Jump to content

Recommended Posts

Posted

pozdrav,

na šta obratiti pažnju kada se kupuje jeftin avr (bilo da je nov ili polovan)? 

gledam: Yamaha RX-V4A, DENON AVR-X580BT itd. pa na primer skuplji RX-V6A ima u odnosu na RX-V4A "Dolby Atmos i Dolby Atmos Height Virtualizer", koliko je to mana što jeftiniji nema tu podršku? ako pustim film sa dolby atmos zvukom i avr nema podršku za dolby atmos, to znači da će film teći bez tona ili će avr automatski tražiti sledeći kodek, na primer ako film ima truehd i samo će zameniti i pustiti drugi kodek?

kod video funkcija, da li je dovoljno da piše da podržava 4k? kada to piše, moći će sve 4k filmove da pusti bez problema ili ima caka u hercima "30/60/120"? 

za koje sajtove smatrate da nemaju plaćene recenzije? gledao sam osnovni marantz (odgovara mi da avr bude što manjih dimenzija) i ovde su baš loše ocenili: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/marantz-nr1510-avr-review.40036/

možda je bolje juriti polovan avr (gledao sam kp i tamo kažu da su vlasnici ili je uređaj kupljen od prvog vlasnika a daljinac nije original niti ima uređaj za kalibraciju zvuka)? ako može da se kalibriše preko mobilnog ili tableta onda mi ne treba taj uređaj (kao ni daljinski ukoliko može da se koristi mobilni umesto daljinca).

Posted

hvala na dobrodošlici. 

1. budžet je da mogu na rate da kupim nov u domaćim prodavnicama (recimo denon je 42.000 https://www.player.rs/hi-fi/pojacala/av-pojacala-i-risiveri/denon-avr-x-580bt-black, yamaha je 62.000 https://4audio.rs/shop/yamaha-rx-v4a/ itd.), za keš bih mogao za polovan recimo da izdvojim oko 200 evra.

2 i 3. soba je mala, 12m2, tako da bih zaobišao podnostojeće zvučnike, kao i one što se kač na zid (razmišljam u pravcu da bih kasnije lakše prodao bookshelf kada bi ih stavio sa leve i desne strane kauča na policu). plan je kupovina dva bookshelf pa polako da gradim sistem kupovinom centralnog, zadnjih i na kraju sabvufera ako komšije dozvole :)

4. trenutno 1080p tv, ali je plan projektor a zid da se ofarba kako bi se izbegla kupovina platna.

5. ne bih koristio konzolu ali mora avr zbog okružujućeg zvuka (filmovi, serije, sport u 5.1). 

koji zvučnici se uparuju sa kojim brendom, na primer yamaha avr se uparuje sa monitor audio a denon avr sa q acoustics ili to nema veze?

da li postoji opcija da avr prihvati 3.0 za početak, da prednji budu levo i desno od tv-a a centralni ispod tv-a?

najveći problem su oznake kod denon, marantz, yamaha i ostalih avr, kao da svakog meseca izbacuju nove modele, te slova, te brojevi, a kada se uđe na sajt milion karakteristika a ne znaš šta ima a šta nema od ključnih funkcija i onda mora poređenje pa vidiš razliku i tada moraš da pretražuješ net šta znači ta funkcija i da li je potrebna :)

Posted
15 minuta ranije, zdravorad said:

najveći problem su oznake kod denon, marantz, yamaha i ostalih avr, kao da svakog meseca izbacuju nove modele, te slova, te brojevi, a kada se uđe na sajt milion karakteristika a ne znaš šta ima a šta nema od ključnih funkcija i onda mora poređenje pa vidiš razliku i tada moraš da pretražuješ net šta znači ta funkcija i da li je potrebna :)

Vidiš s kakvim predznanjem se ulazi u svet High fidelity🙃

Posted

Uz sve napisano, 5.1 sistem i nista vise od toga u toj sobi.

Ako ne koristis konzole i 1080p ti je dosta - rade ti posao i matore sprave, samo da imaju HDMI 1.4 ili veci - zbog lossless surround materijala.

Na oglasima se nadje i ponesto dobro - ali vecina je djubre "ispalo sa kamiona". Ono bez daljinca originalnog ne bih uopste gledao.

Posted

Атмос је други доживљај филма, као и дтс-х. Проблем је што за те паре нема таквог уређаја. Чак и у малој соби убаци више мањих звучника, попут кеф "јаја" за сурр и атмос а напред нешто мало боље. Узети авр од бар 9 канала, на 5.2 систем додаш 4 горња, неупоредиво искуство. Најјефтинији ок авр је Маранц 7009 па на горе тј новије верзије. Размисли па реци.

Posted

hvala svima na odgovorima. 

na samom sam početku ali nigde ne žurim, mogu da kupim sada, mogu za godinu dana, ali je bitno da sam počeo da istražujem šta i kako jer do sada uvek kada je trebalo da kupim surround, pare su odlazile na zamenu pc komponenti ili na nešto drugo. 

iako sam mislio da kupim najjeftinije, izgleda da neće tako ići, jer na primer https://www.player.rs/hi-fi/pojacala/av-pojacala-i-risiveri/denon-avr-x-580bt-black nema wifi ni ethernet, nema internet radio, nema naprednu kalibraciju zvuka, nema podršku za dolby atmos i dts:x itd. tako da mora malo viša klasa.

• 2 weeks later...
Posted

A što ne bi pogledao Denon X1800 na rate koje spominjes? Sad mu je baš dobra cena.
Ja sam uzeo x2800 kad je izašao i koristim trenutno prednje i centralni zvučnik i radi odlično taj izmišljeni 3.0. :)

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Posted

@dzulHvala na preporuci, pogledaću. Vidim da ima i za 50-ak evra jeftiniji Denon AVR-X1700H pa ne znam da li vredi ići na jeftinije rešnje?

@gvladaTo je za moj budžet previše para :( Shvatam šta želiš da kažeš, da je mnogo bolji doživljaj kada su na plafonu četiri zvučnicka, bolje 3D iskustvo (kupola), i da bi trebalo uložiti u bolji AVR, više zvučnika itd. ali ne stojim dobro finansijski da bih mogao da kupim AVR od 1.200 evra (pomenuti https://www.player.rs/hi-fi/pojacala/av-pojacala-i-risiveri/denon-avc-x3800h-9-4-black---av-risiver?utm_term=&utm_campaign=Camp+Search+Hi-FI+max+clicks+07.06.&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=8063358949&hsa_cam=17423944707&hsa_grp=137450967357&hsa_ad=664542026085&hsa_src=g&hsa_tgt=dsa-1662471177241&hsa_kw=&hsa_mt=&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gad_source=1&gad_campaignid=17423944707&gbraid=0AAAAAC7kj5_ne5CgAmUj3AzmPdTYzz4J5&gclid=Cj0KCQjwzOvEBhDVARIsADHfJJSqgC-UBDXGgUbkKD4oBU_utKpKJIrm4PNW6G07E_f7utwNjtxEJZoaAl8GEALw_wcB) i ko zna koliko još za 5+4 zvučnika, sabvufer, pristojne kablove za zvučnike, stalke, podloške za zvučnike i sl. Ode cifra na minimum 2.000 ili 3.000 evra a za to bih morao da dignem kredit, pa kad banka naplati kamatu...

Posted

Pogledaću. Inače, ukucao sam "Denon AVR" i našao samo dva oglasa koja imaju kalibracioni mikrofon, daljinski i sve ono što bi trebalo da dolazi u kutiji sa uređajem:

https://www.kupujemprodajem.com/audio/risiveri-surround/denon-avr-x2300w-wi-fi-bluetooth-airplay-dolby-athmos/oglas/183425329?filterId=7156014868

https://www.kupujemprodajem.com/audio/risiveri-surround/denon-avr-x2200w/oglas/176497287?filterId=7156014868

Milion je oglasa za Yamaha, Marantz, Denon... ali postoji samo par gde su prodavci prvi vlasnici. 

Posted

Uglavnom mi treba noćni režim (tanki zidovi pa da se komšije ne bune), shvatio sam kada se ta funkcija uključi na AVR-u da najtiše tonove pojačava, stišava glasne zvukove a vokal ostaje isti (valjda).

Kakva je situacija kod AVR-a, da li je taj noćni režim isto što ima Bose:

A.I. Dialogue režim

Nema više preglasnih reklama, tihih šapata i neprestanog podešavanja jačine zvuka između dijaloga i akcionih scena. A.I. Dialogue režim automatski balansira glasove i prostorni zvuk, pružajući izuzetnu jasnoću govora – tako da svaki dijalog čujete savršeno, bez gubitka prostorne dubine i efekata koje pruža bioskopski zvučni doživljaj. Manje premotavanja, više uživanja.

• 3 months later...
Posted
On 24. 7. 2025. at 16:21, Delija said:

Uz sve napisano, 5.1 sistem i nista vise od toga u toj sobi.

Ako ne koristis konzole i 1080p ti je dosta - rade ti posao i matore sprave, samo da imaju HDMI 1.4 ili veci - zbog lossless surround materijala.

Na oglasima se nadje i ponesto dobro - ali vecina je djubre "ispalo sa kamiona". Ono bez daljinca originalnog ne bih uopste gledao.

Delija,

Ako se dobro secam ti posedujes Anthem AVR. Koji model i kakva su tvoja iskustva sa tom spravom ?

Posted

Imam sada vec punih 7 godina MRX720 - od 2018. godine.

Super sprava i dalje. Jedino sto ne valja je streaming platforma - DTS Play-Fi nikad nisu napravili da bude upotrebljiv.

Posted
6 sati ranije, Delija said:

Imam sada vec punih 7 godina MRX720 - od 2018. godine.

Super sprava i dalje. Jedino sto ne valja je streaming platforma - DTS Play-Fi nikad nisu napravili da bude upotrebljiv.

Samo jos jedno pitanje: da li je zvuk zaista toliko bolji nego kod konkurencije (Denon, Yamaha, Sony, ...), kao sto se tvrdi po internetu ?

Posted
3 sati ranije, Delija said:

Jeste. Razlika nije bila mala.

Od aktuelnih modela, Marantz Cinema 30 i Denon A1H bih voleo da probam.

За 5.1 ти доста Logitech Z-5500.

Претходник Синема 30 модела је 8015, итекако пристојан авр. Денон такмаци су 6700 и 6800 модели. Шема иста, делови различити.

Posted

Cinema 30 bi trebalo da je osetno bolji od 8015.

Relativno pouzdan info od moderatora britanskog AV foruma koji je imao i 8015 i MRX 720 i sada Cinema 40, a sa kojim sam u kontaktu oko raznih tema - primarno oko sub-ova.

A1H je isto sasvim druga zverka u odnosu na pomenute.

BTW, pandan 8015 je Denon 8500.

Videcemo da li ce biti nekih zanimljivih ponuda za BF :)

Posted

Исту плочу, шему или да кажемо сестрински модели су 8015 и 6700, као и синема 30 и 6800. Цене нису исте јер Маранц има боље делове, музикалнији звук и вишље је рангиран. А1Н је деф добар модел, док је 8500Н степеница изнад 8015. Претходни имају по 11 појачала али процесирају 13 канала, док 8500 има 13 појачала а А1Н 15 појачала и 15 канала процесирања. Опет, када се све то оптерети питање је колико може једна кутија (авр) да одради цео посао. Можда снагаши бар за предња три.