Dacho Posted October 1 Report Posted October 1 Možda po nekima ovaj zvučnik i nije baš referenca ali ljubiteljima zvuka širokopojasnih drivera će se ovo svakako svidjeti. Moram priznati da je ovo bio jedan od zahtijevnijih projekata sto sam radio i to po mnogim stvarima. Zvučnik je napravljen po službenim nacrtima J. Decware koji je zaštitio ovaj projekat posebno za Lii Audio i nacrt se plaća nesto vise od 100 eura. Postavit cu ako vas zanima kasnije link na njegove stranice i forum kako se ovo razvijalo i cijeli projekat nastao. Koliko mi je poznato ovo je jedna od prvih izvedni u europi osim jednog nizozemca koji ih je napravio prosle godine. Lyritec ili EU inacica ih na svojim sluzbenim stranicama nudi za cca 9000 eura sa driverima. Cijela prica se vrti oko brutalnog drivera Lii Audio Platinum 10, njihov referentni model vrlo visoke osjetljivosti i cijene od 2500 eura par. Jedan od rijetkih drivera koji ima osjetljivost preko 100 db, predimenzioniran motor (Qts mu je 0.107!!) i vrlo laku membranu. Driver je 10" i tezak je preko 10 kg. Cijela kutija je vrlo zahtjevna sa malo previše dijelova, doslovno skoro nigdje nema pravog kuta i impozantnih gabarita, visine preko 160 cm i 75 cm dubine. Zvuk je u skladu sa reputacijom, detaljan, dinamičan, realan sa impresivnim basom od 30 Hz. Zanimljivo je sto je zvucnik jako dobro izbalansiran tako da niske frekvencije rijetko dominiraju ali kod velikih orkestara pokažu svu svoju raskoš i autoritet gdje se kutije spustaju vrlo nisko. Svakako vrlo zanimljiva priča za cijevna pojacala male snage, posebno 300b. Quote
MekiT_A Posted October 1 Report Posted October 1 Kapa dole za izgled, za zvuk ćemo morati da ti verujemo, do neke prilike da isti i čujemo 😉 Ja sam krajem prošle godine kod prijatelja u Nemačkoj imao, do sada jedinu, priliku da duže poslušam Magic 10 Galeano sa Leben CS-300XS-om i to je bio najbolji, i najpotpuniji, zvuk koji sam čuo iz full range drajvera. Quote
Dacho Posted October 1 Author Report Posted October 1 36 minuta ranije, MekiT_A said: Kapa dole za izgled, za zvuk ćemo morati da ti verujemo, do neke prilike da isti i čujemo 😉 Ja sam krajem prošle godine kod prijatelja u Nemačkoj imao, do sada jedinu, priliku da duže poslušam Magic 10 Galeano sa Leben CS-300XS-om i to je bio najbolji, i najpotpuniji, zvuk koji sam čuo iz full range drajvera. Magic 10 koristi znatno jeftinije drivere iz Silver serije, ja ih isto koristim ali 8", ali Platinum 10 je stvarno nesto posebno, pogotovo u ovako velikoj horni koja je ispravno konstruirana. Quote
MekiT_A Posted October 1 Report Posted October 1 5 minutes ago, Dacho said: Magic 10 koristi znatno jeftinije drivere iz Silver serije, ja ih isto koristim ali 8", ali Platinum 10 je stvarno nesto posebno, pogotovo u ovako velikoj horni koja je ispravno konstruirana. Da video sam da je razlika u ceni drajvera više nego duplo i verujem da je vrlo čujna. Ono što me zbunjuje, je da je cena "gotovih" zvučnika sa Silver 10 drajverima viša od cene zvučnika sa Platinum 10 drajverima, ali na stranu to.. Jedno pitanje: zašto zu konektori sa strane, zbog originalnog projekta ili...? Quote
Dacho Posted October 1 Author Report Posted October 1 8 minuta ranije, MekiT_A said: Da video sam da je razlika u ceni drajvera više nego duplo i verujem da je vrlo čujna. Ono što me zbunjuje, je da je cena "gotovih" zvučnika sa Silver 10 drajverima viša od cene zvučnika sa Platinum 10 drajverima, ali na stranu to.. Jedno pitanje: zašto zu konektori sa strane, zbog originalnog projekta ili...? Pa ne, s obzirom na vrlo kompliciranu unutrasnjost jednostavno nije bas moguće doći naknadno do kabla a vlasnik je želio isprobavati više kablova dok nedođe do onog koji najvise odgovara po zvuku. Drugi razlog je sto ta pozicija najbliža pojačalu pa se skrati put signala, a generalno gledano ovako nam je bilo i zanimljivo. Quote
MekiT_A Posted October 1 Report Posted October 1 1 minute ago, Dacho said: Pa ne, s obzirom na vrlo kompliciranu unutrasnjost jednostavno nije bas moguće doći naknadno do kabla a vlasnik je želio isprobavati više kablova dok nedođe do onog koji najvise odgovara po zvuku. Drugi razlog je sto ta pozicija najbliža pojačalu pa se skrati put signala, a generalno gledano ovako nam je bilo i zanimljivo. Hvala. Logično je, pretpostavljam, i glede dužine unutrašnjeg ožičenja. Interesantan i kreativan pristup svakako. Quote
zflazar Posted October 2 Report Posted October 2 Oprostite na offtopicu, da li ima i kakva su iskustva sa PHY-HP extended range/full range zvucnicima pokojnog konstruktora Bernarda Salaberta iz Francuske? Ja sam imao priliku poslušati u NS jedan zvučnik zasnovan na njegovim driverima (Ocellia). Link za zvučnik: https://www.ocellia.com/a-pvsound.html Quote
pollux Posted October 2 Report Posted October 2 Miroslav Petrovic (MIR audio), trenutno u svom sistemu koristi TP ISIS tj tzv London i front i back loaded hornu sa Lowther DX3. Jedna od najboljih horni koju sam ikad čuo, iako zahteva mnogo mesta i veliku sobu. Quote
hifista Posted October 2 Report Posted October 2 1 hour ago, pollux said: 3 hours ago, zflazar said: Oprostite na offtopicu, da li ima i kakva su iskustva sa PHY-HP extended range/full range zvucnicima pokojnog konstruktora Bernarda Salaberta iz Francuske? Ja sam imao priliku poslušati u NS jedan zvučnik zasnovan na njegovim driverima (Ocellia). Link za zvučnik: https://www.ocellia.com/a-pvsound.html Pre dosta godina, dok je Salabert još bio živ slušao sam nekoliko nedelja Ocellia Tilia, model sa odvojenim piezo visokotoncem u semi open bafle od tanjeg špera. Ako je lowther neki etalon za full range, PHY je tonalno ujednačeniji i bez izrazitih pikova, nešto više basa, nešto manje osetljiv. Piezo visokotonac je kao neki super tweeter jer PHY ima ekstenziju, doduše visoki bimuju kao kod svih FR. Kao i Lowther mora da se ne odvrće previše. Nije zvučnik za svakoga, lep zvučnik ko daje prioritet tonalnoj lepoti i intimnoj prezentaciji Quote
Dacho Posted October 2 Author Report Posted October 2 2 sati ranije, pollux said: Miroslav Petrovic (MIR audio), trenutno u svom sistemu koristi TP ISIS tj tzv London i front i back loaded hornu sa Lowther DX3. Jedna od najboljih horni koju sam ikad čuo, iako zahteva mnogo mesta i veliku sobu. Slusao sam dosta Lowthera i imam nekoliko prijatelja koji imaju razlicite zvucnike na bazi Lowthera. Moram priznati da je Platinum 10 ipak dosta visa klasa, daleko smireniji i ujednačeniji zvucnik sa basom koji nema niti jedan Lowther u toj mjeri, cak niti u najvecim hornama. Quote
Recommended Posts