Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravo svima,

Pazario sam Technics SL1700 MKII iz Nemacke. Prodavac mi je rekao da je ispravan i da ne radi samo cueing lift rucke. Otvorio sam gramofon i nedostajala je gumica koja pokrece rucku od motora, postavio gumicu i lift radi. Gramofon je perfektan vizuelno i ulavnom sve radi. 

Onda sam naisao na problem da kad zavrsi ploca lift podigne rucku i ne vraca je natrag a ploca se i dalje vrti. Onda kad pritisnem STOP dugme vrati rucku i lift nece da je spusti a motor se cuje neprestano. Onda lift spustim na dugme. 

Da li se neko susrecao sa ovim problemom, sta da radim?

Posted

Ja nijesam imao iskustva, ali kada sam istraživao o tom gramofonu jer me je interesovao, sjećam se da sam pročitao na nekom stranom forumu o sličnom slučaju i navodnom problemu sa logičkim kolima i senzorima koji kontrolišu te funkcije. Ako se dobro sjećam taj problem je riješen zamjenom komponenti. Sličan kvar je imao i ovaj primjerak koji je mene interesovao..

Znači ako ne možeš sam da ispitaš dalje - servis.. To što je nedostajala gumica, samo po sebi daje neki zaključak... 

Nadam se da ovo pomaže...

Posted
6 sati ranije, Gorfili said:

Ja nijesam imao iskustva, ali kada sam istraživao o tom gramofonu jer me je interesovao, sjećam se da sam pročitao na nekom stranom forumu o sličnom slučaju i navodnom problemu sa logičkim kolima i senzorima koji kontrolišu te funkcije. Ako se dobro sjećam taj problem je riješen zamjenom komponenti. Sličan kvar je imao i ovaj primjerak koji je mene interesovao..

Znači ako ne možeš sam da ispitaš dalje - servis.. To što je nedostajala gumica, samo po sebi daje neki zaključak... 

Nadam se da ovo pomaže...

Hvala vam, ali gde naci servisera za gramofon a da se ne uči na njemu?

Posted

Ako pod učenjem podrazumijevaš sticanje novog iskustva u popravci kvara, ja tu ne vidim problem. Ako se prilikom pokušaja popravke uređaj uništi, to je druga stvar. Ne vjerujem da ćeš kod nas naći nekog usko specijalizovanog servisera, koji ima odgovarujući sertifikat, ali mislim da postoje odgovorni i pažljivi serviseri koji mogu da pronađu i otklone kvar, a da ne unište uređaj... Vjerovatno je do takvih teško doći i vjerovatno njihova usluga nije jeftina...

Zašto, za početak, ne probaš sam da ustanoviš da li je problem mehanički ili elektronski? improvizuj neku klupu na kojoj možeš okretati gramofon, a da ga ne oštetiš. Nabavi i prouči servisno uputstvo i šemu... Priprema je pola posla ;) 

Posted
4 sati ranije, Gorfili said:

Ako pod učenjem podrazumijevaš sticanje novog iskustva u popravci kvara, ja tu ne vidim problem. Ako se prilikom pokušaja popravke uređaj uništi, to je druga stvar. Ne vjerujem da ćeš kod nas naći nekog usko specijalizovanog servisera, koji ima odgovarujući sertifikat, ali mislim da postoje odgovorni i pažljivi serviseri koji mogu da pronađu i otklone kvar, a da ne unište uređaj... Vjerovatno je do takvih teško doći i vjerovatno njihova usluga nije jeftina...

Zašto, za početak, ne probaš sam da ustanoviš da li je problem mehanički ili elektronski? improvizuj neku klupu na kojoj možeš okretati gramofon, a da ga ne oštetiš. Nabavi i prouči servisno uputstvo i šemu... Priprema je pola posla ;) 

Probavam sam, dosta sam vest u tome. E sad, glavna kvaka je u samoj ručki ispod. Zapekla stara mast, mora sve da se rastavii očisti i podmaze litijumskom mascu kao i neki delovi se ne smeju nikako podmazati kao i neke osovine se moraju podmazati Technics uljem (Gde da nadjem Technics ulje?) kao i da se bregasta osovina postavi u nulti polozaj dok rucka miruje u startnoj poziciji. Trebam naci dan kad sam smiren da krenem u akciju a jednostavno me i strah da nesto ne upropastim i da li cu uspeti da vratim sve delove kako je bilo. Vrlo je komplikovano. 

Posted
37 minuta ranije, picturesd said:

Trebam naci dan kad sam smiren da krenem u akciju a jednostavno me i strah da nesto ne upropastim i da li cu uspeti da vratim sve delove kako je bilo. Vrlo je komplikovano. 

Predlažem da postaviš kameru na neki stalak i snimaš svaki mehanizam koji rasturaš. Snimi kakav je sklop bio pre rsatavljanja i sam proces rastavljanja. Pomoćiće kasnije prilikom sastavljanja, jer nekada redosled može biti presudan da se sve vrati u pravilno funkcionalno satnje. To ako ćeš sam...

Ako ćeš sa znalcem predlažem @giZ_Mo. Meni je nebrojeno puta rešavao probleme sa HiFi-jem. Na ovu temu, pomogao mi je i sastavio, a usput, podmazao i blago iservisirao JELCO ručku kojoj su mi se prosuli lageri iz osovine. Vrsni je poznavalac Technics gramofona. Neki ga ovde ne vole, tako da prepuštam tebi da ga kontaktiraš preko PP i posavetuješ se oko daljih koraka...

Posted

Brendirani potrošni i servisni materijali uglavnom služe proizvođačima za zaštitu i zaradu.. Potrudi se da nađeš baznu specifikaciju tog 'technics' ulja i možda shvatiš da se ne razlikuje od ulja za podmazivanje trimera za bradu ili nekog drugog sličnog, dostupnog i jeftinog. Moje iskustvo je da su te stvari od nekog njihovog specijalizovanog proizvođača često kvalitetnije od onih koji nose brend uređaja..

Posted

Ne pametuj i kupi brendirano ulje. Ne kosta 100 dukata. Nagledao sam se tih pametnih saveta na ustedi na ulju. Podmazuješ nesto jednom u par godina i onda gledaj kako da ustediš 2 evra... Srpska posla, ferari bi sami servisirali i sve znaju bolje od fabrike koji su truli kapitalisti i rešili su da ekonomskog tigra unište. 

Posted

Ne znam zašto bi se neko upuštao u rasklapanje, servis i opravku gramofona ako nema nikakvog prethodnog iskustva? 🤔

To kad zapne negde i stigne tako napola  rastureno do majstora ima da košta 3x više nego što bi inicijalno koštalo.🤑 

Posted

Baš si pesimista Nixie, pa čovjek je već počeo da ga popravlja... Nije to baš svemirski brod i nekako čini dio ovog našeg hobija ;)

I ja bi kupio 'Technics' ulje, ako ga ima... Samo snake je dostupno čini mi se :) 

@picturesd Kad kupiš ferari, ni slučajno nemoj sam da ga servisiraš :D 

Posted
On 25.8.2025. at 11:48, picturesd said:

Zdravo svima,

Pazario sam Technics SL1700 MKII iz Nemacke. Prodavac mi je rekao da je ispravan i da ne radi samo cueing lift rucke. Otvorio sam gramofon i nedostajala je gumica koja pokrece rucku od motora, postavio gumicu i lift radi. Gramofon je perfektan vizuelno i ulavnom sve radi. 

Onda sam naisao na problem da kad zavrsi ploca lift podigne rucku i ne vraca je natrag a ploca se i dalje vrti. Onda kad pritisnem STOP dugme vrati rucku i lift nece da je spusti a motor se cuje neprestano. Onda lift spustim na dugme. 

Da li se neko susrecao sa ovim problemom, sta da radim?

Neke od tih serija starih Technics-a su imale problema sa propadanjem plastičnih zupčanika i delova u mehanici vezanoj za pokrete ručice. Plastika se od starosti stvrdne i ispuca i delovi se jednostavno raspadnu.

Pronađi servisno uputstvo i onda po njemu proveri da li su ti svi delovi automatskog mehanizma ručice na broju, na svojim mestima, celi i ukuplovani kako treba.

Posted
30 minuta ranije, 空也 said:

Pronađi servisno uputstvo i onda po njemu proveri da li su ti svi delovi automatskog mehanizma ručice na broju, na svojim mestima, celi i ukuplovani kako treba.

Zaboravih da napomenem, neki od delova za koje je već opšte poznato da se raspadaju se mogu odštampati na 3D štampaču ili kupiti na eBay već odštampani.

Ima dosta informacija na tu temu na netu, kolega je već postovao link na Audiokarma forumu.

Posted (edited)
On 26. 8. 2025. at 21:37, 空也 said:

Zaboravih da napomenem, neki od delova za koje je već opšte poznato da se raspadaju se mogu odštampati na 3D štampaču ili kupiti na eBay već odštampani.

Ima dosta informacija na tu temu na netu, kolega je već postovao link na Audiokarma forumu.

Sve je tu od delova, samo trebam cam gear da postavim u nulti polozaj dok je rucka u rest modu zakljucana. Pisao sam na Audiokarma sajtu, nadam se da ce mi neko poslati fotku nultog polozaja. Hvala vam. 

Edited by picturesd
Pojeo sam slovo :)
  • 1 month later...
Posted
On 28. 8. 2025. at 17:54, picturesd said:

Sve je tu od delova, samo trebam cam gear da postavim u nulti polozaj dok je rucka u rest modu zakljucana.

Није тако тај механизам прост. Наиме постоји посебна плоча за контролу положаја ручице уз помоћ опто сензора а исто тако и два микро прекидача.

Обично је проблем у малом зупчанику кога погони велики а њега тз. ворм гир са мотора.

Е тај мали зупчаник 'оће да пукне, као на слици;

1700-2.png

Наравно треба проверити положај црног точка са грбама у односу на микро прекидаче а и сам опто сензор!