Jump to content

Recommended Posts

Posted

Prošle nedelje sam se igrao malo sa stalcima, jer su zvučnici ipak preblizu zida i nije to to, a da ih izbacim fiksno nije rešenje. Svaku temu koju sam otvorio u prethodnih par meseci priključio se i @gvlada i predlagao da izvučem zvučnike još u prostor, što sam sada i rešio da uradim. Skinuo sam spajkove i stavio točkiće koje sam malo prepravio, gumeni/silikonski su, namestio sam ugao koji mi odgovara i pod tim uglom stavio i točkiće i iznivelisao ih. Problem je loš (užasan) parket, dosta je neravan, i pri svakom izvlačenju stalaka iskoče iz ose po malo i izgubim ugao zbog čega i pri svakom izvlačenju i slišanju "štelujem". Da je podloga ravna verovatno bi bilo okej, ali mi nije realno da radim parket samo zbog toga :D

Moje pitanje je da li je neko pravio slično rešenje i ima li da da neki konstruktivan predlog, da li postoji nešto logičnije, tipa neke "šine" ili tako nešto, ili neki bolji vid točkića?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Posted

Иако ни то није намењено сталном померању, соундкаре суперспајкс су прављени за паркет са лакшим померањем преко истог.

Posted

Nađeš idealno mesto i označi ga na parketu. Kad slušaš staviš zvučnike na njega. Za šetanje mozeš zalepiti filc ispod podloški  koji se prodaje za namestaj protiv grebanja. Tako sam ja ranije radio dok su zvučnici smetali otvaranju terase, pa ih svakodnevno pomerao.

Posted

@gvlada Na žalost ne vredi ni to, hod do lokacije koja mi se najbolje pokazala za slušanje je 90cm od mesta gde stoje ili 1m od zida, što nije malo pomeranja, ali je vredno, pravi osetnu zvučnu razliku.

@Delija Slažem se.

Onda ostavljam ovako, eventualno ću uzeti one providne podloge za stolice gde će verovatno malo preciznije ići i biti lakše za manevar. Hvala na odgovorima.

Posted

Na tri točkića neće da se klati ali će opet da se naginje prema krivini patosa. Za tri točkića. mora biti malo veća osnova zbog stabilnosti. Mogu i četiri točkića, ali da dva (prednja recimo) budu baš blizu.

Posted

Uzeo sam najosnovniji točkić za nameštaj jer mi je najviše odgovarao ram, ima ih u bilo kojoj prodavnici nameštaja, gvožđari, sve za kuću..., ali su generalno loši, isekao sam osovinu, stavio drugu i mekši točić sa drugog modela i samo okrenuo pod uglom koji mi odgovara, sve u svemu jednostavno i radi posao, ne baš idealno, ali šta je tu je.

Posted

Najbolje bi bilo da je oslonac na 3 tačke, ali onda ide veća površina osnove, kao što je @Nixie pomenuo... a, u ovom slučaju, zbog lakšeg pozicioniranja stalaka, bilo bi najbolje da su zadnja dva točkića fiksna, a da se prednja dva rotiraju.

Posted

Kad bolje razmislim - koj ce ti djavo tockici? Pa nisu to zvucnici/stalci od 70 kg. Stavi SoundCare "spajkove", obelezi mesto na kom se najbolje cuju - i kad ti treba, odradis malo gimnastike i to je to.

Posted

Upravo tako, zato sam i poslao predhodni post. Obeleži se mesto na parketu i stave se tamo kad se sluša. Ja sam moje klizavo jer su ipak preko 49kg, a ovo se prenese. Jeste malo lakse sa tim filcom jer se lakše igra po 2cm levo desno bez grebanja parketa. Neg' ljudi vole da komplikuju život. 

Pritom, ti točkići kvare zvuk, za te male zvučnike stalak i sprovođenje energije u pod je esencijalna stvar. Ko ne veruje nek uporedi sa spajkovima na podloškama i takvim gumiranim/silikonskim podlogama. 

Evo ga parket ko tvoj, nacrtaš ženi 2 smajlija i to je to. 

IMG_20250715_100659_edit_79236218487636.jpg

Posted

I sada sam obeležio lokaciju za slušanje i lokaciju gde stoje kada se ne slušaju zbog lakšeg pozicioniranja. Sa sve stalcima imaju po 29kg, što nije strašno, a nije baš i da ga vukljam non stop.

@sondek U kom smilsu kvare zvuk? Prepravio sam točkić tako da nema nikakvih vibracija, i sam materijal je takav da u poziciji za slušanje baš stabilno i čvrsto stoji, svi točkići su lepo nalegnuti na pod i nema ni najmanjih vibracija. Nisam primetio neku razliku u odnosu na spajkove koje sam imao pre toga.

Posted

Funkcija stalka je da sprovede energiju u pod, a guma to sprečava i vraća je u zvučnik. Al ako nisi čuo razliku super, zaboravi moj post i uzivaj. Sistem verovatno nije sklopljen tako da lako prikazuje razlike u zvuku... Da se setim našeg pokojnog kolege Stradivarija... "Kad je sistem dobro sklopljen čuje se i kad se mokra krpa okači o kabl". Sećam se da je recimo razlika bila velika kad se spajkovi zabodu u podloške ili direktno u parket dok sam koristio dinamičke zvučnike. Najviše u visokim tonovima. Tako da ipak preslušaj pažljivije uz neki vrhunski snimak sa dosta detalja, mozda se iznenadiš. Kod mene sad i nema puno vibracija i sta da se odvodi, pa sam bio u iskušenju da stavim i ja te točkiće i skinem spajkove, ali su ipak ostali kad sam se setio tog filca. Još jednom, stalci kod malih zvučnika su esencijalna stvar, pa najbolje koristiti one koje je firma namenila. Btw. 29kg i nije neki teret za preneti.  

Posted
4 sati ranije, Margione said:

Najbolje bi bilo da je oslonac na 3 tačke, ali onda ide veća površina osnove, kao što je @Nixie pomenuo... a, u ovom slučaju, zbog lakšeg pozicioniranja stalaka, bilo bi najbolje da su zadnja dva točkića fiksna, a da se prednja dva rotiraju.

Dva napred obrtna, dva pozadi fiksna. 😁

XCMG-Official-Brand-New-3000kg-Manual-Hand-Pallet-Truck-Price-List.jpg

Posted

Provereno rešenje. Dva prednja točka su dovoljno blizu da se ponašaju kao jedan oslonac, a imaju duplu nosivost.

Naravno ne mislim da treba da menjaš svoja postolja kad je već sve izbušeno tako kako je. Ako se klacka u nekom položaju, podmetni nešto tu gde ima lufta.

Posted

@Nixie Slažem se, nego su rupe tu gde jesu i glupo da ostanu da zvire ako napravim još 2 uže, ali bi definitivno bilo bolje rešenje. Što se nivelacije tiče, namestio sam ga u nulu u položaju za slušanje, idealno leži, dok kada ih vratim nije idealno, ali nebitno jer je se ne sluša tako. 😃