Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dragi kolege, danas sam uhvatio malo vremena, pa sam rastavio svoj Gyrodec, očistio ga i ponovno sastavio, uz provjeru geometrije zvučnice, budući da sam nabavio fensi protractor. To je bila prilika da također napravim fotografije dijelova i dokumentiram kako je ovaj gramofon sastavljen. I inače su mi forumske teme gdje je jasno pokazan i objašnjen dizajn različitih gramofona najdraže, pa da doprinesem i ja s onime s čime mogu. Slike i setup u sljedećem postu.

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Temeljna je akrilna baza, full verzija Gyrodeca, smoked verzija. Mislim da je moj izvorno iz 90ih.

1plinth.jpg

S donje strane baze može se vidjeti motor. Moj je još uvijek prva AC verzija, neuništivi Papst:

2motor.jpg

Slijede slike dijelova i kratki opis što su. Prvo krećemo s ovim debeljuškastim bazama za nogice, koje se stavljaju s donje strane baze, i ušarafljuju se u navoj ovih tornjića koji se odozgora stavljaju na bazu. Baze za nogice imaju ovu tvrdu gumenu unutrašnjost, koja je odvojena od vanjske metalne baze, ta guma se naslanja odozdola na bazu bez da metalni dijelovi dotiču bazu.

3montaza-za-nogice.jpg 

Dalje dolaze tornjići za suspenziju koji se stavljaju na ove tornjiće s prethodne slike - oni su šuplji i na vrhu imaju kuglični ležaj. Uz njih je na slici i sama suspenzija koja se šarafi na gornji dio tornjića za suspenziju, tamo gdje je navoj. Sama ova suspenzija je aftermarket, originalno tu dolaze federi, ali na rastezanje na koje se vješa subšasija. Više o ovome ću u nekom u narednih postova. Ova aftermarket suspenzija je od delrina, kao i tanjur Gyra. Gornji dio suspenzije se šarafi na tornjić za suspenziju, na donji dio će precizno sjesti subšasija. Između donjeg dijela suspenzije i subšasije je i jedan ovaj PTFE prsten, kako inače ide i na original feder. Donji i gornji dio suspenzije je povezan gumenim O-prstenima.

5-suspenzija.jpg

Sljedeće dvije slike su dva dijela ležaja. Jedan dio se ušarafljuje odozdola na subšasiju, ima bazen za ulje, toranj koji ima jednu rupu iznutra koja jedan otvor ima na vrhu, drugi sa strane dolje u bazenu s uljem. Vanjski dio ležaja je narezan iznutra, dok se vrti u tom rezu povlači ulje iz bazena, ulje dolazi na vrh ovog tornja na kojem je kuglica, podmazuje sve skupa, i vraća se ulje kroz rupu dolje natrag u bazen. Tako je zatvoren taj krug samopodmazivanja.

6-lezaj.jpg

7-lezaj.jpg

Sljedeći je armboard za reginu geometriju, odstojnici od delrina koji se šarafe u subšasiju, na vrh kojih dolazi i gumeni O-prsten, pa na njih dolazi armboard i onda se on šarafi u ove odstojnike.

8-armboard.jpg 

Sljedeća je subšasija. Bila je dosta prljava. Sada je OK koliko može biti. Pranje svega je obavljeno običnom mlakom vodom s malo praška za suđe.

9-subsasija.jpg 

I ova naljepnica koja je original još gore. Nisam siguran što oznaka znači:

10-subsasija.jpg 

Poznati Gyrov tanjur. Rađen od delrina, s utezima na obodu za zamašnjak bolji. Tanjur je čist, ali je taj materijal nemoguće dobiti da ne izgleda zapackano, meni barem:

11-tanjur.jpg

Donja strana:

12-tanjur.jpg 

U sljedećem postu slike montaže.

Posted

To je jako dobar gramofon - nekada proglasavan za najbolji. Balavio sam gledajuci fotke na kome je bio GyroDec sa SME Series V, a na polici mi se vrteo Thorens TD160. Srecom, nakon nekog perioda i trazenja - danas se i kod mene vrti isti - Sa Orbe upgrade( bez tanjira) black verzija sa SME Series V. Ono sto sam video i cuo na poslednjem Hi-Fi Sajmu u BG je da je u Srbiji poceo da uvozi i prodaje HiFi Impulse ovaj vrhunski gramofon - i to je bas lepa vest za ljubitelje vrhunskog zvuka - i prelepog gramofona za videti. 
( imam par fotki ali nikako ne stizem da postavim).

Nadam se da ste i vi zadovoljni sa vasim uredjajem.

Koji protraktor koristite?

Posted

Prvo montaža baza za nogice i tornjića na akrilnu bazu. Ovdje se lijepo s gornje strane vidi kako gumeni dio nasjeda na akril, bez da metal dotiče akril.

13-nogice-na-plinthu.jpg 

Ovdje su montirane sve tri baze za nogice na akrilnu bazu i sa strane sam okinuo fotku, da se vidi točno kako sjedi baza na njima:

14-nogice-na-plinthu.jpg

U setupu Gyrodeca je jako bitno da svaki nivo gramofona bude dobro niveliran. Ključnost toga je manje važna sa ovom aftermarket suspenzijom koju imam, ali sa originalnom feder suspenzijom to je apsolutno ključno. Ljudi često ovo potcjenjuju - to je velik dio dobrog zvuka Gyra, na to se mora obratiti propisna pozornost. Bez niveliranja svakog nivoa je jako teško dobiti onaj "bounce" suspenzije koji ide samo gore-dolje i minimalno lateralno. Ja svejedno radim niveliranje kako treba, iako imam ovu suspenziju:

16-niveliranje-plinthad.jpg 

Na tornjiće sada dolaze tornjići za suspenziju i na njih se odozgora šarafi suspenzija. Suspenzija se podešava u kasnijim koracima:

17-suspenzija-gore.jpg 

Ovdje se vidi kako donji dio suspenzije treba ući u otvore u subšasiji:

18-suspenzija-dolje.jpg 

Ovdje je slika donjeg dijela subšasije, gdje se vidi kako je primijenjen materijal za dampiranje, da subšasija ne zvoni. Vide se i oldschool utezi koji balansiraju težinu armboarda i ručke. Ti utezi se stavljaju i uklanjaju iz subšasije kako već treba s obzirom na ručku koja se koristi.

19-subsasija-i-donji-dio-bearinga.jpg 

Posted

Probno stavljanje subšasije na suspenziju. Na ovoj slici donji dio ležaja nije ušarafljen u subšasiju:

20-subsasija-na-gramu.jpg 

Razlog što još nisam stavio donji dio ležaja je da mogu nivelirati subšasiju kao novi nivo u setupu:

21-niveliranje-subsasije.jpg 

Niveliranje radim ne samo na subšasiji nego i na armboardu:

22-niveliranje-armboarda.jpg 

Nakon toga donji dio ležaja ide u subšasiju. Ovdje se dobro vidi bazenčić u koji ide ulje, kao i obje rupe o kojima sam ranije govorio:

23-dopnji-dio-bearinga-u-subsasiji.jpg 

Ulje koje je (službeno) preporučeno od strane Johna Michella. Michell je uvijek bio normalna firma koja ne prodaje maglu. Nikakvo magično ulje. Vrsta i proizvođač koje je preporučivao John:

233-ulje-preporuceno.jpg

Ulje u bazenčiću. Stavlja se polako odozgora, da se namasti cijeli ovaj donji dio ležaja i da prođe kroz rupu gore i istisne zrak kroz unutarnji tunel. Čak se i vidi na slici kako mjehurić zraka dolje izlazi:

24-ulje.jpg 

Sada gore dolazi kuglica i gornji dio ležaja:

25-bearing-gore.jpg 

Nakon toga gore stavljam tanjur i ručku jer tek tada kad imam punu težinu gore sa svih strana mogu podesiti suspenziju vrtnjom suspenzijskih tornjića:

26-tanjur-i-rucka-gore.jpg 

Provjera kako ručka sjedi na armboardu:

27-montaza-rucke-na-armboardu.jpg 

Kada se sve montira, subšasija ne smije dodirivati kućište unutar kojeg je montiran motor niti u jednoj točki opsega. Kućište motora je ušarafljeno u akrilnu bazu:

28-subsasija-ne-dotice-motor.jpg 

Posted

Na kraju podešavanje geometrije zvučnice fensi protractorom, premještanje na stalak od varenog čelika i ploču od granita (ona je isto nivelirana) gdje će gram ponovno svirati:

Spindle to pivot: 

29-spindle-to-pivot.jpg

Geometrija (sa starim protractorom sam definitivno malo promašio, kako se sada pokazuje):

30-fensi-podesavanje-geometrije.jpg 

I finalno mjesto sviranja:

1000026046.jpg 

Posted
37 minuta ranije, sweeT_Tooth said:

Само напред, најзад нешто интересантно!

Hvala!

23 minuta ranije, ivcha1976 said:

To je jako dobar gramofon - nekada proglasavan za najbolji. Balavio sam gledajuci fotke na kome je bio GyroDec sa SME Series V, a na polici mi se vrteo Thorens TD160. Srecom, nakon nekog perioda i trazenja - danas se i kod mene vrti isti - Sa Orbe upgrade( bez tanjira) black verzija sa SME Series V. Ono sto sam video i cuo na poslednjem Hi-Fi Sajmu u BG je da je u Srbiji poceo da uvozi i prodaje HiFi Impulse ovaj vrhunski gramofon - i to je bas lepa vest za ljubitelje vrhunskog zvuka - i prelepog gramofona za videti. 
( imam par fotki ali nikako ne stizem da postavim).

Nadam se da ste i vi zadovoljni sa vasim uredjajem.

Koji protraktor koristite?

Ivcha, možeš mi govoriti "ti", neprirodno mi je na forumu sa "vi" :).

Protractor sada je Feickert, a ranije sam koristio neki isto vrlo solidni s e-baya koji je radio neki rumunj ako se ne varam specifično za različite ručke. Vrlo precizno je bio napravljen, dobro i kvalitetno printan, ne na neki tanki papir, precizno izbušena centralna rupa. Ali Feickert mi je ipak sada pokazao da malo drugačije trebam podesiti (overhang mi je bio prekratak). U oba setupa Baerwald geometrija.

SME IV ili V je navodno idealna kombinacija za Gyrodec. John Michell je dizajnirao Gyro s tim ručkama, tako da je i za očekivati.

Ja isto imam Orbe clamp i to je to meni apsolutno nužni upgrade. Ne zbog zvuka, nego zbog iznimno efikasnog rješavanja valovitih ploča. Ja bez gramofona koji ima tako nešto više ne bih mogao živjeti.

Sa gramofonom sam iznimno zadovoljan i čak i ako ću ići na neki "doživotni" ultraskupi gramofon kasnije, Gyrodec ne prodajem. Inače, otkada je PMC preuzeo distribuciju Michella, cijene su im otišle jako gore, a k tome je Michell lansirao i novi Gyro koji je jako različit/unaprijeđen i od zadnjih ranijih verzija. Ali o tim promjenama o dizajnu možda kasnije...nisam namjeravao sada još o tome pisati.

Kasnije ću napisati još koju riječ o ovoj suspenziji koju koristim i koja je dosta kontroverzna (među onima koji ju nisu probali).

Posted

fantasticna prezentacija:thumbsup2...respect;)...sve mi jasnije sto mi je dobar drugar sto ima(ili je imao Gyro SE/TecnoArm skoro 12-13 godina,resio da predje na Technics 1210GR2,pre par nedelja)

BTW,koja je u zvucnica u pitanju?...

...uzivaj,i ne okreci se sine:thumbsup2

Posted
17 sati ranije, sondek said:

Čista uživancija za čitati 🥂

Hvala sondek :). Namjera mi je prije svega da prezentiram kako je Gyrodec osmišljen. Kad se ovako rastavi na dijelove, kad se pogledaju dijelovi sami po sebi, pa onda kako su složeni, koja im je funkcija u cjelini, kako se montiraju i kakav je "interfejs" među njima, iz toga se puno uči. Kažem, volim gledati sve gramofone kako su složeni, na ovaj način. 

Mislim da sam već rekao na ovome forumu da mi je prvi ozbiljni gramofon bio Rega P3-24 sa TT PSU napajanjem i njega sam baš ekstenzivno modificirao (bez uništavanja dijelova) i slušao između modifikacija i to iskustvo me naučilo koliko sa gramofonima SVE ima veze. Kad pročitam na nekim forumima (Hoffman forumi su po tome notorni) stavove tipa "gramofonska baza mora samo precizno i konstantno vrtiti tanjur", digne mi se kosa na glavi. To je ista ova ekipa koja za sve zna kako zvuči iz čitanja karakteristika uređaja u manualu. Uglavnom, to iskustvo sa Regom me naučilo da obraćam pažnju na sve na gramofonu.

8 sati ranije, Infidel said:

Nemam primedbe na urađeno ;) - samo ne videh koje je napajanje? (ili nisam čitao dovoljno pažljivo)

Da, Infidel, u pravu si, nisam ništa o tome napisao, a važno je. Napajanje je prva generacija Gyropower napajanja (isprike na ružnoj slici):

1765555468532.jpg 

To je prva generacija Michellovog vanjskog napajanja za Papst AC motor. Kasnije je izdano QC vanjsko napajanje za isti ovaj motor. Nakon toga je John Michell rekao da je morao preći na DC motore jer je Papst prestao proizvoditi ovaj motor. To su njegove riječi - da nije htio prelaziti na nešto drugo, ali je morao. Onda je za DC motor izdano vanjsko HR PSU napajanje. E sad, velika većina korisnika kaže da HR PSU + DC motor na Gyru zvuče znatno bolje od bilo Gyropowera ili QC napajanja s AC motorom. A za QC kažu da zvuči bolje od Gyropowera. To je vrlo upečatljiv konsenzus koji prenosim. Ja nisam imao prilike komparirati. Iskreno, ne mislim da ću prelaziti na DC+HR jer niti mislim da ima nekog financijskog rezona, a k tome, ovo radi savršeno, na mom napajanju je nedavno napravljen i refresh nakon 30+ godina starosti, motor je potpuno tih, a ima mi i neke ljepote u toj historijskoj točnosti ove verzije i generacije napajanja/motora. Ne znam, za razmisliti bih li išao na upgrade tu.

1 sat ranije, paja959 said:

fantasticna prezentacija:thumbsup2...respect;)...sve mi jasnije sto mi je dobar drugar sto ima(ili je imao Gyro SE/TecnoArm skoro 12-13 godina,resio da predje na Technics 1210GR2,pre par nedelja)

BTW,koja je u zvucnica u pitanju?...

...uzivaj,i ne okreci se sine:thumbsup2

Hvala ti, paja :). Nisam potpuno shvatio ovaj komentar o drugaru - nije ti jasno zašto prelazi ili ti je jasno zašto je prešao ili nešto treće haha?

Zvučnica je Benz Micro Wood SL.

Ručka je Audiomods Series VI. Ta ručka je dobar priuštiviji par za Gyro. Ja sam isto neko vrijeme mislio ići možda na SME IV, ali otkad je SME prestao prodavati zasebno ručke, s/h cijene su otišle u regiju gdje mislim da su debelo preplaćene sada i nisam htio davati te novce za nju. Mislim da su od tih nekih malo boljih ručki za Gyro/Orbe odlične (i široko korištene) opcije upravo Audiomods VI, Audio Note ručke, Origin live ručke, puno ljudi koristi i Morch UP-4 ili DP-6. Nikako ne bih previđao niti reginu RB 3000 - to je fantastična ručka i rekao bih vrlo poštene cijene za ono što jest.

EDIT:

P.S. vidim da sam zaboravio postaviti i sliku konusnih nogica koje se montiraju na one baze za nogice koje naliježu odozdo na akrilnu bazu. Te nogice se šarafljenjem mogu podizati/spuštati i tako nivelirati gramofon. Međutim preporuka (ne Michella nego korisnika) je generalno da se pokuša nivelirati sama površina na kojoj gram sjedi, a onda te nogice zašarafiti do kraja.

Posted
On 11. 12. 2025. at 19:36, popolvuh said:

Hvala!

Ivcha, možeš mi govoriti "ti", neprirodno mi je na forumu sa "vi" :).

Protractor sada je Feickert, a ranije sam koristio neki isto vrlo solidni s e-baya koji je radio neki rumunj ako se ne varam specifično za različite ručke. Vrlo precizno je bio napravljen, dobro i kvalitetno printan, ne na neki tanki papir, precizno izbušena centralna rupa. Ali Feickert mi je ipak sada pokazao da malo drugačije trebam podesiti (overhang mi je bio prekratak). U oba setupa Baerwald geometrija.

SME IV ili V je navodno idealna kombinacija za Gyrodec. John Michell je dizajnirao Gyro s tim ručkama, tako da je i za očekivati.

Ja isto imam Orbe clamp i to je to meni apsolutno nužni upgrade. Ne zbog zvuka, nego zbog iznimno efikasnog rješavanja valovitih ploča. Ja bez gramofona koji ima tako nešto više ne bih mogao živjeti.

Sa gramofonom sam iznimno zadovoljan i čak i ako ću ići na neki "doživotni" ultraskupi gramofon kasnije, Gyrodec ne prodajem. Inače, otkada je PMC preuzeo distribuciju Michella, cijene su im otišle jako gore, a k tome je Michell lansirao i novi Gyro koji je jako različit/unaprijeđen i od zadnjih ranijih verzija. Ali o tim promjenama o dizajnu možda kasnije...nisam namjeravao sada još o tome pisati.

Kasnije ću napisati još koju riječ o ovoj suspenziji koju koristim i koja je dosta kontroverzna (među onima koji ju nisu probali).

Moze neki link za opruge i nozice koje si predstavio lepo ovde? Hvala

Posted
18 sati ranije, ivcha1976 said:

Moze neki link za opruge i nozice koje si predstavio lepo ovde? Hvala

Evo link za suspenziju:

https://www.truepointaudio.com/suspension-upgrade-for-michell-orbe-and-gyrodec 

Nogice su tu dolje pod "Pete's pads"

https://www.truepointaudio.com/michell-turntable-upgrades 

Suspenzija je meni donijela vrlo velik upgrade u zvuku, dok nogice nisam čuo nikakvu razliku. Tu moram napomenuti da, kao i većina ljudi na ovim našim prostorima, živim u dobro izgrađenoj socijalističkoj, armirano-betonskoj zgradi, debeli parket ljepljen na pod, čelični okvir varen u jednom komadu kao stalak za hi-fi, sa šiljcima direktno na pod, i teška 3cm debela granitna ploča na kojoj stoji Gyro. Znači, te nogice možda donose upgrade englezima sa tim njihovim daščanim podovima i te priče, ali meni to nije ništa donijelo.

Ali ova suspenzija je po meni nužan upgrade...a i po svima koji su ju probali, bili su veliki topici na hi-fi WigWam forumu prije nego je ugašen, ima i na Pink fish media forumu isto, iskustva su univerzalna.

Napisati ću malo više o ovoj suspenziji kasnije.

Posted

Kako sam obećao - nekoliko riječi još o suspenziji.

Izvorno se radi o djelu jednog umirovljenog strojara iz Walesa, a onda je on službeno dogovorio sa Truepoint audiom da se ta suspenzija "legit" prodaje. Ja nemam nikakve veze s tim gospodinom, iako smo neko vrijeme raspravljali na hi fi WigWam forumu, pa ga "znam" iz online svijeta. U svakom slučaju, nemam nikakvog razloga da hvalim (ili kudim) njegov izum, osim svojih zvučnih impresija.

U svakom slučaju, radi se o suspenziji koja je kontroverzna po forumima i to, kako sam već napisao, prije svega među ljudima koji ju nisu probali. Razlog zašto je kontrovberzna potpuno razumijem. Naime, radi se o potpuno drugom konceptu od Michellove suspenzije. Originalna suspenzija se sastoji od opruga, koje trebaju biti podešene tako da Gyrova subšasija ima što je moguće više "klipni" pokret, ako se to tako kaže na našem jeziku (pistonic movement). Znači tako da gdje god se stisne subšasija/tanjur, da suspenzija radi gore-dolje, bez lateralnog pokreta. To je uvijek bio i najzeznutiji parametar za podesiti na Gyru kako treba i po mojem iskustvu nikada nije bio savršen. Ako Gyro ima manu u dizajnu, to je ova. Prema nekim pričama koje isto znam samo s foruma, neki ljudi koji su znali Johna Michella su govorili da je prije smrti i on navodno radio na nekim prototipima za bitno drugačiju suspenziju Gyra i Orbea jer je, naravno, bio svjestan svega ovoga. U svakom slučaju, službeno nikada ništa nije izdao.

E sad, ova zamjenska suspenzija uopće nije na oprugama, nego je na gumenim O-prstenima, koji su križno isprepleteni. Subšasija još uvijek visi na njima, i kada se pritisne pojedini dio subšasije, postoji taj "rad" gume, ali samo na pritisak i nema tu nekog kretanja gore-dolje. K tome, način na koji su O-ringovi križno postavljeni između gornjeg i donjeg dijal suspenzije dovodi do toga da s ovom suspenzijom čak i kada bočno idete gurati subšasiju, ne možete ju pomaknuti. Znači bilo kakav lateralan pokret, npr. time što motor preko remena vuče subšasiju/tanjur na jednu stranu ne dolazi u obzir s ovom suspenzijom. To je velika prednost u odnosu na originalne opruge i način na koji su implementirane.

U pogledu zvuka:

- nijedna opća zvučna karakteristika ili opći karakter zvuka Gyra nije promijenjena. Kada bi bila, ne bih rabio ovu suspenziju jer mi se sviđa kako Gyro zvuči. Ovo je za mene temeljna stvar. I također, ovo je stvar u koju ljudi koji nisu probali ovu suspenziju najviše ne vjeruju, što nije čudno jer je sistem ove suspenzije potpuno drugačiji. Od onih koji jesu probali suspenziju, ja nisam našao doslovno nikoga tko kaže da je zvučni karakter Gyra promijenjen.

Dalje, koji je zvučni upgrade? Ovo su moja zamjećivanja, ali u njima je također vrlo visoka razina konsenzusa onih koji jesu probali:

- Za mene velik benefit u basu i mikrodetaljima

- bas je definiraniji, još manje "one note" bas u odnosu na prije (ne da je prije bio takav, ali u tom smjeru je još poboljšanje)

- bas ima jači "udar"

- mikrodetalji su puno bolji - pod time mislim na stvari poput dva glasa koja pjevaju u nekom suzvučju, puno su međusobno razgraničeniji. To se čuje među instrumentima, čak i na elektroničkoj muzici. Detalji u zvuku su razaznatljiviji.

- rekao bih i generalno da je definicija zvuka bolja

To što sam gore naveo su benefiti u mojem sistemu i ne radi se o malim pomacima, nego vrlo značajnim. Prve četiri crtice su temeljne razlike u koje ne dvojim nimalo. Iskreno, radi se o takvom poboljšanju, da mi je čudno da Michell nakon smrti Johna Michella zapravo ništa nije razvijao u pogledu poboljšanja suspenzije za svoje gramofone jer ovakvi eksperimenti vrlo jasno pokazuju koliko se ovdje još zvuka može dobiti. Gyro je odlična baza sa odličnim temeljnim dizajnom i nekoliko stvari gdje nije idealan, ali gdje se sigurno može izvući još toga. Do nedavno je to bio gramofon koji je, ja bih rekao, svojom cijenom bio itekako ispod onoga što zvučno nudi.

EDIT:

Inače, što se izrade tiče, gornji i donji dio ove suspenzije je CNC obrađen delrin. Ova dva dijela su povezana gumenim O prsteinma. Donji dio suspenzije iznutra ima i jedan metalni prsten, koji relativno tijesno pristaje oko onoga što sam u svojim opisima gore nazivao "tornjićima" koji sjedaju na akrilnu bazu.

Posted

Video sam na netu da ima vise raznih vrsta aftermarket vesanja za Gyro. Da li su ova najbolje resenje? Kakva je situacija sa gumom nakon vise godina, postaje krta i gubi elasticnost- da li ima tu nekog resenja?

Hvala na objasnjenju!

Posted
19 sati ranije, ivcha1976 said:

Video sam na netu da ima vise raznih vrsta aftermarket vesanja za Gyro. Da li su ova najbolje resenje? Kakva je situacija sa gumom nakon vise godina, postaje krta i gubi elasticnost- da li ima tu nekog resenja?

Hvala na objasnjenju!

To je točno i ja nisam probao ove druge. "Solidair" ( https://solidairaudio.com/shop/michell-turntable-upgrades/gyrodec-pylons/ ) petlja s nekim pletenim špagicama, koje isto lateralno rade, što je temeljna stvar koju treba popraviti. Na tu verziju nikako ne bih išao. Zanimljivo s tim suspenzijama je što je ovaj čovjek koji je razvio verziju suspenzije koju ja imam i koju sada prodaje Truepoint kontaktirao i Jonathana Nye-a, koji je sada glavni inžinjer u Michellu (inače zet Johna Michella, ako se ne varam) i pitao je li Michell zainteresiran, oni nisu bili zainteresirani, vjerojatno zato što žele zadržati originalan dizajn, a sve što razviju žele napraviti oni sami, što poštujem, ali nakon toga je Michell izašao s ovim oprugama koje su omotane gumom. To je ipak neki pomak, ali po meni nije dovoljno. 

Što se tiče ovih gumenih O-prstena za koje pitaš, to stvarno nije problem jer se radi o najobičnijoj vodoinstalaterskoj opremi. Toga ima za kupiti svugdje, nikakva magična audiofilska guma ili nešto slično. A što se tiče kvalitete gume, ja svoje imam već cca 3 godine ako se ne varam i nisu se nimalo dodatno rastegnuli, sada kada sam rastavio gramofon sam ih pregledao i guma je još uvijek jednako "živa" kao i prije, nimalo ispucana, nimalo razvučena i nimalo neelastična. Znači, i kada odu te gume, samo se novi prsteni tako križno ispletu između gornjeg i donjeg dijela suspenzije i opet vozi.

15 sati ranije, sweeT_Tooth said:

Гледам све што је објављено ал' мени је ипак ово нај интересантније:

https://www.truepointaudio.com/ac-synchronous-motors-and-pulleys

Ovo je svakako zanimljivo, kao i https://www.truepointaudio.com/midas-speed-control-power-supply-unit . Neki kolege su stavili ovo na Michellove gramofone i zadovoljni su. Ja se nisam igrao s time i ne namjeravam, barem ne u skorije vrijeme.

Posted
18 sati ranije, sweeT_Tooth said:

Гледам све што је објављено ал' мени је ипак ово нај интересантније:

https://www.truepointaudio.com/ac-synchronous-motors-and-pulleys

Slazem se, upgrade na motoru moze da bude interesantan.

Mada, iskreno nikada nisam cuo da se neko zali sa AC motorom - ako se ne varam, upravo kolega popolvuh ima prvu generaciju AC motora koji radi savrseno.

Ja imam originalni DC motor koji je stigao sa Michell koji radi savrseno takodje. Dobra stvar je sto u regulatoru ( kutija) postoji potenciometar koji omogucava stelovanje struje tj. Fino podesavanje brzine. Dakle - nov kais, RPM aplikacija na gramofonu i provera brzine / stelovanje na potenciometru ( verujem da se vlasnici Technics 1210 sada smeskaju 😜- u fazonu - o cemu pricas?)

Posted
1 sat ranije, ivcha1976 said:

( verujem da se vlasnici Technics 1210 sada smeskaju 😜- u fazonu - o cemu pricas?)

Веруј да је тако, не питај како знам 😀

1 sat ranije, ivcha1976 said:

Dobra stvar je sto u regulatoru ( kutija) postoji potenciometar koji omogucava stelovanje struje tj. Fino podesavanje brzine. 

Ех да је само потенциометар у питању.

У јеку модерних технологија DC мотор је ок ал' у са дејству са PWM регулатором брзине обртаја!

• 2 weeks later...
Posted
On 17. 12. 2025. at 20:35, ivcha1976 said:

Slazem se, upgrade na motoru moze da bude interesantan.

Mada, iskreno nikada nisam cuo da se neko zali sa AC motorom - ako se ne varam, upravo kolega popolvuh ima prvu generaciju AC motora koji radi savrseno.

Ja imam originalni DC motor koji je stigao sa Michell koji radi savrseno takodje. Dobra stvar je sto u regulatoru ( kutija) postoji potenciometar koji omogucava stelovanje struje tj. Fino podesavanje brzine. Dakle - nov kais, RPM aplikacija na gramofonu i provera brzine / stelovanje na potenciometru ( verujem da se vlasnici Technics 1210 sada smeskaju 😜- u fazonu - o cemu pricas?)

Ivcha, da, to je prva generacija AC motora, a onda i prva generacija eksternog napajanja za taj motor. Isto ne mogu reći da se mogu požaliti na motor...pogotovo na tišinu i pouzdanost. Što se tiče brzine rotacije i W&F mjerenja, to prije svega ovisi kako o preciznom setupu gramofona, tako i o kvaliteti remena. Remen je recimo jedna točka gdje sam kritičan prema Michellu. Kada sam kupio ovaj gramofon s/h iz Engleske, još tamo negdje cca 2007 godine, dobio sam ga sa starim remenom koje je tada za Michell proizvodila neka firma u Japanu. Prije nekog vremena, ta firma je prestala proizvoditi te remene i Michell je morao ići na nekog drugog proizvođača. Ja sam onaj prvi, japanski remen koristio sve dok nije bio toliko labav da je skoro pa počeo padati sam sa tanjura...to je bilo više od 10 godina korištenja. I čak i tada je stabilnost vrtnje bila odlična, bez prigovora s moje strane. Onda sam par puta kuhao remen, po preporuci, i to funkcionira, guma je još itekako "živa", remen je držao još neko vrijeme, ali jednostavno je bio prelabav nakon nekog vremena.

Onda sam morao kupiti novi remen. Uzmem jedan s Analogue seduction webshopa. Remen puno uži od onog mog razvučenog, ali W&F katastrofa u odnosu na stari remen. Pošaljem mail Analogue seductionu, oni mi bez beda besplatno pošalju još jedan. Malo bolje, ali i dalje katastrofa u odnosu na stari remen. Pišem Michellu i Steve, koji tamo radi kao inženjer oduvijek, i koji je nevjerojatno susretljiv i znalac, pošalje mi besplatno jedan remen iz zadnje pošiljke koju su dobili. On je tada isto jasno rekao da su imali problema s remenima i proizvodnjom remena koji će adekvatno zamijeniti stare japanske, ali da bi taj trebao biti bolji. Remen je bio znatno bolji od ova dva iz AS (inače 100% originali), lai još uvijek lošiiji od onog starog japanskog. Nakon toga nisam mijenjao remen. To je sve bilo 2020. godine. Ima dosta rasprave online o remenima i Michellu, više-manje su svi imali probleme tih godina, ali jednako tako danas ti isti ljudi kažu da su problemi riješeni.

E sad, ja imam stari AC motor, stari spindle na motoru koji je malo drugačijeg promjera od spindlea koji dolazi s DCom...sve to utječe na brzinu vrtnje značajno. Remeni se rade sada vjerojatno prema tom DC motoru. U svakom slučaju, dosta je tu varijabli i svakako bih se volio poigrati kako sa DC motorom + HR PSU-om, tako i sa ovim novim DC motorom i novim PSU-om koji će biti sada na novom Gyro modelu.

Posted
23 minuta ranije, InSides said:

GyroDec има опцију за ауто регулацију обртаја?

Ne znam što misliš pod "auto-regulacijom". Moja verzija motora/napajanja ne, nikakvu. DC motor + HR PSU ima regulaciju zavrtanjem šarafića. Orbe-ov motor i napajanje imaju auto-korekciju brzine vrtnje, koju Gyrov motor nema. 

Kako stoji s novim Gyrovim motorom i napajanjem, koji ovih dana kreću u prodaju, to ne znam.

Posted

Мислио сам на механизам који коригира брзину ротације у реалном времену током репродукције. 

Такав механизам смањује у великој мери негативности које произлазе од промене параметара ремена због старости.