabrati opciju. Po meni standmount manji zvučnik plus sub je dobar put za ovaj prostor. Quote
Nixie Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Podnostojeći ili mini monitori na stalcima slobodni u prostoru, obavezno daleko od zidova za dubinu zvučne slike i 3D, malo dampinga na podu za čistoću zvuka, to je za posvećeno slušanje muzike, a i za sve ostalo. Mini monitori na polici ispod TV-a, to mi deluje kao iznuđena improvizacija. Suviše blizu zida, suviše nisko, mali razmak zvučnika, nikakva zvučna slika, prenos vibracija na policu sa uređajima itd. Osim toga, mini monitori nisu ni efikasni kao ovi veći zvučnici, čista fizika. Quote
dragec Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Drugi predlog Bowersi CM1, biće dovoljno basa za tu kvadraturu, ne treba woofer ni pod razno a i te kutije su mi ostale u lepom sećanju. Ako se insistira na tome da kutije budu na polici mislim da je gvlada dao najbolji predlog da se ide na neki dobar soundbar. Quote
zoranius Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Nevezano za zvučnike, deluje mi da je tv previsoko postavljen. Ako se dobro sećam negde sam čitao da sredina tv-a treba da bude u visini očiju kada se sedi na mestu odakle se gleda. A čini mi se da bi i ceo koncept (koji je prelep) delovao još lepše. Quote
vdzele Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Mnogo su usmereni prema unutra zvucnici. Dragecov prikaz. Gde neko sluša muziku, ako je na sredini, treba tek pomalo da vidi unutrašnje stranice. Ovde vidi samo spoljne. Quote
dragec Posted December 22, 2025 Report Posted December 22, 2025 Ma to sam na brzinu skicirao, treba neko sa iskustvom da ode da pozicionira kako treba (nisam mogao 2D sliku da iskosim lepše u Photoshopu ali se vidi odprilike koja je ideja) da se posluša i proceni šta dalje, eventualno pozajmiti od nekog par bookshelfova pa probati, rešenja svakako ima samo se treba malo potruditi. Quote
milan-hk Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 Hvala na predlozima. Tek smo se uselili. Nista to nije pozicionirano samo je postavljeno da vidim sta ću , kako ću. Stvari tek ubacujemo, biće i tepih. Probavam sam I uz policu što u suštini se mene tice moglo bi da ostane ali žena se ne slaže zaklanjaju police. Nije lepo na oko. U suštini gde god da ih stavim zauzeće prostor da li ove kutije koje imam ili na stalcima. Od stola do komode ima 1,1m malo je to prostora da izvučem kutije napred. A i deca mala trče po dnevnom. Palo mi na pamet da uzmem manju komodu pa da sve stane u taj okvir na zidu. Zato sam počeo da razmišljam o manji kutijama koje bi isle na policu. Quote
milan-hk Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 za manje kutije ne bi koristio stalke onda bi ostavio kutije koje imam. generalno bolje bi bilo da idu pored komode. Quote
Nixie Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Ako tretiraš zvučnike kao komad nameštaja, onda ih stavi kako najmanje smetaju. Ako je za slušanje muzike, onda ne valja nijedan od ta dva predloga. Sitna deca i zvučnici na stalcima takođe nisu dobra ideja. Možda bi mogli neki manji stati u te braon (ili crne, ne vidim dobro boju) police pored TV-a na neku podlogu protiv vibracija, ima toga da se kupi. Mada mi to nešto baš plitko deluje. A SUB aktivni levo prema radijatoru da ne bude na udaru. Quote
Gruja Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Zvučnici ne moraju da budu zakucani na jednom mestu. Ok je da ti stoje tako uz komodu dok ide pozadinska muzika, deca trče po sobi i ostalo. A onda kad dobiješ malo vremena za sebe izvučeš ih na pola sobe i slušaš kako je zapoveđeno. Meni ispod zvučnika stoji po časopis pa ih lako mrdam tamo ovamo. Sigurno to može i bolje da se napravi ali eto ovo "privremeno" koristim već više od deceniju. Samo časopise menjam na par meseci jer ih šiljci probiju. Quote
Filipescu Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Та прва опција одмах поред комоде ако може да прође код жене, задржиш тренутне кутије и ћути. Купиш жени неки комад накита да подмажеш и Бог да те види . Quote
Nixie Posted December 23, 2025 Report Posted December 23, 2025 Postoji i mogućnost postavljanja bookshelf zvučnika na zidne nosače pored TV-a. U tom slučaju ne bi bili baš do zida što povećava izbor. Nego koji su ovi podni, vrede li čemu pa da se bori da ostanu? 😄 Quote
Recommended Posts