Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hvala na odgovorima, ova tema pruža puno korisnih informacija i saveta.

Voleo bi da njen dobar duh pređe i u teme koje se bave sa hajfajem u koje često uđe Nečastivi i nemoš' ga isterati ni govnjivom motkom 😂 

• Replies 527
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
1 sat ranije, Ljuba said:

Tako je. Ti nastavi da voziš na dizel, a ja ću na 5x jeftiniju struju. 

Ja ne vozim na dizel

Struja nije 5 puta jeftinija

Posted

има ли можда званичних прогноза о ценама струје у наредних 10 година?

Posted
7 sati ranije, Iron man said:

Ja ne vozim na dizel

Struja nije 5 puta jeftinija

Pa ako puniš kući, onda jeste. Možda Paja može da vam da tačnije procene za Srbiju. 

Ja čekam da stigne račun za struju, pa ću vam dati tačne podatke za pređenih 2000 kilometara, ali je drastično jeftinije. 

Posted
46 minuta ranije, ab said:

има ли можда званичних прогноза о ценама струје у наредних 10 година?

To morate da pitate nepomenika. On sve zna. I za struju i za benzin. 

Posted
7 sati ranije, Iron man said:

Ja ne vozim na dizel

4P: pajero – pejdžer – pištolj – plavuša

NPMNK vraća '90-e na mala vrata. Reciklirao Tatu,  JSO, postavio traktore oko ЋцLenda, što ne bi bili lideri u regionu i po pitanju upotrebe dizel-motora?

Posted
42 minuta ranije, Ljuba said:

To morate da pitate nepomenika. On sve zna. I za struju i za benzin. 

па да

али пре тога када ће он да се изјасни могу пратити и ваше цене и поуздано сазнати шта ће стићиђпре инфо тог "непоменука"

Када је пре 15 година у Словенији цена месечне преплате за кабловску била 50-60... евра знао сам поуздано шта и нас чека ;)

Posted

наравно, то нисам довео у сумњу

само сам рекао да је већ пре 15 година у Словенији била та цена док је овде била 10-15 евра

горе/доле

а то је показатељ свих надолазећих трендова па и цена ел.струје

Posted

Naslov teme se prvenstveno odnosi na mogućnosti punjenja EV u Srbiji. Ovde je diskusija proširena na pogodnosti kupovine EV, isplativosti eksploatacije, kao i uticaja istih na životnu sredinu u poređenju sa konvencionalnim vozilima. Koji procenat Srba ima mogućnost da kupi EV? Ovako diskutujemo o nečemu što je pusti san. Odavno je ponuda novih malih gradskih automobila do 10k evra (ne EV, ne hibrid) svedena jedva na Dacia Logan/Sandero (početna cena) i još par modela drugih proizvođača. Ko danas u Srbiji ima i približno taj iznos da odvoji za, nažalost, ovu vrstu luksuza? Iz prve ruke znam da je najčešća kupovina goriva na srpskim pumpama za jednu crvenu – 1.000 din., odnosno 5 litara dizela/benzina. Dakle, o čemu mi pričamo?

Za vlasnike EV će ova tema biti od koristi ako se fokusiramo na mrežu punjača, a ne i na diskusiju o tome šta je bolje za životnu sredinu, isplativosti/neisplativosti itd. jer, realno, šira tema je u fokusu, nažalost, malog broja ljudi u Srbiji. O tome ćemo „uskoro“, kada „dostignemo“ standard jedne osrednje EU države, recimo Belgije.

Takođe bih zamolio da nam članovi foruma na privremenom radu u inostranstvu ne prave zazubice sa svojim EV-ovima.

😉

Posted

Ja dizlo, 4wd, redukciju i automatik ne menjam za ozbiljnu voznju :) 

Hibrid kada bude prilike da mi se i vizuelno nesto svidi, za sad je to bio samo lexus iz ranijih godina, ovo novije proizvodnje je budi bog s nama. 

Nema svako kucu/struju u garazi da mu EV bude isplativ. Ko puni EV na naplatnim stanicama, tesko da je jeftinije. To je suma sumarum za cenovnu isplativost vecine ljudi, sa svojim obitavanjem u stanovima. 

Posted
4 sati ranije, Ljuba said:

Pa ako puniš kući, onda jeste. Možda Paja može da vam da tačnije procene za Srbiju. 

Ja čekam da stigne račun za struju, pa ću vam dati tačne podatke za pređenih 2000 kilometara, ali je drastično jeftinije. 

Molim za malo ozbiljnosti u pristupu temi. Bar se dobro informišite. Dostupna su mnoga istraživanja pa se upoznajte. Punjenje kući , da ne izađeš iz zelene tarife je možda jeftinije ali ti je to samo za 50ak km po gradu.Za normalno punjenje to prelazi u crvenu tarifu i računica uopšte.nije jeftina. Da ne govorim da neki žive na 10om spratu pa ne mogu da lakopune auto. U globalu je cena ista ili mali viša od dizela.

Jedino pravo rešenje je LPG koji ne zagađuje, postoji razvijena mreža punjenja, punjenje .traje par minuta,....ali to ne odgovara imperijalistima jer Rusi imaju sav taj gas.

Posted

Nisam inženjer ali sam aktivno u marketingu u oblasti energetike već osam godina i evo pregleda mojih saznanja:

EV se sada nalaze u "sweet spot" trenutku u kome se povoljno susreću sledeći faktori:
- tehnološka razvijenost EV-a
- niska cena struje (što će se promeniti kada i ako dostignu kritičan udeo)
- subvencije od kojih gotovo isključivo zavisi prodaja EV-a, barem u Evropi
- nedovoljna zastupljenost EV-a što ostavlja dovoljno slobodnih javnih mesta za punjenje

Ne treba očekivati da će jeftina struja i subvencije trajati zauvek. Na duže staze, EV nisu održiv koncept, ni infrastrukturno, ni energetski ni ekološki. Prema tome, ako volite EV, uživajte u trenutku koji će potrajati još neko vreme.

Posted
1 sat ranije, Nixie said:

Ja čekam metro da prodam dizela.😵‍💫

Lukavče, čisto da te obavestim da je Aja odustala od metroa i sada prodaje karte u SNP-u.

Ljubo, indiskretno pitanje na koje naravno ne moraš odgovoriti i nemoj zameriti: jesi uzeo Hyundai a ako je odgovor potvrdan koji model?

Posted
58 minuta ranije, Willi Studer said:

Na duže staze, EV nisu održiv koncept, ni infrastrukturno, ni energetski ni ekološki. Prema tome, ako volite EV, uživajte u trenutku koji će potrajati još neko vreme.

🙃 Napokon neko da polije ledenu vodu na usijane glave. 🤭 

A od kontrolisane fuzije videćemo samo par bljeskova na horizontu kada se ekipe svetske elite "dogovore" 🫠 biće to meldtown civilizacije jer će neko da BAŠ hoće sve za ništa i neću za hoću ...

Posted

@Iron man ozbiljan sam. Ja nemam crvenu tarifu, punim auto dok Slovenija spava. Inače, ko nema mogućnost punjenja može da ostavi auto na Petrol punjaču celu noć i da uključi eko punjenje od samo 22 centa po kwh. 

@Willi Studer tačno! 

@zflazar vozio sam Kia EV3, Ford Explorer, Zoe, Twingo, ID3, Smartove, Cupru Born, 208 i 2008.... I na kraju se vratio prvoj ljubavi Kona sa većom baterijom. 

Posted
3 sati ranije, zflazar said:

Lukavče, čisto da te obavestim da je Aja odustala od metroa i sada prodaje karte u SNP-u.

Ljubo, indiskretno pitanje na koje naravno ne moraš odgovoriti i nemoj zameriti: jesi uzeo Hyundai a ako je odgovor potvrdan koji model?

Stigle su krtice. Uskoro oglašavam auto. 🤣

Posted

Uvek sam se ložio kad nešto proglase cool und trendy.

U novije vreme maštam o 15-minutnim gradovima. Svetski ekonomski forum je to proglasio našom budućnošću. Polako niču diljem zapada takvi projekti. Pošto je to njihova kreacija, znači da nema ništa pametnije u ovoj našoj galaksiji. Ozbiljna nauka stoji iza svega. To me posebno raduje. Svi znamo da su njihovi standardi najviši.

Kako bi se ubrzao razvoj ovih održivih projekata, voleo bi da se što pre pređe na obnovljive izvore energije. Svuda vetrenjače i solarni paneli. Pogasiti sve što je fosilno. Naštampati para da narod kupi EV, da dišemo čistije. Gretu Thunberg proglasiti sveticom.

Posebno posvetiti pažnju da štrokava ruska fosilna goriva ne dodju na tlo "Uređene bašte". Sve prilaze začepiti. Švercere strogo kažnjavati. Ljutitom ruskom popu treba pokazati odlučnost i istrajnost. Kad je sebi odsekao spolovilo, nek i skapa od gladi.

Ko ukaže na neodrživost ovakvog lepog projekta - odmah ga proglasiti neukim, krezubim, neobrazovanim, i teoretičarem zavere. Španski scenario pada mreže ignorisati i nipošto objavljivati u medijima.

Posted

Да ли се набавна цена возила и амортизација истог рачуна у цену пређеног километра? 8)

Ако да, онда у Србији пунто, 1.2 8 вентила мотор не може да се прејебе, како год да га окренеш. Слична ситуација је са још пуно других возила и моторизација. Дакле ако је до цене, најјефтиније, а и најеколошкије је возити полован очуван и одржаван ауто.

Posted
2 sati ranije, Iron man said:

https://evfix.rs/licna-ev-iskustva/koliko-trose-ev/

PS

Trsla nije uspešan EV već uspeh duguje survailence mogućnostima( 4 kamere koje su raspoređene svuda uokolo vozila koja su svuda po svetu, mobilna su i šalju snimke u HQ.) 

Zahvaljujući Tesli je lik uhvaćen u akciji, pa se razveo. Žena je videla na aplikaciji da se otvaraju vrata suvozača... Došla na lokaciju i to je to. 

Posted
21 sati ranije, Vladimir said:

Naslov teme se prvenstveno odnosi na mogućnosti punjenja EV u Srbiji. Ovde je diskusija proširena na pogodnosti kupovine EV, isplativosti eksploatacije, kao i uticaja istih na životnu sredinu u poređenju sa konvencionalnim vozilima. Koji procenat Srba ima mogućnost da kupi EV? Ovako diskutujemo o nečemu što je pusti san. Odavno je ponuda novih malih gradskih automobila do 10k evra (ne EV, ne hibrid) svedena jedva na Dacia Logan/Sandero (početna cena) i još par modela drugih proizvođača. Ko danas u Srbiji ima i približno taj iznos da odvoji za, nažalost, ovu vrstu luksuza? 

Gde god si napisao "EV" i "ovu vrstu luksuza", zameni ih s HiFi ili još bolje s hajend i dobro došao na hifiles forum i na naš hobi, gde takve uređaje ima još manji procenat ljudi u Srbiji, nego što voze EV.

HiFi je elitistički hobi, tako da audiofili uvek teže boljim, retkim i specifičnim stvarima, a tu su i najnoviji automobili.

Kao što na sajam automobila ne ideš da gledaš Daciu, tako je svake godine na hifiles sajmu, red ispred Slobine sobe najveći, gde je komplet sustav ~milion evra.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...