Jump to content

Recommended Posts

Posted

poštovani Članovi,

uvaženi gubitnici vremena i novaca koji se vrti na 33, 45 ili 78 obrtaja u minuti obraćam Vam se u nadi da bar neko od Vas ima slične brige ili dileme.

Svako od nas koji se ukrcao na voz na relaciji Vinil-Čisto Ludilo sa presedanjem i kraćim ili dužim zadržavanjem na stanici zvanoj Normalnost svestan je suptilnih titraja kosmosa koji nameste ili pokvare užitak u slušanju muzike sa gramofonskih ploča.

Kao ravnopravni, nikako slabiji ili jači beočug u tom zlatnom lancu ovaj put bi izdvojio gramofonsku ručicu.

Moje iskustvo sa njima je vama nebitno jer nisam ni konstruktor ni ekspert zapravo samo korisnik kom je ceo život neki gramofon bio saputnik. 

U sadašnjem vremenu uživam na relaciji automatskog gramofona Dual sa pripadajućom fabričkom ručkom i između custom made gramofona baziranog na Garrard 401 pogonu i 12" SME ručkom novije generacije.

Impresioniran sam sa radom @InSides-a u smeru modifikacija SME ručica, izrade unipivot ručice (sada u ponosnom vlasništvu mog komšije u NS) kao i njegovih dosadašnjih napora u smeru 3D štampljive ručice.

Zanima me sledeće:

Da li postoji besplatan ručak zvani Budget 12" Ručka?

OK. Ne besplatan ali da bude striktno u budžetu do 1.200€ uključujući i potencijalni servis ako se radi o nečemu što može izneti teškaše poput SPU/EMT i slično.

Imam seljačke predrasude za unipivot kao i ručke sa puno najlona, magneta, čamovine (videti ilustraciju) i ulja poput Altmanna, Schrödera, Mozarta i slično.

Srbija za nabavku nije ograničavajući faktor.

U kom smeru ići dragi moji Forumaši?

IMG_20250905_172038.jpg

Posted
8 minutes ago, neskor said:

Denon 12" DA-308 ili DA-304

Da li je moguce naci te stare rucke u dobrom radnom stanju a da ne moraju odmah na servis ?

Mislim na lagere i slicno, malo komplikovanije od prezicenja...

Posted

Audio technica rucke is serije 150X su tu neko dobro resenje, 1503 npr. Postoje verzije sa I bez antiscatinga. Ugradjivane su u studijske stolove sa Technics SP10 gramofonima pa ima i kod nas vrlo cesto da se nadju. Cene su i dalje  prilično prihvatljive. Pravljenje su da traju I obicno ne treba neki servis da se radi (ozicenje obavezno). Sony PUA 286 je takodje dobra prilično podcenjena rucka. Vidim da si protiv magnetnih rucki poput Schroedera ali RS audio verzije obrnutog Schroedera su odlicne rucke osim sto nisu bas plug and play.

Posted

Jedna moguca opcija jeste da ides po neku Kuzminu rucku. S obzirom da on nema distributera u Srbiji (koliko je meni poznato) mozes kod njega direktno da narucis rucku u pola cene sa interneta. I onda vidi sta ti se uklapa u budzet.

Posted

Ne razumem. Da li se slusa muzika ili se prikopcavate na merne aparate i uzivate u razlikama izrazenim u promilima? Npr, ako slusate Blekmorovu distorziranu gitaru koja je razlika izmedju Noise reduction od 0,0006 i 0,0004?
Kladim se da vise uzivam s mojim niskobudzetnim Pioneer 115 D sa AT3600 neg vi koji se jedete zato sto su tranzijenti bledi i neizrazeni :D 

Izvinjavam se, al moram vas frikove da malo cacnem :D

Pioneer Pl-115d Vinyl Turntable Belt Replacement Pioneer PL-115D Turntable  Belt | LP GEAR Vinyl Turntable Reviews

Posted
6 sati ranije, VU metar said:

i to je višestruko iznad budžeta.

Kao nova da, kao polovna bi bila verovatno u budžetu.

U mom slučaju žurba nije baš prisutna, regler za napetost je spušten veoma nisko.

@ketklou , ne sporim da se može uživati u niskobudžetnim gramofonima.

I ja sam uživaoc u niskobudžetnim gramofonima.

Mada se slažem, ima koleginica i kolega audiofila koji se jedu oko tih vragolija kol'ko trazijenata, dinamike, dubine muzičke scene. Al' i to spada u deo (njihovog) uživanja.

Gramofon je davno evoluirao iz uređaja koji je poticao porodična okupljanja i rituale parenja u ovo šta je sada.

Kao poštanska marka jbg.

Posted

Na nekom gramofonu na kom će slušati muziku, a ne alikvote flagoleta iza gudača, u srednjem delu orkestra, pored limenih duvača. :P

Ne pitajte otkud znam!

Posted

Ja sam u slicnoj dilemi vec nekoliko godina, znaci negde cenovin rang 500- 1000, sto bi covek pomislio kako bi nas audio gramofonski svet bio krcat ponudama u ovoj kategoriji, ali istina daleko od toga. Evo kako sam ja mozgao, gledao, istrazvao ponude koje bi meni licno odgovarao..

Sto je neko predlozio Kuzmu je dobra solucija ako moze da se nabavi po boljoj ceni.

Origin live je mozda po meni cena_kvalitet mozda najbolja solucija, zbog nabavke i podrske, veci broj modela.

Ja licno cekam ponudu koja ce biti od naseg konstruktora Slobodana Petrovica, gde sam imao kratak ragovor snjim u vezi za povoljnije- novije modele, po njegovim recima (srednje klase) Nije hteo nista detaljnije, ali je obecao da ce mi javiti kada bude bilo, nadam se uskoro.

Posted

https://www.widescreenaudio.be/en/product/well-tempered-lab-ltd-tone-arm/

Kada se pojavila krajem osamdesetih mislio sam da ce rucke ici u tom pravcu.Imao sam kopiju/prva verzija/  te rucke i nije bila losa.Nije se znala prava gustina ulja pa se u narednim verzijama isprobavalo.I njihovi gramofoni su odlicni.

Slusao sam malo kasnije orginal rucku na njihovom gramofonu i to je bilo veoma dobro.

Posted
5 sati ranije, pollux said:

Pa za to je ta 401ica sa SME 3012 koju imas idealna

Imam SME Series M2-12R.

Voleo bi da u perspektivi nabavim još nešto u propozicijama navedenim u prvom postu.

@sondek moj glas ide takođe u smeru titanijumskog printa @InSides 12-ice.

Potegnem i do njega na prezentaciju.

( samopozvao sam se, praštaj )

Posted
16 sati ranije, ketklou said:

Ne razumem. Da li se slusa muzika ili se prikopcavate na merne aparate i uzivate u razlikama izrazenim u promilima? Npr, ako slusate Blekmorovu distorziranu gitaru koja je razlika izmedju Noise reduction od 0,0006 i 0,0004?
Kladim se da vise uzivam s mojim niskobudzetnim Pioneer 115 D sa AT3600 neg vi koji se jedete zato sto su tranzijenti bledi i neizrazeni :D 

Izvinjavam se, al moram vas frikove da malo cacnem :D

Pioneer Pl-115d Vinyl Turntable Belt Replacement Pioneer PL-115D Turntable  Belt | LP GEAR Vinyl Turntable Reviews

Izvinjavam se ponovo. Staro offtopičaralo, e ybga.

@ketklou

Gramafon ti je ko lutka. Ne zezam se.

Posted
On 5. 9. 2025. at 17:22, zflazar said:

Da li postoji besplatan ručak zvani Budget 12" Ručka?

OK. Ne besplatan ali da bude striktno u budžetu do 1.200€ uključujući i potencijalni servis ako se radi o nečemu što može izneti teškaše poput SPU/EMT i slično.

Више њих. :)

1. Сијасет опција овде:

https://samuraiaudio.com/collections/long-tonearm

Рецимо ово што је и @neskor предложио:

https://samuraiaudio.com/products/denon-dn-308n-long-tonearm?pr_prod_strat=e5_desc&pr_rec_id=300e05468&pr_rec_pid=8602565935321&pr_ref_pid=9122169225433&pr_seq=uniform

Са све транспортом и даџбинама, унутар буџета.

2. Прерада 3009 у 3012:

• Донор ручица (SME 3009 S2 Improved) - ~€300;
  • 12" цев и сет тегова (eBay линк) - ~€400;
  • Пар SKF керамичких 618/9 лежајева - ~€50;
  • AudioSilente хедшел конектор (ако није добар оригинални) - ~€95;
  • Бронзани ножасти лежај (ако се ради о S2 Improved) - ~€0 (имам ја вишка, иначе је ~€50);
  • Ожичење, конектори - ~€50;

У најгорем (најскупљем) случају, ~€950.

3. Jelco SA-750LB

https://www.cjm-audio.de/phono/tonarme/#cc-m-product-12834513412

~€690 + транспорт

Да се ја питам сада за "нову" ручицу која има EIA/SME/EMT конектор за хедшел? Купујем тај Џелко.

Posted
On 5. 9. 2025. at 22:47, Krca44 said:

Da li je moguce naci te stare rucke u dobrom radnom stanju a da ne moraju odmah na servis ?

Mislim na lagere i slicno, malo komplikovanije od prezicenja...

Чак и да "не мора" ја бих свакако урадио сервис тих ручица које су 5+ деценија старе.

8 sati ranije, sondek said:

Ja bih baš voleo videti InSides-ov uradak, al u Titanijumu

Визуелно би било веома интересантно, да не кажем импресивно. Мада имам велике сумње (скоро сам сигуран) да би то радело пуно горе од садашње пластике.

Део успешности тог склопа је и савитљивост и дампирање материјала. Ручица је ужасно лака за то што је (морам да проверим, али далеко испод 500 грама), а ипак има велику ефективну масу.

6 sati ranije, Mingus,Mingus said:

Slusao sam malo kasnije orginal rucku na njihovom gramofonu i to je bilo veoma dobro.

Имала је та идеја пуно потенцијала, али кадице са силиконским уљем у дневној соби су све осим елегантне.

Колико и да то добро звучи, на крају увек победи склоп који тражи мање оддржавања.

2 sati ranije, zflazar said:

Potegnem i do njega na prezentaciju.

( samopozvao sam se, praštaj )

У свако време.

Posted

Na izvesnoj adresi u Kraljevstvu krije se više primeraka novih novcatih Jelco-ova, zadnji datumi proizvodnje, kažu stupite u kontakat da se dogovorimo. :ph34r:

Ako tražiš avanturu, nova Technics MK7 ručka je 250-ak evrovi, zameni cev 12 inčnom i montiraj na pod aka stubić, pa šta bude...

Posted

Hvala drugari!

Nadam se da je tema  korisna i za druge članove ja sam prezadovoljan sa odgovorima.

Ako sam dobro razumeo @InSides-ov post a opet nadovezujući se na prethodnu diskusiju da je specifična masa titanijuma cca 4x veća od plastike za printanje to bi značilo da titanijumska verzija za istu masu zahteva 4x manji volumen materijala a da se zadrži dobra rigidnost i interno dampiranje...?

Nešto poput kombinacije rešetkaste konstrukcije i akustičkog lavirinta ravnih površina (baš sam se ovaj put izlupao ali nek ide život).

Uf glavobolje u najavi... 🥰

Posted

Koliko sam ja razumeo Insides-a sadasnja isprintana verzija vec ima potrebnu masu i cvrstocu za MC niske komplijanse te je Titanijum potpuno nepotreban - to je samo stvar estetike.