Ljuba Posted July 10, 2025 Author Report Posted July 10, 2025 10 sati ranije, Aibo said: Ta priča kod drugara je vrhunska. Standardizacija se odnosila na stanice za zamenu kompletne baterije. Mada bi i meni bila frka da menjam za nepoznatu uvek. Sad baš gledam, Ioniq 5 na 350kWh može od 10 do 80% za 18min. Mašala. Zamena baterije je onda bespotrebna. Samo ne znam koliko istine ima u onim horor pričama po YT baš za Ioniq 5 ako se ošteti baterija, zamena je skoro kao cena novog auta - navodno 55,000$ čoveku račun ispostavljen. Možda je to samo po amerikama bezobrazluk lokalnih dilera... Inače, petica mi je baš mnogo lepo dizajniran auto. Da, Ioniq 5 i 6 imaju jako brzo punjenje... Mislim da lagano izvlače 200 kwh u peaku... Prosek punjenja je preko 100kwh. Ludilo.
NShappy Posted July 10, 2025 Report Posted July 10, 2025 Da budemo tehnički precizni, ne mogu oni da izvlače i vuku kWh. Pune se određenom snagom u kW, pa tek pomoženo sa vremenom punjena lažemo da su se napunili sa toliko i toliko kWh energije. Kilowatt je trenutna snaga koju isporučuje punjač. Kilowatt čas je energija koja je uzeta iz mreže i lagerovana u baterijama.
Nixie Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 kWh (kilovat sat) je uveden kao jedinica za energiju zbog naplate struje, i uglavnom se samo tu koristi. Lako je razumljiva, toliko kW je radilo toliko sati, dužan si XXX kWh x cena. Ko bi objasnio prosečnom potrošaču šta je džul, odnosno megadžul, jer je džul mala jedinica nepraktična za ovu namenu (1W=1J/s, 1kWh=3,6MJ).
NShappy Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Pa da, baš tako. Samim tim, EV punimo kilowatima (kW) iz punjača, a u bateriji se nalaze kilowat časovi (kWh).
Nixie Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Da, da se ne meša snaga i energija. Doduše naši računi za struju oduvek prkose zakonima fizike, ali to je druga neka priča. Što se električnih auta tiče, već rekoh, stvarno bih veleo da imam hibrida. Idealno je za ovo mic po mic u gužvama, manja je puno potrošnja po gradu, ne mora biti dizel i ne moram brinuti gde ću da ga bocnem za punjenje baterije.
Филип Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 @Nixie Saglasan, ako Sloveniju ne racunamo u Balkan (btw bravo za njih kako brinu o svojoj zemlji a pre svega prirodi), u nasim trenutnim "balkanskim" uslovima hibrid je sweet spot jer ljudi pretezno voze u gradskim uslovima gde baterija na kratkim relacijama pravi najvecu razliku u odnosu na SUS parnjake, u proseku po nekoliko litara manje u zavisnosti na velicinu auta i stil voznje. Sto neko rece, da se i ja pohvalim moj Volvo AWD tezak 1.830 kg (mild hibrid turbo dizel 2.0 EURO6, automatik 8 brzina), posle predjenih 40.000 km mahom u gradu ima prosecnu potrosnju od oko 7 lit, na otvorenom znacajno manje logicno. Do Sarajeva mi je trosio 5,0 jer u osmoj brzini pri proseku od 90 km/h radi na tipa 1.300 obrtaja. U prevodu, kad sipam pun rezervoar od 70 lit, umerenom voznjom mogu da dobacim skoro pa do Rima. P.S. Komsinica vozi Hyundai Ioniq 6 (prelep poveci auto) cesto putuje po Srbiji od Subotice do Vranja i kaze da mora pazljivo da isplanira svaki takav dan u smislu rasporeda sastanaka, ručkova, punjenje auta. Politika firme za koju radi (tacnije direktiva iz centrale u inostranstvu) je da 10% sluzbenih automobila mora da bude full electric. P.P.S. Sve to neminovno ide u pravcu elektrifikacije, samo je bitno da se u nekom prelaznom periodu, dok se prze ugalj i dr. fosilna goriva za proizvodnju struje, dodje do jeftine tehnologije trajnije baterije i nacina za bezbedno odlaganje iste po isteku zivotnog veka. I da, dok najzad ne smisle isplativ i efikasan princip dobijanja "najčistije" nuklearne energije na principu fuzije. AI kaze da to nece biti moguce pre 2040-2050, citaj: krajem 21. veka, znaci u Srbiji 2150-te , i tako probamo da obrnemo proces staklene baste a deci ostavimo neku zdraviju planetu.
ivanp Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Izvinjavam se za off . Smatram da će kontrolisana fuzija totalano izmeniti svet koji poznajemo i rešiti gotovo sve probleme čovečanstva. Avaj naučnici već decenijama ulažu ogromne napore i resurse a rezultati su najblaže rečeno jako mršavi. Opet smatram da će biti potrebno neko rešenje u vidu Kolumbovog jajeta da stvari krenu sa mrtve tačke. Izvinjavam se ponovo za ovo smatranje.
Nixie Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Možda i ne reše nikad da bude isplativo. Nije sve rešivo.
Nixie Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 1 sat ranije, Филип said: ako Sloveniju ne racunamo u Balkan Nikad 😂
vdzele Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 A možda i ne žele da reše. Možda ne bi bilo loše pročitati dokumenta finansijera koji govore o "nultom razvoju", pa i o negativnom. Ko je čitao nešto o tome shvatiće da su njihova razmišljanja na liniji od ovih ispod. Razvijene tehnologije su napad na ljudsko dostojanstvo. Bila bi prava katastrofa za nas kad bi otkrili izvor čiste, jeftine i neiscrpne energije zbog onog što bi učinili stime – Amory Lovins. Razvoj jeftine fuzione energije je najgora stvar koja se može desiti planeti – Jeremy Rifkin. Mi moramo Svet da učinimo nesigurnim i negostoljivim za kapitaliste i njihove projekte. Mi moramo da raskrčimo puteve i da ih preoremo, da zaustavimo gradnju brana i uništimo postojeće, oslobodimo zarobljene reke i da vratimo divljini milione hektara zemlje. - David Foreman Dati nekom društvu jeftinu i obilnu energiju bi bilo jednako kao da ste dali detetu mitraljez. - Prof Paul Ehrlich. Jedina nada za svet je da se ne stvore još jedne Sjedinjine Države. Mi ne možemo da dozvolimo da druge države imaju isti broj kola, industrijsku infrastrukturu kao što imamo u SAD-u. Mi moramo da zaustavimo Zemlje Trećeg Sveta tu gde jesu sada. - Michael Oppenheimer.
Nixie Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Može se gledati tako, i stvarno provlače se priče da naftna industrija ometa razvoj altertnativnih izvora energije. A opet, ko zakasni sa tim novim tehnologijama, zaostaće mnogo i propašće. Ne verujem da na Kinu utiče naftni lobi toliko kao na USA recimo, Ruse već da ne pominjem. Kini se sigurno isplati proboj u tom smeru, umesto da troši pare na naftu i gas. Praktično samo se Rusima, Arapima i još po nekome to ne isplati, jer od toga žive. Videćemo šta će biti, ako neko odmakne brzo i mnogo od ostalih velikih, i to ne valja nikako, stvaraju se tenzije zbog naglog prekomponovanja uobičajenih tokova novca i ostalog. Ako se stvarno dobije jeftina električna energija u velikim količinama, jasno je da će sve biti električno, naročito ovo što najviše troši goriva, grejanje i prevoz. Nafta će biti samo sirovina za hemijsku industriju i avio prevoz. I onako je elektromotor (koji bilo) drastično superioran SUS motoru, a uz njega ne idu nikakve tečnosti, dizne, plivajući zamajci, EGR ventili, turbine, mali i veliki servisi, ni mnogobrojni drugi troškovi održavanja.
Relco Mantis Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Šta je tu je, novi automobili dizel se maltene više i ne prave, to su benzin, hibryd i struja.
_Naum Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Ne prave se novi dizel automobili, osim u Nemackoj. Povraca mi se kad vidim BMW, AUDI, Mercedes nove modele od po 80k + €, a pritom dizel, i to vece kubikaze..
zflazar Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 2 sati ranije, _Naum said: Ne prave se novi dizel automobili, osim u Nemackoj. Povraca mi se kad vidim BMW, AUDI, Mercedes nove modele od po 80k + €, a pritom dizel, i to vece kubikaze.. Povraćanje na marke proizvođača, cenu, dizel ili veće kubikaže?
zflazar Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Za Srbiju me muči nešto drugo ekološke naravi: ovde se oko 60-70% struje proizvodi iz neobnovljivih izvora energije. Ako struju transportuješ onda još dodatno imaš gubitaka na njenom putu plus nerešen problem deponovanja starih baterija za automobile mi u sadašnjoj situaciji ne gađa u sredinu mete ekologije i smanjenja zagađenja vazduha. Ona će se samo pomeriti iz velikih gradova prema termoelektranama i zagađenju zemljišta sa starim baterijama. Druga stvar: psihologija sirotinje nalaže da tradicionalna porodica od tri generacije pod istim krovom ima 2-3 automobila prosečne starosti od 15-20 godina koju prepoznaješ po dimnim signalima 10 minuta pre dolaska kući da bi baba stavila na vreme ručak da se greje. Hoću reći da je elektrifikacija drumova ovde najmanji ekološki problem, ništa više. P.S. o prodanim dušama koje guraju kopanje jadarita ne bi na ovom mestu da se ne nastavi i završi tema seksom.
Iron man Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 EV ( na baterije i punjenje na šteker )je glupost. Da svi pređu na EV ne bi u svetu bilo dovoljno struje za to.
_Naum Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 1 hour ago, zflazar said: Povraćanje na marke proizvođača, cenu, dizel ili veće kubikaže? Ne razumem ljude koji izaberu dizel kod tako skupih novih automobila. Da nema njih ne bi ih fabrike ni prozivodile.
vdzele Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Na stari ponudjeni ruski predlog da automobili predju na gas, zapad je oštro reagovao da je u pitanju stvaranje zavisnosti. Vele, jeste manje zagadjuje, ali mi nećemo da budemo ucenjeni. Sad kad su im rusi digli severni tok, sa te strane su sigurno bezbedni. Vidim da je opšti muk na zapadu o novim kineskim torijumskim reaktorima. Iz nekih neobjašnjivih razloga su ameri napustili planove o torijum reaktorima pre više od 60 godina. Cinici vele da je razlog maltuzijanska doktrina. On je ujedno i temelj WEF krilatice - Nećeš posedovati ništa i bićeš srećan. Ko ne razume, nek pročita moj post gore.
Willi Studer Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 16 minuta ranije, vdzele said: Sad kad su im rusi digli severni tok Ko?
Zexx Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 Rusi su u ovoj bajci onaj pop što se naljutio na selo pa odsek'o sebi onu stvar...
Zexx Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 2 sati ranije, zflazar said: Za Srbiju me muči nešto drugo ekološke naravi: ovde se oko 60-70% struje proizvodi iz neobnovljivih izvora energije. Ako struju transportuješ onda još dodatno imaš gubitaka na njenom putu plus nerešen problem deponovanja starih baterija za automobile mi u sadašnjoj situaciji ne gađa u sredinu mete ekologije i smanjenja zagađenja vazduha. Ona će se samo pomeriti iz velikih gradova prema termoelektranama i zagađenju zemljišta sa starim baterijama. Druga stvar: psihologija sirotinje nalaže da tradicionalna porodica od tri generacije pod istim krovom ima 2-3 automobila prosečne starosti od 15-20 godina koju prepoznaješ po dimnim signalima 10 minuta pre dolaska kući da bi baba stavila na vreme ručak da se greje. Hoću reći da je elektrifikacija drumova ovde najmanji ekološki problem, ništa više. P.S. o prodanim dušama koje guraju kopanje jadarita ne bi na ovom mestu da se ne nastavi i završi tema seksom. Dottore, baterije se ne odlažu, nije to nuklearni otpad. Kada završe radni vek u EV vozilima nastavljaju život i koriste se kao stacionarni izvor energije, za javnu rasvetu, u kućnim instalacijama u kombinaciji sa solarnim panelima ili vetrenjačama, rezervno napajanje za liftove i slično, a kad posle 5-10 godina konačno odsluže svoje, recikliraju se i koriste za proizvodnju novih baterija. Treba napomenuti i da broj postrojenja za reciklažu trenutno nije dovoljan, pa je recimo u Evropi 10x manji od potrebnog.
Ljuba Posted July 11, 2025 Author Report Posted July 11, 2025 2 sati ranije, Iron man said: EV ( na baterije i punjenje na šteker )je glupost. Da svi pređu na EV ne bi u svetu bilo dovoljno struje za to. Tako je. Ti nastavi da voziš na dizel, a ja ću na 5x jeftiniju struju.
Ljuba Posted July 11, 2025 Author Report Posted July 11, 2025 Nego, razlika u ceni kwh u različitim aplikacijama je neverovatna... Od 0,45 do 1,26 evra za kwh, a samo treba promeniti app. Unbelievable!!!
Margione Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 27 minutes ago, Ljuba said: Tako je. Ti nastavi da voziš na dizel, a ja ću na 5x jeftiniju struju. Može, konkretno kalkulacija koliko se pređe sa EV za 1000 din. Kod dizela je to 100km, po srpskim cenama goriva.
Zvukoljub Posted July 11, 2025 Report Posted July 11, 2025 ...zato što svi dizeli u svim režimima troše 5L 🙄
Recommended Posts