Jump to content

Recommended Posts

Posted

MXN10

Sources AirPlay 2, Bluetooth 5.0, Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal, Deezer, Qobuz, Internet Radio
Outputs Coaxial, optical, RCA line level
Max file resolution: 32-bit/768kHz PCM, DSD512

A.Wiim Ultra:

Sources Bluetooth 5.3, Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, Deezer, Amazon Music, internet radio
Outputs Line level RCA, optical, coaxial, subwoofer
Max file resolution 24-bit/192kHz

Znaci za  Cambridge kazu da je muzikalniji i kvalitetnijeg prikaza...nema display..ali podrzava 32/768...i Airplay.

Wiim...losiji u zvuku navodno..ima display i daljinski...24/192..nema Airplay...jeftiniji 10k dinara....

Da li ih je neko uzivo poredio?

Otvoren sam i za neki drugi predlog....

Posted

Imam AXN10 što je u stvari isti strimer kao i MXN10 samo spakovan u veće kućište standardnih dimenzija. Prvobitna namera mi je bila Eversolo ali posle višemesečnih zavlačenja prodavca "samo što nije stigao" kupih taj Cambridge i nisam se ni malo pokajao. Kvalitetan je to proizvod i na dodir i po zvuku. Tidal conecct ispunjava sve moje potrebe i radi na njemu savršeno, trenutno menja numere bez zadrške za razliku od Wimamp-a čiji software često zabaguje kada brzo preskačem sa pesme na pesmu. 

U početku sam bio nesretan zbog nedostatka displeja ali brzo sam se prilagodio tom "henikepu" postavivši tablet kao vizuelni prikaz dok samo upravljanje vršim preko telefona zavaljen u fotelju. Trenutna cena tog Cambrige-a je skoro 100e niža nego što sam ga ja svojevremeno platio tako da je i to jedan od razloga za preporuku.

:cheers

viber_image_2025-08-01_06-16-36-704.jpg

Posted
7 sati ranije, borisav said:

MXN10

Sources AirPlay 2, Bluetooth 5.0, Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal, Deezer, Qobuz, Internet Radio
Outputs Coaxial, optical, RCA line level
Max file resolution: 32-bit/768kHz PCM, DSD512

A.Wiim Ultra:

Sources Bluetooth 5.3, Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, Deezer, Amazon Music, internet radio
Outputs Line level RCA, optical, coaxial, subwoofer
Max file resolution 24-bit/192kHz

Znaci za  Cambridge kazu da je muzikalniji i kvalitetnijeg prikaza...nema display..ali podrzava 32/768...i Airplay.

Wiim...losiji u zvuku navodno..ima display i daljinski...24/192..nema Airplay...jeftiniji 10k dinara....

Da li ih je neko uzivo poredio?

Otvoren sam i za neki drugi predlog....

Da li ti je neophodan Airplay?

32/768 praktično ne znači ništa, ako master nije dobro urađen.

Displej imaš na tabletu/telefonu.

Da li planiraš subwoofer ili ne?

Što se tiče toga šta zvuči bolje, izgleda da je to Cambridge, ali to moraš sam da čuješ, nije dobro da ti mi kažemo šta je bolje za tebe.

Posted

Kada čitate specifikacije nekog uređaja onda tu ima svašta nešto jer proizvođač se trudi da napakuje sve živo što mu tehnološki može stati u proizvod koji bi tako bio izdvojen od konkurencije i nekritičkog kupca ubedio da je više ujedno i bolje.

Realnost je da 2/3 tih mogućnosti nećete koristiti niti će vam ikad zatrebati. 

Posted

imam Wiim Mini vec :) ....ovde je jedini nedostatak ...USB....mada moze kroz mrezu ....da vuce sta god ...

inace moj previd ...Wiim Ultra ima:

The internal DAC can handle up to 32-bit/384kHz.The digital outputs (for an external DAC) and the maximum native playback resolution are up to 24-bit/192kHz

Posted
12 hours ago, Dragan Penev said:

Ako hoćeš klasičan i ipak malo muzikalniji uređaj 

Tesko mi je cak da sročim pitanje, ali sta znaci klasican i sta znaci muzikalan u kontekstu strimera?

Posted

Ok, thanks, hvala na pojašnjenju

Pomislio sam da oba pojma spadaju pod apstraktno

11 hours ago, Dragan Penev said:

Nisi morao da sročiš pitanje ako ti je bilo teško. Probaš oba i to je to.

Teško mi je da zamislim da u 2025. postoji loš strimer, nije to roket sajens. 

11 hours ago, Dragan Penev said:

Ovi uređaji nisu čisti strimeri već imaju i DAC u sebi, i tu je osnovna razlika u zvuku.

DAC je u funkciji zavisno od toga da li se koristi toslink ili rca? 

Posted

Mislim da se u današnje vreme firme više trude da naprave loš nego dobar zvuk jer od toga žive. Bez toga nema bolesti koja se zove upraditis. Ko bi kupovao skuplje modele kad bi se ljudski napravili osnovni modeli. Razlika između dve verzije recimo pojačala moze biti u manje od 5eur, a da bolji noviji, supesonični model zaista i zvuči bolje. 

Posted
1 hour ago, sondek said:

Mislim da se u današnje vreme firme više trude da naprave loš nego dobar zvuk jer od toga žive. Bez toga nema bolesti koja se zove upraditis. Ko bi kupovao skuplje modele kad bi se ljudski napravili osnovni modeli. Razlika između dve verzije recimo pojačala moze biti u manje od 5eur, a da bolji noviji, supesonični model zaista i zvuči bolje. 

Upravo to. Lepo rečeno, nego niko neće da prizna surovu istinu. 😊

Posted
18 hours ago, Dragan Penev said:

Nisi morao da sročiš pitanje ako ti je bilo teško. Probaš oba i to je to.

Ovo je osnovni problem svih kupaca u Sbiji..."probaš oba"

Pa ja sam kupio i Wiim Amp Pro - za radnju...i Wiim Mini...za kuci...naslepo...nema probe ako nisi iz BG...a u vecini slucajeva ni tada...

Mozda da ima vise Youtube reviewova...ili makar po koji....niko to kod nas ne radi....shteta....

Posted
4 sati ranije, sondek said:

Mislim da se u današnje vreme firme više trude da naprave loš nego dobar zvuk jer od toga žive. Bez toga nema bolesti koja se zove upraditis. Ko bi kupovao skuplje modele kad bi se ljudski napravili osnovni modeli.

Pre nekih pet-šest godina sam pomislio isto! :D

Uz neki uređaj koji sam dobio na probu, zgrožen prizorom mojih tadašnjih Lapp kablova, distributer je ubacio i dva strujna kabla vrlo poznatih proizvođača.

Čisto da ne steknem pogrešan utisak o uređajima na osnovu, po njegovom mišljenju, neadekvatnih kablova.

U ptanju su bili početni modeli, cene reda veličine 200 tinjak evra, možda sledeći nivo od najjeftinijih.

Na moje veliko iznenađenje, ispostavilo se da su oba firmirana kabla u stvari upropaštavala zvuk - u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od kabla, dinamika je bila ubijena, a kod jednog je zvuk bio nekako premekan sa ošišanim visokim tonovima.

Neka jednostavnija, plink-plonk par instrumenata i vokal audiofilska muzika je možda zvučala pitomije, ušećerenije i pitkije, ... ali se sve raspadalo u slučaju iole zahtevnijih i kompleksnijih muzičkih dela, kada je dolazilo do zagušenja i konfuzije sa padom dinamike.

U odnosu na te kablove od cca 200 evra, Lapp od 3 evra za metar sa jeftinim konektorima je bio miljama daleko po pitanju opšteg realizma zvuka i sposobosti prenosa emotivnog naboja muzike.

Oba proizvođača imaju strujne kablove od po nekoliko hiljada evra, tako da sam se odmah zapitao da li možda namerno prave loše početne modele kako bi opravdali visoke cene onih skupih? :)

Ne kažem da nema dobrih jeftinijih firmiranih kablova, ovo je bilo moje izolovano iskustvo samo sa dva veoma renomirana proizvođača.

U međuvremenu sam iz radoznalosti promenio Lapp, ali to je već neka druga priča za kišne dane.

PS

Ne navodim proizvođače gore pomenutih kablova pošto se pre svega radi o ličnim utiscima, nekome bi se možda baš zbog tog farbanja zvuka veoma svideli, ... a i ne bih da se po$..em po dobroj volji i entuzijazmu izuzetno korektnog distributera.

Na svakome je da proba i bira po svom ukusu. :)

Posted

Naim je recimo uveo visoku naplatu visokih tonova. Verovatno u osnovni model stave neki krš deo pa kako se dalje ide sve po zasluzi, tj džepu. Izmenjaše već sva slova abecede 😁... Sve suprotno početnoj filozofiji firme. 

Posted

Da mogu da vratim vreme dva meseca u nazad postupio bih drugačije. Tada me zainteresovalo strimovanje i zaveden sijalicama i opcijama a da ne plaćam "puno" para za strimer, uzmem Wiim Ultra. Imam odavno Yamaha 592 cd sa ubačenim Analog Devices op-ampovima na izlazu umesto onih JRC ili kako se već zovu i tada se čuo pomak na bolje. Spojim Yamahu na Ultru preko optike i pustim cd pa A/B test Wiim/cd i bolje, ali jedva čujno mi svira cd. Tu se malo razočaram. Pošto me udario shopping spree odlučim, rasečem se i za 90 Eura uzmem SMSL su-1. Pojede smsl ultrin dac za doručak a yamahin za užinu. Sada mi je na smsl-u strimer na koaksu a cd na optici dok smsl pogonim nekim starim battery bank-om, čisto jer ga imam. Čitavo popodne svira i potroši pola baterije.

Da mogu dva meseca da se vratim, uzeo bih Wiim mini ili tako nešto jeftino, ali ipak wiim zbog aplikacije i cene i smsl su-1. Sve i da mi dosadi strimovanje ili usled atomskog rata stane internet, pukao bih celih 170 Eura.

Posted

@SandroNS Ista reakcija kada sam uzeo Wiim Pro Plus zbog boljeg dac-a u odnosu na Wiim Pro. Razočarao se, i po preporuci ovde krenuo u potragu za eksternim dac-om. Posle nekoliko probanih opcija uzeo Fiio K11 R2R koji zvuči daleko bolje nego interni dac u Wiim Pro Plus... Doduše svaki eksterni dac je bolje zvučao, pogotovo Fosi ZD3 i pomenuti Fiio K11 R2R koji sam na kraju i uzeo...

Posted

Situacija se promenila....posle isprobavanja raznih kombinacija...Pojacalo + DAC + Streamer ....ili Pojacalo + Streamer/DAC....definitivno sam odlucio da mi treba AIO uredjaj.....koji ima i USB/LAN/Wifi/DLNA/DAC/Streamer/AMP...ma sve...

Ili ce biti Wiim AMP Ultra ili Eversolo  Play...da ne kazem sta prvo stigne....prestar sam za njakanje sa vise uredjaja...zelim komociju....a svejedno sam gluv.... :)

Izvinite na svemu ....ali mi je ovo pomoglo da shvatim sta  NE zelim.....i sta mi treba...

• 4 weeks later...
Posted

Wiim AMP Pro je vec par meseci kod mene u radnji..i slusa se po 8-10h.....uzivanje...

a Wiim AMP Ultra je stigao juce ...i ide u kucni setup...sigurno je da Cambridge MXN10 svira bolje uz neko OK pojacalo a prodao se Marantz...ostao Sony od 24kg koji nema shanse da uglavim u korektno veliku TV komodu  a da se ne greje bash...ali kao sto napisah gore ...zelim full komociju ...sve sa telefona ili tableta ...eventualno USB....externi SSD...Asus TUF Gaming A1 fiokica i 1TB Kingston NV3 unutra - pun dobre muzike su spremni ...